RikaKvinnor bloggen

Kreditkort 2023 – RikaKvinnor.se utser bästa korten

jan 3, 2023 | Bästa kreditkorten 2023, Finansiell rikedom, Samarbete | 30 Kommentarer

Uppdaterad 2023-06-30

Tjäna 1000-tals kronor på dina kreditkort

Då har det återigen blivit dags för ett av årets mest lästa (och sökta) blogginlägg, nämligen ”Bästa kreditkort för 2023”.

Testa vilket kort som passar dig!

Som vanligt går jag igenom de kort jag själv använder och förklarar även varför korten är mina favoriter. Jag har även länkat till några av de kortutgivare jag har samarbeten med så känn dig fri att använda länkarna ifall du gillar det jag skriver i artikeln och vill stötta bloggens fortsatta arbete.

För tydlighetens skull har jag enbart samarbeten med de kortutgivare jag själv gillar och använder mig av för att boosta min privatekonomi. 

Testa vilket kort som passar dig bäst

Testa gärna vilka kort som passar dig bäst på den oberoende sajten Kortio (samarbete)

Under 2022 tjänade jag och min sambo 10 685 kr genom att använda våra kreditkort tillsamman med smarta cashbacktjänster som Refunder.se (annonslänk).

Pengar som vi annars inte hade fått ta del av om vi istället hade använt vanliga bankkort eller handlat i butik istället för online. Under 2021 blev utfallet något mindre pga av att många kortutgivare sänkte sin cashback. Men genom att börja använda tjänster som Refunder.se (annonslänk) så kan man ändå komma upp i bra återbäringssummor vilket grafen för 2022 nedan visar! 

Så mycket har jag tjänat på mina kreditkort

Innan vi börjar med att kora årets kreditkortsvinnare, vill jag, genom grafen nedan, illustrera hur mycket pengar jag själv tjänat på att använda kreditkort sedan jag började följa upp detta 2017.

Jag vill också vara tydlig med att intjäningen kommer från sådant vi skulle ha köpt ändå och därmed är detta pengar som vi tjänat enbart genom att använda våra kreditkort samt cashbacktjänster som Refunder.se

10 685 kr extra under 2022 varav 9279 kr från Refunder.se!

Jag vet inte hur många timmars arbete 10 685 kr motsvarar för dig efter skatt. Men för egen del motsvarar det mer än en hel arbetsvecka efter skatt. Eller summan av en spaaweekend, en ny dator, eller en kurs i personlig utveckling på Bara Vara som korten tillsammans med smarta tjänster som Refunder.se (annonslänk) kan tjäna ihop till oss.

Bästa kreditkort 2023 Refunder cashback

När bör du använda ett kreditkort?

Om du vet med dig att du har kontroll över ditt utflöde av pengar och alltid betalar dina räkningar i tid, så kan du med fördel använda dig av kreditkort som ett verktyg för att boosta din ekonomi.

I denna artikel förklarar jag mer ingående hur du kan tänka kring och använda kreditkort för att få hävstång på dina pengar.

När ska du absolut inte använda kreditkort?

Vet du med dig att du skulle ha svårt att hantera friheten att obehindrat kunna spendera tusentals lånade kronor varje månad och/eller har svårt att betala räkningar i tid, så bör du inte använda kreditkort!

Istället för att boosta din ekonomi kommer korten göra mer skada än nytta och kosta dig mer än du tjänar in på bonusen. Jag råkade missa att betala 1 räkning i tid i år och bara 3 dagars försening (eftersom det var över en helg) kostade oss ca 250 kr!

Kan vi däremot använda korten till vår fördel så tjänar de pengar åt oss istället.

Nedan går jag igenom vilka kreditkort jag anser vara de bästa på marknaden just nu och som jag själv använder för att tjäna in bonuspengar.

Årets bästa kreditkort 2023 – Refunder Pay

Bästa kreditkort 2022 @RikaKvinnor.se
Precis som förra året är AmexBlue fortfarande den mest attraktiva cashbacksutgivaren med sina 1,25%.
Dock har Amex fått lämna förra årets förstaplats till förmån för Refunder Pay VISA (annonslänk) Refunder Pay erbjuder 1-2% tillbaka på alla dina köp i cash back.

Dessutom kan du kombinera Refunder Pay VISA (annonslänk) med cashback-tjänsten Refunder (annonslänk) som jag själv är en flitig användare av när jag handlar online eftersom det ger mellan 1-8% tillbaka på nästan allt du handlar på nätet. Tillsammans med kortet blir cashbacken på Refunder oftast ännu bättre! Ibland har de även kampanjer med dubbel cashback!

From 1 juli 2023 höjer dessutom Refunder Pay VISA återbäringen från 1% till 2% när du handlar med deras kreditkort via Refunder.se. Förutom de 2% får du även den cashback butiken du handlar online på erbjuder. Dock sänker de resterande cashback på övriga köp med kortet till 0,5%, förutom på livsmedel, restauranger och köp över 20 000 sek. Samt att de kommer ta ut en extra avgift på 100 kr per år för ett extrakort.

