RikaKvinnor bloggen

Kreditkort 2023 – RikaKvinnor.se utser bästa korten

Kreditkort 2023 – RikaKvinnor.se utser bästa korten

Uppdaterad 2023-06-30

Tjäna 1000-tals kronor på dina kreditkort

Då har det återigen blivit dags för ett av årets mest lästa (och sökta) blogginlägg, nämligen ”Bästa kreditkort för 2023”.

Testa vilket kort som passar dig!

Som vanligt går jag igenom de kort jag själv använder och förklarar även varför korten är mina favoriter. Jag har även länkat till några av de kortutgivare jag har samarbeten med så känn dig fri att använda länkarna ifall du gillar det jag skriver i artikeln och vill stötta bloggens fortsatta arbete.

För tydlighetens skull har jag enbart samarbeten med de kortutgivare jag själv gillar och använder mig av för att boosta min privatekonomi. 

Testa vilket kort som passar dig bäst

Testa gärna vilka kort som passar dig bäst på den oberoende sajten Kortio (samarbete)

Under 2022 tjänade jag och min sambo 10 685 kr genom att använda våra kreditkort tillsamman med smarta cashbacktjänster som Refunder.se (annonslänk).

Pengar som vi annars inte hade fått ta del av om vi istället hade använt vanliga bankkort eller handlat i butik istället för online. Under 2021 blev utfallet något mindre pga av att många kortutgivare sänkte sin cashback. Men genom att börja använda tjänster som Refunder.se (annonslänk) så kan man ändå komma upp i bra återbäringssummor vilket grafen för 2022 nedan visar! 

Så mycket har jag tjänat på mina kreditkort

Innan vi börjar med att kora årets kreditkortsvinnare, vill jag, genom grafen nedan, illustrera hur mycket pengar jag själv tjänat på att använda kreditkort sedan jag började följa upp detta 2017.

Jag vill också vara tydlig med att intjäningen kommer från sådant vi skulle ha köpt ändå och därmed är detta pengar som vi tjänat enbart genom att använda våra kreditkort samt cashbacktjänster som Refunder.se

10 685 kr extra under 2022 varav 9279 kr från Refunder.se!

Jag vet inte hur många timmars arbete 10 685 kr motsvarar för dig efter skatt. Men för egen del motsvarar det mer än en hel arbetsvecka efter skatt. Eller summan av en spaaweekend, en ny dator, eller en kurs i personlig utveckling på Bara Vara som korten tillsammans med smarta tjänster som Refunder.se (annonslänk) kan tjäna ihop till oss.

Bästa kreditkort 2023 Refunder cashback

När bör du använda ett kreditkort?

Om du vet med dig att du har kontroll över ditt utflöde av pengar och alltid betalar dina räkningar i tid, så kan du med fördel använda dig av kreditkort som ett verktyg för att boosta din ekonomi.

I denna artikel förklarar jag mer ingående hur du kan tänka kring och använda kreditkort för att få hävstång på dina pengar.

När ska du absolut inte använda kreditkort?

Vet du med dig att du skulle ha svårt att hantera friheten att obehindrat kunna spendera tusentals lånade kronor varje månad och/eller har svårt att betala räkningar i tid, så bör du inte använda kreditkort!

Istället för att boosta din ekonomi kommer korten göra mer skada än nytta och kosta dig mer än du tjänar in på bonusen. Jag råkade missa att betala 1 räkning i tid i år och bara 3 dagars försening (eftersom det var över en helg) kostade oss ca 250 kr!

Kan vi däremot använda korten till vår fördel så tjänar de pengar åt oss istället.

Nedan går jag igenom vilka kreditkort jag anser vara de bästa på marknaden just nu och som jag själv använder för att tjäna in bonuspengar.

Årets bästa kreditkort 2023 – Refunder Pay

Bästa kreditkort 2022 @RikaKvinnor.se
Precis som förra året är AmexBlue fortfarande den mest attraktiva cashbacksutgivaren med sina 1,25%.
Dock har Amex fått lämna förra årets förstaplats till förmån för Refunder Pay VISA (annonslänk) Refunder Pay erbjuder 1-2% tillbaka på alla dina köp i cash back.

