våfamiljshus, privatuthyrning och passiva inkomster@RikaKvinnor.se

Vårt drömhus gjorde oss ekonomiskt fria

Fastighetsinvesteringar

Efter en statusuppdatering på Facebook från en gammal bekant som nyss köpt hus på ett exklusivt läge i Skåne fick jag kalla kårar. Uppdateringen löd något i stil med; ”Skuldsatta for life -Äntligen husägare!”

Var det denna verklighet som väntade mitt framtida hussugna jag? Tanken på att behöva köpa ett boende för så mycket pengar att det för alltid skulle förfölja mig ekonomiskt, gav en ”kniven mot strupen” känsla.

Året var 2014 och det var precis samma år som jag började utbilda mig, både inom privatekonomi och personlig utveckling. Innan jag förstod att ett boende, köpt med lånade pengar, faktiskt kan göra dig ekonomiskt fri. Istället för att inge en känsla av pengastress och maktlöshet, ger mitt boende mig idag en känsla av trygghet och frihet, och dessutom har vårt hus gjort både mig och min sambo ekonomiskt fria.

Hus – hinder för ekonomisk frihet, eller en möjlighet!?

Efter Facebookinlägget från min bekanta började jag fundera på hur man skulle kunna göra istället. Hur kunde man tänka tvärtom och till och med få minskade boendekostnader? Jag ville ju inte att vår framtida husdröm skulle bli ett hinder för att även nå målet om ekonomisk frihet. Och dessutom ville jag inte behöva välja mellan hus eller ekonomisk frihet, utan jag ville ha både och.

Lösningen blev att försöka hitta ett tillräckligt stort hus för mig och min sambo, våra eventuella framtida barn OCH framtida hyresgäster. Ett hus som både skulle gå att växa i, och som skulle kunna generera tillräckligt med inkomster för att betala för både sig självt och gärna mer därtill.

Det tog förvisso många visningar, kreativa tankar kring ändring av planlösningar i olika hus och 3,5 år innan vi hittade det perfekta objektet som uppfyllde alla våra krav och som dessutom låg på rätt läge och till rätt pris

Resultatet – ett tvåfamiljshus

Resultatet ser du här. Ett stort tvåfamiljsradhus på gavel 10 min med cykel från Malmöcity och 2 km från stranden (vilket var ett annat oförhandlingsbart krav). Huset var, fördelaktigt nog, redan ett tvåfamiljshus när vi köpte det, så det var inget vi behövde göra för att vår hyresgäst skulle kunna flytta in redan samma vecka som vi själva flyttade in i huset.Fastighetsinvesteringar

Huset tjänar in över 300 000 per år…

Förutom vår åretrunthyresgäst, hyr vi också ut parkeringsplatser, förråd, kontor och studios. Sammantaget tjänar vårt hus in ca 23 150 kr i månaden innan skatt. Och då har vi inte ens räknat in sommaruthyrningen. Med sommaruthyrningen inkluderad tjänar huset in ca 317 800 kr/år. Efter skatt är den summan 253 528 kr per år eller 21 127 kr per månad efter skatt. En månadslön motsvarande nästan 28 000 sek i Malmö Kommun där vi bor.

Eftersom våra gemensamma räkningar ligger på ca 10 000 kr per månad så har huset gjort oss mer eller mindre ekonomiskt fria. Dvs att husets inkomster överstiger våra samtliga fasta utgifter varje månad. Och lägger man, som vi gör, mindre än 1h arbete per vecka på uthyrningen av huset, så räknar jag definitivt inkomsten som passiv. Fastighetsinvesteringar

…plus en massa egenodlad mat

Förutom att huset genererar pengar så genererar även den stora trädgården mat. Målet är att bli helt självförsörjande på grönsaker och potatis under sommarhalvåret. Detta medför att även våra matkostnader kommer minska. Vi har dessutom lejt ut skötseln av trädgårdslandet till en kille som var på jakt efter en odlingslott. Normalt är kötiden för en odlingslott här i Malmö ca 4 år, men här löste vi det genom att trädgårdskillen har fri tillgång till odlingslotten och sköter om den som att det vore hans egen, och i gengäld får vi ta del av halva skörden. En riktig win-win med andra ord.