2022 var året jag verkligen började använda mig av Refunder på alla köp det är möjligt och se vilken skillnad det gjorde för vår cashback! 9279 kr enbart från Refunder.se under 2022!

Kortet är gratis första året men har sedan en årsavgift på 395 kr. Anmäler du e-faktura slipper du även den extra avgiften på 45 kr för pappersfakturan. Och är ni två i hushållet är det supersmidigt eftersom ni tillsammans samlar all bonus. Dock kostar alltså extrakortet 100 kr per år from 1 juli 2023. Att använda cashbacktjänsten på Refunder.se är däremot alltid gratis oavsett vilken betalningsmetod du vill använda. 

Dock bör kortet varken användas för kontantuttag (35 kr/uttag eller 3% av beloppet) eller till köp i utländsk valuta (1,65% påslag).   

Bästa kreditkortet för cash back 2023 – Amex Blue

1,25% i cash back på allt

Trots att Amex Blue (annonslänk) har högst cashback av alla kortutgivare når de inte ända fram till förstaplatsen i år. Amex blue ger en cash-back på hela 1,25% på allt du handlar.

Få 420 i återbäring direkt!

Dock är den stora nackdelen att månadsavgiften är på hela 35 kr. Detta kommer du dock runt genom att använda länken här på rikakvinnor (annonslänk) så får du 420 kr i återbäring med desamma (dvs ett hels års avgifter!)

Därefter räcker det att bjuda in 1 person per år så kan du relativt enkelt tjäna in årsavgiften.

Handlar du för mer än 33 600 kr per år?

Vill man inte dela med sig av länken kan det dock vara bra att veta att månadsavgiften tjänas in så länge du handlar för över 33 600 kr per år med kortet ((35*12)/0,0125=33600).

Tyvärr är det fortfarande många affärer och butiker som inte tar emot American Express eftersom dom tidigare tog ut en väldigt hög marginal för butikerna på kundernas köp.

På grund av nya regler har nu alla kortutgivare samma marginaler men spärren för Amex ligger fortfarande kvar hos många utgivare.

Dock har jag märkt att fler och fler butiker återigen erbjuder betalning med Amex om de bytt ut sin gamla kortterminal mot en ny. Så förhoppningsvis är det snart ett minne blott att man nekar köp med Amexkorten.
Vill du redan nu skaffa ett Amexkort och ta del av 1,25% i cash-back på allt du handlar får du gärna använda min bli-kund-länk så får du just nu ytterligare 3 månader gratis.

Om du bara vill ha ett billigt kreditkort 

Då skulle jag i första hand nyttja Refunder Pays första år utan årsavgift. Men om det känns krångligt att hålla koll på när kortet ska sägas upp för att inte behöva betala nästa årsavgift (395kr) så rekommenderar jag dig Komplett Bank Mastercard (annonslänk). Anledningen är dock inte att Komplett erbjuder den bästa cash-back bonusen på marknaden. Utan att kortet går att använda överallt samt att det inte har någon årsavgift. 

Kompletts kreditkort ger from 2021 en cash back på 0,5% på allt du handlar. Samt 1% om köpet överstiger 20 000 sek.  Skulle du handla på Kompletts egen nätbutik är bonusen 4%.

Dock får du max komma upp i en bonus på 500 kr per månad, eller 2000 under ett år, vilket innebär att du behöver använda kortet för 100 000 kr under en månad eller 400 000 kr under ett år, vilket för de flesta av oss är ganska osannolikt.

Handlar du för ca 200 000 per år ger det dig dock en bonus på 1000 kr (200 000*0,005=1000), vilket givetvis är bättre än 0. 

Fungerar överallt

Fördelen med Komplett bank Mastercard är att det, precis som Refunder Pay, fungerar överallt. Så om du bara vill ha 1 enkelt och billigt kreditkort hade jag rekommenderat Komplett bank Mastercard

Slutsats

Trots att de flesta kortutgivare sänkte sina cash backs 2021 är jag glad att Refunder Pay seglat upp som en relativt ny aktör på kreditkortshimeln. För numera är det onekligen lite svårare att tjäna pengar på kreditkort. Förhoppningsvis får vi fler aktörer framöver som slått om oss kunder genom attraktiva erbjudanden. 

Annars kommer det inte finnas någon mening med att ha kreditkort. Och sannolikt är det väl bara en tidsfråga innan vi betalar allt via mobilen istället.

Vilket kort passar dig bäst

Testa gärna vilka kort som passar dig bäst på den oberoende sajten Kortio (samarbete)

Testa här!

Under 2022 tjänade jag och min man över 10 000 kr genom att använda våra kreditkort och cashbacktjänsten Refunder.se. Pengar som vi annars inte hade fått ta del av om vi istället hade använt vanliga bankkort eller handlat i butik.

Vilka kreditkort och/eller cashbacktjänster använder du? Dela gärna dina bästa tips här nedan så att vi tillsammans kan lära och utveckla oss.

Med värme
Elisabeth

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.