Bli rik - Nybörjarguiden

Bli bättre än genomsnittet på att investera

Posted on
RikaKvinnor.se-kvinnliga-ledare,-kvinnligt-nätverk,-kvinnliga-ägare

Ny gästkrönika finns nu ute på Feminvest som är Sveriges största nätverk för kvinnliga entreprenörer och investerare. Krönikan på Feminvest är förkortad och finns därför i sin helhet här nedan. Håll tillgodo! 

Så länge jag kan minnas har jag alltid fascinerats av pengar. Först utifrån den status de verkade generera, men ju mer jag själv vuxit och utvecklats så har det allt mer kommit att handla om hur jag kan använda pengar för att köpa det mest värdefulla av allt; nämligen tid och därmed frihet. Men också hur jag, med hjälp av mina pengar, kan vara med att bidra till en mer hållbar framtid. För vad är annars vitsen med att investera och tjäna pengar om vi inte har en planet att leva på!?

 

Privatekonomi borde läras ut redan i grundskolan

Tack vare denna fascination för pengar så påbörjade jag som 26-åring min ekonomiska resa på riktigt. Och när jag skriver ”på riktigt” menar jag att jag då började investera mer medvetet och med en tydligare strategi. Innan dess hade jag mest lagt pengar på hög på något räntekonto men utan att förstå i vilket syfte, mer än att skapa ekonomisk trygghet och en ekonomisk grund att stå på inför framtiden. Dock förstod jag inte då att pengarna, genom att sitta på ett lågräntekonto, faktiskt förlorade i värde istället för att öka.

Så tack vare dåvarande pojkvännen, Tobias Schildfats bok ”Vägen till din första miljon”, fick jag för första gången upp ögonen för hur pengar faktiskt kunde arbeta för mig, istället för tvärtom. En kunskap som jag önskar att vi alla hade fått lära oss redan i grundskolan. För med en bakgrund som civilekonom är det inte sällan jag får höra att det minsann är enkelt för mig att investera eftersom jag fått den kunskapen gratis via min utbildning. Sanningen är dock den att det inte finns en enda kurs på ekonomiutbildningen som lär ut hur vi kan sköta och optimera vår egen privatekonomi. Istället lär man ut hur vi kan optimera ett företags ekonomi på olika sätt.

Dock har det aldrig varit speciellt intressant för mig att tjäna pengar åt andra, utan jag har alltid varit mer motiverad av att tjäna pengar till mig själv. Vilket jag egentligen tror att de flesta människor är. Så varför är det då inte fler som väljer att investera sina pengar?

 

Investeringar är för alla -även för dig!

En orsak är säkert att många fått uppfattningen att det är något svårt och komplicerat. Något som bara är till för de allra rikaste, eller för dem som lägger all sin vakna tid på att läsa årsredovisningar eller olika rapporter. Eller för dom som professionellt arbetar inom finansbranschen.RikaKvinnor.se-woman-in-power

Sanningen är dock den att det är enklare än dom flesta tror att bygga upp en egen pengamaskin som kan arbeta dag och natt för dig. Och det behöver inte ens ta särskilt lång tid, kräva enormt med kapital eller en massa specialkunskap. Resultatet och därmed avkastningen beror nämligen mer på regelbundenhet, passivitet och långsiktighet än på kunskap, timing eller försök att överlista marknaden.

För precis som ekonomiprofessorn Jeremy Siegels brukar säga så är investeringar nog det enda område där vem som helst kan bli lika bra, eller till och med bättre än genomsnittet utan någon form av utbildning eller träning. Så detta betyder i praktiken att du, precis som jag och många andra, kan bli lika bra, eller till och med bättre än genomsnittet på att investera. Låter det intressant? Låt oss tillsammans göra ett litet tankeexperiment.

 

Vilket kapital behöver du för att nå ekonomisk frihet?

Om man vill bygga upp en ekonomisk frihet är det första man behöver ta reda på vad ens liv i runda slängar kostar. Dvs hur mycket fasta utgifter har jag i form av räkningar varje månad, och hur mycket lägger jag på rörliga utgifter så som mat, transport, kläder, hygien, nöjen etc? Det gör man enklast genom att göra en uppskattning eller undersökning av vad en genomsnittlig månad kostar genom att till exempel gå igenom kontoutdrag eller ta hjälp av något av de smarta tekniska verktyg som idag finns.

Ponera att du kommer fram till att ditt liv kostar ca 20 000 kr i månaden. På ett år blir det 20 000*12 dvs 240 000 kr. Så frågan vi då behöver ställa oss är; hur mycket pengar behöver jag ha investerade och till vilken avkastningsränta för att jag ska få ut 240 000 kr om året?

För att ta reda på detta behöver vi således räkna baklänges. Eftersom medianavkastningen på svenska börsen, sedan man började mätningarna år 1870, ligger på 9,6 % per år, kommer vi i detta räkneexempel göra det enkelt för oss genom att räkna på en medianavkastning på 10% utan hänsyn tagen till någon skatteeffekt eller inflation.

Resultatet blir då följande; 240 000 kr årligen för att leva vårt liv delat på 10 % i avkastning. Dvs 240 000/0,10= 2 400 000 kr. Alltså behöver vi 2 400 000 kr i investerat kapital till en avkastningsränta på 10% för att vi ska kunna leva, med samma standard som idag, på inkomster genererade från våra investeringar. Ingen rocket science med andra ord.

Men följdfrågan blir då naturlig, så hur gör man för att spara ihop till 2,4 miljoner och hur lång tid tar det? Svaret är, som vilken sann ekonom som helst skulle svara; ”det beror på”. Dels beror det på hur mycket överskott vi lyckas skapa och som vi kan undvara till investeringar varje månad, och dels beror det på vår egen förmåga att hantera våra motgångar.

För sanningen är den att forskningen visar på att det oftast är vi själva som är den största risken för våra egna investeringar och att vi, i oroliga tider, tenderar att fatta irrationella beslut som gör att våra investeringar därför tenderar att prestera sämre än om vi suttit lugnt i båten.

Anledningen till att jag berättar detta är för att jag själv varit den som trott att jag, genom att ta genvägar, kunde skynda på utvecklingen i pengamaskinen. Med facit i hand har det dock enbart medfört att det tagit ännu längre tid. Även om det, för mig, varit viktiga ”läropengar” och antagligen gjort mig ännu mer dedikerad till att nå målet om ekonomisk frihet innan jag fyller 40.

 

När lönen blir en trevlig extra inkomst varje månad

Och på mindre än 10 år har jag, med hjälp av det överskott av pengar jag sett till att skapa från min lön och andra sidoinkomster, byggt upp ett par olika inkomstströmmar genom olika typer av investeringar vid sidan av min anställning. Dessa inkomstströmmar har med tiden vuxit och medfört att jag idag inte längre är beroende av en löneinkomst för att finansiera mitt liv. Även om lönen är en trevlig extra inkomst vid sidan av alla andra, mer eller mindre passiva, inkomster från olika typer av investeringar varje månad.

Samtidigt som jag fokuserat på att skapa dessa olika inkomstströmmar har jag också sett till att minska på all onödig konsumtion, vilket gjort att gapet mellan inkomster och utgifter vuxit åt båda håll, och därmed också det överskott som jag kunnat lägga in i pengamaskinen.

Idag har jag därför en, mer eller mindre, passiv inkomst som gör det möjligt för mig att till exempel köpa tid. Exempelvis kunde jag och min sambo under hela förra vintern ta tjänstledigt för att under 7 månader vistas i Indien, Nepal och SriLanka. När vi kom hem från den långa resan hade vår pengamaskin dessutom tjänat ihop mer pengar än vi hade gjort av med på resan, så man kan väl säga att vi kom hem, både finansiellt, emotionellt och mentalt rikare från resan, är när vi åkte.  RikaKvinnor.se Frihet @photos.by.moe

Vi har också gjort valet att investera i mindre hyresfastigheter i både Sverige och utomlands. Någon som medför att vi nu bor gratis och tjänar pengar genom våra fastigheter. Dessutom har vi, av både ekonomiska och miljömässiga skäl, valt ett liv utan bil vilket naturligtvis påverkar våra månatliga utgifter enormt och även vårt klimatavtryck.

 

Det har gått fortare än jag trodde -nu vill jag sprida kunskapen vidare

Så genom att jobba med att både minska utgifterna och samtidigt öka inkomsterna har resan mot ekonomisk frihet gått betydligt snabbare än jag vågat drömma om. Dessutom är det en enorm frihet och ett stort värde i att själv ha skapat detta frihetskapital.

Därför ser jag det också som min uppgift att få fler, framförallt kvinnor, intresserade av att böja investera genom att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Detta gör jag bland annat genom bloggen. I min värld ska nämligen ingen i Sverige behöva stanna kvar på en dålig arbetsplats eller i en dålig relation pga ekonomiska skäl, eller inte ha möjlighet att vara hemma mer med barnen när dom är små.

Och att investera är något vi alla kan göra om vi bara vet hur. Speciellt med dagens fantastiska teknik som dessutom gör mestadels av jobbet åt oss. (Läs gärna mer om hur jag bla. gått tillväga HÄR);  Dessutom spelar det ingen roll om det handlar om 100 kr i månaden, eller 10 000 som vi investerar. Principerna är nämligen exakt desamma.

Häng gärna med oss på denna spännande resa mot ett rikare liv inom alla områden, inte minst det ekonomiska.

Jag ser fram emot att dela denna spännande resa med dig!

Med värme
Elisabeth Svensson, vd och grundare för RikaKvinnor.se 

Finansiell rikedom

Månadens Rika Kvinna – Jannica Morina

Posted on
Jannica Morina Månadens Rika Kvinna på RikaKvinnor.se

Min resa mot ett rikare liv

Jag blev oerhört hedrad när Elisabeth frågade om jag ville bli månadens ”Rika kvinna” och tyckte det vore superskoj! Men väldigt snabbt dök de där välbekanta tankarna upp, som inte ville att jag skulle synas eller höras och tro att jag är något, hålla mig på plats liksom; ”vem är jag att skriva en krönika, jag kan ju inte något om hur man skriver en sådan text”, ”vem skulle vilja läsa mina tankar och funderingar, det är ju inget intressant”, ”nä, det är nog inget för mig, det är bara för kvinnor som är superframgångsrika”. Och prestationsångesten. ”Stopp!” tänkte jag då, det här måste ifrågasättas! Elisabeth skulle nog inte ha frågat mig om hon inte tyckte att jag hade något att dela med mig av. Vad kan det vara?

Jag gick tillbaks tre år i tiden till 2016. Då var jag 34 år och hade några år innan gått igenom en skilsmässa som fortfarande spökade litegrann, kraschat in i väggen och genom detta fått lära mig leva på ett annat sätt, både i hur jag tar hand om mig själv och mina tre barn. Jag hade också börjat fundera på om det inte borde finnas något mer i livet än att bara jobba-sova-äta å alla tidsfördriv däremellan. När jag en dag i mitt Facebookflöde fick upp reklam om en gratis föreläsning om hur man skulle få ett rikare liv var det lätt att tacka ja! Det var där det började. Min personliga utveckling. Som var bara för mig och mitt liv, inte för jobbets eller någon annans skull. Och som jag under hela vägen skulle få bekosta helt själv. Bara det kändes väldigt främmande, att lägga ner så mycket pengar på mig själv.

 

Jag kan inget…

Efter föreläsningen gick jag på flera olika kurser, var med på otaliga webinar och plöjde böcker och ljudböcker. Mina ögon började öppnas för alla möjligheter som fanns. Men på alla kurser upplevde jag det som att alla andra redan hade ”sin grej” som de kunde utveckla, någon var superduktig på att måla, någon brann för att laga mat, någon annan var jätteduktig på att coacha andra människor. Vad kunde jag? Jag var ”bara” en redovisningsekonom, hade ingen speciell hobby som jag var superduktig på eller superintresserad av, jag kände inte heller att jag ville syssla med mitt yrke på min fritid utan ville att det skulle vara något helt annat för att få en bra balans. Men jag tänkte att det löser sig nog efter hand och litade på att universum skulle leda mig rätt. Som hänt så många gånger tidigare.

 

Jag kan visst!

Jannica Morina Månadens Rika Kvinna @ RikaKvinnor.seI början av 2018 startade jag och min sambo vårt första företag i UK för att investera i fastigheter! Jag hade äntligen hittat något jag tyckte var riktigt roligt! Språngbrädan till detta var Robert Kiyosakis bok ”Rich dad, Poor dad”. När jag läste den i början av 2017 kände jag att det där med fastigheter är ju riktigt intressant och det är fullt begripligt för mig. Det hade legat å grott i mitt bakhuvud några år, men jag hade en föreställning om att det krävs så mycket kapital för att komma igång och de objekt jag kollat på i Sverige hade inte varit tillräckligt intressanta och passade inte in i min livsplan. Dessutom saknade jag då kunskap om fastighetsinvesteringar. När jag väl bestämt mig löste universum resten, mina vägar korsades med den ena fastighetsinvesteraren efter den andra och både jag och min sambo började utbilda oss. Med hjälp av duktiga mentorer och stöd från andra fastighetsinvesterare körde vi igång. Vi tänkte att det här var ett perfekt sätt att trygga vår framtida pension! Men det var ändå något som saknades..

 

Win-win

Jag mår som bäst när jag få hjälpa någon annan, och det här vi skulle göra skulle hjälpa människor i UK att få ett bra ställe att bo på med en schysst hyresvärd, men jag ville hjälpa fler och lite närmare. Efter input från våra mentorer, nätverkande i både UK & Sverige, de kurser vi gått och alla otaliga real-life successtories vi hört lades pusselbitarna på plats. Jag förstod nu vad vi kunde göra för människor i vår närhet! Vi kunde erbjuda dem en möjlighet att gå med i våra projekt som finansiärer. Vi hade nu kunskapen, tiden och nätverket som behövdes för att investera och kunde då jobba tillsammans med andra som saknade detta, men hade kapitalet. Win-win! Då blev resan så otroligt mycket roligare! Helt plötsligt hade vi ett gäng härliga människor som vi fick dela upplevelserna med, vilken känsla! Idag har vi två företag i UK och snart fem projekt igång tillsammans med 22 vänner (ja, alla som är med och investerar har vi börjat räkna som våra vänner 😊). Det är en oerhört spännande tid som ligger framför oss med fler investeringar och fler investerare!
Fastighetsinvesteringar @RikaKvinnor.se

 

Du är bara ett mindset ifrån

Det är inte helt enkelt att göra förändringar och lära sig nya saker. Jag har stött på både hinder och motgångar, men med det grundläggande tankesättet att allt som händer mig har jag något att lära av blir det lättare att komma över på andra sidan. Att tänka ”Ah, spännande! Hur ska jag lösa det här?” ger ett väldigt bra skifte i mitt mindset från att se det som ett problem till att det istället är en möjlighet. Eller som Tony Robbins säger: “The only ”problem” we really have is we think we’re not supposed to have problems! Problems call us to higher level – face & solve them now!”. Det är bara att fortsätta framåt, ta ett steg i taget. Sedan, helt plötsligt, är bekymren dåtid och framtiden klarnar.

På ett mingel vi var på kläckte min kloka sambo ur sig ”Du är bara ett mindset ifrån” och det är så sant! De största hindren sitter i ditt eget huvud. Jag kan ibland vakna på morgonen och känna en oro för något, då stannar jag till och tänker efter: Hur kändes det innan den här känslan? Vad har hänt sedan dess? Oftast får jag svaret att inget nytt hänt, och då känns det helt meningslöst att oroa sig. Finns det ett riktigt problem, ta i tu med det och sluta oroa dig. Finns det inget riktigt problem, sluta oroa dig. Det du lägger ditt fokus på är vad som växer, och då är det ju mycket bättre att fokusera på det du vill ska hända & det du gillar. Sluta oroa dig för vad som kan gå fel och fokusera istället på vad som kan gå rätt!

 

Ensam är stark, eller?

Jannica Morina gästar RikaKvinnor.se

Jag är väldigt duktig på att klara mig själv och vill gärna lösa saker på egen hand. Under min resa har jag fått lära mig att ensam inte är stark, du blir både starkare och får mycket roligare på vägen om du involverar andra människor! Allt blir mer meningsfullt. Om jag inte hade sökt upp och tagit hjälp av de som redan gjorde det jag ville göra hade jag säkert ändå tagit mig framåt, men det hade tagit mycket längre tid, och inneburit mer osäkerhet och blivit en väldigt ensam väg att vandra. Jag har fått och får så mycket hjälp och stöd och numer kan även jag bidra med att hjälpa och stödja!