Hur bor vi då egentligen?

Huset i sig består av två lägenheter på vardera 70+83 kvm plus ett trapphus som fungerar som stor hall samt en inredd källare på 79 kvm. En total yta om 248 kvm varav vi disponerar 170 av dessa. Dessutom kommer vi bygga ut huset ytterligare så att vår boendedel får 2 extra sovrum och därmed får vi en total yta om nästan 200 kvm ink källaren. Fastighetsinvesteringar

Framtiden då?

Såklart stannar det inte här. Redan nu har vi börjat klura på var i trädgården ett attefallshus skulle göra sig bäst. Och i framtiden finns även tankar på att skapa ytterligare 2 sovrum för att göra om huset till ett stort studentboende. Men dessa planer ligger kanske 15-20 framåt i tiden när vi har flyttat till nästa hus och enbart nyttjar detta hus för uthyrning.

I skrivande stund letar vi även efter vårt nästa objekt. Ett sommarhus i nordöstra Skåne med samma funktionalitet som vårt nuvarande, dvs ett tvåfamiljshus med ”extra allt”. På så vis kommer vi kunna bo i sommarhuset under somrarna, samtidigt som vi hyr ut vår del av Malmöhuset och vice versa på vintern. Fastighetsinvesteringar

Privatuthyrning -inte för alla -men enklare än man kan tro

Privatuthyrning är såklart inte en lösning som passar alla, men utifrån den tid vi lägger ner i förhållande till vad huset genererar i inkomst (en lön på motsvarande ca 28 000 sek/mån), så är valet för oss väldigt enkelt eftersom vi inte längre är beroende av traditionella löneinkomster. Det innebär att vi kan arbeta mindre och göra mer av sådant vi vill och tycker är viktigt och roligt.

Men lånen då?

Som jag initialt nämnde så gav tanken på att vara skuldsatt för life kalla kårar. Men så finns det ju bra och dåliga lån. Bra lån är sådana som gör dig rikare och dåliga lån är lån som gör dig fattigare.

Med andra ord, om lånet betalar sig själv med avkastningen från den investering du kunnat göra tack vare lånet, så är det, enligt mig, ett bra lån.

I fallet med vårt hus så ser jag det definitivt som ett bra lån som avkastar ca 24% per år efter att räntekostnaderna (alltså kostnaden för själva lånet) är avdragna.

Jag hoppas att mitt inlägg ska inspirera fler att våga prova på privatuthyrning om förstå hur enkelt, ekonomiskt och fördelaktigt det kan vara. Du får ju dessutom välja dina hyresgäster själv. Fastighetsinvesteringar

Är Du nyfiken på privatuthyrning?

Är du nyfiken och vill veta mer om privatuthyrning så kan jag varmt rekommendera dig att gå kursen i just privatuthyrning via MainHome som du hittar här!  (annonslänk)

Vi har själva haft ovärderlig hjälp från Jakob och Isabelle som driver MainHome när vi var på jakt efter vårt privatuthyrningshus. Och även om det mesta går att googla sig till så finns det en hel del matnyttig information i kursen som jag inte lyckats hitta någon annanstans.

Jag vill också vara tydlig med att jag får en liten ersättning för de MainHomekurser som köps genom min sponsrade länk, och som vanligt rekommenderar jag enbart saker jag själv testat och gillar. Så är det även med företaget MainHome.

Det finns självklart andra sätt att investera i hyresfastigheter

Känner du redan nu att privatuthyrning inte är något för dig finns det självklart andra sätt att investera i hyresfastigheter till en attraktiv avkastningsränta vilket jag tex berättar mer om i detta inlägg.

