RikaKvinnor bloggen

Tova hjälper dig strukturera din ekonomi med hjälp av Excel

jun 6, 2018 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom, Övrigt | 149 Kommentarer

Tova Larsson, styrelsemedlem Unga Aktiesparare i Jönköping, är RikaKvinnor.se nya skribent som generöst delar med sig av sin ekonomiska och personliga utvecklingsresa utifrån en ung tjejs perspektiv med allt vad det innebär från att spara ihop till insats till första lägenheten, till att lägga upp en studentbudget och samtidigt lyckas spara och investera för framtiden.

Med detta inlägg tänkte jag förklara hur jag gjort för att strukturera min privatekonomi och få en tydligare bild över den. För likt en karta, om du inte vet var du befinner dig, är det svårare att göra smarta val för att ta dig dit du vill.


Det verktyg jag använder för att få en strukturerad privatekonomi?
Svar: Excel!

Jag tycker det är roligt att fylla i utgifter, inkomster och sparande i Excel en gång i månaden, men det kan bero på att jag har nördat in mig på det här. Nu är det dessutom extra kul då jag blivit bra på Excel genom mitt nuvarande jobb. Andra kanske inte alls blir motiverade av att använda Excel, utan tycker istället att det blir en börda och hinder för att ha koll på ekonomin och spara pengar. Då är mitt råd att du sätter igång att spara ändå, för tillslut växer en struktur fram. Och om du tycker det tekniska är ett hinder så funkar det (nästan) lika bra att föra en analog dagbok för dina pengar, det som kommer saknas är dock de fina diagrammen ;). I slutet av det här inlägget kommer du faktiskt få tillgång till den Excelmall jag själv använder. Därför behöver du inte uppfinna hjulet på nytt eller vara särskilt teknisk för att få kontroll över din privatekonomi med hjälp av Excel.

Mina aktieportföljer

Själv har jag valt att dela upp mina aktier i två portföljer. Portföljerna liknar varandra, för båda innehåller bolag jag tror på långsiktigt, och som jag förmodligen kommer behålla i många år. Den ena portföljen är en utdelningsportfölj och den andra består av de bolag jag köpte i början av min ekonomiska resa och som jag fortfarande tror på. Utdelningsportföljen har jag på skoj döpt till Motherlode (en referens till ett Sims-fusk som man skrev in i Sims när man behövde nya pengar) och den finns på Nordnet. Där har jag satt en gräns på att direktavkastningen ska vara på minst 4,5% vid köp av aktier. När jag letar nya bolag till utdelningsportföljen märker jag att målet om 4,5& i direktavkastning är ganska högt, eftersom många bolag filtreras bort redan här (men om jag hittar ett bra bolag med låg utdelning som jag vill investera i så kan jag överväga att ha dem i min övriga portfölj istället för utdelningsportföljen).

Kraven är även, som jag inledningsvis nämnde, att jag tror på bolaget på lång sikt, vilket för mig är minst 10 år. Det behöver inte vara så att jag kommer äga bolaget i 10 år, men när jag köper måste jag kunna se en framtid för företaget. I min strategi ska utdelningen återinvesteras, men det behöver inte vara i just det bolaget utdelningen kommer ifrån. Jag har skrivit upp vilken månad bolagen har utdelning och då kan jag passa på att investera i bolagen som har utdelning den kommande månaden för att maximera att pengarna finns där jag får avkastning.

Aktier jag äger

Aktier Tova@RikaKvinnor.se

De blåmarkerade bolagen under rubriken ”Bolag” är de som ingår i utdelningsportföljen och de grönmarkerade under rubriken ”Affär” är samtliga aktier jag äger just nu. Ica Gruppen har jag tidigare ägt men den är numera såld. Nummer 13 och 14 är bolag jag funderar på att köpa. Jag vill nämligen gärna komplettera portföljen med ett till investmentbolag utöver Kinnevik, men har inte bestämt vilket än. Berkshire Hataways tycker jag hade varit roligt att äga och det hade dessutom varit mitt första utländska innehav, men jag behöver kolla upp det lite mer.

Fördelning av bolag

Fördelning aktieinnehav Tova@RikaKvinnor.se

Cirkeldiagrammet gör det tydligt, för om exempelvis Axfood varit min favoritaktie så ser jag med hjälp av diagrammet vilken liten del av min totala portfölj Axfood utgör, och att jag eventuellt borde investera mer där.

Jag inser även att Prime living pref (som gör bostadsmoduler och är noterat på First North) utgör en relativt stor andel av det totala innehavet. De har förvisso bra direktavkastning, men jag vill ändå inte ha så mycket pengar i detta bolag, eftersom jag anser att det är högrisk. Så genom cirkeldiagrammet får jag viktig information om hur jag eventuellt borde förändra min fördelning av innehav för att hålla risken på en lagom nivå.

Jag har även lagt in vilken bransch varje bolag jag äger är verksamt inom (enligt Avanzas definition) och får då fram diagrammet nedan, vilket säger mig att jag eventuellt skulle behöva öka andelen aktier inom dagligvaror. Detta eftersom jag anser det vara en viktig bransch som dessutom går bra i både hög- och lågkonjunktur. Inom dagligvarubranschen finner vi nämligen bolag med produkter som används mer eller mindre dagligen, såsom mat och hygienartiklar. Det är varor vi konsumenter behöver köpa kontinuerlig, oavsett om det är högkonjunktur och vi har jobb och pengar eller om det är lågkonjunktur. Så enligt mig är denna bransch inte förknippad med så hög risk.

Branchuppdelning @Tova för RikaKvinnor.se

Diagrammet gör mig också medveten om att jag inte har några bolag inom teleoperatör, kraftförsörjning eller energi. Det är branscher jag inte har så stor kunskap inom och därför har jag heller inga aktier där i nuläget.

Jag har skapat tre flikar där jag i en av dem, fyller i min totala ekonomi med allt som jag har sparat (även kallat balansräkning). I en annan flik finns cirkeldiagrammen som även visas här ovan, och sist men inte minst finns en flik för utdelningar. Där ser jag tydligt hur portföljen går, både med utdelningen inkluderad och exkluderad. Jag har också lagt in vilken månad som jag får utdelning från vilket bolag.

Denna Excelmall kan vem som helst använda. Det krävs dock att man tar sig lite tid och klickar runt i mallen för förstå den. Men när man väl förstår mallens uppbyggnad, tycker jag att den är smidig.

Jag har även försökt beskriva vad man behöver fylla i och vart samt vad som inte behöver fyllas i utan som uppdateras automatiskt tack vara Excel. Denna fil gör att det, för mig, känns som att jag har kontroll över ekonomin och att jag då också kan fatta mer genomtänkta beslut. Det tar som sagt lite tid att lära sig och även göra den till sin egen, men när man väl gjort grundjobbet så går det ,enligt mig, snabbt att fylla i mallen en gång i månaden.

Nu har du fått se en variant på hur du skulle kunna strukturera din ekonomi. Men kom ihåg att det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare så du får göra precis hur du vill! 🙂

Tips -hur du fyller i Excelmallen

Fyll i bolagen som du äger med antal aktier och inköpskurs
Excel aktieloggbok @RikaKvinnor.seI den här fliken kan du se hur din ekonomi förändras månad för månad.

Excel aktieloggbok @RikaKvinnor.seLycka till med din ekonomiska resa!

Tova Larsson @RikaKvinnor.se

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.