 

Vem du är beror på vem du hänger med

Det sägs att du blir ett genomsnitt av de fem personer du spenderar mest tid tillsammans med. Har du någon gång funderat på vilka dessa fem är? Är de på en plats i livet där du vill vara? Om inte, finns det någon annan som du kunde spendera lite mer tid med för att komma närmare dina mål och det liv du vill leva?

Jag hade först ingen i min närmaste krets som gjorde det jag ville göra, eller var där jag ville vara. Ett första steg för mig att komma tillrätta med detta var att involvera min sambo i mina tankar och planer så att vi kunde stötta och pusha varandra. För att hitta likasinnade människor började jag även gå på kurser om sådant jag gillade och ville göra. Idag har jag väldigt många omkring mig som hjälper mig att hålla rätt riktning i livet. Även fast många inte finns här i min direkta närhet rent fysiskt, så finns de aldrig längre än ett Skypesamtal bort. Vissa dagar hämtar jag energi och laddar min positivitetsbank på Youtube.

Omge dig med positiva människor som vill hjälpa dig framåt!

 

Börja nu!

Att lära sig något nytt är ingen konstighet, det kan alla klara av. Men att applicera detta nya och att ta action på det kräver desto mer. Efter den här kursen/efter den här boken/efter det här seminariet… sen så.. sen ska jag ta action. Det är många som fastnar i det ständiga lärandet och aldrig känner sig nöjda med sin kunskap. Men kan du verkligen veta allt om något? Måste du det? Blir det bättre av att du vet mer, eller är det kanske bättre att bara köra på och lära sig efter hand? Jag skulle säga att det är det. Börja nu och bli bättre och bättre med tiden. Du kan inte bemästra något genom att bara kunna det teoretiska, du måste ut och testa dina vingar, lära dig flyga! Det är så den verkliga kunskapen kommer till dig. Start now – get perfect later.

 

Hemsida: www.anjamoinvest.se
E-post: jannica@anjamoinvest.se

 

Finansiell rikedom

Ta kontrollen över din privatekonomi – RikaKvinnor.se poddar på Framstegskonceptet

Posted on
RikaKvinnor gästar Framstegskonceptet podcast

För några veckor sedan blev jag intervjuad av härliga Madeleine aka “Mofjrd” och hennes kompanjon Christian som driver podden Framstegskonceptet där bla inspirationskällor som Kay Pollack, Lars-Eric Uneståhl samt Annika R. Mamberg gästat. Nu var det således min tur att få stiga in som gäst på Framstegskonceptet i ett program som fick namnet; “Ta kontrollen över din privatekonomi”.

Det blev ett härligt samtal om allt ifrån privatekonomi till hur vårt mindset om pengar påverkar vår ekonomi, investeringar och även inre rikedom och vad introspektion egentligen är.

Känn dig fri att lyssna på det spännande samtalet i sin helhet här; Ta kontrollen över din privatekonomi – Soundcloud

RikaKvinnor.se gästar Framstegskonceptet där bla Kay Pollak, Lars-Eric Uneståhl mfl gästat

Följande frågor berördes bland annat under samtalet;
– Hur skulle du beskriva dig själv?
– Hur såg ditt liv ut för 5 år sedan?
– Hur föddes idén till uppstarten av Rika kvinnor?
– Vad innebär rikedom för dig?
– Varför är pengar ett så känsligt ämne att prata om i Sverige?
– Vad är den viktigaste nyckeln till en stabil privatekonomi?
– Hur ser du på aktieinvesteringar?
– Är ekonomisk frihet möjligt för någon som jobbar på ett traditionell jobb?
– Hur viktig är den ekonomiska biten för dig i att uppnå välmående?
– Hur gör du för att ständigt utveckla ditt inre välmående?
– Vad är ditt största mål framöver?
– Kärleksbomben: namnge en person du inspireras av
– Hur gör våra lyssnare för att se mer av dig?

Enjoy!

Finansiell rikedom

RikaKvinnor.se gästade e-konferensen Hälsa, Helhet och Hållbarhet

Posted on
RikaKvinnor.se Frihet

För några veckor sedan hade jag den stora äran att delta på e-konferensen om hälsa, helhet och hållbarhet som gick av stapeln online under några varma dagar i april. Veronika, som vanligtvis driver Change is beautiful, var initiativtagare till konferensen och hade samlat en rad inspirerande kvinnor för intervju inom ämnena hälsa, helhet och hållbarhet.

Så hur kom då ekonomi in som en naturlig del i denna konferens? Jo eftersom ekonomi påverkar oss alla och mer eller mindre genomsyrar det mesta vi gör på ett eller annat sätt. Kan vi då hitta sunda sätt att förhålla oss till vår ekonomi och även lära oss investera och spara hållbart kan vi nå fördelar även inom andra områden i livet. Därför valde Veronika att bjuda in mig till konferensen för att prata om pengar och ekonomi kopplat till lycka, hälsa och hållbarhet. Nedan kan ni lyssna på intervjun i sin helhet.

Enjoy!

HHH 2019

Nedan finner ni några av de frågor jag fick svara på under intervjun;

 • Finansiell rikedom och inre rikedom är huvudteman på bloggen. Innan vi går vidare, kan du förklara vad de uttrycken innebär för dig?
 • Du är vad jag skulle kalla “multi-passionerad”, med många intressen och järn i elden. Kan du berätta lite mer om hur du identifierar dig och vad som ledde dig att starta RikaKvinnor-bloggen?
 • Du tar dig an “rikedom” på ett unikt sätt genom att lyfta både ekonomisk rikedom och inre rikedom. Inte som motsatser, utan tillsammans. Hur tänker du kring den “konflikten” som många uppfattar det som?
 • Med ett namn som “Rika Kvinnor” så tänker jag att alla direkt får en tydlig association till vad en “rik kvinna” är för dom. Vad är en rik kvinna för dig?
 • Du pratar om att vi har alla möjliga tillgångar i livet, olika “kapital” som vi behöver ta hänsyn till. Kan du berätta mer om vad de är och hur du tänker kring samspelet mellan dom?
 • Mer specifikt, vilken roll har det ekonomiska kapitalet för vårt välmående?
 • Vi håller väl på att komma ifrån det här sakta men säkert, men fortfarande är det många som ser just privatekonomi som något tabu. Medan jag uppfattar det som att många är intresserade av ekonomiskt välstånd så är det inget, med vissa undantag förstås, man “erkänner” av rädsla att ses som ytlig och girig.
 • Hur drabbar det här kvinnor speciellt?
 • Hur kan vi hjälpas åt att skriva om den här storyn som vi tycks bära oss kollektivt? Vad skulle en bättre story kunna vara?
 • Det finns en hel del diskussioner om huruvida mer pengar gör oss lyckliga. Hur tänker du kring det?
 • Om vi bortser från det uppenbara att vi behöver en viss miniminivå på vår ekonomi för att klara våra basbehov och vi förutsätter en “medel-Svensson-nivå”, vad ser du för koppling mellan ekonomi och välmående?
 • Man hör talas om djupt olyckliga och otrygga miljonärer och högst levnadsglada och bekymmerslösa människor som lever mer eller mindre utan tillgångar. Vad är det som händer i de här olika situationerna egentligen?
 • Om vi tittar tillbaka på helheten så är ekonomin en grundpelare. Vilka andra delar skulle du också definiera som grundpelare, som vi absolut behöver ta hänsyn till för att leva ett hållbart liv?
 •  Vad blir möjligt när vi tar ett helhetsperspektiv på livet - och framförallt, om vi inte gjort det tidigare - inkluderar finansiell rikedom som en viktig del av den helheten?
 • Vad ser du som största hindret som håller kvinnor tillbaka från att bygga på sin finansiella rikedom?
 • Om någon som tittar känner igen sig i den här kanske “dolda” ambitionen att skapa en större finansiell rikedom, men samtidigt känner sig fast eller helt enkelt inte vet vart den ska börja. Vad skulle du rekommendera som ett första steg?
 •  Vad innebär hållbar hälsa för dig?
Inre rikedom

Månades Rika Kvinna – Veronika Ambertson #Change is beautiful

Posted on
Månadens RikaKvinna är Veronika Ambertson @RikaKvinnor.se

Från ofrivilligt dubbelliv till oanad inre rikedom

Med en uppväxt i “Skövdes Rosengård”, omgiven av förväntningar som sträckte sig ungefär till “gymnasieutbildning och fast anställning”, gärna på sjukhuset ett stenkast bort, är det med viss förundran jag kikar tillbaka på min livsupplevelse så här långt.

Jag har bott i Hawaii med milsvid utsikt över Stilla Havet. Knapert i kassan, men underbart strandliv med härligaste vännerna; jobbat på kontor med milsvid utsikt över FN-skrapan och East River i New York; skakat hand med dignitärer, och rest till ställen där misären var riktigt svår att bevittna.

Ett privilegierat liv, onekligen. Med fantastiska livsupplevelser som berikat på så många sätt.

 

Dubbelliv

Samtidigt som jag hade alla de här fantastiska erfarenheterna – utbildade mig, reste, gjorde karriär – så var det ett mörkt molntäcke som följde mig, vad jag än gjorde. Till och med flyttade till andra sidan jorden!

Molntäcket, i form av hetsätande, övervikt och återkommande depressioner var en ständig följeslagare och det var som att leva ett dubbelliv.

Hur jag kunde åstadkomma så mycket och ändå inte reda ut det här med maten, förblev för mig ett mysterium. Ett mysterium som fortsatte att skava rejält, trots idoga försök med dieter, böcker, piller, kostprogram, terapier, böner, behandlingsprogram, och antidepressiva medel. Mycket hjälpte, men inget skingrade molntäcket.

 

Nytt hopp

Ofta uppgiven, men alltid öppen, fick jag nys om en videoserie där en kvinna stod och beskrev mitt liv i detalj – kontrollförlusten, överfokuseringen på mat, övervikten – ALLT. Hon förklarade varför vi misslyckas att göra något åt det. Vad som händer i hjärnan. Och inte minst hur det GÅR att förändra. Hoppet tändes.

 

Livsavgörande kunskap

Kunskapen blev för mig livsavgörande. Den ledde till en kostomläggning som i sin tur möjliggjorde att flera delar av mitt liv förändrades och berikades. Jag tyckte redan innan att jag var rik på så många sätt, men det här ledde till en rikedom i livet jag inte ens kunnat föreställa mig.
Månadens RikaKvinna -Veronika Ambertson @RikaKvinnor.se

 

Oväntade konsekvenser

Snabbare än övervikten hann lämna kroppen, började jag uppleva frihet. Mental och fysisk frihet. Energi, livsglädje, mod. Mat återfick sin rätta plats som något neutralt. De återkommande depressionerna lyfte och jag har inte sett skymten av dem sedan dess. Självkänslan återställdes mer eller mindre av sig själv, vilket gjorde att jag liksom förde mig annorlunda i livet – “I show up differently” – i min fulla kraft, kreativitet och kompetens. Det mörka molntäcket har skingrats för gott.

 

Ringar på vattnet

Det som började med en kostomläggning fortsätter att skapa ringar på vattnet. Min klart förbättrade förmåga att vara närvarande med mina närmaste har gjort relationerna bättre och djupare, och även möjliggjort för mig att möta en guldklimp till livspartner.

Även om jag alltid arbetat med människor, så har den här förändringen gjort att jag vidareutbildat mig, lämnat en intressant karriär och satsat annorlunda. Nu får jag chans att hjälpa fler på ett personligare plan – något jag länge längtat efter.

Framtiden är fylld med härlig förväntan. För nu lever jag inte ett skapligt rikt liv, trots allt. Nu lever jag i en oanad rikedom, på grund av allt.

//Veronika

Veronika arbetar som livsstils- och förändringscoach och hjälper andra kvinnor att neutralisera sin relation till mat, så att de också kan ta sig an livet i sin fulla kraft, kreativitet och kompetens. Du hittar henne på Change is beautiful

 

Onsdagen den 8:e maj håller Veronika ett kostnadsfritt Webinar då hon förklarar vad som gör att många upplever omättlig hunger och vägen därifrån. Mer info och anmälan (gratis) här: https://www.changeisbeautiful.se/webinar/

 

Du kan även följa Veronika på
Facebook
Instagram
LinkedIn

 

Finansiell rikedom

Veckans “Ägarinna”

Posted on
Ownershift - veckans risktagerska och ägarinna - Elisabeth Svensson @RikaKvinnor.se

Vem äger Sverige egentligen?

Förra veckan hade jag den stora äran att vara veckans ”Risktagerska” via Ownershift som är en organisation som verkar för att öka andelen kvinnligt ägande för att öka jämställdheten i samhället. Idag äger männen i Sverige mer än dubbelt så mycket som vi kvinnor och det vill bland annat jag, tillsammans med en rad influensers inom finansvärlden, ändra på genom att agera som förebilder för alla de kvinnor som ännu inte infunnit sig på investeringsarenan och visa på att det är något som alla kan göra, oavsett tidigare kunskaper eller hur mycket kapital man äger idag. Varje resa startar med ett första steg.

Rapporten som Ownershift tagit fram för att påvisa vilka enorma skillnader det finns mellan kvinnligt och manligt ägande i Sveriges heter; “Vem äger Sverige -en nollmätning av ägandet i Sverige”. Rapporten går i sin helhet att ladda ner här.

Vem äger Sverige @RikaKvinnor.se

Ägarinnabilden – en intervju med RikaKvinnor.se för Ownershift

Vad äger du?

Aktier, både i noterade och onoterade bolag, fonder, ädelmetaller i form av guld, fastigheter och skog.

Varför?

Dels för att jag alltid tyckt att det varit kul att investera. Men också för att det skapar en ekonomisk trygghet och framförallt en större frihet. På senare tid har det också blivit allt viktigare att använda mitt kapital för att göra skillnad i världen genom att välja att investera för en hållbar framtid.

Vad känns mest riskfyllt med ägande?

Osäkerheten som pågår i världen, att centralbanker dopar systemet och trycker pengar som aldrig förr, att räntorna i Sverige och många delar av världen är rekordlåga, trots en ”god” konjunktur. Att vårt klimat håller på att tippa över men att de flesta fortfarande låtsas som att det regnar.

Vad möjliggör eget ägande för dig?

Det möjliggör för mig att rösta med fötterna, att kunna använda mitt kapital för att göra skillnad i världen, för människor och för klimatet. Det ger mig också frihet att köpa tex tid för att kunna göra mer av de saker som verkligen känns meningsfulla och viktiga.

Vad har varit svårast so far?

Jag tror att jag gjort dom flesta nybörjarmisstagen som går att göra. Dessutom tycker jag fortfarande det är svårt att hålla mig till en plan och följa den. Men också när det gått dåligt, att jag ändå haft modet att resa mig och fortsätta, trots all negativitet från många som inte ens varit på investeringsarenan själva. Jag har blivit noggrann med vilka jag väljer att ta feedback från.

Vad behöver du hjälp med / vad kan du hjälpa andra ägarinnor med?

Varje månad på RikaKvinnor.se släpps en krönika med namnet ”Månadens Rika Kvinna”. Därför skulle jag gärna vilja få tips på kvinnliga förebilder inom området inre och yttre rikedom.

På bloggen blir allt mer fokus på hållbarhet och hållbara investeringar. Min förhoppning är därför att inspirera till ett mer hållbart sparande som inte enbart ger god avkastning utan också gör gott för människor, djur och planet.

#rikakvinnor #ownershift #ägarinna #ägarinnabilden#kvinnligtägandegörskillnad

Finansiell rikedom

Månadens Rika Kvinna – Maribel Lindberg #Enkelboning

Posted on
Maribel Lindberg @RikaKvinnor.se - fotograf; Araceli Peres

Rik på riktigt utanför ekorrhjulet!

Jag har ibland fått frågan från barnen om vi är rika och jag brukar ge svaret “ja, vi är rika på tid”! Under ungefär 6 år sparade min man och jag ihop drygt 6 miljoner kronor för att bli ekonomiskt fria. Sedan ca 2 år tillbaka är vi idag helt ekonomiskt fria och lever på vårt sparade kapital (består av pension, aktier, hus och sparkonto). Vi är idag fria från kravet på lönearbete och dess struktur och vi lever vår dröm om att äga vår tid!

