Bästa kreditkort 2021 samt tjäna pengar på kreditkort @RikaKvinnor.se

Kreditkort 2022 – RikaKvinnor.se utser bästa korten

Uppdaterad 2022-01-07

Tjäna 1000-tals kronor på dina kreditkort

Då har det återigen blivit dags för ett av årets mest lästa (och sökta) blogginlägg, nämligen ”Bästa kreditkort för 2022”.

Som vanligt går jag igenom de kort jag själv använder och förklarar även varför korten är mina favoriter. Jag har även länkat till några av de kortutgivare jag har samarbeten med så känn dig fri att använda länkarna ifall du gillar det jag skriver i artikeln och vill stötta bloggens fortsatta arbete.
För tydlighetens skull har jag enbart samarbeten med de kortutgivare jag själv gillar och använder mig av för att boosta min privatekonomi. Allt annat vore oäkta. 

Testa vilket kort som passar dig bäst

Testa gärna vilka kort som passar dig bäst på den oberoende sajten Kortio (samarbete)

Under 2020 tjänade jag och min sambo 9275 kr genom att använda våra kreditkort. Pengar som vi annars inte hade fått ta del av om vi istället hade använt vanliga bankkort. Under 2021 blev utfallet något mindre pga av att många kortutgivare sänkte sin cashback. 

Så mycket har jag tjänat på mina kreditkort

Innan vi börjar med att kora årets kreditkortsvinnare, vill jag, genom grafen nedan, illustrera hur mycket pengar jag själv tjänat på att använda kreditkort sedan jag började följa upp detta 2017.

Jag vill också vara tydlig med att intjäningen kommer från sådant vi skulle ha köpt ändå och därmed är detta pengar som vi tjänat enbart genom att använda våra kreditkort istället för ett vanligt debetkort/bankkort som är direktkopplat till exempelvis ditt lönekonto.

9295 kr extra under 2020

Jag vet inte hur många timmars arbete 9295 kr motsvarar för dig efter skatt. Men för egen del motsvarar det mer än en hel arbetsvecka efter skatt. Eller summan av en spaaweekend, en ny dator, eller en kurs i personlig utveckling på Bara Vara som korten kan tjäna ihop till oss.

Bästa kreditkort 2022 @RikaKvinnor.se

När bör du använda ett kreditkort?

Om du vet med dig att du har kontroll över ditt utflöde av pengar och alltid betalar dina räkningar i tid, så kan du med fördel använda dig av kreditkort som ett verktyg för att boosta din ekonomi.
I denna artikel förklarar jag mer ingående hur du kan tänka kring och använda kreditkort för att få hävstång på dina pengar.

När ska du absolut inte använda kreditkort?

Vet du med dig att du skulle ha svårt att hantera friheten att obehindrat kunna spendera tusentals lånade kronor varje månad och/eller har svårt att betala räkningar i tid, så bör du inte använda kreditkort!

Istället för att boosta din ekonomi kommer korten göra mer skada än nytta och kosta dig mer än du tjänar in på bonusen. Jag råkade missa att betala 1 räkning i tid i år och bara 3 dagars försening (eftersom det var över en helg) kostade oss ca 250 kr!

Kan vi däremot använda korten till vår fördel så tjänar de pengar åt oss istället.

Nedan går jag igenom vilka kreditkort jag anser vara de bästa på marknaden just nu och som jag själv använder för att tjäna in bonuspengar.

Årets bästa kreditkort 2022

Årets bästa kreditkort 2022 – Refunder Pay

Bästa kreditkort 2022 @RikaKvinnor.se
Precis som förra året är AmexBlue fortfarande den mest attraktiva cashbacksutgivaren med sina 1,25%.
Dock har Amex fått lämna förra årets förstaplats till förmån för årets nykomling 2022 Refunder Pay VISA (annonslänk via Kortio) Refunder Pay erbjuder 1% tillbaka på alla dina köp i cash back.

Dessutom kan du kombinera Refunder Pay VISA (annonslänk via Kortio) med tjänsten Refunder (annonslänk) som jag själv är en flitig användare av när jag handlar online eftersom det ger mellan 1-8% tillbaka på nästan allt du handlar på nätet. Tillsammans med kortet blir cashbacken på Refunder oftast ännu bättre! Och i januari har de dessutom DUBBEL CASHBACK på allt!!! 

Kortet är gratis första året men har sedan en årsavgift på 395 kr. Anmäler du e-faktura slipper du även den extra avgiften på 45 kr för pappersfakturan. Och är ni två i hushållet är det supersmidigt eftersom ni med det gratis extrakortet  tillsammans samlar all bonus. 

Dock bör kortet varken användas för kontantuttag (35 kr/uttag eller 3% av beloppet) eller till köp i utländsk valuta (1,65% påslag).   

Bästa kreditkortet för cash back 2022 – Amex Blue

1,25% i cash back på allt

Trots att Amex Blue (annonslänk) har högst cashback av alla kortutgivare når de inte ända fram till förstaplatsen i år. Amex blue ger en cash-back på hela 1,25% på allt du handlar.

Få 420 i återbäring direkt!

