RikaKvinnor bloggen

Månadens Rika Kvinna – Hanna Stegrud

feb 15, 2019 | Finansiell rikedom, Inre rikedom, Månadens rika kvinna | 0 Kommentarer

Vad händer om du förlorar dina pengar?

Jag var inspirerad och peppad till tusen. Tanken av att mina pengar från helgjobb kunde växa genom att investeras på börsen istället för på vanligt sparkonto fick mina drömmar att glittra. Det lät enkelt och jag kunde inte längre vänta. Det dröjde inte länge innan min mamma öppnade mina ögon och fick mig att vakna till ”vad händer om du förlorar dina pengar”.

Personligen ville jag sätta in allt jag ägde i fonder med så hög risk som möjligt. Mamma var inte helt övertygad. Vi diskuterade fram och tillbaka och efter en tids förhandling gick mina föräldrar till sist med på att jag skulle få öppna ett fondkonto med låg risk. Sagt och gjort.

Såhär i efterhand förstår jag deras oro över vad som skulle hända om jag förlorade mina pengar, men efter att ha följt högriskfondens outtröttliga uppgång genom åren kan jag inte hjälpa att känna mig något dyster över all avkastning som gått förlorad efter att ha tvingats lyssna till deras råd.

Att utnyttja möjligheter

När det blev tid för mig att välja gymnasium valde jag taktiskt. Jag ville få så höga betyg som möjligt och beslutade mig för att läsa frisörlinjen då den bestod av ämnen som passade mig. Min tanke var aldrig att arbeta som frisör utan det var snarare ett sätt att utnyttja betygssystemet. ”Oookej…” tänker ni nu, men jag insåg helt enkelt att så länge jag såg till att läsa de kurser jag behövde inför framtida studier så var det betygen som hade betydelse. Vilken skola eller vilken linje spelar i dagsläget ingen roll vad gäller gymnasium. Efter tre år tog jag studenten med högsta betyg i nästan alla ämnen och har betydligt högre meritpoäng än vänner till mig som läst mer avancerade linjer.

Jag är nu inne på mitt fjärde år på universitet. Sedan studenten har jag har rest och bott hemifrån i flera år. Jag har aldrig fått någon stor summa pengar av någon, utan har sedan tidig ålder jobbat hårt och valt att välja bort många impulsköp till fördel för mina resor och kapitalplaceringar. Istället för att konsumera har jag valt att aktivt investera i en rikare framtid och det har lönat sig.

Vardagslyx@RikaKvinnor.se

Att spara är bra men att investera är bättre

Att mina föräldrar till sist lät mig köpa fonder, trots att jag var under 18 år, blev ett startskott för mig. Jag började läsa på mer och mer och har idag en stor del av mina pengar placerade på börsen och planerar att i framtiden inrikta mina investeringar även mot fastigheter.

Jag tycker att börsen är rolig, men det är inget spel. Jag investerar inte för att jag tycker att det är kul – jag investerar för att jag vill tjäna pengar. Det handlar såklart om att vara påläst och göra noggranna analyser.

Innan en investering funderar jag alltid över när jag ska använda pengarna. Jag vill aldrig hamna i en position där jag tvingas sälja. Det är viktigt att se över sitt risktagande och sätta det i relation till sin sparhorisont. Ligger investeringen flera år fram i tiden vågar jag placera i aktiefonder medan investeringar närmre i tid med fördel placeras i räntefonder.

Våga satsa för att vinna

När människor i min närhet idag vill ha tips av mig om vad för typer av placeringar man kan satsa på får jag den känslan som min mamma troligtvis fick dagen jag själv startade. Deras ögon glittrar av förväntan och allt låter så enkelt. Det dröjer inte länge innan jag släcker illusionen och säger precis så som min mamma en dag sa till mig: ”Vad händer om du förlorar dina pengar?”

Även om många gissar att år 2019 blir ett år med svängningar kan ingen med säkerhet veta vad det kommande året har att bjuda på. Eventuella svängningar kan bidra med en hel del bra köptillfällen och jag vill att fler kvinnor ska våga ta makten över sin ekonomi. Ibland måste man ju faktiskt våga satsa för att vinna. Du väljer själv om du vill investera aktivt eller passivt. Det viktigaste är att börja. Ju längre du skjuter på det, desto mer potentiell avkastning går förlorad. Så se till att komma igång. Du lär dig med tiden.

Hanna Stegrud @RikaKvinnor.se

Din bästa investering – dig själv

För mig är självständighet grundläggande. Jag vägrar bli en statist i mitt eget liv och önskar att de val jag gör ska leda mig mot möjligheten att själv äga min tid.

En dag vill jag driva eget företag, men samtidigt som jag placerar kapital inför framtida drömmar är det viktigt för mig att inte glömma av att investera i nutiden. Den viktigaste investeringen gör du inte i fastigheter eller guld, utan i dig själv.

Vill du komma i kontakt med mig gör du det på hanna.st@hotmail.se

Hanna Stegrud

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.