Månadens Rika Kvinna -Maribel Lindberg @Rikakvinnor.se -Ut ur ekorrhjulet


Ekonomisk frihet

Idén om att bli ekonomiskt fria fick vi under en tid utomlands med barnen. Vi spenderade 8 månader i Mexiko tillsammans med våra söner som då var 2,5 år och 8 månader. Vi kände där och då att den typen av liv var mer som vi hade tänkt oss, ett enklare leverne med gott om tid för varandra och barnen. Varför kunde vi inte ha det mer så här hemma? Hemma i Sverige var vi två heltidsarbetande föräldrar med kontorsjobb från 8-17 med 6 semesterveckor om året. Vi var i ett ekorrhjul som snurrade och livet fick kretsa kring tiderna för arbete och anpassa sig efter det. Vi började ställa oss frågorna, ska det verkligen vara så här? Hela livet, tills vi går i pension? Det fanns också lite av en besvikelse inom mig. Jag hade gått från gymnasium till högskola till arbetsliv för att sitta de flesta av dygnets vakna timmar inne på ett kontor! Det var egentligen inte fel på arbetsuppgifterna i sig och kollegorna var fantastiska men jag kände mig låst och fast och drömmen om att vara fri och äga min tid växte och växte.

Så, sagt och gjort, vi räknade på det och bestämde oss där och då för att satsa på vår plan att ta oss ur ekorrhjulet genom att spara oss till ekonomisk frihet. Nu är vi alltså här, vi är en familj på 5 personer och drar runt det liv vi vill leva på ca. 20 000 kr i månaden. En summa som kan uppfattas som mycket hos människor som lever på betydligt mindre och en summa som kan uppfattas som väldigt lite hos andra som anser sig behöva mycket mer för att dra runt sitt liv.


Sann rikedom

Men vad är nyckeln då? Ja, det är något som de flesta av oss redan vet och det är att lycka inte kan köpas för pengar. En summa pengar är bara en summa pengar och rik är den som hittat inre lycka och rikedom, den sanna rikedomen. Det här blev väldigt tydligt under vår sparandeprocess, ju mer vi skalade av vårt liv och ju mindre vi konsumerade desto mer blev vi uppmärksamma på det överflöd vi levde i och vi började blicka inåt istället för utåt.

Genom att vi utvecklade en förmåga att göra tydliga val och prioriteringar så blev vi också mer tillfreds med vad vi valde och tittade sällan på vad vi valde bort. Vi slutade snegla på andra och mejslade fram ett enklare men rikare liv med vår nivå av tillräckligt! Bara vetskapen om att jag äger min tid ger mig en sån stor tillfredsställelse inombords att inga prylar eller resor eller något annat konsumerbart kan ge mig den känslan. Förmågan att kunna leva gott på litet ger en inre rikedom kan ingen ta ifrån mig!Fru och Farbror Fri från Enkelboning @RikaKvinnor.se


Falsk rikedom

Yttre rikedom är den som syns utåt och som visar vem du är baserat på vad du konsumerar, den rikedomen kan aldrig uppfylla den inre lyckan. Den yttre rikedomen kan försvinna från en dag till en annan. Den är falsk, den jämför sig ständigt med andra och den vill gärna springa snabbare och snabbare för att bli större, bättre och vackrare. Det är den falska, yttre rikedomen som får oss att bli fast och springa snabbare i ekorrhjulet.


Ut ur ekorrhjulet

Mitt råd till den som vill hitta den inre rikedomen utanför ekorrhjulet, börja med att ta reda på dina grundvärderingar, vad är viktigast för dig, vad gör dig lycklig? Detta kommer att utgöra den inre rikedomen, den som ingen kan ta ifrån dig. Har du den inre på plats så kan du med hjälp av en ryggsäck med sparade pengar mejsla ut det liv du vill leva.

Jag vill att våra barn får med sig att den enda rikedom som räknas är den inre, den som ingen kan ta ifrån oss. Därför säger jag till våra barn att “ja, jag är rik, rik på tid som jag vill spendera tillsammans med er”.

Är du nyfiken på att läsa mer om Maribel och hennes man Oskar a.k.a
“Farbror Fri” och hela familjens resa mot ekonomisk frihet
kan du göra det på bloggen Enkel boning

Finansiell rikedom

Investera klimatsmart i solenenegi

Posted on
Hanna Trine @RikaKvinnor.se
För några veckor sedan hade RikaKvinnor.se den stora äran att få intervjua Hanna från Trine angående deras affärsmodell för hållbara investeringar och sparande i solenergi. Hanna berättar varför man ska investera i solenergi, vilka riskerna är samt hur du går tillväga.
Observera att den här artikeln är ett samarbete tillsammans med Trine AB. Jag investerar själv i Trine och skulle aldrig skriva om något jag inte själv tror på eller prövat. Anledningen till att jag gillar Trine är att det är en investering med möjlighet till avkastning som samtidigt ger social och miljömässig nytta.

Känn dig fri att läsa mer om Trine här (annonslänk) 


Vad är Trine?

Vi gör det möjligt för privatpersoner och företag att investera i ren solenergi. Det finns många bolag i världen som försöker bygga upp förnybar energi, och vad dessa bolag ofta behöver är kapital. Här kan därför Trine komma in och hjälpa bolagen genom att agera som länken mellan privatpersoner och företag som vill låna ut sina pengar till en förväntad avkastning, och företagen som vill satsa på och bygga ut solenergin. Du som investerare får då möjlighet till en ekonomisk avkastning, samtidigt som du gör en social och miljömässig nytta.


Varför man ska investera hos er?

Dels för att se till att dina pengar faktiskt jobbar för både en bättre värld, genom att människor kan få tillgång till ren energi, men också för att ge dig som lånar ut pengar en god avkastning på ditt kapital. Istället för att kanske investera i saker du egentligen inte vet vad det är, eller tror på, så kan du flytta kapitalet till något som du faktiskt vill investera i. Och vill vi ha en bättre framtid måste vi också investera i de saker vi tror kan bidra till den utvecklingen.


Vem är den typiska kunden?

Det skulle jag säga är någon som redan idag investerar och sparar på tex Avanza eller Nordnet i fonder och liknande, men som också skulle vilja att ens pengar gör någonting bra. Vi har ganska många kunder som är drivna av just klimatfrågan, men samtidigt vill man inte kompromissa med avkastningen, och där är vi ett bra alternativ. Totalt har vi drygt 8500 investerare. Så det är fortfarande en väldigt liten del av den totala populationen i Sverige.


Vilka risker finns det?

Den absolut största risken är att bolaget vi lånar ut pengar till inte klarar av att betala tillbaka till våra investerare. Vi gör naturligtvis alltid en grundlig bedömning av bolagen och deras affärsmodell och den bygger till ganska stor del på det finansiella underlaget.

Då kikar vi bland annat på vilket kassaflöde verksamheten har. Vad de har för omsättning och vinstmarginal? Hur mycket likviditet har bolaget och hur mycket skulle de i så fall klara av att ta i skuld? Men också hur uppställningen i bolaget ser ut, vilka deras samarbetspartners är, och klassiska saker som tex hur bolagen på sikt kommer kunna växa och skala verksamheten. Sedan bedömer vi även deras egna kundportfölj och kvaliteten på kunderna och distributionsleden granskas.

De flesta bolagen vi samarbetar med befinner sig dessutom på marknader som kan påverkas av till exempel valutakursförändring, väderförhållanden och politiska beslut. Detta gäller egentligen för alla globala finansmarknader, och som kund behöver man förstå det. Att det är olika typer av risker här mot börsen till exempel, och det går inte riktigt att jämföra dem.


Hur ser ert track-record ut?

Vi har en defaultrate på 3,5 % av portföljens värde. Konkret innebär det att vi har ett lån som vi ganska nyligen satte i default. Det är faktiskt det första lånet där investerare kommer förlora delar av sin kapitalinsats. Tidigare har vi, vid dessa tillfällen, när lån inte kunnat återbetalas enligt plan, kunnat gå in tillsammans med några andra tredjepartsaktörer och ersätta kapitalinsatsen. Men i detta fall kommer vi tyvärr inte ha den möjligheten.  

Vi har dock arbetat mycket med och blivit bättre på vår analys av bolag och risker. Så det vi jobbar mycket med nu är just att göra riskbedömningarna så bra som möjligt. Här har vi valt en ganska låg- till medelrisk som absolut maximum för riskexponering.

Hur många lån har ni finansierat?

Vi har 56 lån som hittills finansierats sedan starten 2016. Totalt har vi ungefär 176 miljoner € investerat via sajten med olika löptider och ca 2 miljoner € har hittills återbetalats till investerare.

Kan man risksprida sina investeringar hos er?

Det är möjligt att, över en två till tremånadersperiod, investera i många olika lån och på så vis sprida sina risker på olika lån. Det man dock ska vara observant på är att vi ibland ger flera lån till samma bolag, så kika gärna så att du även sprider risken mellan olika bolag. Eller att bolaget åtminstone är spritt på olika geografiska marknader.

Varför just Afrika?

Vi ville låta de bästa bolagen med de bästa entreprenörerna guida oss vart i världen vi skulle starta, och därför blev det östra Afrika. Vi har dock inget självändamål att enbart investera i Afrika, men det var tidigt tydligt att behoven och marknaden finns där. Och därför har det också varit en bra marknad att starta på eftersom marknaden är ganska mogen och att man kommit långt med exempelvis mobilanvändningen. Och kunder som har tillgång till mobiltelefoner kan således betala för sig med mobilen.

Just därför att infrastrukturen fungerar väl här har vi kunnat fortsätta växa vilket gjort att det har blivit en ganska tung exponering just i östra Afrika. Men vi har alltid haft globala ambitioner vilket innebär att där det finns behov och spännande bolag, där ska vi finnas med vår finansiering. Ett sätt vi använder idag är att följa med de partners vi redan jobbar med, så om de tex expanderar till Indien eller Pakistan så försöker vi se hur vi kan bidra med den finansiering som behövs.Eftersom vi redan känner bolaget blir startsträckan kortare, även om vi behöver förstå hur marknaden fungerar där, och vilka skillnader som kan finnas etcetera.

Hur kommer man igång att börja spara i solenergi via Trine?

Då går man in på trine.com (annonslänk) och kikar på vilka lån som finns listade just nu. Här finns också all information om bolagen. Det är väldigt enkelt att komma igång och du kan investera alltifrån 25 € och uppåt. Du betalar enkelt med kort eller via banköverföring och sen har du en investering i solenergi. Det ska vara lätt och göra rätt helt enkelt!

Sista frågan; Investerar du själv i Trine?

Ja absolut gör jag det. Inte hela min portfölj, det skulle jag inte rekommendera någon. Men absolut investerar jag och framförallt i sådant jag tycker är intressant, eller om jag hört något nytt från bolagen vi jobbar med. Men också om det är en marknad jag är nyfiken på, så väljer jag mina investeringarna efter det. Och sen har jag såklart någon typ utav riskexponering. Min investeringsstrategi har varit fler investeringar med något mindre summa snarare än fåtal stora investeringar. Men det är självklart individuellt och i slutändan handlar det om att välja det som känns rätt för dig personligen.

Tusen tack för intervjun Hanna!

Du kan givetvis läsa mer om Trine på hemsidan trine.com (annonslänk)

Finansiell rikedom

En intressant upptäckt – är det mer kostsamt att arbeta än att vara ledig på hemmaplan?

Posted on
Borta bra hemma bäst och billigast @RikaKvinnor.se

Nu är det över en och en halv månad sedan jag och sambon kom tillbaka från vår 5 månader långa och livsförändrande utlandsvistelse i Indien, Nepal och SriLanka. Tidigare har jag berättat om varför vi valde att göra denna resa, som grundade sig på idén om att testa på livet som ekonomiskt fria och därigenom få prova på hur det är att helt fritt få styra över vår egen tid, utan att det skulle påverka vår ekonomi negativt.

Från Playcation till Staycation -göra mer av de saker som ger mening och näring åt själen

Vi valde dessutom att fortsätta resan här på hemmaplan. Därmed har vi bytt från Playcation till Staycation. Det blev nämligen tydligt för oss hur viktigt det är att ge utrymme åt alla nya insikter och perspektiv och låta dem få falla på plats i lugn och ro. Och jag måste nog erkänna att just denna lediga tid, såhär på hemmaplan, varit bland den bästa i våra liv. Det är verkligen magiskt att varje morgon få vakna tillsammans till friheten att själva få välja hur dagen ska se ut. En frihet vi nu testat på under snart 7 månader, och som gett oss båda stor mersmak.

Dock vill jag vara tydlig med att ingen av oss har som ambition att leva semesterliv 24/7, utan vad vi är ute efter är att få mer kvalitetstid till det som, för oss, är viktigt i livet. Tid till att hinna med sig själv och sina intressen, tid för varandra och familjen. Tid till att bara få vara och pyssla hemma. Tid till att utvecklas, utmanas och göra det som är kul. Helt enkelt att göra mer av de saker som ger oss mening och näring åt själen. Där i ligger också vår största drivkraft att sträva efter just ekonomisk frihet.

Ekonomisk uppföljning

Men för att komma tillbaka till vad denna krönika egentligen skulle handla om så backar vi bandet lite. Varje månad sedan 2014 har jag nämligen gjort uppföljning över min privatekonomi och sedan 2015 för vår gemensamma ekonomi. (läs gärna mer om bokslutsarbetet här) Vilka inkomster och utgifter vi haft, samt en sammanställning över tillgångar och skulder. I ekonomiska termer kallas detta för balans- och resultaträkning. Något som varje företag är skyldigt att göra, men någon vi sällan tänker att vi faktiskt också kan göra med vår egen privatekonomi.

Faktum är att detta ger oss väldigt värdefull information, även om sanningen ibland kan svida, vilket den också gjorde för min sambo, precis när vi hade träffats och jag hjälpte honom att inse att han då gjorde av mer pengar än han drog in varje månad. En ganska ohållbar strategi i det långa loppet. Tack och lov har vi tillsammans hjälpts åt att ändrat detta mönster, och idag har vi en väldigt hälsosam ekonomi tillsammans. Och med hjälp av en uppföljning blir det således lättare att styra ekonomin dit vi vill ha den.

Detta gör vi tex genom att arbeta med att minska på utgifter som inte ger ett egentligt värde, och samtidigt fokusera på att öka inkomsterna. Det har nämligen aldrig varit ett självändamål att ”svälta” oss till ekonomisk framgång, utan vi har en fullt rimlig budget utifrån vår livssituation och gör heller inga avkall på de saker vi sätter ett högt värde på. Och dessutom; oavsett hur mycket vi minskar våra utgifter så kan vi bara minska dem med 100%. Inkomsterna däremot finns det inget tak för hur stora man kan ha.

En förvånande upptäckt – 47% lägre utgifter hemma!

Oavsett vilket, blev jag högst förvånad när jag gjorde bokslutet för februari och insåg att vi gjort av med betydligt mycket mindre pengar när vi varit lediga hemma, än vad vi gör när vi arbetar!?

Visst är februari en kort månad, men även om jag adderar ytterligare 3 dagar utifrån dagsnittkostnaden, så hamnar vi inte ens i närheten av de utgifter vi brukar ha en normalmånad när vi båda arbetar.

Utgifterna i februari var hela 47% lägre än snittet under de senaste 60 månaderna! Det innebär i så fall att det nästan är dubbelt så kostsamt för oss att arbeta mot att vara hemma!? Om detta verkligen stämmer, är det i så fall en väldigt intressant upptäckt.

Är det dyrare att arbeta än att vara hemma @RikaKvinnor.se

Är det mer kostsamt att arbeta än att vara hemma?

Nu har vi ju bara hunnit vara hemma under en och en halv månad, så det krävs naturligtvis mer statistik för att kunna påvisa något tillförlitligt samband.

Men oavsett vilket, om vi bara leker med tanken att det går åt mindre pengar när vi är hemma mot vad det gör när vi arbetar, vad betyder det då i praktiken?

Ja dels betyder det att det krävs mindre pengar för att till exempel nå ekonomisk frihet. Men också att det kanske kostar mer än vi tror att arbeta.

Vilka är dina reflektioner kring denna upptäckt. Har du räknat på vad det kostar dig att arbeta i form av tid, eventuella transportmedel som bilar, buss- eller tågkort, speciella arbetskläder, uteluncher, barnpassning etc?