Dessutom kan du kombinera Refunder Pay VISA (annonslänk) med cashback-tjänsten Refunder (annonslänk) som jag själv är en flitig användare av när jag handlar online eftersom det ger mellan 1-8% tillbaka på nästan allt du handlar på nätet. Tillsammans med kortet blir cashbacken på Refunder oftast ännu bättre! Ibland har de även kampanjer med dubbel cashback!

From 1 juli 2023 höjer dessutom Refunder Pay VISA återbäringen från 1% till 2% när du handlar med deras kreditkort via Refunder.se. Förutom de 2% får du även den cashback butiken du handlar online på erbjuder. Dock sänker de resterande cashback på övriga köp med kortet till 0,5%, förutom på livsmedel, restauranger och köp över 20 000 sek. Samt att de kommer ta ut en extra avgift på 100 kr per år för ett extrakort.

2022 var året jag verkligen började använda mig av Refunder på alla köp det är möjligt och se vilken skillnad det gjorde för vår cashback! 9279 kr enbart från Refunder.se under 2022!

Kortet är gratis första året men har sedan en årsavgift på 395 kr. Anmäler du e-faktura slipper du även den extra avgiften på 45 kr för pappersfakturan. Och är ni två i hushållet är det supersmidigt eftersom ni tillsammans samlar all bonus. Dock kostar alltså extrakortet 100 kr per år from 1 juli 2023. Att använda cashbacktjänsten på Refunder.se är däremot alltid gratis oavsett vilken betalningsmetod du vill använda. 

Dock bör kortet varken användas för kontantuttag (35 kr/uttag eller 3% av beloppet) eller till köp i utländsk valuta (1,65% påslag).   

Bästa kreditkortet för cash back 2023 – Amex Blue

1,25% i cash back på allt

Trots att Amex Blue (annonslänk) har högst cashback av alla kortutgivare når de inte ända fram till förstaplatsen i år. Amex blue ger en cash-back på hela 1,25% på allt du handlar.

Få 420 i återbäring direkt!

Dock är den stora nackdelen att månadsavgiften är på hela 35 kr. Detta kommer du dock runt genom att använda länken här på rikakvinnor (annonslänk) så får du 420 kr i återbäring med desamma (dvs ett hels års avgifter!)

Därefter räcker det att bjuda in 1 person per år så kan du relativt enkelt tjäna in årsavgiften.

Handlar du för mer än 33 600 kr per år?

Vill man inte dela med sig av länken kan det dock vara bra att veta att månadsavgiften tjänas in så länge du handlar för över 33 600 kr per år med kortet ((35*12)/0,0125=33600).

Tyvärr är det fortfarande många affärer och butiker som inte tar emot American Express eftersom dom tidigare tog ut en väldigt hög marginal för butikerna på kundernas köp.

På grund av nya regler har nu alla kortutgivare samma marginaler men spärren för Amex ligger fortfarande kvar hos många utgivare.

Dock har jag märkt att fler och fler butiker återigen erbjuder betalning med Amex om de bytt ut sin gamla kortterminal mot en ny. Så förhoppningsvis är det snart ett minne blott att man nekar köp med Amexkorten.
Vill du redan nu skaffa ett Amexkort och ta del av 1,25% i cash-back på allt du handlar får du gärna använda min bli-kund-länk så får du just nu ytterligare 3 månader gratis.

Om du bara vill ha ett billigt kreditkort 

Då skulle jag i första hand nyttja Refunder Pays första år utan årsavgift. Men om det känns krångligt att hålla koll på när kortet ska sägas upp för att inte behöva betala nästa årsavgift (395kr) så rekommenderar jag dig Komplett Bank Mastercard (annonslänk). Anledningen är dock inte att Komplett erbjuder den bästa cash-back bonusen på marknaden. Utan att kortet går att använda överallt samt att det inte har någon årsavgift. 

Kompletts kreditkort ger from 2021 en cash back på 0,5% på allt du handlar. Samt 1% om köpet överstiger 20 000 sek.  Skulle du handla på Kompletts egen nätbutik är bonusen 4%.