Oavsett vilket är jag såklart nyfiken på hur dina tankar går efter mitt inlägg om privatuthyrning?
Hiss eller diss?
Dela gärna dina åsikter i kommentarsfältet nedan.

Med värme
Elisabeth #rikakvinnor

10 reaktioner på ”Vårt drömhus gjorde oss ekonomiskt fria”

 1. Hej Johanna, och tack för din feedback! Kul att du blir inspirerad och att ni går i liknande tankar 😀
  Med tanke på dina frågor tror jag du behöver läsa inlägget en gång till då alla dessa frågor faktiskt besvaras 🙂
  Om frågorna kvarstår får du gärna höra av dig igen så tar vi dem en gång till 🙂

  Passar på att önska dig en fin onsdag Johanna! 🙂

  Med värme
  Elisabeth

 2. Hej, så härligt att du är så öppen och delar med dig om allt. Det är väldigt roligt att få ta del av! Likt er, tänker vi oss någon form av inkomst på ett framtida hus. Det jag undrar över är summan på er inkomst på huset. Du skriver 28.000 sek/mån alt. 300.000 sek/år (trehundra blir 25’/mån) men hur kan ni tjäna 28′ sek/mån på en hyreslägenhet? Inte kostar det väl så mycket att hyra eran lägenhet? Vad räknar ni med ytterligare i den summan? Värdeökning?

  Tack på förhand!
  /Johanna

 3. Tack snälla för fin feedback Annette! Vad härligt att höra om er uthyrningslägenhet, visst är det ljuvligt att ens eget boende kan bli en källa till extra inkomst! Något som verkligen kan sätta guldkant på tillvaron. Verkligen HEJJA OSS!
  Ta hand om dig och God Jul om vi inte hörs innan!

  Med värme
  Elisabeth

 4. Hej! Så roligt att läsa, att ni som unga tar för er, tänker efter och ordnar det för er på ett smart sätt. Heja er!
  Jag har fyllt 50 och mina barn flyttat ut. Jag och min sambo gjorde i somras iordning en lägenhet i en del av vårt hus och hyr ut den nu. Det täcker våra löpande kostnader för vårt boende och det känns otroligt lyxigt att typ bo gratis. Så ja, heja oss också! Tack för superbra reportage, hoppas det inspirerar många.

 5. Tack snälla för dina fina ord Sofia <3
  Ang din fråga så är det som jag nämner i inlägget våra totala gemensamma fasta räkningar varje månad.
  Inkluderat i dessa är således; räntekostnader, el, vatten, värme, sophämtning, försäkringar, telefoni och fackförbund.
  Underhåll är separerat från dessa kostnader då de inte är fasta.
  Hoppas det svarar på dina frågor Sofia 🙂

  Med värme
  Elisabeth

 6. Hej.
  Du är verkligen en sann inspiration. Vi har själva en fastighet som vi hyr ut samt att vi hyr ut del av fastighet där vi själva bor.

  Jag blir nyfiken när du skriver att ni har gemensamma räkningar på 10000 kr. Är det totalt, eller räkningar kopplade till huset? Vad ingår i de 10 000 kr. Är underhåll för huset medräknat där, sopor, el, uppvärmning, vatten, avlopp, internet, tv, försäkringar, telefoni osv…?

 7. Tack för fin feedback :).
  Det stämmer att du drar av 40k sedan ytterligare 20% i schablon. Du skattar sedan 30% som inkomst på kapital på resterande del.
  Vi kör det privat pga de fördelaktiga reglerna för just privatuthyrning. Annars hade vi blivit förmånsbeskattade då vi själva bor i huset och det hade inte varit fördelaktigt. Plus att man inte kan ta ROT och RUT etc… så privatuthyrning är alltid att föredra i dessa lägen 🙂
  Hoppas det svara på dina frågor :).

  Med värme
  Elisabeth

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.