Har du själv någon erfarenhet av att utgiftsnivån sjunkit när du varit hemma som föräldraledig, sjukskriven, arbetslös eller ekonomiskt fri? Är det mer kostsamt att arbeta än att vara hemma? Och vad skulle bli möjligt för dig om det skulle visa sig att det faktiskt är så?

Månadens rika kvinna

Månadens Rika Kvinna -Amanda Borneke @hallbarprofil

Posted on
Amanda Borneke @RikaKvinnor.se

Nu får ni träffa Amanda Borneke, en 25-årig, glad skåning som precis flyttat till Göteborg. Hon är Grundare och hållbarhetscoach på Borneke Miljökommunikation, driver instagramkontot @hallbarprofil och är en utsedd till en av Sveriges hållbarhetstalanger 2019. Hon leder verksamheter i hållbar profilering, varumärkesutveckling och sociala medier.  Här delar hon med sig av vilka rikedomar som finns med att driva eget och hur man vågar ta första steget.

 

Egenanställningen gjorde mitt liv rikare

Förr jobbade jag alltid gratis eller pro-bono eftersom att jag hade noll koll på hur jag kunde ta betalt för mina tjänster. Jag funderade så länge på att ta steget till att bli egenföretagare och följa mina drömmar om att bli konsult inom hållbarhet och marknadsföring. Jag vågade inte för att för att jag inte förstod olika bolagsformer (vad är det för skillnad på egen firma eller aktiebolag ens?!) samt att administration och ekonomi är det värsta jag vet.

Känner du igen dig? Då kanske en egenanställning kan vara ett verktyg så att du också kan uppfylla dina drömmar. Jag tyckte det perfekt för att testa en ny företagsidé där inkomsten är oregelbunden och/eller mellan cirka 0- 20 000/månad. Perfekt om du är i uppstarten på ditt företag eller om du vill extraknäcka vid sidan av.

 

”Jag gör ingen administration eller bokföring vilket gör att jag får mer tid till att göra det jag är bäst på. Att coacha verksamheter inom hållbarhet”.


Stolthet

När kände du dig senast stolt över dig själv? Det är magiskt. Tänk dig då att känna det – varje dag. Det är en oslagbar känsla att arbeta för mig själv och ha möjligheten att bygga upp något eget från grunden. Det är mina visioner, mina ledord och mina samarbetspartners – inte min arbetsgivares. Jag är inte bara min egen chef, jag är också mitt eget varumärke. Stort!


Frihet

Jag vaknar och tar en lång frukost. Första mötet är inbokat precis när rusningstrafiken har slutat, Mina dagar som frustrerad pendlingsresenär är över, och jag saknar dem inte. Inget bråk om organisationsförändringar eller dålig stämning på jobbet. Jag är min bästa kollega till mig själv och hela världen är min arbetsplats! Där finns inte längre någon klump i magen över att pussla ihop vardagen samtidigt som jag skulle prestera på topp inför chef och kollegor som ständigt fanns närvarande. Mitt självstyre att ensam kunna planera dagar, veckor och månader innebär en enorm lättnad.


Möjlighet

Du är inte längre fast i din titel. Personer som kan ekonomi ska arbeta med ekonomi, personer som är duktiga med marknadsföring ska syssla med marknadsföring. Jag har alltid känt mig bunden av att ha en arbetsroll och min kreativitet slocknade. Med min egenanställning kan jag däremot syssla med allt mellan himmel och jord – jag är skribent, miljövetare, upphandlare, PR-ansvarig och tekniker i en och samma person. Det skapar en bas och erfarenhet till den dagen då jag väljer att omvandla min egenanställning till ett aktiebolag.


Att kunna tacka nej

Du är den enda som bestämmer vilka uppdrag du tar eller vilken bransch du vill befinna dig i. Du behöver inte tvingas jobba med den där kunden eller uppdraget som ingen egentligen gillar. Lita på din magkänsla. Det finns faktiskt en eloge och prestige i att säga ”Nej tyvärr, en miljörevision passar inte mitt varumärke. Jag tar uppdrag inom hållbar profil, varumärke och sociala medier”.

Amanda Borneke -Månadens Rika Kvinna @RikaKvinnor.se
Bildtext: Min egenanställning har öppnat så många möjligheter och mig rik på stolthet och frihet i mitt liv. Nu vill jag inspirera, motivera och engagera andra kvinnor att följa sina drömmar. Fotograf: Anna-Carin Isaksson.

 


Såhär gör du för att bli egenanställd

Rent praktiskt går det till som att du anställer dig själv via ett plattformsföretag. Det finns t.ex. CoolCompany (som jag själv använder), Frilansfinans eller Red flag. Plattformsföretaget sköter bokföringen, inbetalning av skatter och sociala avgifter mot en avgift på 0-6% av totalbeloppet som faktureras. Det som skiljer dem åt är huruvida du är försäkrad via plattformsföretaget eller inte. Det finns ingen egenanställning där du är försäkrad inom högriskområden som t.ex. elektriker eller uppe på höga byggställningar. Ditt ansvarar av avtalet är att skaffa dina egna uppdrag och se till att du betalt för dessa.


Vem passar denna anställningsform för?

Den här anställningsformen passar bäst för dig som inte behöver göra stora investeringar i ditt företag, eller för dig som redan har de verktygen du behöver för att genomföra dina uppdrag. Du vill styra din arbetstid och fakturera utan F-skattsedel. Du kanske jobbar som frilansare, konsult, föreläsare, gästbloggare, make-up artist etc. Det kan också passa dig som är student och som vill använda egenanställning för extra inkomster av tillfälliga arbeten eller om du är pensionär och vill fortsätta att arbeta fast under friare former.

Ett faktureringsföretag kan vara ett alternativ för att komma i gång snabbt (oavsett inkomst/månad). På längre sikt tjänar du på att starta företag (inkomst större än 20 000kr/månad), dels för att du slipper avgiften till faktureringsföretaget och dels för att du kan göra större avdrag. Vill du dra av hela kostnaden för en jobbdator bör du starta företag nu.


Vad behöver jag tänka på?

Du kan inte göra avdrag för inköp i ditt företag. Låt säga att du behöver köpa in en dator för att kunna utföra dina uppdrag. Detta i sin tur gör att det blir mindre pengar över till dig, eftersom du måste betala din utrustning med privata pengar som redan är skattade. Du kan heller inte anställda någon eller ta ut bonusar.


Skillnad mellan jobb och fritid

Att säga hejdå och gå hem finns inte på kartan. Jobbet är du och du är jobbet. Det är något som är mest svårt i början innan du hittar balansen. När du älskar ditt jobb är det lätt att jobba dygnet runt. Ta hand om dig!


Avsaknad av kollegor

Ibland känns det tungt att vara självständig. Det känns ensamt. Jag saknar mest det spontana snacket i korridoren eller att genomföra practical jokes. Vissa kollegor blir vänner för livet. Jag hanterar detta genom att sitta i miljöer med mycket människor, t.ex. ett bibliotek. I mina avtal kan det också ingå att jag får sitta på deras kontor och arbeta i 1-2 dagar.


Förmåner

Som egenanställd är du din egen arbetsgivare och får dela ut friskvårdsbidrag, pension, traktamente och betalda semesterdagar. Det är något som du kan välja att ha med i din prisbild eller förhandla med inför varje uppdrag. Jag själv skulle aldrig räkna bort min pension eller semesterdagar.

Tänk på! Vissa a-kassor anser att man även som egenanställd driver eget företag, rådfråga din a-kassa och vad det innebär. Alla plattformsföretag har olika jobb- och personförsäkringar. Inget plattformsföretag har högriskförsäkring (för dig som är elektriker eller jobbar på höga byggställningar).

 


Vad är blir min inkomst, och hur skiljer det sig mellan en egenanställning och om jag är egenföretagare?

Nedan kommer det lite räkneexempel för att lättare förstå vilken anställningsform som passar din nya verksamhet. Räkneexemplen är sammansatta med siffror från Skatteverket, Visma och Driva eget.


Din grundförutsättning

Fakturerar (exempel): 40 000 kr ex. moms/månad.

Startinvestering: 8 800 kr ex moms för en dator.

Utgifter/månad: 3 000 kr ex moms/månad för datorprogram i molnet, pensionsavsättningar och övrigt.

Du jobbar hemifrån och behöver inget kontor.


Egenanställd

Extra utgifter: 6 % av 40 000 kr ex moms till faktureringsföretaget= 2 400 kr.

Resultat: 34 600 kr ex. moms.

Kvar till dig efter sociala avgifter och inkomstskatt: 18 000 kr.

Fördelar: Kan komma i gång snabbt, lite administration.

Nackdelar: Lägre lön. Alla kostnader som klassas som förbrukningsmaterial (bläck, resor till uppdrag osv), kan dras av via faktureringsföretaget. Dator, datorprogram, mobil­abonnemang och annat som inte gäller speciellt för varje uppdrag måste du dra av under ”tjänst” i sin privata deklaration. Eftersom de första 5 000 kronorna där inte är avdragsgilla blir det 5 000 kronor mindre i avdrag, vilket med 32 procents marginalskatt höjer skatter och sociala avgifter med 3 000 kronor/år.


Företagare

Extra utgifter: 900 kr ex. moms för hjälp med bokföringen.

Resultat: 36 100 kr ex. moms.

Kvar till dig efter sociala avgifter och inkomstskatt: 18 900 kr.

Fördelar: Högre lön. Kan dra av alla kostnader.

Nackdelar: Mer att sätta sig in i. Behöver ansöka om F-skatt och registrera din verksamhet hos Skatteverket. Löpande administration (som dock kan läggas ut).

Skillnad efter skatter + avgifter: 900 kr/mån. Alltså billigare för dig att starta företag, men det blir mer för dig att sätta sig in i och mer administration.

 


Orkade du inte läsa allt? Här kommer en sammanfattning!

 1. Kommer du fakturera mindre belopp (0 – 20 000 kr/månad) oregelbundet under året som ett slags extraknäck? Då är det bättre att vara egenanställd.
 2. Du anställer dig själv via ett plattformsföretag som t.ex. CoolCompany, Frilansfinans eller Red flag. De sköter bokföringen, inbetalning av skatter och sociala avgifter. Du ansvarar för att skaffar dina egna uppdrag och får betalt för dessa.
 3. Egenanställning enklare försäkringar. Omfattas din verksamhet av högriskarbete (t.ex. elektriker eller höga byggställningar) rekommenderar jag enskild firma eller aktiebolag.
 4. Handlar din verksamhet mer om inköp och försäljning hade jag registrerat ett aktiebolag. Samt om du är en konsult eller influencer som börjar få regelbundna större intäkter (20 000 uppåt/månad) – starta ett aktiebolag eller enskild firma.

 

Möt Amanda Borneke -Månadens Rika Kvinna @RikaKvinnor.se
Fotograf: Anna-Carin Isaksson.

Du kan också starta eget och följa din dröm och alla rikedomar som kommer med det. Om du vill ha mer inspiration och pepp så följ mig gärna på instagram under kontot @hallbarprofil. Till sist vill jag lämna er med detta fantastiska citat:

 

”Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma — which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary. – Steve jobs.”

 

 

Mvh
/Amanda Borneke som du hittar under @hallbarprofil på Istagram

 

Finansiell rikedom

Bästa kreditkorten 2019

Posted on
Bästa kreditkort 2019 @RikaKvinnor.se

Testa gärna vilka kreditkort som passar dig bäst på den oberoende siten Kortio (samarbete) 

Precis som många andra blev jag besviken när jag upptäckte att Coop Mastercard nu förändrar sina kreditkortsvillkor till det sämre from på måndag den 5 mars 2019. Även om årsavgiften sänks med 53 kr, från 348 till 295 kr/mån spelar det ingen större roll om man samtidigt har ett extrakort tillsammans med till exempel sambon eller ens äkta hälft. Detta eftersom Coop kommer ta 95 kr i avgift per extrakort i hushållet. Så summa summarum ökar kortavgiften för oss som haft fler än 1 kort per hushållet med 42kr/mån från 348kr till 390kr/mån.

Förutom detta har Coop dessutom lagt på ett valutaväxlingpåslag om 1,75% vid handel i annan valuta än SEK. Att Coop inte haft valutaväxlingspåslag eller kontantuttagsavgift utomlands var de främsta anledningarna till att kortet, enligt mig, var värt årsavgiften på 348kr. Detta eftersom jag och sambon varit utomlands en del, och dessutom har kortet använts till att månadsspara i BetterGlobeträd vilka handlas i euro, samt betala räkningar för vår amerikanska hyresfastighet, vilka betalas i dollar.

Därför fick jag påbörja jakten för att finna ett nytt kort som istället kan användas till ovanstående och nedan ser du resultatet av de kort som numera har en självklar plats i min kreditkortsportfölj.

Varför kreditkort?

Oavsett vilken inställning du har till kreditkort så kan vi, genom att använda kreditkort på rätt sätt, faktiskt boosta vår ekonomi! Detta gäller dock enbart om hela kreditkorträkningen betalas absolut senast på förfallodagen varje månad. I annat fall är det ingen idé att använda kreditkort eftersom den höga räntan äter upp alla fördelar som annars finns med dessa små guldkort. I denna artikel förklarar jag mer ingående hur du kan tänka kring och använda kreditkort för att få hävstång på dina pengar. Och här nedan går vi igenom vilka kreditkort jag anser vara de bästa på marknaden just nu.

Bästa kreditkortet för resor och utlandsbetalningar – Santander Mittkort + samt Easyliving Mastercard

Efter lite research kom jag fram till att de bästa korten för resan eller vid tillfällen där man handlar/investerar i annan valuta än SEK nu är; Santander Mittkort + samt Easyliving Mastercard från Collector bank.

Även om båda korten har en årsavgift på 195kr tycker jag ändå den är motiverad om man vet med sig att man kommer använda kortet utomlands eller vid onlineköp i utländsk valuta för mer än 11 143 sek per år (195/0,0175=11 143 dvs; årsavgiften delat på den procentuella växlingsavgiften du betalar hos många andra kreditkortsutgivare).

Dessutom bjuder både Santander och Easyliving på första årsavgiften, vilket ger oss lite utrymme att fortsätta scanna av marknaden. Kanske hinner det dyka upp ett bättre alternativ innan första årsavgiften ska betalas?!

Anledningen till att jag själv valde Santander är mest för att jag redan är kund i banken. Erbjudandemässigt är korten likvärda så jag skulle säga att det mer är en smaksak vilket man väljer.

Bästa kreditkortet för cash back – Amex Blue

Andra kreditkort jag kommer använda under 2019 för att handla allt förutom det jag köper i utländsk valuta är; Komplett bank kreditkort samt följeslagaren från 2018; Amex Blue.

Amex väljer jag att behålla även under 2019 eftersom kortet ger 1,25% i ren cash back på samtliga köp. Så länge du handlar för över 33 600 kr per år med Amex Blue tjänas den dyra årsavgiften in (420/0,0125=33600).

Dessutom finns det extra pengar att tjäna genom att dela med dig av den unika inbjudningslänk som finns inne på din Amex-sida. För varje person som skaffar Amex Blue genom din unika länk tjänar du 420 kr. Din vän får samtidigt 420 kr samt de 3 första månaderna gratis, vilket totalt ger din vän 525 kr (420+(35*3)=525).

Så om du mot förmodan tycker denna artikel var värdefull för dig, och du samtidigt vill tjäna 525 kr om du ändå tänkte ansöka om ett Amex Blue som ger dig 1,25% tillbaka på allt du handlar, kan du med fördel använda följande länk; http://www.americanexpress.se/bjudin/elisasuREn?CPID=100329180. På så vis får du 525kr i cash back och jag erhåller samtidigt 420kr som tack för hjälpen av Amex.

Tyvärr är det dock fortfarande många affärer som inte tar emot Amexkort, detta eftersom Amex tidigare tog ut en väldigt hög bankavgift gentemot affärerna. Men på grund av nya regler får Amex inte längre ta ut högre avgift än någon annan bank, men tyvärr har många affärer inte hängt med i förändringen och erbjuder därför fortfarande inte Amex som betalningsalternativ.

Bästa kreditkortet 2019 @RikaKvinnor.se

Bästa kreditkortet för shopping och onlinehandel – Komplett bank Mastercard

För alla butiker som inte tar Amex finns därför ett annat alternativ och det är Komplett banks Mastercard som jag numera lagt till i kreditkortssamlingen för 2019. Komplett banks Mastercard, som inte har någon årsavgift, erbjuder nämligen 1% i ren cashback på allt du handlar med kortet. Dessutom får du 2% tillbaka på allt du handlar online så länge webbutiken är registrerad som e-handel* av Mastercard. Dessutom får du hela 4% tillbaka på butiken Komplett.se. Vilket är extra bra för dig som eventuellt brukar handla där.