Dock får du max komma upp i en bonus på 500 kr per månad, eller 2000 under ett år, vilket innebär att du behöver använda kortet för 100 000 kr under en månad eller 400 000 kr under ett år, vilket för de flesta av oss är ganska osannolikt.

Handlar du för ca 200 000 per år ger det dig dock en bonus på 1000 kr (200 000*0,005=1000), vilket givetvis är bättre än 0. 

Fungerar överallt

Fördelen med Komplett bank Mastercard är att det, precis som Refunder Pay, fungerar överallt. Så om du bara vill ha 1 enkelt och billigt kreditkort hade jag rekommenderat Komplett bank Mastercard

Slutsats

Trots att de flesta kortutgivare sänkte sina cash backs 2021 är jag glad att Refunder Pay seglat upp som en relativt ny aktör på kreditkortshimeln. För numera är det onekligen lite svårare att tjäna pengar på kreditkort. Förhoppningsvis får vi fler aktörer framöver som slått om oss kunder genom attraktiva erbjudanden. 

Annars kommer det inte finnas någon mening med att ha kreditkort. Och sannolikt är det väl bara en tidsfråga innan vi betalar allt via mobilen istället.

Vilket kort passar dig bäst

Testa gärna vilka kort som passar dig bäst på den oberoende sajten Kortio (samarbete)

Testa här!

Under 2022 tjänade jag och min man över 10 000 kr genom att använda våra kreditkort och cashbacktjänsten Refunder.se. Pengar som vi annars inte hade fått ta del av om vi istället hade använt vanliga bankkort eller handlat i butik.

Vilka kreditkort och/eller cashbacktjänster använder du? Dela gärna dina bästa tips här nedan så att vi tillsammans kan lära och utveckla oss.

Med värme
Elisabeth

RikaKvinnors första podcast

RikaKvinnors första podcast

ÄNTLIGEN säger jag! RikaKvinnor.se har blivit med podcast! Och inte på vilket sätt som hest utan i samarbete med Bonnierkoncernens tidning Skånska Dagbladet, eller som vi äger här i Skåne ”Skånskan”. 

Lyssna på podden

Avsnitt 1. Drömmen om att bli en prinsessa
Avsnitt 2. Spaningar på plånboksfrågor efter valet
Avsnitt 3. Så här ska du jobba med din budget för att bli rik
Avsnitt 4. Därför kallas ränta på ränta-effekten för världens åttonde underverk


Lyssna här!

Låt mig få presentera den nya podcastserien ”Rika kvinnan & jag”

Artikelutdrag från Skånska Dagbladet 20220824
Genom sin blogg ”RikaKvinnor.se” når Elisabeth Svensson ut med spartips till tiotusentals människor. Nu blir hon huvudperson i Skånska Dagbladets nya podcastserie ”Rika kvinnan & jag” – en podcast för både välbeställda och vanliga löntagare.

Varje månad har Elisabeth Svensson mellan 5 000 och 10 000 läsare på sin blogg ”RikaKvinnor.se”. Samtidigt är det drygt 10 000 som följer henne på Facebook medan över 6 000 följer henne på Instagram.

På dessa plattformer ges följarna handfasta tips på hur man bäst når ekonomisk balans och trygghet

Budskapet är glasklart

Att ta hand om sin privatekonomi behöver inte vara tråkigt. Syftet med att tjäna pengar behöver heller inte vara att man ska ha råd med fina bilar och flådiga hus eller tära på jordens resurser.

– För mig handlar ekonomisk frihet om att kunna frigöra tid till sådant som verkligen ger mening. Man blir inte lycklig av bara pengar. Men pengar kan ge dig möjlighet att lägga tid på sådant som gör dig lycklig. Till exempel att umgås med nära och kära, resa till spännande platser, ta ett sabbatsår eller våga testa den där affärsidén du har. 

Jag är en helt vanligt person

Elisabeth Svensson har inte växt upp med en massa pengar. Inte heller har hon utvecklat någon unik affärsidé som köpts upp av Apple eller Microsoft.

