Varmt välkommen till RikaKvinnor.se

På bloggen och inspirationsplattformen RikaKvinnor.se får du följa med på resan mot; ”Ett rikare liv” inom alla områden i livet. Förhoppningsvis på ett lite nytt, lekfullt, kärleksfullt, spirituellt, inspirerande, utmanande och även hållbart vis.

Det är en resa som handlar om att komma närmare sitt sanna ”jag”. Om att nå sina drömmar, mål och fulla potential för att leva livet fullt ut varje dag och samtidigt ge tillbaka så mycket som möjligt till vår omvärld. Och det gör vi bäst när vi känner oss rika på livet!

RikaKvinnor.se women empowering women - girlpower - powerladies -

Sammanfattning RikaKvinnor.se – den korta versionen

  • RikaKvinnor.se är en holistisk blogg och inspirationsplattform om hållbar inre och yttre rikedom med syfte att utbilda, inspirera, utmana och motivera, framförallt kvinnor, till lycka, rikedom och hållbarhet inom alla områden i livet, inte minst det ekonomiska.

  • Bloggen startades 2017 av Elisabeth Svensson, Multiprenör och civilekonom från Malmö, och handlar om resan mot yttre ekonomisk frihet och genom den kunna ge mer utrymme för den inre rikedomen.

  • Rikedom handlar om så mycket mer än pengar, det handlar om hur vi tänker och känner, hur vi behandlar oss själva och andra levande varelser och i vilken utsträckning vi lever i integritet efter våra grundläggande värderingar.

  • Bloggen är idag uppdelad i tre delar; Själva bloggdelen under rubriken ”Blogg”, ”Bli rik – börja här” som består av artiklar om finansiell rikedom. Avsnittet ”Inre rikedom” består av artiklar om inre rikedom så som; personlig utveckling, mindfulness och meditation.

  • Kvinnorna som figurerar på bloggen är dem jag själv inspireras av på olika sätt och är bland annat läsare, vänner, kollegor, förebilder och viktiga bollplank inom livets alla områden. För vad vore RikaKvinnor.se utan just oss; ”Rika Kvinnor”!?
Känn dig fri att signa upp för prenumeration på nyhetsbrevet så att du inte missar något spännande. Vi lovar att inte spamma dig och din e-post kommer inte säljas vidare till någon!

Den långa versionen – Om RikaKvinnor.se

Syftet med bloggen och inspirationsplattformen RikaKvinnor.se är således att utbilda, inspirera, utmana och motivera, framförallt kvinnor, (såklart är män också välkomna) till lycka, rikedom och hållbarhet inom alla områden i livet, inte minst det ekonomiska.

RikaKvinnor.se @ höstbilder

Jag är, som många andra, otroligt glad att frågan om kvinnligt ägande äntligen börjar ta allt större plats i samhällsdebatten och att både intresset och kunskapen ökat markant bland oss kvinnor de senaste åren. Mycket tack vare förebilder som Isabella Löwengrip och Facebookgrupper som Economista och Fearless woman – Kvinnor med målet att bli ekonomiskt oberoende som jag själv administrerar tillsammans med härliga Jessica Tidlund.

Tidigare har finansvärlden framförallt varit en arena för och av män, och tack vare sociala medier och olika privata grupper för enbart kvinnor kan vi nu samlas på en trygg plats för att tillsammans hjälpa och stötta varandra inom privatekonomi och investeringar, utan inblandning från männen. 

Låt oss göra det tillsammans – ”Co-creation”

RikaKvinnor.se - high-five

Rikakvinnor.se skapas tillsammans med er läsare, för vad vore RikaKvinnor utan just oss kvinnor!?

Dessutom är jag ett stort fan av den otroliga kraft och energi som skapas utifrån en kollektiv intelligens, även när vi tycker och tänker olika. Jag tror nämligen på att vi tillsammans utformar de bästa idéerna och tankesätten. Därför är jag otroligt glad och tacksam över alla de intressanta diskussioner, kommentarer och även samarbeten tillsammans med er läsare, systrar, power-ladies, vänner, kollegor och andra bloggare med passion för holistiska förhållningssätt kring ekonomi och personlig utveckling, som figurerar i bloggen och i Facebookgruppen.

Ett återkommande och väldigt populärt inslag i bloggen är ”Månadens Rika Kvinna” och här ser vi fram emot att ännu fler kvinnor vill inspirera oss alla genom att dela med sig av sin story om vad rikedom är för Dig, och hur Du kommit att känna dig rik på livet, oavsett förutsättningar eller resultat.

Hur idén till bloggen kom till

Idén till bloggen och inspirationsplattformen RikaKvinnor.se föddes under ett meditationsretreat våren 2017.

Några månader tidigare hade jag börjat skriva personliga krönikor med en spirituell underton och tillhörande färgglada Excelgrafer över min egen privatekonomis utveckling, och därigenom resan mot ekonomisk frihet och strävan efter att ”gå i pension”* innan 40, på Facebookgruppen ”Economista -Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi”.