Att man dessutom kan kombinera kortet med andra cashback-tjänster som tex Refunder och Cashbacker medför att cash backen kan bli ännu högre.

Nackdelen med kortet är dock att man inte kan koppla till ett extrakort, vilket innebär att jag och min sambo måste ha varsitt kort och därmed får vi också varsin faktura. Samtidigt vet jag att många med delad ekonomi föredrar detta, så därför behöver det inte vara en nackdel.

Bästa kreditkortet för planerade inköp av; sportvaror, böcker, smycken, flygresor, blommor, optiker, bygghandlare, inredningsbutiker, elektronik eller leksaker

Om du vet med dig att du tex ska bygga om på altanen, köpa ny dator eller kanske förlovningsringar kan det vara av värt att även kika på IKANO bank Visakort. Kortet ger nämligen rabatt inom en specifik utvald bransch varje månad. Du kan maximalt få 500 kr i rabatt per månad och totalt 6000 kr på ett år. Branschrabatten ligger på mellan 5-20% så om du tex köper byggvaror för mer än 10 000 kr, men mindre än 40 000 kr, i juli (då IKANO-kortet ger 5% rabatt hos alla bygghandlare) så har du de facto tjänat in hela årsavgiften. IKANO, som påstår att de inte har någon årsavgift, tar ut en aviavgift på 25kr/månad som inte går att undkomma. Så ja “årsavgiften” är 300 kr men den kan du snabbt tjäna in om du vet med dig, och dessutom har lite framförhållning, att du kommer göra större inköp inom någon av de branscher IKANO erbjuder rabatt inom.

Summering av bästa kreditkorten 2019

Kreditkort @RikaKvinnor.se

Summa summarum; de kreditkort som åker ut från min samling under 2019 är således; Coop Mastercard eftersom villkoren tyvärr försämrats rejält. De kort jag väljer att behålla från 2018 är; Amex Blue samt IKANO-bank. Det kort jag väljer att komplettera kreditkortssamlingen med under 2019 är; Komplett bank Mastercard samt Santander Mittkort +

Testa vilket kort som passar dig bäst

Testa gärna vilka kort som passar dig bäst på den oberoende siten Kortio (samarbete) 

Under 2018 tjänade jag och min sambo 5704 kr genom att använda våra kreditkort. Pengar som vi annars inte hade fått ta del av om vi istället hade använt vanliga betalkort.

Vilka kreditkort använder du? Dela gärna dina bästa tips här nedan så att vi tillsammans kan lära och utveckla oss.

Finansiell rikedom

Månadens Rika Kvinna – Hanna Stegrud

Posted on
Hanna Stegrud - Månadens Rika Kvinna @RikaKvinnor.se

Vad händer om du förlorar dina pengar?

Jag var inspirerad och peppad till tusen. Tanken av att mina pengar från helgjobb kunde växa genom att investeras på börsen istället för på vanligt sparkonto fick mina drömmar att glittra. Det lät enkelt och jag kunde inte längre vänta. Det dröjde inte länge innan min mamma öppnade mina ögon och fick mig att vakna till ”vad händer om du förlorar dina pengar”.

Personligen ville jag sätta in allt jag ägde i fonder med så hög risk som möjligt. Mamma var inte helt övertygad. Vi diskuterade fram och tillbaka och efter en tids förhandling gick mina föräldrar till sist med på att jag skulle få öppna ett fondkonto med låg risk. Sagt och gjort.

Såhär i efterhand förstår jag deras oro över vad som skulle hända om jag förlorade mina pengar, men efter att ha följt högriskfondens outtröttliga uppgång genom åren kan jag inte hjälpa att känna mig något dyster över all avkastning som gått förlorad efter att ha tvingats lyssna till deras råd.

Att utnyttja möjligheter

När det blev tid för mig att välja gymnasium valde jag taktiskt. Jag ville få så höga betyg som möjligt och beslutade mig för att läsa frisörlinjen då den bestod av ämnen som passade mig. Min tanke var aldrig att arbeta som frisör utan det var snarare ett sätt att utnyttja betygssystemet. ”Oookej…” tänker ni nu, men jag insåg helt enkelt att så länge jag såg till att läsa de kurser jag behövde inför framtida studier så var det betygen som hade betydelse. Vilken skola eller vilken linje spelar i dagsläget ingen roll vad gäller gymnasium. Efter tre år tog jag studenten med högsta betyg i nästan alla ämnen och har betydligt högre meritpoäng än vänner till mig som läst mer avancerade linjer.

Jag är nu inne på mitt fjärde år på universitet. Sedan studenten har jag har rest och bott hemifrån i flera år. Jag har aldrig fått någon stor summa pengar av någon, utan har sedan tidig ålder jobbat hårt och valt att välja bort många impulsköp till fördel för mina resor och kapitalplaceringar. Istället för att konsumera har jag valt att aktivt investera i en rikare framtid och det har lönat sig.

Vardagslyx@RikaKvinnor.se

Att spara är bra men att investera är bättre

Att mina föräldrar till sist lät mig köpa fonder, trots att jag var under 18 år, blev ett startskott för mig. Jag började läsa på mer och mer och har idag en stor del av mina pengar placerade på börsen och planerar att i framtiden inrikta mina investeringar även mot fastigheter.

Jag tycker att börsen är rolig, men det är inget spel. Jag investerar inte för att jag tycker att det är kul – jag investerar för att jag vill tjäna pengar. Det handlar såklart om att vara påläst och göra noggranna analyser.

Innan en investering funderar jag alltid över när jag ska använda pengarna. Jag vill aldrig hamna i en position där jag tvingas sälja. Det är viktigt att se över sitt risktagande och sätta det i relation till sin sparhorisont. Ligger investeringen flera år fram i tiden vågar jag placera i aktiefonder medan investeringar närmre i tid med fördel placeras i räntefonder.

Våga satsa för att vinna

När människor i min närhet idag vill ha tips av mig om vad för typer av placeringar man kan satsa på får jag den känslan som min mamma troligtvis fick dagen jag själv startade. Deras ögon glittrar av förväntan och allt låter så enkelt. Det dröjer inte länge innan jag släcker illusionen och säger precis så som min mamma en dag sa till mig: ”Vad händer om du förlorar dina pengar?”

Även om många gissar att år 2019 blir ett år med svängningar kan ingen med säkerhet veta vad det kommande året har att bjuda på. Eventuella svängningar kan bidra med en hel del bra köptillfällen och jag vill att fler kvinnor ska våga ta makten över sin ekonomi. Ibland måste man ju faktiskt våga satsa för att vinna. Du väljer själv om du vill investera aktivt eller passivt. Det viktigaste är att börja. Ju längre du skjuter på det, desto mer potentiell avkastning går förlorad. Så se till att komma igång. Du lär dig med tiden.

Hanna Stegrud @RikaKvinnor.se

Din bästa investering – dig själv

För mig är självständighet grundläggande. Jag vägrar bli en statist i mitt eget liv och önskar att de val jag gör ska leda mig mot möjligheten att själv äga min tid.

En dag vill jag driva eget företag, men samtidigt som jag placerar kapital inför framtida drömmar är det viktigt för mig att inte glömma av att investera i nutiden. Den viktigaste investeringen gör du inte i fastigheter eller guld, utan i dig själv.

Vill du komma i kontakt med mig gör du det på hanna.st@hotmail.se

Hanna Stegrud

Bli rik - Nybörjarguiden

En försmak på livet som ekonomiskt fria

Posted on
Elisabeth Svensson @RikaKvinnor.se

I mitten av november 2018 skrev jag en krönika med namnet; ”Att semestra och samtidigt tjäna pengar – ett omöjligt drömscenario eller något som faktiskt kan bli verklighet?” Jag och min älskade sambo hade då varit bortresta under två månader på vår så kallade Playcation, en resa för framförallt självutveckling, men också för att testa på livet som ”ekonomiskt fria”. I krönikan kunde jag konstatera att målet, om att resa utan att det skulle påverka vår ekonomi negativt, med råge hade uppnåtts under de två första månaderna på resande fot.

Mål; att komma hem finansiellt rikare från semestern

Ett av de konkreta ekonomiska målen vi satte upp inför resan var nämligen att vi skulle komma hem med mer kapital än vi hade när vi reste. Eller åtminstone skulle vi vara nöjda om vi gått plus minus 0. I praktiken innebär detta att vår totala ekonomi skulle vara intakt och densamma som när vi lämnade Sverige den 4 sep 2018, trots att vi då varit på ”semester” under hela 5 månader.

Hur gick det då?

Så hur gick det då med målet om att komma hem finansiellt rikare än när vi åkte? Det vi kan konstatera är att målet, om att vårt totala kapital skulle vara större eller desamma som när vi reste, inte nåddes. Pga en svag börs i slutet av 2018 så dippade våra portföljer, och därmed minskade också vårt totala kapital. I runda slängar rör det sig dock om mindre än 2% av det totala kapitalet, så det är inga astronomiska summor vi pratar om, även om det såklart ändå är pengar och att det de facto medförde att vi inte nådde vårt uppsatta mål om att komma hem finansiellt rikare än när vi reste. Nedan ser du resultatet visualiserat med en jämförelse mot utfall under 2016, 2017 samt dagen vi reste och dagen vi kom hem igen.

Totalekonomi 2016-2018 @RikaKvinnor.se
Graf 1. Visar på att skillnaden mellan när vi reste och kom hem inte är så stor.

Men om vi istället tittar på det jag tycker är mest intressant i sammanhanget, eftersom börsen kan svänga väldigt mycket under kortare perioder, vilket den också gjorde under 2018, tycker jag att vi kikar på faktorn; utgifter kontra inkomster under de fem månader vi varit på vår så kallade Playcation.

Då ser läget plötsligt betydligt bättre ut. Här kan vi konstatera att vi varje månad fått in betydligt mer kapital än vi gjort av med tillsammans med de få utgifter vi hade kvar på hemmaplan under resan. Därmed kan vi konstatera att vi faktiskt kunde leva på våra så kallade ”passiva” inkomster under hela resan, vilket känns riktigt bra, då det i praktiken innebär att vi under semestern nådde målet om att bli ”ekonomiskt fria”.

Inkomster vs utgifter under 5 månader Playcation @RikaKvinnor.se
Graf 2. Visualiserar fördelningen mellan inkomster och utgifter under 5 månader på resande fot.
Inkomster vs utgifter graf 2 under 5 månader Playcation @RikaKvinnor.se
Graf 3. Visar precis samma sak som graf 2 men med annan visualisering

Detta är dessutom något jag arbetat strategiskt med sedan 2014 för att uppnå, vilket också syns i grafen nedan. Därför känns det extra bra att nu äntligen ha nått i hamn, åtminstone delvis. För även om en del av de passiva inkomsterna kommit från att vi hyrt ut vår bostad, som vi nu behöver bo i, vilket i sin tur innebär att vi inte är helt framme vid slutmålet än, så är vi på mycket god väg och räknar dessutom med att vara framme långt innan vi från början satte målet till.

Aktiva vs passiva inkomster 2014-2018 @RikaKvinnor.se
Graf 4. Ett idogt aktivt arbete för att nå passiva inkomster lönar sig uppenbarligen tillslut

Så inom en ganska snar framtid kommer vi, med stor sannolikhet, mer eller mindre, kunna leva på passiva inkomster i form av hyresinkomster, avkastning från investerat kapital samt olika affilateavtal och royalties. Bara att ha den möjligheten gör mig alldeles pirrig. Tänk vad som skulle kunna vara möjligt för dig personligen om du kunde leva på dina passiva inkomster och vara så kallat ”ekonomiskt fri”? Vad skulle du göra mer av? Vad skulle du göra mindre av? Detta är frågor jag börjat ställa mig själv eftersom jag inser att målet inte ligger så fasansfullt långt fram i tiden. Jag hoppas du känner dig inspirerad att hänga med mig på resan för visst blir det så mycket roligare om vi gör det tillsammans! Känn dig därför fri att dela dina tankar om ekonomisk frihet i kommentarsfältet nedan.

Namaste
Elisabeth @RikaKvinnor.se

Finansiell rikedom

Att spara jämställt

Posted on
Amanda Lundeteg, vd och talesperson AllBright

Bildtext: Amanda Lundeteg, vd Allbright

 

Den bistra sanningen. Oktober 2018;

” Bolagen utan en endaste kvinna i ledningen ökar till antal i år. De är nu uppe i 81 bolag, mot fjolårets 77. Därmed växer den röda listan i storlek, även om den som andel av hela börsen faktiskt krympt från 26 till 25 procent. Samtidigt firar strax över vart tredje bolag femårs-jubileum på den pinsamma röda listan.”

//Från Allbrights rapport ”En spricka i glastaket” (Oktober 2018).

 

Varför investera jämställt?

För egen del anser jag det viktigt att ledningen i de företag jag väljer att placera mina pengar i är jämställda eftersom min egen upplevelse är att jämställda bolag också tenderar att generera bättre resultat över tid. Dessutom verkar det som att jämställda företag, generellt sätt, också har bättre kultur eftersom en rik mångfald där en balanserad fördelning mellan kvinnor och män på alla nivåer finns representerade, verkar främja just detta.

Själv tror jag dessutom att det blir allt viktigare för företag att vara jämställda, på samma sätt som det idag krävs att de är hållbara. Konsumenter är medvetna individer och vi sparare tänker mer etiskt, hållbart och långsiktigt än förr. Att välja att spara och investera sina pengar i jämställda bolag är dessutom ett steg för att påverka att näringslivet ska bli mer jämlikt. Och eftersom studier visar på att jämställda företag dessutom presterar bättre, så bör jämställdhet vara en given faktor att ta hänsyn till när vi analyserar ett bolag i investeringssyfte.

 

Men hur sparar man egentligen jämställt?

Att exempelvis ta reda på om företaget du är intresserad av att investera i både har kvinnor och män i styrelsen samt ledningsgrupper är ett bra första steg. Detta hittar du enkelt på företagets hemsida under exempelvis; ”Investor relations”.

 

Ta hjälp av AllBrights rapporter

Dessutom finns det andra värdefulla hjälpmedel för att analysera ett bolags jämställdhet. Till exempel AllBrights årliga rapporter som kartlägger könsfördelningen i våra svenska börsbolags ledningsgrupper. AllBrights, som är en ideell stiftelse grundad av Sven Hagströmer, har som uppdrag att; “verka för meritokratiska ledningsgrupper och styrelser och på så vis skapa ett mer lönsamt och hållbart näringsliv”.  Därför finns AllBrights rapporter till för att man, på ett enkelt sätt, ska kunna urskilja de mest jämställda bolagen i Sverige. Detta görs genom att rangordna bolagen efter hur jämställda ledningsgruppen i bolagen är. Utifrån könsfördelningen i ledningsgruppen placeras sedan bolagen på antingen en grön, gul eller röd lista.

 

Gröna, gula eller röda listan

För att kvala in på den gröna listan, det vill säga den mest jämställda listan, krävs det att företaget har minst 40/60 fördelning mellan könen representerat i ledningsgruppen. På den röda listan å andra sidan, där anmärkningsvärda 25 % av börsens samtliga bolag finns representerade, finns inte en enda kvinna representerad i ledningen! Finns några av dina innehav representerade på den gröna listan nedan?

AllBright jämställdabolag @RikaKvinnor.se

 

Hur ser utvecklingen för jämställdhet i svenska bolag ut egentligen?

”Styrelserna i svenska storbolag kan nå jämställdhet redan 2020. Börsen tyngs dock ned av medelstora och små bolag, som tycks nå fram först kring år 2024. Under året har den totala andelen kvinnor i styrelserna ökat med en ynka procentenhet, till 34 procent. Glädjande nog är det i år endast fyra procent av börsens bolag som helt saknar kvinnor i styrelsen.”

Påståendet ovan, som är hämtat från AllBrights senaste rapport, visar på att det faktiskt finns hopp om ett mer jämställt svenskt näringsliv och att organisationer, som bland annat AllBright, faktiskt lyckats påverka, även om bolagen än så länge är långt ifrån helt jämställda.

Att de svenska bolagsstyrelserna dessutom kommit längre i arbetet med jämställdhet än de svenska ledningsgrupperna kan eventuellt förklaras med det samband Allbright verkar hittat och som visar på att ju fler kvinnor som sitter i styrelsen för ett bolag, desto fler kvinnor är också med i ledningsgruppen.