Hennes väg till ekonomisk frihet hänger ihop med långsiktigt, kontinuerligt sparande och smarta investeringar.– Jag är en helt vanligt person som tjänat mina pengar helt på egen hand. Jag tror att de allra flesta kan komma till punkten där de har en ekonomisk frihet. Det är inte så svårt, även om finansvärlden ofta vill få allt att verka mer komplicerat än vad det är. 

Skånskans nya podcast

Nu kommer Skånska Dagbladets läsare och alla andra kunna ta del av Elisabeth Svenssons kunskap om privatekonomi. Detta genom nya podcastserien ”Rika kvinnan & jag” – av och med Elisabeth Svensson själv och Skånska Dagbladets medarbetare, journalisten Catharina Nilsson.cast

Lyssna på första avsnittet

Avsnitt 1. Drömmen om att bli en prinsessa


Lyssna här!

Fire – Det handlar inte om att sitta på en strand och dricka drinkar. Det handlar om att äga sin egen tid.

Fire – Det handlar inte om att sitta på en strand och dricka drinkar. Det handlar om att äga sin egen tid.

RikaKvinnor.se - fotograf Lars Brundin

Detta är en artikel från Sydsvenskan publicerad 2022-07-31 digitalt och i papperstidningen i sommarserien: Pengar på fickan

Vad tänker du om tankarna i artikeln? Hiss eller diss? Kommentera gärna nedan! Tillsammans blir vi klokare! 

Det är nu man ska köpa!

Signe Mallén är sexton år och sommarjobbar med barn inom kommunen. Det är rätt kul, hon har precis börjat arbeta för pengar. Men när hon är trettio hoppas hon inte behöva göra det mer.

– Målet är att pengarna jobbar för mig, berättar hon.

På telefonskärmen visar hon sina förebilder på Tiktok, Youtube och Instagram. Investerare som delar med sig av sina tips med färgglad grafik.

Eftersom hon är under arton får hon lite hjälp av sin pappa med det tekniska, men pengarna är hennes egna. Av sommarjobbslönen på cirka 8 000 kronor hoppas hon kunna investera en tredjedel. Sedan ska hon fortsätta så, och vid trettio ska pengarna ha vuxit till ett så stort kapital att hon kan leva på avkastningen.

Att börsen på senaste tiden gått ner bekymrar henne inte så mycket. Det betyder ju rea på aktier. Särskilt för den som först tänkt använda pengarna om sisådär femton år.

– Det är nu man ska köpa. Det är sorgligt när man ser alla röda siffror, men det går alltid upp med tiden, säger hon lugnt.

Jag hade inte kunnat bli miljonär så fort om inte finanskrisen kommit

RikaKvinnor.se Fire - Sydsvenskan

Man kan säga att Signe Mallén är ett barn av sin tid. På senare år har historierna duggat tätt i svenska medier om vanliga svenssons som genom flitigt sparande kunnat lämna arbetslivet redan i tidig medelålder. Gemensamt för berättelserna är att det sällan handlar om några höga inkomster från början. Det talas mer om att pressa ner utgifterna. Med hjälp av ränta på ränta bygger man sedan ett pensionskapital på börsen. I den omskrivna boken ”Ut ur ekorrhjulet” beskriver exempelvis paret Maribel Leander Lindberg och Oskar Lindberg hur de drog ner sina utgifter till 20 000 kronor i månaden, började spara och idag kan leva på passiva inkomster.

En klassiker i genren kom redan i november 2006. Då gjorde den anonyma bloggaren ”Miljonär innan 30” sina första inlägg, där han – förutom att redovisa sina placeringar – bland annat tipsade om sådant som att vitaminpiller är billigare än frukt. I samband med vårens börsnedgång intervjuades bloggaren, som nu gjort sin exit från arbetsmarknaden, av Dagens industri. Där påminde han – precis som Signe Mallén – om att ras historiskt gynnat den som sparat långsiktigt.

– Jag hade inte kunnat bli miljonär så fort om inte finanskrisen kommit, sa han.