För första gången fick jag stor positiv respons för mina, ibland, kontroversiella idéer, mitt privatekonomiska intresse i kombination med personlig utveckling och ett holistiskt, metamodernt och spirituellt synsätt på detta.

RikaKvinnor.se womenempoweringwomen -girlpower -powerladies -kvinnokraft -kvinnor -team

Plötsligt fanns det personer som genuint var intresserade av att ta del av det jag försökt förmedla, men inte lyckats få gehör för i egna kretsar, under de senaste 5 åren som jag arbetat aktivt med personlig utveckling, privatekonomi och investeringar av olika slag, grad och dignitet.

Jag fick verkligen jättefin respons på inläggen och otroligt mycket kärlek och hejjarop från massor av härliga kvinnor, och en hel del undrade dessutom var man kunde läsa mer om mig och mina privatekonomiska strategier för att nå målet om ekonomisk frihet.

Eftersom jag redan hade haft tankar på att eventuellt starta en holistisk blogg, där ekonomi skulle vara ett naturligt inslag, blev det nästan som att idén fick gehör tack vare kvinnorna i Economistagruppen, och utformningen av bloggen och namnidén kom alltså till under meditationsretreatet.

Vad är en ”RikaKvinna”

Själva namnet ”Rika Kvinnor” är i sig ett mycket större begrepp än enbart pengar som man initialt kanske tänker. För mig innefattar ordet ”rikedom” så mycket mer än bara pengar och ekonomi.

Rikedom för mig handlar om att finna lycka, harmoni och balans inom alla områden i livet, även det ekonomiska. Ett rikt liv målas med breda penseldrag. Och till vishet och rikedom leder många vägar och varje individ har såklart sina egna behov och förutsättningar att tillgodose, och sina egna mål att ägna livet åt. Vi behöver alla följa vår egen inre kompass och den måste vara i linje med vad vi vill och är redo för.

Men rikedom handlar också om utveckling. Att inte alltid välja den ”lätta” vägen, utan att utmana oss själva i den riktning som vår sanna natur kallar på oss att göra. Och för det krävs det mod. Mod att våga gå sin egen väg. Mod att inte bry sig om alla andras åsikter. Mod att vi tror på oss själva och att vi orkar bära den tyngd som det krävs för att ta oss ditt vi behöver gå. Samt mod att faktiskt våga bli ”framgångsrik”. Vilket faktiskt inte är så enkelt som många verkar tro.

Utformning och uppbyggnad

RikaKvinnor.se samarbeten

Bloggen är uppdelad i tre delar; Själva bloggdelen under rubriken ”Blogg”, där samtliga nya spännande inlägg publiceras ca 1 gång per månad. Den andra delen, som du finner under huvudrubriken; ”Bli rik – börja här” består av artiklar om finansiell rikedom som ständigt fylls på med olika relevanta ämnen inom privatekonomi, investeringar och sparande.

Den sista delen som du finner under samma huvudrubrik men med underrubriken ”Inre rikedom” består av artiklar om inre rikedom, personlig utveckling, mindfulness och meditation och som kommer fyllas på med en massa inspiration efter hand som bloggen utvecklas.

Börja här! 

Mitt tips för dig som är ny på bloggen är därför att starta med att läsa krönikorna under huvudrubriken ”Bli Rik –börja här”. Och därefter fortsätta med att läsa artiklarna som du finner under huvudrubriken ”Blogg”

RikaKvinnor.se är fortfarande under utveckling och med hjälp av den feedback jag fått från er läsare hoppas jag att bloggen ständigt ska bli ännu bättre och skapa mer värde för dig som läsare. Detta så att du som läsare ska få ut så mycket som möjligt från RikaKvinnor.se.

Bloggen uppdateras med nya, förhoppningsvis läsvärda, inlägg ca 1-5 gånger i månaden efterhand som det dyker upp nya idéer, tankar och inspiration från er läsare och från min vardag där dessa ämnen ständigt är en röd tråd. Ambitionen har hela tiden varit att hellre leverera kvalité än kvantitet. Därför skickas nyhetsbrevet ut max 1 gång i månaden så att du inte ska uppleva dig spammad, samtidigt som du inte missar nya blogginlägg. I nyhetsbreven kommer det därför tydligt framgå vilka inlägg som är nya och var på bloggen du finner dem.

Jag hoppas med dessa ord att RikaKvinnor.se kommer inspirera och hjälpa oss att tillsammans finna rikedom inom livets alla områden!

Med värme
Elisabeth Svensson, grundare av RikaKvinnor.se

Om Elisabeth

RikaKvinnor.se finansiell rikedom
Jag som grundat och driver RikaKvinnor.se heter Elisabeth Svensson, är 36 år gammal och bor i ett tvåfamiljsradhus i fantastiska Malmö tillsammans med min älskade sambo, och tillika musiker, Björn.

Bakgrund

Jag har en bakgrund som civilekonom från Lunds Universitet, samt inom individ- organisation- och samhällsutveckling via MIT – Massachusetts Insitute of Technology. Dessutom är jag diplomerad Mindfulnessinstruktör via Mindfulnessgruppen i Stockholm.