 

Lever kanske inte alltid som jag lär

Jag får väl erkänna att jag tidigare inte alltid kontrollerade om bolagen jag varit intresserad av att eventuellt investera i, funnits representerade på den gröna listan. Men numera, när jag hittar ett nytt spännande bolag att analysera, brukar jag alltid gå in i på AllBrights rapport och söka på namnet för att se hur bolaget ligger till med sin jämställdhet.

Visar det sig att bolaget finns representerat på den röda listan hoppar jag troligtvis över att investera i bolaget helt. Däremot tycker jag det är okej om de finns med på den gula listan.

Själv äger jag idag tre bolag som finns representerade på den gröna listan; Knowit, Avanza Bank samt Dedicare. Resterande bolag jag äger finns representerade på den gula listan, och dessutom finns ett av bolagen jag äger fortfarande representerat på den röda listan; Lammhult Design Group.

När detta uppdagades för mig bestämde jag mig för att kolla upp bolaget lite närmre och till min glada förvåning visade det sig att de fått en kvinnlig VD under 2018 och att Lammhult dessutom numera både har kvinnor och män representerade i styrelsen. Därför bör du inte fullt ut förlita dig på att AllBrights listor är uppdaterade i samma takt som företagens egna hemsidor.

 

Andra som kämpar för jämställdhet – Framtidsfeministen

En annan som kämpar för jämställt sparande är Sandra Bourbon, kanske mer känd som ”Framtidsfeministen”.  Sandra startade Framtidsfeministen som ett led i att försöka snabba på processen att få Sveriges näringsliv jämställt. Hon investerar själv endast i bolag som finns representerade på AllBrights gröna lista, vilket kanske också är en av huvudanledningarna till att hennes portfölj slagit index de senaste åren.

Är du nyfiken på Framtidsfeministens investeringsstrategier kan du med fördel läsa mer på bloggen ”Framtidsfeministen”. Dessutom har Sandra startat en jämställd såkallad; ”sparbox” hos Aktieinvest där vem som helst kan logga in och börja månadsspara automatiskt i de bolag Sandra valt ut. Smart tycker jag!

Hur tänker du när det kommer till jämställdhet i din investeringsportfölj?

//Tova Larsson, medskribent Elisbateh Svensson @RikaKvinnor.se

 

 

PS. Är du intresserad av att läsa mer om jämställdheten bland svenska bolags finns det många intressanta rapporter att ta del av på AllBrights hemsida

 

Inre rikedom

Månadens Rika Kvinna – Saskia Snikkenburg

Posted on
Saskia Snikkenburg - yoga - stockholm @RikaKvinnor.se

Hälsan ger kvinnor kraft

För att växa som person är det, enligt mig, otroligt viktigt att ha förtroende för sig själv och att våga följa sina drömmar. Jag gjorde själv detta genom att följa min inre kompass som pekade på yoga.

Genom yogan har jag lärt mig att vara snäll mot mig själv, och inte minst har jag ”hittat mig själv” och min egen inre kraft. Yogan har även lärt mig att våga kliva utanför den där bekvämlighetszonen. Yogan finns nämligen där både när jag känner mig stark, men också när jag känner mig vilsen, ledsen eller frustrerad. Det fina är dessutom att yogan ständigt lär mig nya saker.

Därför är det fantastiskt att jag har privilegiet att få arbeta som internationell hälsocoach och yogalärare härifrån Sverige. Och som jag älskar att få hjälpa mina klienter att hitta det bästa inom sig själva.

 

Aha-upplevelsen i Montreal
Saskia Snikkenburg @RikaKvinnor.se

Uppväxt i Nederländerna flyttade jag som 28-åring till Kapstaden i Sydafrika där jag jobbade som marketing konsult inom filmindustrin. Men det var när jag låg i min hotellsäng under en jobbresa till Montreal som jag fick en riktig ”Aha-upplevelse”.

På den tiden var jag, förutom marketing konsult, även pilatesinstruktör och hade även provat på att praktisera yoga i Kapstaden. Men än så länge hade jag inte vågat mig på att faktiskt följa hjärtat och ändra min karriär inom marketing till yoga och hälsa. Men på det där hotellrummet, när jag låg och läste Yoga International, fick jag en så otrolig stark känsla inom mig som gjorde att hela kroppen skakade av “excitement”! Jag kom nämligen till insikt att jag ville leva yoga. Att jag ville ANDAS det här livet där hälsa och yoga fick ta plats. Där och då, på hotellrummet i Montreal, blev jag helt säker på att yogan skulle bli mitt liv.

 

Nya Yogalivet

Och så blev det tillslut, men inte över en natt såklart. Jag började på Bikramyogalärarutbildningen i Los Angeles. Där undervisade jag i yoga, samtidigt som jag även utbildade mig till Power-Vinyasalärare samt barnyogainstruktör. Förutom detta utbildade jag mig även till holistisk nutritionist och startade strax därefter min egen yogastudio i en mindre stad utanför Kapstaden. Detta var ett år innan jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Europa.

Väl tillbaka i Europa började jag undervisa yoga i Stockholm, något som jag, med stor passion, fortfarande gör, samtidigt som jag utvecklar mitt arbete som hälsocoach. Jag älskar verkligen att coacha inom hälsa. Det är ett yrke där jag får använda allt det jag lärt mig inom hälsa, yoga och coaching under flera år. Och jag brinner verkligen för att den person jag coachar ska våga ta nya steg och sätta tydliga hälsomål. Att må bra i sin kropp och sköta om sitt kroppsliga tempel, är för mig, nyckeln till ett rikt inre liv.

 

En djup inre resa

För fyra år sedan, när min första dotter bara var ett år gammal, och min andra dotter precis hade fötts, blev jag plötsligt ensamstående mamma. Under denna tuffa period var det verkligen livsviktigt för mig att lita på min egen inre styrka och där hjälpte yogan verkligen mig.

Genom att ha upplevt och tagit mig igenom denna kaotiska period i livet, vet jag numera att ingenting är omöjligt. Vad som dock är a och o är att ta hand om sig själv på vägen. Dessutom är det viktigt att hålla fokus och att tro på sig själv, tillsammans med en stor portion självkärlek. Detta är något jag arbetar mycket med när jag coachar och leder grupper genom mina olika onlinedetox- och lifestyleprogram.

 

Rikare än någonsin

Idag känner jag mig, mycket tack vare yogan, rik och tacksam för allt jag har i livet. Jag har lärt mig att inte vara rädd att följa min inre kompass och att jag kan lita på min magkänsla.

Jag tar ansvar för mitt liv och min ekonomi. Någonting jag verkligen behövde lära mig när jag blev själv med mina två döttrar. Jag har också valt att driva mitt eget företag, och att ha den friheten är extra spännande tycker jag. Jag tänker positivt, och känner att jag växer som person dag för dag. Därför försöker jag också utmana mig själv genom att ständigt ta nya steg framåt. Jag är övertygad livet är 10% vad som händer och 90% hur vi reagerar på detta.

 

Detox Program
Saskia Snikkenburg Månadens rika kvinna @RikaKvinnor.se

Många erfarenheter senare har jag också börjat utveckla ett onlinebaserat detoxprogram. Här leder jag, 4 gånger om året, grupper genom en mild 7-dagars detoxdiet bestående av helt naturlig kost. Förutom att vi fokuserar på att äta ren och nyttig mat, går vi tillsammans igenom massor med spännande fakta kring positiva effekter av rätt näring samt måltidsplanering.

I programmet delar jag med mig av mina egna erfarenheter och försöker inspirera deltagarna till att bibehålla bra kostvanor även efter detoxprogrammet. Jag tycker det är en rolig process och många har genom programmet lyckats hitta sin egen personliga och hälsosamma livsstil. Det är fantastiskt att få vara en del av den resan.

Är du också intresserad av att delta på ”new years detoxprogramet” som startar den 14:e januari och pågår fram till den 20 januari. Känn dig då fri att skicka ett mail till mig på detox@saskiahealth.com för mer information om vad programmet kan göra för dig.

 

Med värme
Saskia

 

Om du vill komma i kontakt med Saskia hittar du henne här;

Hemsida: www.saskiaheath.com

Instagram: @saskia.snikkenburg

Facebook: Saskia Snikkenburg – Detox, Yoga and Coaching

LinkedIn

 

 

 

 

 

 

Övrigt

Kick-out 2018

Posted on
Kick-out 2018 @RikaKvinnor.se

Med inspiration hämtad från det så kallade livshjulet, gör jag, tillsammans med min älskade sambo, varje år en Kick-off inför året som komma skall. Vi gör detta eftersom det år efter år visar sig att det vi under kick-offen kommer fram till att vi vill lägga vår tid och energi på under kommande året också tenderar att generera fler goda resultat.

Inför 2018 valde jag dessutom att göra en Kick-off tillsammans med mitt härliga MasterMind-gäng med mer fokus på min egen personliga utveckling. Och idag, ett år senare, är det således dags att summera och reflektera kring året som gått utifrån det vi pratade om och satte upp som mål inför året genom en så kallad ”kick-out” av 2018.

MasterMind @RikaKvinnor.se
Kick-off med MasterMindgänget inför 2018

Jag konstaterar att många av de mål, och även visionen eller ”temat” jag satte för mitt 2018; ”Återhämtning och våga släppa taget”, faktiskt är uppnådda, vilket känns riktigt härligt!

Förutom själva tema satte jag även, inom respektive områden som livshjulet belyser, upp större och mindre mål för olika saker jag ville lägga mer fokus på under året. Vi valde dessutom att modifiera livshjulets fokusområden något så att de bättre skulle passa bättre in i våra respektive livssituationer. Följande ämnen kom vi därför överens om att samtala kring och sätta upp mål inom under förra årets kick-off inför 2018;

 • Övergripande tema/vision
 • Hälsa
 • Karriär/jobb/sysselsättning
 • Relationer
 • Boende/fysisk miljö
 • Fritid/vardagsupplevelser
 • Ekonomi
 • Personlig utveckling och känslor

Livshjulet MasterMind @RikaKvinnor.se

Temat för 2018; Återhämtning och våga släppa taget

Med tanke på att det i skrivande stund är den 29 december och jag sitter i bikini på en vacker liten strand här i Patnem i södra Goa och har tillbringat de senaste 4 månaderna med att mer eller mindre ta dagen som den kommer, då vi varit på resande fot genom Sri Lanka, Nepal och Indien, får jag väl säga att visionen med återhämtning för 2018 med råge har uppnåtts. Jag kan faktiskt inte minnas senast jag kände mig så utvilad och återhämtad som jag gör nu. En känsla jag gärna tar med mig och fortsätter förvalta under 2019.

Att våga släppa taget är ett annat område jag fått möjligheten att öva mycket på, bland annat under vår resa. Detta eftersom inget inför eller under resan varit definitivt planerat. Varken ramarna eller innehållet.

Vi hade en grovt uppskattad plan om att vara borta mellan 3-6 månader någonstans i sydvästra Indien och på Sri Lanka, det var i princip allt som var planerat tillsammans med att vi skulle genomföra ytterligare ett tyst tiodagars meditationsretreat i starten av resan för att lägga en bra grund.

Det har verkligen varit en rejäl utmaning att våga släppa taget om all form av planering och mer eller mindre ”go with the flow”, men också otroligt lärorikt för mig eftersom jag gärna vill försöka planera och kontrollera allt jag kan in i minsta detalj. Så är det något Indien lärt mig så är det att allt faktiskt löser sig om vi bara vågar släppa taget och har lite tilltro till att universum, i varje stund, förser oss med det vi behöver.

Fokusområde; Hälsa

Några av de mål som sattes upp inom hälsoområdet var; minst 8h sömn per natt, dagligt arbete med mental och psykisk hälsa i form av meditation, löpning, styrketräning och yoga. Minskat mobilanvändande, samt att våga lyssna och lita på kroppen när det kommer till mat, träning och ”jobbiga” känslor.

Förutom när det kommer till minskat mobilanvändande tycker jag definitivt att de flesta av målsättningarna uppnåtts, åtminstone till 80%. Att minska mobilanvändandet är dock något jag kommer välja att fokusera mer på under 2019 eftersom det känns viktigt för mig att ha mer skärmfri tid för att nå en bra totalhälsa och även för att öka den kreativa förmågan.

Fokusområde; Karriär/jobb/sysselsättning

Inom fokusområdena karriär, jobb och sysselsättning var ett av målen att helt byta karriär. Detta eftersom nuvarande arbetsuppgifter inte längre kunde fylla min själ med näring. Så när vi kommer tillbaka till Sverige kommer jag påbörja en annan resa och helt byta arbetsområde från ekonomi och controlling till agil projektledning inom IT.

Det kommer bli en spännande resa, och jag känner stor tacksamhet inför möjligheten eftersom agila arbetsmetoder ligger i linje med mina egna värderingar där co-creation och prototying är några av nycklarna för att lyckas skapa mer framgångsrika projekt. Att företaget dessutom går i bräschen för omställningen till en mer hållbar framtid gör att det känns ännu bättre att få testa  mina agila vingar just här.

Andra fokusområden inom karriär, jobb och sysselsättning var att fortsätta med engagemanget inom Better Globe, vilket känns ännu viktigare nu när jag verkligen förstått effekterna av den pågående klimatkrisen. Och att plantera träd i tropiska områden är ett sätt att försöka förhindra att klimatet tippar över, eftersom träd i dessa områden växer i snitt 6 gånger snabbare än på andra platser i världen. Efter olja och kol är nämligen avskogningen den största källan till klimatkrisen, så att återplantera träd är otroligt viktigt för vår framtid.

Därför känns det också extra bra att jag i somras tog chansen att besöka verksamheten i Kenya och Uganda, och fick därigenom en mycket bättre förståelse för affären och det arbete som bedrivs nere på plats och som skapar helt nya möjligheter för lokalbefolkningen på landsbyggden, men också för oss investerare i Norden och resten av västvärlden som genom Better Globe har möjlighet att både bidra till en bättre framtid och köpa/äga virkesskog genom crowdfunding. Skog är annars ett tillgångsslag som kräver otroligt mycket kapital för att äga.

Att fortsätta utveckla RikaKvinnor.se har också varit ett av fokusområdena under året. Även om jag känner att jag skulle vilja göra ännu mer med bloggen, får jag vara ödmjuk inför det faktum att jag också vill leva som jag lär. Så att RikaKvinnor.se i oktober hamnade på förstasidan på Sydsveriges största dagstidning känns ändå som en fin bekräftelse och ett tecken på att jag gjort något rätt i alla fall.

Sydsvenskan-förstasidan-@RikaKvinnor.se
RikaKvinnor.se pryder förstasidan på Sydsveriges största dagstidning Sydsvenskan

Fokusområde Relationer

Inom området relationer satte jag upp följande ledord för vad jag eftersöker inom alla mina relationer, vilket är; tid, energi, balans, ge, ta, närvaro, djuphet, roligt och utvecklande.

Förutom detta satte jag fokus på att; ömt vårda relationen mellan mig och sambon genom att fortsätta prioritera tid tillsammans och göra roliga saker ihop, även utanför hemmet.

Efter 4 månader på resande fot känner jag verkligen att vi fått den gemensamma kvalitetstid vi båda efterlängtat, samt att vi kommit ännu djupare och närmre varandra. Det märks också att vi är ett bättre och mer sammansvetsat team nu än någonsin, speciellt med tanke på alla utmaningar vi ställts inför under resan. Och har vi kunnat fixa detta, så kan vi nog fixa det mesta framöver!

Något annat jag valde att göra för att försöka skapa djupare relationer, var att införskaffa samtalsspelet ”Vertilles”. Jag måste erkänna att även om det ibland känns lite töntigt att plocka fram de där frågekorten så har det vid många tillfällen varit ett väldigt bra och användbart verktyg för att gå från ytligt kallprat till mer genuina samtal med vänner, familj men också mellan mig och kärleken. Samtalsspelet, som jag verkligen kan rekommendera för alla möjliga sociala sammankomster, hittar du här. Frågorna fungerar dessutom väldigt bra att ha som underlag för en Kick-off!

Ett annat mål som uppnåddes inom området relationer var att jag minst en dag i veckan skulle äta lunch ute med en gammal vän eller en ny bekantskap, bland annat några av er bloggläsare! Med facit i hand blev det nästan två lunchdejter i veckan, vilket varit otroligt roligt, trevligt och även lärorikt. Så många nya och härliga personer jag fått möjligheten att lära känna tack vare att jag gav mig denna, tillsynes enkla lilla utmaning.