Allt fler svenskar har börjat investera i aktier senaste decenniet

David Larsson Heidenblad är historiker vid Lunds universitet. Han har forskat på Fire-rörelsen, drömmen om ekonomiskt oberoende och finansialiseringen av vardagslivet.

Det är inte en ny dröm att spara sig till ekonomisk frihet, men just det senaste dryga decenniet har den för många tett sig mer realistisk. Fram till nu har börsen i princip stigit oavbrutet sedan 2009, om man bortser från en dipp i början av coronakrisen. Till det kan man lägga en oförutsebar arbetsmarknad och lösare sociala skyddsnät. Då är det kanske inte så konstigt om många yngre betraktar börsen som en trygghet. Allt fler svenskar har börjat investera i aktier det senaste decenniet och tillströmningen har varit störst i åldersgruppen 20 till 40. En trend som förstärkts under coronaåren.

David Larsson Heidenblad, historiker vid Lunds universitet, har tittat på hur drömmen om ekonomiskt oberoende vuxit sig stark i Sverige. Han ser den som ett exempel på ”finansialiseringen av vardagslivet”. Vanliga medelinkomsttagare har börjat tänka mer i termer av investeringar och avkastning. Det är inte en slump att tendensen förstärks i samband med kriser, menar han. Folk blir av med jobben, framtiden verkar oviss samtidigt som börsen snart vänder upp igen.

– Finansialiseringen brukar fördjupas för varje kris. Så har det blivit efter nittiotalskrisen, finanskrisen, brexit och corona.

Ekonomisk frihet – Fire – En identitetsfråga eller protest?

Men för några tycks idealet om tidig pension också ha blivit något mer. En identitetsfråga, en livsstil och – paradoxalt nog – en protest mot det ekonomiska systemet.

Elisabeth Svensson hade sparat och investerat pengar i ungefär tio år för att uppnå ekonomisk frihet innan hon fyllde 40.

Elisabeth Svensson var i tjugoårsåldern när hon bestämde sig för att bli ekonomiskt fri. Den utlösande faktorn var ett diagram i Robert T Kiyosakis bok ”Rich dad, poor dad” från 1997.

– Jag kände mig så jäkla lurad av systemet, minns hon.

På den vänstra sidan av Kiyosakis ”inkomstkvadrant”, som ofta återges på privatekonomiska självhjälpsbloggar, finns löntagare och egenföretagare. De tjänar pengar genom att sälja sin egen tid. En knapp resurs. På den högra sidan finns företagare och investerare. De tjänar pengar på pengar. Det är det enda sättet att bli riktigt rik på, resonerar Kiyosaki, som själv är företagare och bland annat skrivit en annan bok tillsammans med Donald Trump. I motsats till snacket om ”hårt arbete” måste man helt enkelt frigöra sina inkomster från sin egen ansträngning.

”Poor dad”, Kiyosakis egen pappa, var en högutbildad akademiker som knegade på hela sitt liv. Han hade aldrig gott om pengar. ”Rich dad” – hans kompis pappa – hoppade av grundskolan men blev ändå förmögen.

Elisabeth Svensson satte upp ett mål: hon skulle flytta över på den högra sidan av inkomstkvadranten. Före fyrtio skulle hon ha så mycket pengar att hon inte behövde arbeta om hon inte ville.

När hon var trettiosex hade hon plötsligt nått dit, och utan att ta till någon extrem sparsamhet. Genom en oväntad investeringschans hade hon blivit mångmiljonär och med råge var nu hon och hennes sambo ekonomiskt fria.

Då drabbades hon av nedstämdhet och tomhet.

– Jag hade haft tanken att när jag väl har nått mitt allra högsta ekonomiska mål kommer allt bli så bra. Men ingenting hände. Tvärtom kändes det jättemärkligt: vad ska jag göra nu? berättar hon.

Många missförstår poängen med ekonomisk frihet och fire

Idag driver hon sajten Rikakvinnor.se där Elisabeth genom RikaKvinnor AKADEMIN vill inspirera andra kvinnor att spara sig ekonomiskt fria. Detta genom att måla upp strävan efter ekonomisk frihet som en hel livsstil, där det yttersta målet inte är att bli förmögen. Under fliken ”Bli rik” på hemsidan finns två rubriker: ”Finansiell rikedom” och ”Inre rikedom”. På den första kan man läsa om fastighetsinvesteringar och hållbart sparande. På den andra om mindfulness, meditation och personlig utveckling.