Just mindfulness och meditation har verkligen förändrat hela mitt liv på ett väldigt positivt sätt och därför delar jag gärna med mig av mina egna erfarenheter så att fler ska få glädje av detta verktyg som i grund och botten handlar om att träna våra hjärnor och därigenom skapa nya och mer konstruktiva ”motorvägar i hjärnan”. 

När jag inte jobbar med RikaKvinnor.se, försöker förhindra klimatkrisen, hjälper fler kvinnor till ”ett rikare liv” eller arbetar med något av mina andra roliga projekt, utbildar jag mig till Agil coach på ett IT-bolag. Så tillsynes är jag en ganska ”vanlig Svensson”.

”En kapitalistisk Buddha” 

Inom mig finns således en ganska unik kombination av olika intressen som ofta, i olika sammanhang, fått stå i motsättning till varandra; allt ifrån privatekonomi (jag är en riktigt nörd när det kommer till min egen privatekonomi och fullkomligen älskar att grotta ner mig i mina Excelfiler), till att starta och driva olika projekt och företag, samt mitt stora intresse för olika typer av investeringar.

Samtidigt som det finns en djup och spirituell sida inom mig där meditation, mindfulness, yoga, personlig utveckling och en holistisk syn på hälsa och kost har en stor och positiv inverkan i mitt och min sambos liv. Björn brukar lite skämtsamt kalla mig för sin kapitalistiska Buddha.

Min bakgrund som investerare

Min bakgrund som investerare sträcker sig ända till 1997, då jag som 12-åring övertalade min mamma att köpa mina första H&M-aktier.

Vad jag inte förstod då var att detta skulle bli starten på en livslång resa och ett av mina största intressen; ”Att-göra-pengar-av-pengar”. Dock var det först 2011, 26 år gammal, som jag på riktigt började bygga en pengamaskin, inspirerad av dåvarande pojkvännen Tobias Schildfat, författaren bakom ”Vägen till din första miljon – Alla kan bygga en egen pengamaskin”.

Dessvärre startade resan inte på bästa tänkbara sätt, och på bara några månader förlorade jag en stor del av det investerade kapitalet (ca 300 000 sek).

Detta skapade såklart en stor rädsla för att investera på börsen, och länge tänkte jag att ”börsen nog inte var något för mig”.

Men efter lite inspiration från en god vän började jag mer och mer undersöka hur de som hade lyckats gjorde. Det är jag väldigt tacksam för idag eftersom våra investeringar gjort både mig och min sambo ekonomiskt fria!

En av mina stora förebilder och tillika nära vän och mentor är Jan Bolmeson som också driver Sveriges största privatekonomiblogg RikaTillsammans.se. Jag hade aldrig varit där jag är idag utan Jan och den inspiration, hjälp och stöttning han bidragit med. 

Investerar numera långsiktigt, riskspritt och hållbart 

Så 2014 påbörjade jag återigen min resa mot ekonomisk frihet, där jag istället investerar långsiktigt, riskspritt och hållbart. 

Till min hjälp har jag bland annat en lysande fondrobot som gör det mesta av jobbet på börsen bättre än jag någonsin kunnat göra själv. 

Det är min ambition att i bloggen dela med mig av egna erfarenheter och upplevelser om vad som fungerat för mig för att skapa ett rikare liv inom alla områden.

För dig som kanske hoppats på komplicerade tekniska- eller fundamentala bolagsanalyser, eller annan typ av djupgående detaljrikedom kring investeringar, får jag istället hänvisa till ”experterna”.

Investeringar ska vara enkelt, passivt och hållbart

Detta är utöver min egen kompetens och framförallt intresseområde. För mig ska investeringar vara enkelt, passivt, långsiktigt, hållbart samt ge god avkastning över tid.

Breda globala och hållbara indexfonder med låga avgifter som sköts av en fondrobot, samt investeringar jag förstår mig på, så som skog, fastigheter och guld, samt olika sätt att optimera privatekonomin, är mer av min melodi och det jag, tillsammans med er läsare, kommer lägga fokus på här på RikaKvinnor.se.

Om du tycker ovanstående låter intressant är du varmt välkommen att hänga med på denna häftiga resa som verkar kallas livet!

Jag ser fram emot att dela resan med dig, för alla befinner vi oss på samma resa, och alla behöver vi varandras stöttning, hjälp och inspiration.

Med värme
Elisabeth Svensson, grundare av RikaKvinnor.se

PS. Har du några frågor, funderingar eller feedback, tveka inte att kontakta mig!

PS2. Jag vill också vara tydlig och poängtera att jag inte på något vis utger mig för att vara expert inom något av områdena bloggen baseras på.

*Definition för pension för mig är således att det finns ett system som betalar dina räkningar och ditt uppehälle medan du ägnar dig åt vad du vill, förslagsvis något du brinner och har passion för och som kan komma till gagn inte bara för dig och din familj, utan också för andra och världen.