Fokusområde Boende/fysisk miljö

Inom området boende och fysisk miljö var ledorden för 2018; ett enkelt, ljust, luftigt, trivsamt och ordningsamt hem med lugn, glädje, harmoni och mycket kärlek.

Här tycker jag att vårt hem uppfyller på de flesta punkterna och dessutom lyckades vi göra ytterligare en utrensning av onödiga prylar under året och det kommer bli ännu en utrensning när vi väl flyttar tillbaka till Sverige igen efter resan. För varje gång vi gör en totalutrensning hemma (går igenom varje låda, skåp samt förvaringsutrymmen och gör oss av med allt vi inte gillar, behöver eller använder) känner jag mig alltid lättare, friare och lyckligare. Dessutom lär det ha varit Gandhi som myntade uttrycket; ”Om du äger mer än 50 saker är det sakerna som äger dig”.  Och även om vi inte riktigt är där än, så fortsätter vi göra minst en totalutrensning per år för att sakta minska antalet prylar hemma och därigenom nå större frid och harmoni i livet.

Andra målsättningar inom området boende och fysisk miljö var att hitta mer flow i vardagsaktiviteter så som att; handla och laga mat, gå ut med soporna, tvätta, vattna blommor samt hålla i ordning och plocka undan hemma.

Här har min påhittade 4 minuters ”tabata-kvälls-städning” kommit väl till pass. Kort och gott går den ut på att man under 4 minuter ser till att, med lite tempo, och gärna någon peppig musik, plocka undan allt som bara ”råkat hamna” på annan plats än där det hör hemma, ställa i ordning i kök och badrum samt puffa kuddar och vika plädar. Och vilken skön känsla det är att varje morgon vaka till ett ordningsamt och städat hem med fint puffade soffkuddar. Det fortsätter jag gärna med under 2019.

Bostadsrätt @RikaKvinnor.se
Home sweet home med puffade kuddar

Fokusområde; Fritid/vardagsupplevelser

Inom fritid och vardagsupplevelser var målet att ha en så tom kalender som möjligt som efterhand kunde fyllas på med det jag ville fylla kalendern med, tillsammans med en massa egentid och kvalitetstid med kärleken. Helt ärligt har det varit helt underbart att ha en glesare kalender än vanligt och detta fortsätter jag gärna med under 2019.

Att umgås mer med vänner, spa:a, vara i naturen, spela spel, ordna middagar, kallbada, dricka te, förutsättningslöst titta på serier på Netflix etc har också legat som fokusområden som jag känner att jag med fördel kan sätta check på men också gärna fortsätta med under nästa år. Framförallt middagsbjudningar är något jag känner att vi kan bli mycket bättre på att ordna.

Det jag också skulle vilja lägga mer tid på nästa år är små utflykter och äventyr i form av; ridning, skogspromenader, svampplockning, bärplockning, vandring, kajak, stand-up paddeling etc.

Fokusområde; Ekonomi

Inom området ekonomi var ledorden; fundera på vad jag verkligen vill lägga pengar på, samt hur jag använder mina pengar etiskt, hållbart och långsiktigt.

Här blev följden att jag sålde av nästan samtliga aktier och fonder för att starta om med att enbart investera hållbart framöver. Vad är annars vitsen med att investera om vi inte har en planet att leva på om några år? Dessutom visade sig detta vara ett smart drag eftersom börsen, i skrivande stund, ligger på minus 12% för året.

Att under vår resa spendera pengar på god mat, bra boenden, massage, yoga, meditation och andra typer av närande aktiviteter har definitivt varit medvetna val som gått i linje med det jag vill lägga pengar på istället för onödiga saker som varken behövs och/eller förstör vår planet.

Ett annat mål inom området ekonomi är att årligen öka det totala kapitalet med 25%. Med en miss på ca 3%, nådde jag inte riktigt ända fram i år. Men med tanke på att vi varit på resande fot under 4 månader av 2018 och att börsen dippat rejält här på slutet av året, känner jag mig ändå otroligt nöjd med att ha kommit så pass nära målet.

Dock är det för mig viktigaste målet inom ekonomi att fortsätta öka de passiva inkomsterna så att de, tillsammans med egna projekt, kan inbringa en inkomst motsvarande samtliga aktiva och passiva årsutgifter.

Och 2018 är första året jag konstaterar att detta mål faktiskt blev uppnått. Å andra sidan har jag haft lite draghjälp, framförallt eftersom skatten för de inkomster jag haft i det svenska bolaget kommer bli väldigt låg då jag haft stora utgifter att kvitta vinsten mot. Således kommer jag inte ha samma ”privilegium” nästa år, utan kommer då behöva fokusera på att öka de “passiva” inkomsterna ytterligare för att hålla målet om en ökning av passiva inkomster som täcker årsutgifterna.

Därför hoppas jag att vi under 2019 kan förvärva ytterligare en liten hyresfastighet i USA, utöver den vi köpte i Cleveland i juli och som därmed medförde att ytterligare ett ekonomiskt mål under 2018 uppnåddes; att vi blev med hyreshus.

Ett ekonomiskt mål dock som dock inte lyckades uppnås under 2018 var att hitta ett hus att bo i med uthyrningsmöjligheter i stan eller på landet. Eller egentligen hittade vi drömhuset, la högsta budet, men det slutade med att budet inte blev accepterat eftersom köparna med lägre bud erbjöd sig att köpa huset utan besiktning. Svensk bostadsmarknad är en märklig företeelse. Men det fanns väl någon mening med att huset inte skulle bli vårt, trots att allt, inklusive priset, läget, storleken och planlösningen, var näst intill helt perfekt, och det vi letat efter i över 2 år nu.

Fokusområde; Personlig utveckling och känslor

Inom området Personlig utveckling och känslor, var ledorden för året att; leva i kärlek, närvaro och kontakt med mig själv. Först när jag mår bra kan jag också få andra att må bra.

Även om jag under 2018 unnat mig betydligt mer ledig tid än tidigare år, vill jag ändå se till att skapa mer utrymme för reflektion och ”bara-vara-tid” under 2019.

För en av de många viktiga insikter jag fått under resan är att dagarna här går precis lika fort som hemma. Så illusionen om att vi ”får mer tid” när bara XYZ inträffar, stämmer således inte. Tid är nämligen relativt och något vi själva måste ”skapa” genom att prioritera tiden tex med att ägna den åt saker och personer som verkligen är viktiga för oss. Ett sätt att få ”mer tid” är snarare att dra ner på tempot och stryka saker från kalendern istället för att fylla den med aktiviteter och ”måsten”.

Ett annat mål jag anser mig uppnått under året är att fördjupa mitt meditationspraktiserande. Efter ytterligare ett tiodagars meditationsretreat i tystnad på Sri Lanka är min erfarenhet är att jag, för varje sådan kurs, skalar av ytterligare ett lager som gör att jag kommer närmre ”kärnan”. Att vi därefter suttit en timme i meditation nästan varje morgon har också varit otroligt hjälpsamt för att hålla disciplinen vid liv. Resultatet, eller bieffekterna har blivit att jag kommit närmre mig själv och känner mig mer grundad, fri, harmonisk, närvarande, vital och levnadsglad än på länge.

Att vi dessutom haft privata lärare i både yoga, meditation och pranayama under resan har hjälpt till ytterligare viktiga insikter om mig själv, men också konkreta tekniker för att framgent kunna hantera det svåra i livet lite lättare.

Yoga Mandrem Goa @RikaKvinnor.se
Yoga till solnedgången på stranden i Mandrem

Andra viktiga fokusområden inom personlig utveckling har varit att öva upp min kreativa förmåga, vilket jag framförallt gör genom att varje morgon, precis när jag vaknat, skriva 3 handskrivna sidor om det som kommer till mig vid tillfället. Det är en otroligt bra övning som jag varmt kan rekommendera då det också visat sig bli en viktig form av terapi.

Sidorna har definitivt gett mig en betydligt bättre överblick över mitt sinnes “galna” mönster, och det som är positivt är att man tillslut blir så trött på att ständigt skriva om sitt eget ältande av samma gamla orosmoment, bekymmer och problem, att man helt enkelt måste bli lösningsfokuserad och ta tag i dem istället.

Jag kommer definitivt ta med denna övning in i 2019 och rekommenderar dig att göra desamma om du känner att du står still och/eller har fastnat någonstans i livet, om du bara vill få mer inspiration eller lära känna dig själv närmre. Morgonsidorna kommer definitivt öppna nya dörrar och ge dig vägledning, vare sig du vill det eller ej.

Något jag också vill arbeta ännu tydligare med under 2019 och som faktiskt kommer bli huvudfokus för året, eftersom det tillslut visat sig vara roten till nästan alla mina ”problem”, är att våga utmana alla jobbiga känslor som i tid och otid uppstår inom mig så fort något är nytt, eller om jag känner att jag inte har kontroll över en situation, när jag upplever energilöshet, trötthet eller att jag har för mycket på mitt bord att överblicka.

Det är bokstavligt talat som att jag går runt med ett felprogrammerat nervsystem som gör hela mig mer eller mindre apatisk inför nya eller utmanande situationer. Och för att undvika att känna allt det ”jobbiga” som uppstår i dessa situationer, tex kan det vara en känsla av att jag blir strypt, eller att jag har ett starkt tryck över bröstet så jag inte kan andas ordentligt, och/eller att hela mitt system låser mig i kontraktioner kring bröst, mage och/eller hals, har mina strategier varit att helt enkelt strunta i dessa kroppsliga signaler och istället köra på ännu hårdare för att slippa ”känna” efter. Vilket jag i efterhand inser varit som att slänga ved i brasan istället för att tålmodigt vänta ut stormen. Därför kommer ett huvudfokus vara att arbeta konkret med en ”omprogrammering” av nervsystemet under 2019.

Låt oss nu stänga 2018 och se vad vi istället kan erbjuda 2019

Med dessa ord passar jag på att tacka dig för att du orkat läsa ända hit. Förhoppningsvis har du fått med dig någon inspiration. Oavsett vilket så väljer jag att härmed stänga 2018 som år och konstaterar att jag i sort sätt är väldigt nöjd med det som lyckats åstadkommas under året. Framförallt är jag stolt över att vi inte bara skapade möjligheten, utan att vi också förvaltade den genom att resa iväg på vår långa resa som, åtminstone gett mig, otroligt viktiga insikter och perspektiv på livet.

Inför 2019 vill jag fokusera ännu mer på att bara må bra och göra saker jag tycker om istället för att prestera mig till mer “lycka och så kallad framgång”. I slutändan är det inte den som upplevt flest saker, ägt mest prylar eller har mest pengar på banken som ”vinner” utan den som är lycklig, mår bra och har en massa villkorslös kärlek att ge. Jag ser fram emot vad 2019 har att erbjuda, och kanske framförallt ser jag fram emot vad jag kan erbjuda 2019.

Got nytt magiskt 2019 vänner!

Inre rikedom

Månadens Rika Kvinna – Ida Svensson

Posted on
Ida Svensson -Månadens Rika Kvinna @RikaKvinnor.se

När jag var sexton år gammal var jag stensäker på livet. Jag hade allt utstakat. Först skulle jag börja på ProCivitas, sen skulle jag vinna årets UF-företag på Stockholmsmässan, sen skulle jag flytta till England och läsa business och parallellt driva världens mest framgångsrika företag där jag skulle tjäna asmycket pengar. Klart slut.

Två år senare och jag har precis överlevt höstterminen i tvåan på gymnasiet. Jag säger precis för när julledigheten väl var kommen var jag långt ifrån fit for fight för att klara av lovjobbet på McDonalds.

Istället var min kropp slutkörd av för mycket träning, för lite mat och vila, slutkörd av för högt tempo och för mycket prestationsångest. December kantades av dagliga panikångestattacker innan min pappa satte ner foten. Jag kommer ihåg hur jag för tusende gången hade snäst av både honom och mamma vid middagsbordet, ett middagsbord som jag gjorde allt för att undvika för att slippa äta. När de inte längre gick på mina lögner om att jag var mätt eller att jag redan hade ätit stormade jag upp på mitt rum.

 

 

När kalendern såg någorlunda hanterbar ut -slocknade jag

När jag väl kom ner igen var det två par oroliga ögon som mötte mig. Jag bryter ihop och ännu en panikångestattack kommer över mig. “Såhär kan vi ju inte ha det”, säger pappa förtvivlat och får slutligen medhåll från mig. När attacken har ebbat ut plockar vi fram min kalender och mina samlade att göra listor. I takt med att vi stryker punkt efter punkt, bokar av åtagande efter åtagande så blir min kropp allt mattare. Tröttheten som jag har hållit på avstånd hela hösten med hjälp av alkohol, träning och kontroll över kosten, gör sig påmind med sin fulla kraft och när kalendern ser någorlunda hanterbar ut igen slocknar jag.

Dagen efter säger jag upp mig från mitt jobb, slutar med min älskade volleyboll och klipper mitt gymkort. Den dagen blev starten på min resa mot inre rikedom och mot att älska mig själv, på riktigt.

Ida Svensson - idasvenson.su @RikaKvinnor.se
Med min vän på studenten, en dag som representerar början på mitt drömliv.

 

 

Jag har alltid varit en drömmare

Mitt namn är Ida och jag är tjugo år gammal. Tjugo år låter ungt i mångas ögon men jag känner mig mycket äldre. Jag har alltid varit en drömmare och där jag kommer ifrån skulle nog många säga att jag är lite för mycket. Att jag vill lite för mycket. Jag är en drömmare och det är jag glad för. Det har hållit mig flytande ovanför småstads mentaliteten där man inte ska få för sig att man är något. Sanningen är att jag visst det är något, jag är något fantastiskt och det är du med.

Ida Svensson @RikaKvinnor.se

En vy från Porto där jag stannade till under min första resa ensam. En resa som fick mig att växa som person och samtidigt möta fantastiska människor.

Att komma till den insikten, om att jag är fantastisk och värd så mycket kärlek, har inte varit utan motvind. När jag på höstterminens sista dag i tvåan gav mig själv tid att tänka efter, drabbades jag av något som man nog kan kalla för en smärre identitetskris. För vem är jag när jag inte längre identifierar mig efter min förmåga att prestera? Vad tycker jag om att göra, bara för min egen skull? Vad tycker jag om att äta, om jag inte måste ta hänsyn till mina regler om vad jag borde tycka om? Ris, kyckling och ett kontrollbehov utan dess like är inte är så himla festligt i längden.

 

 

Mitt första fokus var att börja älska mig själv

Frågan om vem jag är har jag haft i mitt bakhuvud sen dess och jag tror det är där någonstans som min inre rikedom är belägen. De senaste åren har varit ett neverending äventyr som inte har någon slutdestination. Mitt första fokus var att börja älska mig själv. Det är något som jag övar på dagligen och idag är jag stolt över att säga att jag älskar mig själv till hundra procent. De flesta dagarna, i alla fall. De dagarna jag inte gör det ser jag till att vara extra snäll mot mig själv istället för att falla in i mina gamla mönster av att straffa mig själv med träning, kvarg och ännu mera
prestation.

Först när man älskar sig själv kan man börja leva sitt drömliv. Nu är jag i en process där jag genom att lyssna på min magkänsla utforskar var min nyfikenhet och min lekfullhet väcks. Där nyfikenheten och lekfullheten finns, dit pekar min inre kompass. På så sätt skapar jag, dag för dag, mitt drömliv. Jag tror, fullt och fast, att man inte kan vara lyckligare än man är just i denna stund. Att i allt man går igenom, i allt man upplever finns det något att lära om sig själv och om sin omgivning. Där hittar man sin inre rikedom, och den börjar med dig.

 

 

Idas 3 övningar för självkärlek

Tacksamhet

Att fokusera på allt man är tacksam för har varit en nyckel för mig i min resa mot självkärlek. Skriv ner 3 saker som du är tacksam för dig själv varje morgon och 3 saker som du är tacksam över med dagen när du går och lägger dig.

Yoga & Meditation

När jag landar på yogamattan blir det så himla tydligt vad jag tänker. Här blir jag medveten om min sabotör, den där elaka rösten som trycker ner en själv och tänker dömande tankar om andra. Ta en stund och lyssna på vad rösten säger och ersätt den med kärleksfulla tankar.

