Historiskt börsras 2020 -coronavirus covid-19 @RikaKvinnor.se

Vikten av en god tillgångsallokering i oroliga börstider

På bara några veckor har världen upplevt det snabbaste börsraset i mannaminne. Vi är många som fått se hur våra portföljer gått från ”all time high” till att visa mestadels röda siffror på bara några få dagar. Situationer som dessa visar verkligen på börsens oförutsägbarhet och vikten av att inte ha alla ägg i samma korg.

För egen del är det inte första gången jag får se min aktie- och fondportfölj göra snabba tapp på över 20-30%. Jag har tidigare berättat om min första ”käftsmälls-erfarenhet” då kapital på närmre 300 000 ”försvann” i börsvärde på bara några månader, eftersom jag hade lagt alla ägg i samma korg.

 

Jag fegade ur 

En liknande upplevelse hade jag några år senare när jag blev påverkad av olika investerare att ändra strategi till primärt utdelningsaktier. Dock fegade jag ur och lämnade marknaden när den var på väg ner en sväng under 2015. Med facit i hand skulle jag haft is i magen eftersom det snart vände upp igen och återigen slog nya rekord.

 

Och blev en erfarenhet rikare

Det viktiga är dock inte hur mycket pengar jag förlorade, eller ”kunde ha haft” om jag hade gjort allt ”rätt”. Utan det viktiga är de erfarenheter jag blev rikare.  Förutom att jag tvingats växa som människa, har jag slutat försöka ”tajma marknaden”. Dessutom har jag allokerat om portföljen till mer hållbara, etiska och långsiktiga investeringar. Och det viktigaste; jag har inte längre alla ägg i samma korg, tex på börsen.

Tack vare insikterna från 2012 och 2015 började jag investera mer långsiktigt, hållbart och med en mer spridd fördelning. Det har inneburit att nedgången som skett under senaste veckorna kunnat hämmas och totalt sett har portföljen gjort ett tapp på ynka 1%.

I grafen framgår det hur de olika tillgångsslagen påverkats under de senaste året med fokus på de senaste veckorna.

Historiskt börsras 2020 -coronavirus covid-19 @RikaKvinnor.se

Det som är utmärkande är de stora svängningarna i tillgångsslaget aktier och fonder samt guldprisets utveckling. Samtidigt som fastigheterna fortsätter leverera hyresintäkter på i snitt 16% varje månad.

 

Hade det varit enkelt hade alla gjort det

Eftersom jag vet att många här enbart sitter på investeringar på börsen så vet jag också att det skapar en stor stress och oro hos somliga av er. Jag har själv varit där, flera gånger dessutom. Sett mitt kapital halveras, minska och till och med försvinna helt. Det är därför jag också vill visa på vikten av att fortsätta investera och se den här perioden som en del av lärandet. Hade det varit enkelt hade ju alla gjort det. Och det är i stunder som dessa som jag brukar citera min gode vän Christina genom att ställa mig följande fråga; ”Vad är det livet försöker lära mig nu?” För visst är det så att livet inte alltid ger oss vad vi vill ha, utan vad vi behöver för att kunna ta nästa steg i vår utveckling som människor. Och känslan ”rädsla” är inte en fiende utan snarare en kompass för områden vi behöver växa inom. Låt därför denna erfarenhet bli ett ypperligt tillfälle att lära dig mer om dig själv och hur du reagerar i situationer som dessa. 

 

Fundera på följande innan du trycker på Sälj!

Med dessa ord sagt ber jag dig fundera på följande innan du bestämmer dig för att trycka på sälj.

Har något väsentligt förändrats i din tillvaro som medför att du kan behöva ditt kapital tidigare än väntat pga arbetslöshet, risk för varsel etc?
Har din sparhorisont, riskprofil eller andra omständigheter förändrats tillräckligt mycket för att motivera en ändrad strategi av ditt sparande?
Sover du gott om natten eller påverkar nedgången ditt välmående negativt?

Själv kommer jag fortsätta vara tacksam för det liv jag har och alla fina människor som finns omkring mig. Jag kommer fokusera på vad jag kan bidra med till andra människor och deras välmående i den här situationen. Även ta det extra lugnt och försöka njuta av att världen verkar vara på paus för en gång skull. Samt fortsätta acceptera det jag inte kan påverka och påverka det jag vill påverka tex; att fortsätta månadsspara och att avsiktligt inte att logga in på mina investeringssparkonton. Samt att undvika att se för mycket nyheter och läsa i sociala flöden. 

Ta hand om varandra i dessa oroliga tider och glöm inte att; 

Mycket mer pengar har förlorats genom att försöka tajma marknaden än vad som har förlorats i de faktiska nedgångarna.

2 reaktioner på ”Vikten av en god tillgångsallokering i oroliga börstider”

  1. Det låter som att ni är väl rustade för nutid och framtid och jag tror själv på att snarare köpa samt sitta still i båten än att trycka på ”sälj”. Vi har sett detta förut och vi kommer se det igen. Det är inget konstigt. Och precis som du säger, när vi väl byggt en fungerande ekonomisk situation för oss själva så är det betydligt lättare att klara igenom olika typer av kriser. Själva har vi fasta utgifter i form av räntor, försäkringar, el, vatten på runt 8500 kr per månad. Det gör det enkelt för oss att klara av ekonomin oavsett vad som händer i världen. Utgifter utöver dessa 8500 kan vi dessutom styra själva genom att tex välja billigare mat, sluta äta ute etc etc. Det skulle medföra att vi troligtvis skulle klara oss på ca 10 500 kr i månaden om det skulle krisa. Våra hyresintäkter för enbart huset i Sverige efter skatt är 10 880 kr. Därför känner vi oss väldigt lugna och trygga och fortsätter spara som vanligt. Tom fyller på lite extra 🙂

  2. Bra inlägg. Jag har alla ägg i en korg, eller egentligen inte. Som indexinvesterare har jag dem i korgen aktier men samtidigt äger jag små bitar av 1000-tals bolag. Trots att värdet på investeringarna gått ner kommer jag inte trycka på sälj eftersom min tidshorisont är lång.

    Jag tror att det blir tufft ett tag framöver men jag tror också att mänskligheten klarar sig. Vi lever redan snålt och nu snålar vi ännu mer för att styra in mer pengar i fonderna.

    Just detta med att ha en kostnadskostym som är låg kombinerat med en buffert utanför börsen känns som en superkraft just nu. Vi lever gott på 40% av våra nettolöner (inga fantasilöner), resten sparas. Detta gör att jag inte känner någon oro för ekonomin. Annat kan oroa mig men inte just det.

    Så låga omkostnader är mitt tips.

    Ta hand om er där ute och ta det lugnt med sociala kontakter ett tag framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.