Dock är den stora nackdelen att månadsavgiften är på hela 35 kr. Detta kommer du dock runt genom att använda länken här på rikakvinnor (annonslänk) så får du 420 kr i återbäring med desamma (dvs ett hels års avgifter!)

Därefter räcker det att bjuda in 1 person per år så kan du relativt enkelt tjäna in årsavgiften.

Handlar du för mer än 33 600 kr per år?

Vill man inte dela med sig av länken kan det dock vara bra att veta att månadsavgiften tjänas in så länge du handlar för över 33 600 kr per år med kortet ((35*12)/0,0125=33600).

Tyvärr är det fortfarande många affärer och butiker som inte tar emot American Express eftersom dom tidigare tog ut en väldigt hög marginal för butikerna på kundernas köp.

På grund av nya regler har nu alla kortutgivare samma marginaler men spärren för Amex ligger fortfarande kvar hos många utgivare.

Dock har jag märkt att fler och fler butiker återigen erbjuder betalning med Amex om de bytt ut sin gamla kortterminal mot en ny. Så förhoppningsvis är det snart ett minne blott att man nekar köp med Amexkorten.
Vill du redan nu skaffa ett Amexkort och ta del av 1,25% i cash-back på allt du handlar får du gärna använda min bli-kund-länk så får du just nu ytterligare 3 månader gratis.

Om du bara vill ha ett billigt kreditkort 

Då skulle jag i första hand nyttja Refunder Pays första år utan årsavgift. Men om det känns krångligt att hålla koll på när kortet ska sägas upp för att inte behöva betala nästa årsavgift (395kr) så rekommenderar jag dig Komplett Bank Mastercard (annonslänk). Anledningen är dock inte att Komplett erbjuder den bästa cash-back bonusen på marknaden. Utan att kortet går att använda överallt samt att det inte har någon årsavgift. 

Kompletts kreditkort ger from 2021 en cash back på 0,5% på allt du handlar. Samt 1% om köpet överstiger 20 000 sek.  Skulle du handla på Kompletts egen nätbutik är bonusen 4%.

Dock får du max komma upp i en bonus på 500 kr per månad, eller 2000 under ett år, vilket innebär att du behöver använda kortet för 100 000 kr under en månad eller 400 000 kr under ett år, vilket för de flesta av oss är ganska osannolikt.

Handlar du för ca 200 000 per år ger det dig dock en bonus på 1000 kr (200 000*0,005=1000), vilket givetvis är bättre än 0. 

Fungerar överallt

Fördelen med Komplett bank Mastercard är att det, precis som Refunder Pay, fungerar överallt. Så om du bara vill ha 1 enkelt och billigt kreditkort hade jag rekommenderat Komplett bank Mastercard

Slutsats

Trots att de flesta kortutgivare sänkte sina cash backs förra året är jag glad att Refunder Pay seglat upp som en ny aktör på kreditkortshimeln. För 2021 var det onekligen svårare att tjäna pengar på kreditkort. Förhoppningsvis får vi fler aktörer framöver som slått om oss kunder genom attraktiva erbjudanden. 

Annars kommer det inte finnas någon mening med att ha kreditkort. Och sannolikt är det väl bara en tidsfråga innan vi betalar allt via mobilen istället.

Vilket kort passar dig bäst

Testa gärna vilka kort som passar dig bäst på den oberoende sajten Kortio (samarbete)

Under 2020 tjänade jag och min sambo 9275 kr genom att använda våra kreditkort. Pengar som vi annars inte hade fått ta del av om vi istället hade använt vanliga bankkort.

Vilka kreditkort använder du? Dela gärna dina bästa tips här nedan så att vi tillsammans kan lära och utveckla oss.

Med värme
Elisabeth

24 reaktioner på ”Kreditkort 2022 – RikaKvinnor.se utser bästa korten”

 1. Det låter toppen!
  Refunder Pay kan du dock använda i alla butiker då kortet är ett VISA-kort som funkar överallt 😉
  Hoppas du använde länken på sidan för då får du 420 kr i cashback direkt 😀
  Njut av en fin vecka!!!

  Med värme
  Elisabeth

 2. Tack så mycket för svar! Du har förstått rätt och efter att ha läst på lite mer så har vi nu ansökt om Amex då Refunder inte har Willys eller Zara tyvärr som är de butiker vi handlar i ofta. Ska bli spännande att se hur det fungerar för oss under året 🙂

 3. Det låter som en strålande idé! 😀
  Och använd med fördel länken på RikaKvinnor så tror jag att ni får några månader gratis!
  Alltid värt något 🙂

  Trevlig helg på dig med!!!
  Med värme
  Elisabeth

 4. Hej Elisabeth och tack för svar!

  Du har förstått mig rätt och det är dessa kort jag läst på lite mer om. Tyvärr så finns inte Willys med på listan hos Refunder och inte heller Zara t.ex som jag handlar en del kläder på till barnen men på dessa fungerar Amex verkar det som. Vi vill använda oss av kreditkort för att få allt samlat men även att få bonus på det vi köper varje månad eller ändå tänkt köpa så som barnens kläder, mat och drivmedel 🙂
  Tack för hjälp och input, då testar vi Amex detta året och ser hur det fungerar 🙂

  Ha en underbar helg!