Hon menar att många missförstår poängen med ekonomisk frihet.

– Det handlar inte om att sitta på en strand och dricka drinkar. Det handlar om att äga sin egen tid. Vi lever i ett samhälle där vi ständigt förväntas producera mer, leverera mer, konsumera mer. Det tär på oss själva, det tär på naturen, säger hon.

– Vi som växte upp på 80-talet hade föräldrar som jobbade väldigt mycket. Vi ser att det inte är någon som ligger på sin dödsbädd och önskar att de hade jobbat mer. Vi vill umgås med familjen och ägna oss åt fritidsintressen.

Rikakvinnor.se - Sydsvenskan

”Crack the system” hellre än att engagera sig politiskt

Men det finns ju en hake med att vara tillväxtkritisk och samtidigt förespråka att fler ska leva på utdelningar och aktieförsäljningar: Upplägget bygger på att andra jobbar och konsumerar. Ingen tillväxt, ingen avkastning. Man sågar på samma gren som man sitter på.

Elisabeth Svensson tycker att paradoxen ligger i systemet, inte i hur hon förhåller sig till det.

– För att något nytt och bättre ska kunna födas behöver nuvarande system gå sönder. Jag brukar ställa frågan: vad är lättast att föreställa sig, jordens undergång eller kapitalismens undergång? säger hon och svarar:

– Tyvärr är det jordens undergång. Antingen så spelar man spelet, eller så förlorar man ganska rejält.

Hur kommer det sig att du inte engagerar dig politiskt istället? Man skulle ju också kunna driva på för exempelvis basinkomst eller sex timmars arbetsdag på politisk nivå?

– Jag tror det är svårt. Det är bättre att slå från gräsrötterna. Crack the system.

Det handlar om att ta tillbaka sin tid

Kan man vara motståndare till dagens ekonomiska system samtidigt som man livnär sig på aktier? En antikapitalistisk kapitalist?

Elisabeth Svensson är inte ensam om att vara inne på det spåret. Samma tankar finns i den rörelse som kallas Fire – Financially Independent, Retire Early.

Peter Adeney, känd som Mr Money Mustache, är en fyrtioåttaårig programutvecklare som bor i Colorado. Han har varit pensionerad i arton år. Och han är något av en guru inom Fire-rörelsen. Hans anhängare – de kallar sig ”mustachians” – samlas ibland på pengaprat-träffar, och kan ses bära mustascher till hans ära.

På sin muntert aggressiva blogg föreläser Mr Money Mustache för miljontals läsare om att cykla istället för att köra bil, installera ledlampor, sluta köpa take away-kaffe och hänga tvätt i stället för att torktumla (”inga ursäkter accepteras, du har massor av tid nu när du har gjort dig av med din kabel-tv”). Allt för att nå en ”sparkvot” på omkring 75 procent och kunna sluta arbeta inom ett decennium.

Precis som för Elisabeth Svensson handlar det om att vinna tillbaka sin tid. Men Fire-rörelsen beskriver det mer dramatiskt: Genom att ge sig in i snurran av lönearbete, konsumtion och skulder ger man bort sitt liv. Frihet handlar om att leva på så lite pengar som möjligt, både före och efter pensionen. På många Fire-bloggar finns en kalkylator som kallas för ”Real Hourly Wage”, där man kan räkna ut hur mycket ”livsenergi” det kostar en i minuter att exempelvis köpa en kopp kaffe.

Jag försöker bara få rika människor att sluta förstöra planeten

Elisabeth Svensson RikaKvinnor.se Fire - Sydsvenskan

Ett av Mr Money Mustaches mest populära inlägg handlar om ”fyraprocentsregeln” som innebär att ens årliga utgifter vid pensionering högst ska vara fyra procent av det ihopsparade kapitalet. Det räcker för att man inte ska nalla för mycket när avkastningen periodvis blir lägre än väntat. Den som exempelvis behöver 20 000 kronor i månaden att leva på behöver enligt den tesen spara ihop ett kapital på sex miljoner kronor för att kunna sluta jobba. Siffran bygger på historiska börsdata och det finns förstås inga garantier för att det blir så i framtiden.

