RikaKvinnor bloggen

Bokslut 2017: Att bli ekonomiskt ”lönefri” och känslan när ”pengar genererar mer pengar

jan 3, 2018 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom | 0 Kommentarer

Nytt år betyder ekonomist avslut för året som varit

Bland det roligaste jag vet med att gå in i ett nytt år är att göra ekonomiskt avslut för året som varit. Supernördigt, jag vet. Men jag kan inte låta bli att fullkomligen grotta ner mig i färgglada Excelfiler med tillhörande inspirerande grafer.

Jag tycker alltid det är lika spännande att jämföra utfallet mot planerad budget för att summera vad som gått bra, vad som gått mindre bra och vad man eventuellt upptäcker att man behöver ta hjälp med efter året som gått utifrån det ekonomiska perspektivet (och alla andra perspektiv såklart, men i detta inlägg har jag valt att enbart fokusera på det rent ekonomiska).

Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter efter att ha gjort detta aktivt under 4 års tid och hoppas därigenom förhoppningsvis inspirera fler att göra desamma eftersom utfallet kan bli fantastiskt när vi bara blir mer medvetna om hur vår ekonomi rör sig mellan månaderna och åren.

2017 – ett ekonomiskt framgångsrikt år

Med facit i hand konstaterar jag att 2017 varit ännu ett ekonomiskt framgångsrikt år. Det absolut största målet som uppnåddes under 2017 var att de passiva och aktiva inkomsterna utöver den traditionella lönen under 2017 genererade i princip lika mycket inkomster som de totala utgifterna för året (vilket framgår från den översta grafen i inlägget). Vilket innebär att jag i praktiken hade klarat mig helt utan mitt traditionella arbete med tillhörande lön under 2017!

 

Att bli ekonomiskt ”lönefri”

Med andra ord blev jag under 2017 ekonomiskt ”lönefri” för första gången i mitt liv! Det är ett mål jag trodde skulle vara sanning först om några år! Jag kom således i mål redan efter 4 års systematiskt och idogt arbete och nu gäller det bara att upprepa proceduren under 2018, vilket jag tror ska vara möjligt då vi har en hel del planer lagda för att framförallt öka de passiva inkomsterna samt att de projekt jag arbetar med som jag verkligen känner mening med och brinner för börjar generera bra med extra inkomster. Passion, meningsfullhet, systematik och kärlek lönar sig således.

Det som också gått riktigt bra under 2017 är att det totala egna kapitalet ökat med strax över 30%. Målet sedan 2012 har varit att öka det totala egna kapitalet med 25% årligen, vilket hitintills lyckats och dessutom med råge under 2017. Det är en fantastisk känsla när man svart på vitt får uppleva att pengar faktiskt genererar mer pengar.

 

Dags att slå hål på myten; med ökade inkomster följer ökade utgifter

Dessutom har inkomsterna fortsatt öka samtidigt som utgifterna fortsatt att minska något, vilket framgår i grafen nedan där utvecklingen av inkomster vs utgifter sedan 2014 kan utläsas. Det tycker jag är extra kul eftersom vi gång på gång tenderar att stöta på teorin som hävdar motsatsen; det vill säga att med ökade inkomster följer ökade utgifter. Den teorin stämmer således inte för alla, utan är ett aktivt val vi gör, och i grafen ser ni således beviset för detta.

Totala inkomster vs totala utgifter 2014-2017 @RikaKvinnor.se

Och trots det faktum, att utgifterna minskat med åren, anser jag mig leva ett otroligt ”rikt” liv där jag har möjlighet att göra precis allt jag vill och lite till, nyckeln för mig har varit att göra aktivt medvetna val som går i linje med mina grundläggande värderingar och mål i livet, vilka för mig är; mening, passion, harmoni, lycka, frihet, ödmjukhet och tacksamhet.

Det som också var kul att upptäcka i samband med bokslutet för 2017 var att andelen som blir över efter att alla aktiva och passiva utgifter betalts, det vill säga den andel som går till investeringar och sparande, har fortsätt öka i god takt. Från det att jag började mäta och följa upp detta nyckeltal år 2014 har spar- och investeringskvoten gått från 41,4% till 64,5%! Vilket bekräftar teorin om att det som mäts och följs upp blir gjort.

Fördelning inkomster vs utgifter 2017 @RikaKvinnor.se

I grafen framgår det även att vår största utgiftspost fortfarande är boendekostnaden som står för 10% av den totala ekonomin, eller 30% av våra totala utgifter. Boendekostnaden är således den post vi kommer arbeta mest med att försöka påverka (det vill säga minska) genom att försöka hitta ett boende med uthyrningsmöjligheter.

Summa summarum blev 2017 det ekonomiskt mest framgångsrika året hitintills där flera ekonomika rekord slagits. Jag ser verkligen fram emot att testa vingarna även under detta året för att se om det går att leva upp till 2017 års ekonomiska flow och även förbli ekonomiskt ”lönefri”. Om så är fallet innebär det att många nya möjligheter kommer öppnas redan år 2019.

Jag startar dock 2018 med att gå ner något i tid på mitt traditionella arbete för att ha möjlighet till mer vila och återhämtning och även satsa mer på egna projekt som ger mening, energi och passion i livet. Dessutom kittlas jag av idén av att arbeta smart hellre än mycket i form av att skapa just passiva inkomster.

 

Hur ser ditt 2017 års bokslut ut?

Vad är du mest stolt över avseende din ekonomi under förra året, och vad har du insett att du borde gjort annorlunda? Och hur kommer du arbeta för att få en (ännu) bättre privatekonomi under 2018!?

Jag hoppas du blivit lite inspirerad av mitt inlägg och jag ser fram emot dina tankar och funderingar!

 

Gott nytt ekonomiskt år!

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.