För dig själv

När man har ett fullt schema är det lätt att glömma bort sig själv. En vän frågade mig en gång när jag mådde dåligt, vad jag tyckte var roligt att göra. Jag kom inte på en enda sak som inte var kopplat till prestation. Ta en stund varje dag och gör något bara för dig själv och bara för att du tycker det är roligt. Om det så är att dansa i regnet, baka en kaka eller ta en powernap! Huvudsaker är att du gör det för din skulle och ingen annans.

 


Känn dig fri att följa inspirerande Ida på idasvensson.nu samt via instagram

Finansiell rikedom

(Kli)matsmarta tips på hur du får ner dina matkostnader

Posted on
Matsmarta Madeleine @RikaKvinnor.se

Möt Madeleine Norman, en 28-årig livsnjutande miljövetare som efter ha rest runt och bott på över 30 platser nu bosatt sig i Karlskrona tillsammans med sin son. Madeleine delar med sig av sina bästa tips för hur vi kan leva hållbart i alla möjliga sammanhang, både nationellt, internationellt och lokalt. 

 

Att vara ekologiskt ekonomisk är min strategi

Mat – jag älskar det. Älskar att odla det, kan spendera timmar i köket och skapa nån komplicerad marockansk maträtt för att sedan avnjuta det med vin och vänner ute på altanen en ljummen höstkväll. Det enda jag inte gillar med mat – det är att betala hutlösa summor för det – nej bu och köper helst ekologiskt. Är miljövetare och vi bör leva som vi lär.

Med inspiration som började med ett amerikanskt tv-program om extrema kupongköpare har jag nu blivit riktigt vass på att få ner matkostnaderna, jag får i princip alltid rabatt när jag handlar.  Jag inser att alla inte har tid och ork att göra som jag – men ta och kolla igenom mina tips och tricks, även om att du bara följer ett, två stycken så hjälper det att få ner matkostnaden – samtidigt som du gör ett slag för miljön. Att vara ekologiskt ekonomisk är min strategi när det gäller hela min privatekonomi.

Mat ekonomi Madeleine Norman @RikaKvinnor.se

 

Refunder

Låt oss börja här. Då jag är singelmamma med en aktiv livsstil och många vänner föredrar jag att handla via nätet – i vartfall när det gäller torrvaror. Att skapa konto på Refunder kostar inget, och du får alltid återbäring på det du köper. Använder du denna länk får både du och jag bonus vid ditt första köp för 100 kr. Annars kan du bara klicka in dig på Refunder.se. Jag använder Refunder för hudvård, mat och hotellövernattningar då jag reser mycket i jobbet.

 

Apotek Hjärtat

När det gäller hudvård köper jag Urtekram på Apotek Hjärtat – då får jag även ICAs bonus som sedan ger mig bonuscheckar.

 

Matsmart.se

För torrvaror, går jag först in via Refunder och klickar sedan mig vidare in på Matsmart.se. Om du inte känner till Matsmart sedan innan så är det ett företag som räddar överbliven mat och säljer det till kraftigt rabatterade priser. Det är bäst före och inte sista förbrukningsdag som man erbjuder. Utbudet varierar kraftigt så det gäller att bunkra upp. Själv köper jag ibland 20 kilo mat åt gången som jag sorterar upp i skåpet så att maten med kortast datum står längst fram.  Stapelvaror jag köper härifrån är; pasta, ris, bars, Kung Markattas rågbröd (som jag fryser in) samt kryddor. Jag har också koll på deras glutenfria sektion eftersom jag har flertalet glutenintoleranta i min familj.

Är du intresserad av liknande butiker som Matsmart finns flertalet andra butiker kopplade till dom, som exempelvis Middagsfrid och Linas matkasse. Med andra ord, genom att först logga in via en återbäringsajt och därefter klicka in mig på den önskade butiken får jag således pengar tillbaka på de varor jag ändå skulle handla.

 

Fysiska butiker

Fysiska butiker är för mig ett nödvändigt ont. I min hemstad finns det två stora affärer, CityGross och Ica Maxi (tyvärr inget COOP så har ingen strategi för den butiken). Jag är medlem i båda deras kundklubbar. När man handlar i en fysisk butik krävs det planering. Ha en inköpslista! Men var även redo om det finns kampanj på något du ändå brukar handla. Handla ALDRIG något du inte brukar köpa i vanliga fall trots bra pris.

 

Kuponger

Innan vi går in på min strategi för att handla på ICA och CityGross kommer här kort om kuponger. Går du in i en affär och ser en kupong på en vara du brukar köpa, kolla datum på kupongen och ta 2-3 av kupongerna med dig hem. Det är tillåtet och nästa gång du handlar får du några kr tillbaka på varan. Jag har två plånböcker, en liten och en stor, i den stora förvarar jag mina kuponger. Rensar det 1 gång i månaden och kastar utdaterade när jag ändå gör min inköpslista.

 

CityGross

Här handlar jag en gång i månaden. Är man dessutom medlem i deras kundklubb får man 10% rabatt på ett helt köp en 1 gång i månaden. De har även mycket storförpackningar och överlag bra priser på tex; olja, jordnötssmör (i kiloförpackning), kött för de få gånger vi äter det, vitaminer, mjöl, linser, falafel, te, kaffe och smör.

är jag samlat på mig de varor jag planerat att handla beger jag mig till kassan. Viktigaste här är ordningen du skannar i. Börja först med 10% kupongen – då dras 10% på hela köpsumman. Därefter, om du har några kuponger, skannar du dessa. Än så länge fungerar detta lilla trick 😉

 

ICA Maxi

Detta är den butik som jag gör komplementköp i eftersom den ligger precis vid den busshållplats jag använder för att komma hem. Här brukar jag även passa på att vara pedagogisk med min son och försöker lära honom matsmarta inköp.

På Ica Maxi finns nämligen kortet MaxiKul för barn. Detta kort är gratis och ditt barn får en liten gåva när hen scannar sitt egna kort. Min son tar alltid en äpplebar – perfekt som mellanmål på bussen hem.

Även här ser jag till att jag har mina kuponger med mig, plus bonusen man får genom deras kundkort. Och eftersom jag besöker denna butik ofta märker jag av deras trender i kampanjer. Till exempel erbjuder de 2 för 30 kr på chips varannan vecka. Då passar vi på att köpa en till helgen och dessutom en till nästa helg. Detta blir dessutom en bra träning på uppskjuten belöning för min son, dvs att man kan vänta på något gott.

 

Sammanfattningsvis

Detta är mina inköpsrutiner för mat och hygien som medfört att jag och min son sparar in tusentalskronor på mat varje månad. Sammanfattningen kommer därför här;

 • Ha koll på vad du köper, så att du inte köper något du inte äter eller använder men var också noga med att det du köper faktiskt blir använt.
 • Var flexibel budgetmässigt så du kan bunkra upp om det är bra pris på någon vara du ofta använder och ha koll på kampanjer och rabatter – och nyttja dom!
 • Glöm inte; kolla så att priserna stämmer! Någon gång i månaden upptäcker jag att det står fel pris och då är det priset på hyllan som gäller – inte vad som står i kassan. Dessutom får du 25kr tillbaka på samtliga ICA-butiker om du upptäcker någon felaktighet i prissättning. Säg bara till i kassan så får du en 25kr kupong.

Genom att använda dessa tips och trix har jag och min son lyckats dra ner våra matkostnader till mellan 1000-1500 kr per månad. Och de pengar vi spar via Refunder, det går direkt till inköp av hållbara aktier.

 

Hoppas ni fick lite tips, trix och inspiration från mig!
Madeleine Norman 

 

Du hittar Madeleine på Instagram under “Madeleine Norman

 

 

Övrigt

RikaKvinnor.se fyller 1 år! Grattis!

Posted on
RikaKvinnor.se - high-five

Vi firar födelsedagen med nytt utseende på bloggen, Instagramkonto #rikakvinnor samt en kort tillbakablick på året som gått

 • Tänk att resan började för 2 år sedan när jag öppet började delade med mig av personliga reflektioner och erfarenheter kring hur jag och min familj bygger kapital för både vår inre och yttre rikedom.
 • Tänk att det var på ett meditationsretreat våren 2017 som idén och skapandet av bloggen RikaKvinnor.se verkligen tog form och sedan lanserades i november 2017.
 • Tänk att vi från starten var några hundra RikaKvinnor som idag växt till oss till över 30 000 kvinnor (även män) som läser eller har läst bloggen.

Därför vill jag passa på att rikta ett STORT TACK till alla er som på olika sätt varit med på resan och bidragit med pepp, stöd, tid, expertis, kunskap och även feedback på hur bloggen kan bli bättre och utvecklas. Tack alla fantastiska fotografer Mohammad El-madhoun och Jörgen Mikkelssen som på olika vis lyckats förmedla känslan av vad RikaKvinnor.se är och står för. Tack alla ni som kommenterat och hört av er med frågor och funderingar via bloggen eller mail. Tack alla powerladies som så generöst delat er story i Månadens Rika Kvinna. Tack till vår duktiga medkreatör Tova som så fint delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper utifrån en 20-årings perspektiv på ekonomi, investeringar och ett hållbart, minimalistiskt leverne. Slutligen vill jag rikta ett STORT tack till min fantastiska Mastermindgrupp som alltid finns där och kommer med utmanande och konstruktiv feedback, vilket både gjort mig och bloggen till bättre versioner.

Sist men absolut inte minst vill jag tacka dig som läsare för ett fantastiskt första år med RikaKvinnor.se! Min förhoppning är att vi tillsammans fortsätter skapa värde och rikedom inom livets alla områden! Tveka därför inte om du vill vara med och bidra med innehållet i bloggen som vi skapar tillsammans! För vad vore RikaKvinnor.se utan just oss rika kvinnor!? Dessutom filas det för fullt på en föreläsningsserie till våren. Håll utkik efter mer info och kom gärna med förslag på vad som skulle skapa mervärde för dig.

Med värme
Elisabeth för RikaKvinnor.se

 

PS. Du hittar oss numera även på Instagram #rikakvinnor

Finansiell rikedom

RikaKvinnor.se pryder förstasidan på Sydsveriges största dagstidning Sydsvenskan

Posted on
Sydsvenskan-förstasidan-@RikaKvinnor.se

Den 27 oktober publicerade Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad en artikel där resan till inre och yttre rikedom på ett fint sätt skildrades. Tack Sydsvenskan och Elisabeth Andersson för en fin artikel. För dig som läsare på bloggen kommer artikeln i sin helhet här;

Pengarna hjälper henne hitta inre lycka

Sydsvenskan @RikaKvinnor.se
Elisabeth Svensson lyckades tjäna ihop en stor summa pengar när hon var 28 år. Hon hade ett bra jobb och fin bostad, men kände sig ändå inte lycklig. Då började hon titta inåt, gick på terapi och åkte på ett meditationsretreat.Bild: Patrik Renmark

Hon har drömt om att bli rik på pengar sedan hon var barn. Men när Elisabeth Svensson som vuxen hade tjänat ihop ett större belopp kände hon sig tom och inte alls lycklig. Då började hon meditera och analysera sina inre tankar. Nu arbetar hon för att sprida budskapet om betydelsen av både yttre och inre rikedom.

Bloggen som Elisabeth Svensson från Malmö har startat för detta heter Rikakvinnor.se.

– Jag gillar namnet. Det är både kaxigt och lite provocerande så att man blir nyfiken och undrar vad det är, säger hon.

I lägenheten i Slottsstaden i Malmö håller hon och sambon på att städa och rensa ut. I ett av rummen finns väskor de håller på att packa. Några dagar efter intervjun reser de till Asien för att vara borta i ett halvår. Han har sagt upp sig från jobbet som läkare, hon har tagit tjänstledigt från arbetet som controller.

– Det är tack vare att vi har byggt det vi kallar vår pengamaskin som vi kan ta ledigt. Resan blir ett första test på livet med ekonomisk frihet, säger Elisabeth Svensson.

Hon har varit intresserad av pengar sedan hon var liten då hon tidigt började föra kassabok över inkomster och utgifter.

– När jag var tolv år övertygade jag min mamma om att hon skulle köpa aktier i H&M till mig.

Sydsvenskan @RikaKvinnor
Elisabeth Svensson packar i lägenheten i Malmö inför höstens resa österut då hon och hennes sambo ska vara borta i ett halvår. De börjar med en vistelse i total tystnad på Sri Lanka.Bild: Patrik Renmark

När hon blev äldre lärde hon sig mer om hur man kunde arbeta mer strategiskt med investeringar.

– Det blev startskottet på det som är ett av mina största intressen – att göra pengar av pengar. Jag började med aktier, men har övergått till exempelvis investeringar i fastigheter.

Pengarna växte och när hon var 28 år såg hennes liv framgångsrikt ut, i alla fall på pappret.

– Jag hade ett bra jobb, en god hälsa och ekonomi, fin lägenhet med mera. Men ändå kände jag att det var något som fattades.

Hon började med terapi och bestämde sig för att för första gången åka till ett meditationsretreat där hon fick leva i tystnad i tio dagar. Det förändrade hennes liv, förklarar hon.

– Det jag lärde mig där är konsten att leva, inte att överleva. Det blev en tydligare väg för mig om vad som verkligen är viktigt – den inre lyckan.

Sedan dess har Elisabeth Svensson fortsatt att meditera regelbundet och dessutom utbildat sig till mindfulnessinstruktör.

– Nu lever jag mer efter vad mitt inre berättar för mig och följer mitt sanna jag.

Men hon har samtidigt fortsatt med sina finansiella investeringar med målet att bli ekonomiskt oberoende innan hon fyller fyrtio.

– I dag försöker jag investera långsiktigt, tålmodigt och hållbart, till exempel i företag med en etisk och hållbar profil.

För några år sedan började hon skriva krönikor om sin resa mot yttre ekonomisk frihet kombinerat med inre rikedom på en Facebooksida för kvinnor som diskuterar investeringar.

– För första gången fick jag stor positiv respons för mina ibland kontroversiella idéer om ett privatekonomiskt intresse kombinerat med personlig utveckling med ett spirituellt synsätt. Jag menar att vi behöver båda för att vara i balans.

Det ledde till att hon startade bloggen Rikakvinnor.se för att inspirera och hjälpa andra kvinnor till ett rikare liv inom alla områden i livet. Elisabeth Svensson håller med om att det naturligtvis är lättare att satsa på inre rikedom och lycka om man också har gott om pengar och inte behöver kämpa varje månad för att få lönen att räcka.

– Men man ska inte tro att man blir lycklig bara för att man har mycket pengar, däremot underlättar det i livet.

Hur stora finansiella belopp hon själv har kommit upp i vill hon inte berätta.

– Vi pratar inte om mångmiljonbelopp, men förra året var det första året som jag hade kunnat leva på mina passiva inkomster.

RikaKvinnor.se intervju i Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad

Elisabeth Svensson vill lyfta betydelsen av både inre och yttre rikedom i livet.Bild: Patrik Renmark

Att köpa tid för pengarna har blivit allt viktigare. Resan i höst till ett liv österut med sambon är ett exempel på det. De flyger till New Delhi för att sedan fortsätta till Sri Lanka där de först ska vistas ett par veckor på ett meditationsretreat.

– Syftet med resan är bland annat att skapa nya perspektiv, men också att få utrymme för reflektion och personlig utveckling och samtidigt ge tillbaka till vår omvärld. För mig är det rikedom.

Hon ska också använda tiden åt sin blogg och har planer på att vidareutveckla konceptet i framtiden, helst tillsammans med andra kvinnor.

– Jag skissar till exempel på föreläsningsserier, kurser och en podcast med fokus på inre och yttre rikedom.

RikaKvinnor.se på Sri Lanka - intervju i Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad

Tidigare i höstas reste Elisabeth Svensson med sin sambo till Indien och Sri Lanka där de troligen i ett halvår ska leva som digitala nomader och samtidigt fokusera på sina inre tankar. Bilden är tagen på Sri Lanka.Bild: Privat

FAKTA

Civilekonom och mindfulnessinstruktör

Namn: Elisabeth Svensson

Ålder: 33 år

Familj: Sambo

Från: Malmö

Bakgrund: Civilekonom, utbildad inom individ-, organisations- och samhällsutveckling. Diplomerad mindfulnessinstruktör. Arbete som controller.

Aktuell: Grundare av bloggen RikaKvinnor.se.

https://www.sydsvenskan.se/2018-10-20/pengarna-hjalper-henne-hitta-aven-inre-lycka