De typiska mustachianerna har relativt högavlönade jobb som ingenjörer eller programmerare, enligt en enkät på bloggen. Omkring tio procent av läsarna jobbar i finansbranschen.

När tidningen The New Yorker besökte Peter Adeney 2016 mötte de en man som skällde ut reportern för hans bilresa dit och som använde ett skruvstäd för att krama ut mer saft ur limefrukter. De fick också höra vad han själv ser som sin egentliga agenda, bakom fasaden av ekonomisk självhjälp:

– Jag försöker bara få rika människor att sluta förstöra planeten.

Så är Fire-rörelsen en sorts vänsterrörelse? Eller tvärtom en nyliberal strömning? Den frågan ställer sig nationalekonomerna Nick Taylor och William Davies, verksamma vid Goldsmiths College i London, i artikeln ”Finansialiseringen av anti-kapitalism?” från ifjol. De har intervjuat och läst aktivister inom rörelsen, bland annat just Peter Adeney.

Fire – En ny kritisk orientering mot kapitalism?

Fire RikaKvinnor.se - Sydsvenskan

Å ena sidan: Att förespråka att fler ska leva på fonder är att göra sig till en del av ”massinvesteringskulturen”. Man legitimerar ett system som fördelar mest resurser till de rikaste, resonerar de. Idealet om att själv kämpa sig till ett ekonomiskt oberoende lägger dessutom mycket ansvar på individens karaktärsstyrka. Vanliga lönearbetare ses som losers. Om människor förr om åren uppmanats att känna ”passion” för sina jobb för att passa in på arbetsmarknaden, så uppmanas de nu att omfamna livet som sina egna pensionsförvaltare. Mönstret blir likartat: den enskilda ska ta ansvar för samhällsekonomiska misslyckanden genom att läsa självhjälpsböcker och disciplinera sig.

Å andra sidan: På psykologisk nivå representerar Fire ”en ny kritisk orientering mot kapitalism”, skriver forskarna. Aktivisterna genomför stora livsstilsförändringar som att minska sin konsumtion och sina utsläpp, genomskåda reklam och avstå från riskabla lån. Många intervjuobjekt i studien är tidigare anställda inom tech- och finansbranscherna. De har vänt ryggen mot ett arbetsliv som framstod som ohållbart, inte mot arbete överhuvudtaget.

Mer stabilt att förlita sig på börsen än på arbetsmarknaden

Forskarna beskriver Fire som ett uttryck för ”assetization”, alltså att det blir allt vanligare att tänka på sitt liv och sina ägodelar i termer av tillgångar som man ska tjäna pengar på. Vanliga medborgare följer bara samma väg som banker, företag och stater redan slagit in på, resonerar de. De vill leva på passivt ägande och de vill slippa de andra komponenter som krävts för att kapitalismen ska fungera: risk, arbete, innovation, effektivisering. Alla vill bli rika utan att anstränga sig. Om det inte går ihop så är det inte Fire-aktivisterna man borde rikta blicken mot.

När BBC nyligen gjorde en kortdokumentär om Fire-rörelsen framgick det tydligt att många ser Fire som en lösning när välfärdssystemen fallerar. En pappa pratade om möjligheten att vara föräldraledig med sin son. Ett par påpekade att tre ekonomiska kriser bara gjort det ännu tydligare för dem att det är mer stabilt att förlita sig på börsen än på arbetsmarknaden.

