Inre rikedomMånadens rika kvinna

Månadens Rika Kvinna – Paulina Ljung-Duarte

Paulina Ljung Duarte @Månadens Rika Kvinna @RikaKvinnor.se

Min årsresumé

Nu är det 11 månader sen jag påbörjade min 1-åriga tjänstledighet. Det här blir ganska lagom min årsresumé! En tid som förmodligen kommer vara en av de rikaste i mitt liv. Här nedan har jag summerat min avstickare från mitt 7-16 jobb.

Det var när det skavde på kontorsstolen och tankarna om frihet och rikedom kom till mig som min resa började. Vad är frihet och rikedom för just mig? Jag hade inget svar på det. Hur skulle jag ha det när jag bara kört full fart framåt i mitt liv. Det var troligtvis ingen slump att de frågorna kom till mig efter år av mycket jobb och fokus på vad 80-talisten kallar “karriär”. Jag hade tappat det roliga och glömt varför jag gjorde det jag gjorde och jag kände att jag ville något mer. Jag behövde göra något med min tillvaro, och det var här jag började utgå mer från mig själv och kärlek i mina val.

Jag fick göra en övning med min coach i vintras. Jag skulle skriva ner hur min drömdag såg ut. Jag hann skriva några rader innan mina hopplösa tankar fick prata högt ”Jag kommer aldrig få till en sån här dag i min bransch, jag måste byta yrke om det här ska gå, och det vill jag ju inte”. Min coach bad mig fortsätta, och jag lydde och skrev vidare utan att ta med de begränsningar som kom upp i mitt huvud.

 

“It starts with you”

Till slut kändes det som jag bara bytte ut min tid mot pengar. Jag förstod inte heller för vem, och jag förstod inte varför jag behövde lägga all min energi på jobbet och inte lämnade särskilt mycket övers till min fritid, vänner och familj. 2017 valde jag att stanna upp och connecta med mig själv, jag behövde tid för reflektion och perspektiv. Någonstans de senaste åren, påväg till toppen av vad jag trott varit synonymt med trygghet, dvs karriär, började jag gå emot mina värderingar, behov och känslor. Mitt liv för några år sedan såg nog inte ut att gå snabbare än några andras liv här i Stockholm, men jag tyckte det gick fort och jag hade känslan av att jag inte riktigt hann med. Hann med livet. Och då har jag inte barn!

Min ansökan om tjänstledigt godkändes, och förutom en resa i början på ledigheten hade jag inga spikade planer för året.  Jag hade en del tankar och idéer men inget bokat. Jag ville utforska, se vad den lediga tiden skulle göra med mig. Vilka dörrar som skulle öppnas. Vilka intressen och viljor som skulle få ta min tid som jag nu kunde spendera på ett helt annat sätt. Vad kommer vara viktigt och vad kommer bli mindre viktigt.

Under en lunch med pappa i början på året berättade jag att jag skulle skriva ett inlägg för en blogg som heter Rika Kvinnor, han skrattade och brast ut ”Va, men du är ju fattig! Och har 0kr i inkomst.” Sen satt vi där och hade kul åt det där båda två eftersom jag då hade varit utan lön några månader och inte hade några direkta framtidsutsikter på inkomstkälla. På pengar var jag kanske fattig, men jag kände mig inte alls fattig. Jag förklarade för honom den andra sidan av myntet av vad vi här inne kallar rikedom.

 

Hur ska du klara dig ekonomiskt?

Det var en vanlig fråga som kom upp hos folk. Jag har haft möjligheten att ta ledigt och luta mig tillbaka på sparade pengar från mina år jag arbetat, det var dags att skörda det jag odlat. Jag har alltid litat på att det kommer vara värt det och rent ekonomiskt löna sig längre fram.

Under den här tiden har jag kunnat leva exakt det liv jag velat ekonomiskt. Att leva med färre utgifter och en mer minimalistisk tillvaro har bara varit tillfredsställande. Ärligt kan jag säga att jag bara sett och känt fördelar med det, både i mitt liv och för jordens framtid. Jag har fått en annan klarhet i de där överflödiga utgifterna som tidigare bara gick av farten eftersom en bra lön kom in varje månad. Idag njuter jag av mina utgifter på ett annat sätt samtidigt som jag känner en lättnad i att konsumera mindre.

Under ledigheten har jag gjort medvetna placeringar i aktier och fonder, två investeringar på fastighetsmarknaden, och innan året är slut ska jag göra ytterligare en tillsammans med min sambo. Mitt mål är att ledigheten om 2-4 år inte ska ha ”drabbat” min privatekonomi eller min pension. Jag tänker hitta de inkomsterna på annat håll.

 

Älska dig själv, chilla mer och bygg ditt imperium!

För mig handlade det inte om att åka ut på en backpackerresa eller göra en “Eat Pray and Love”. Även om de tankarna fanns där i början för jag älskar ju den filmen. Det har mer handlat om att hitta min plats där jag är nu i livet, att göra resan från där jag står med ett par modifikationer. Jag har haft möjligheten att upptäcka nya platser, lära mig nytt inom personlig utveckling och framför allt om mig själv, hoppat på spännande seminarier, åka till Bara Vara och gå på Waking up Weekend.