 5. Hej Sandra,
  Jag är inte helt säker på att jag förstår er situation korrekt.
  Men om jag får gissa så hade ni tjänat på att ha ett kreditkort dit ni kopplar ett extra kort så ni har varsitt kort.
  Dessa kort fungerar som 1 men ni ser vem som handlat vad och bonusen läggs ihop. Så länge ni betalar räkningen i tid och betalar av hela beloppet så skulle ni definitivt tjäna på att ha kreditkort! Just nu skulle jag rekommendera RefunderPay. Men vill ni maxa bonusen ännu mer är Amex att föredra. Problemet med Amex är att alla butiker inte accepterar kortet, dock brukar de butiker som du nämner (mat och bensin) göra det, så det beror lite på hur er situation ser ut.

  Svarar detta på din fundering Sandra?
  Annars får du återkomma! 😀

  Njut av en fin torsdag!

  Med värme
  Elisabeth

 6. Hej bästa du!

  Vi har hittills använt oss av att sätta in en summa på Ica bankens kort för matinköp men insett hur mycket extra det blir hela tiden då det endast finns ett kort och ibland handlar min sambo i veckorna och detsamma gäller för drivmedel. Är det smartast och mest ekonomiskt att ha endast 1 kreditkort för alla dessa utgifter eller bör man ha olika? Vi har snart 4 små barn som det köps väldigt mycket kläder till varje år som vi tänker att det kan vara smart att kunna ta även det på kreditkort, allt för att få bonus och pengar att tjäna!
  Väldigt tacksam för din input! Vi köper mat och kläder både i fysisk butik och via nätet så det måste fungera till båda. 🙂

 7. Fråga, använder du även korten för att betala räkningar så som el, hyra , internet osv och på så sätt få upp din cashback för att sen betala fakturan på kreditkortet ?

 8. Hej igen har även en fråga angående kontantuttaget. Kan jag föra in pengar i förväg på kortet och sedan göra kontant uttag när jag vill ? Dvs att jag handla med mina egna pengar så fakturan kommer vara 0kr hela tiden

 9. Hejsan du säger att du inte kommer upp till de summor komplett kortet kräver för aty få 2000kr i bonus men hur har du då tjärnat in 8000 som det står i diagramet ?

 10. Hej Daniel,
  Gällande Komplett så bestämmer du när du vill få utbetalt och då dras summan mot din komplettfaktura.
  Hoppas det svara på din fråga 🙂

  Med värme
  Elisabeth

 11. Hej,
  Hur funkar utnyttjandet av bonuspoängen på Kompletts kort?
  Är det endast som betalning på komplett.se, eller kan man använda dom som exempelvis betalning av kreditkortfakturan?

  /Daniel

 12. Bloggen är igång! Kul!

  Kör också Komplett kryddat med Ikano för att kunna nyttja rabatten hos optiker och leksaksaffärer när de dyker upp. Fru IGMR är linsbärare och vi gör en gång om året ett årsinköp i rätt månad. Krydda med cashback så blir det billigt.

  La till dig i min blogglista.

  http://www.iblandgormanratt.se

 13. Tack för bra och intressant inlägg! Jag är fortfarande kvar i Preem-kortet men kanske dags att byta!

 14. Hej Rebecka, Tack för din kommentar! För egen del har jag gjort ett aktivt val att inte flyga tills att våra politiker gör det som krävs för att minska klimatförändringarna, därför är Norwegian inget alternativ för mig. Sedan tycker jag även att bonusen är även låg i förhållande till andra kort 🙂

 15. Tack snälla för toppenbra tips Daniel! Jag ska definitivt läsa på mer om Remember Flex eftersom jag ofta använder mig av BokaDirekt! Även Rebilla ska jag spana in! Grymt 😀

 16. Daniel Pettersson

  Håller med om att komplett har det bästa kortet på marknaden nu som passar alla med tanke på cashback i rena pengar och utan årsavgift.
  Angående ikanokortet så kan man ha det liggandes och enbart använda vid någon månad då de har erbjudande och därmed inte behöva betala 25kr i avgift varje månad.
  Ett kort som jag saknar i din sammanställning är Remember Flex. Det är utan årsavgift och jag använder det för att få cashback vid köp online som dras direkt på kommande faktura (ger högre rabatter än refunder, bonusway etc)
  Ger t.ex 12% rabatt på bokadirekt.se, 10% Cervera, 10% hotels. Com, 10% apotek hjärtat

  Om man kommer upp i de 2000kr/år som komplett har i bonustak så kan man även skaffa Rebilla för att kunna få upp till 1000kr till i bonus / år (de ger 2% cashback men max upp till du handlat för 50 000kr /år

 17. Hej
  Jag använder Norwegian sen juli 2019.
  Har nu fått ihop 800 kr (tror man får0,4% bonus). Nackdelen med Norwegian är att jag inte kan använda bonusen till något annat än att boka resor via dem. En fördel är att de inte tar ut årsavgift

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.