Jag har kunnat resa, umgås med nya och gamla vänner samt mer med våra familjer och fått möta andra likasinnade tjejer – GULD värt. Jag har gett en chans till idéer som jag haft storslagna planer på för att inse att det inte är en bra ide, testat att måla, utvecklat mitt intresse för skidor, hängt mer i naturen, rensat både fysiskt och psykiskt, levt mer spontant, träffat en holistisk coach, lärt mig mer om sparande, köpt min första bostad utomlands, byggt på mitt intresse i fastigheter genom bland annat en ett-årig kurs, prova på att driva eget. Jag bygger hus på Spaniens solkust och har spontant kunna åka på utomlandsresa för en vän i kris. Ja, ett liv mer utefter vem jag är och vad jag vill. Jag är säker på att mycket av det jag gjort senaste tiden och de möjligheter som dykt upp aldrig hade hänt om det inte var för tiden jag frigjort.

En annan vinst under den här perioden har varit att jag haft tiden att ta hand om mig själv på ett helt nytt sätt. Jag har tagit tid för meditation vilket hjälpt mig i mycket under den här förändringen och det har gjort att jag (för det mesta) stått stadigt och tänkt klart när jag behövt ta beslut. Att få vara en stund med bara mig själv är numera en lyx. Det är väl i och för sig ingen som kunnat undgå detta verktyg idag men för er som inte testat, så rekommenderar jag det starkt. Fem minuter i stillhet mellan sängen och frukost varje morgon kan göra det hela lite klarare.

 

Magkänslan

Jag var med om något under ledigheten som blev ett litet test för mig och min magkänsla. Ungefär 7 månader in i ledigheten fick jag ett jobberbjudande och det handlade om den tjänst jag, utan att blinka, hade sagt ja till för 1,5 år sen. När processen för det jobbet började kände jag mig öppen och nyfiken, jag ville få en inblick i hur det skulle vara att jobba på världens största företag i min bransch. Vid den här tidpunkten hade jag redan sagt upp mig från mitt tidigare jobb och avbrutit tjänstledigheten med vetskapen att jag inte ville komma tillbaka utan istället ge mitt egna företag en chans. När den här jobbmöjligheten sen kom till mig fick det hela en ny dignitet. Jag hade ju sagt upp mitt tidigare jobb, som jag enkelt kunde jämföra med mitt nya jag var på väg att skapa, men var jag beredd att säga nej till den här möjligheten som var helt ny för mig? Det här var ju en jättechans om du hade frågat de som bygger bra CV. Men jag vill inte in i den där loopen. Jag valde att lita på min magkänsla och tackade nej. De fick höra motiveringen från min mage och mitt hjärta, och de förstod.

 

Vad tjänstledigheten lett till

Jag utforskar fortfarande än idag, både hos mig själv och på jobbfronten. Men jag har landat de stora pusselbitarna. Jag bygger fortfarande på min plattform där jag vill stå med mitt företag framöver och försöker med hjälp av den kreativa processen skapa jobbmöjligheterna. Jag vill även möjliggöra att jag parallellt med mitt jobb ska kunna ägna tid åt projekt och intressen som ger mig annat värde än det jag idag hittar i mitt yrke. Jag känner en frihet i att tänka de tankarna, att kunna ha möjligheten och tiden för gamla och nya idéer. Jag kan för nu har jag friheten.

 

Månadens Rika Kvinna - Paulina Ljung-Duarte @RikaKvinnor.se
Efter tjänstledigheten -en ny Paulina fylld av närvaro och liv

För att gå ifrån den finansiella till den inre rikedomen så är det där jag gjort de stora vinsterna. Jag har fått svaren på mina frågor, mitt varför och vad frihet är för mig. Jag har haft möjligheten att gå från tankar till verklighet på så oerhört många fronter att jag nu har ett annat lugn i mig. Jag känner inte längre att jag bara kör på i tunnelseende mot något som anses vara rätt och perfekt utan jag KÄNNER det i mig nu att jag är påväg mot det som är rätt och perfekt för mig. Jag vet att det banar väg för att kunna leva det liv jag i framtiden vill leva med min sambo och familj.

Idag har snart ett år gått och jag känner mig mer tillfredsställd än tidigare. Det må låta klyschigt men idag kan jag ha en sådan dag som jag satt och beskrev under sessionen med min coach. Den där dagen som då kändes väldigt långt bort i horisonten, rättare sagt omöjlig, är en sån typ av dag jag kan skapa för mig själv nu. Jag är kvar i min bransch och jobbar i egen regi som konsult inom projektledning i byggbranschen i Stockholm. Jag har hittat ett kreativt och för mig effektivt sätt att både jobba och leva ett liv där balansen är återställd och jag ser mitt varför varje dag.

 

Hör gärna av er med vilka fråga ni än må ha,

Kärlek

 

 

Mail: paulinaprojects@yahoo.com

Följ gärna @paulinaprojects på Instagram för att veta mer inom kort

 

 

Kommentera gärna så att vi tillsammans kan lära och utvecklas