Människor lär sig ofta om ekonomi genom imitation

Det är först under 2010-talet som Fire blir ett begrepp i Sverige, berättar David Larsson Heidenblad. Det är också då den bredare drömmen om tidig pension slår igenom och medierna börjar publicera berättelser om vanliga 40-åringar som lämnat ”ekorrhjulet” genom att leva på passiva inkomster. Det sammanfaller ungefär med att investeringssparkontona införs 2012 och det blir enklare för småsparare att gå in på börsen. Han ser rötterna i bland annat det amerikanska 1990-talets idéer om ”finansiell demokratisering”. Det är då den tidiga Fire-inspiratören Vicki Robin dyker upp i Oprah Winfrey Show, pekar på en räcka klädgalgar och förklarar hur mycket ”livsenergi” man förlorar på att lägga pengar på sådant. Det är också då som Robert T Kiyosaki ger ut ”Rich dad, poor dad” och sitt spel ”Cashflow”, som ska lära vanliga fattiglappar att tänka som investerare och företagare.

Finansialiseringen av vardagslivet i Sverige beskriver han som en lång process. Från 1970-talets statliga initiativ för fondsparande, åtföljda av 1980-talets börsuppgång och så premiepensionssystemet som kring millennieskiftet gör svenskarna till sina egna kapitalförvaltare.

Men det är först med sociala medier som idéerna om att spara sig till ekonomiskt oberoende exploderar. Finanstwitter blir stort och det startas flera Facebookgrupper om småsparande.

– Människor lär sig ofta om ekonomi genom imitation. I praktiken har det betytt att man kollat på hur andra i familjen gör. Särskilt som man i många andra sociala sammanhang inte pratar så mycket om vad man gör med sina pengar. När Facebook slår igenom börjar det dyka upp grupper där folk pratar pengar öppet och ”sparar tillsammans”, berättar David Larsson Heidenblad.

Syftet med Fire är att få välja vad man vill göra med sin tid.

Signe Mallén och hennes föräldrar har funderat en del på var hennes intresse för aktiemarknaden kommer ifrån. Pappa jobbar på Arbetsförmedlingen, mamma som universitetslektor. Efter att hon själv börjat investera på börsen har även hennes föräldrar börjat läsa på lite grann, men det är inget de strävat efter att försörja sig på.

– Min farfar var bankdirektör, så vi skojar om att det hoppat över en generation, säger hon.

Om hon lyckas bli ekonomiskt oberoende är planen inte att lata sig. Syftet är att få välja vad hon vill göra med sin tid.

– Om jag till exempel startar företag är det bra att veta att jag har en backup om jag misslyckas, säger hon.

– Har du pengar så har du frihet.

Text. Ida Ölmedal

Detta är en artikel från Sydsvenskan publicerad 2022-07-31 digitalt och i papperstidningen i sommarserien: Pengar på fickan

Inflationen rusar, börsen skakar. Pengar är ordet på allas läppar. Men hur ser de längre linjerna ut? I sommar publicerar kulturredaktionen en serie texter om ekonomins betydelse i samhället – och i våra liv.

Vad tänker du om tankarna i artikeln? Hiss eller diss? Kommentera gärna nedan! Tillsammans blir vi klokare! 

Ännu en intervju i Kvällsposten/Expressen

Ännu en intervju i Kvällsposten/Expressen

Artikeln publicerades på Kvällsposten / Expressen den 19 januari 2022. Eftersom den ligger bakom en betalvägg har jag även lagt ut artikeln här på RikaKvinnor.se

Hela livet har Elisabeth Svensson strävat efter att bli rik. Men när hon väl nådde målet, med flera miljoner på kontot, kände hon sig inte lycklig.
– Jag loggar in och ser att depån gått upp en miljon, men jag reagerar inte. Det var som ett antiklimax, säger hon till Kvällsposten / Expressen. 

Ända sedan Elisabeth Svensson var barn har hon strävat efter att tjäna mycket pengar – ekonomiskt fri som hon själv beskriver det. Att ha ett system som betalar räkningarna och kunna ägna tiden åt något man vill och inte måste tjäna pengar på. 

– För mig har det varit viktigt att vara självständig – kunna stå på mina egna ben och framför allt inte vara ekonomiskt beroende av en man, säger hon. 

Hon berättar att hon som barn förstod att det är ”aktier man ska ha om man ska bli rik”. Men det dröjde några år innan hon tog det på allvar. För tio år sedan gick hon in med sina sparade pengar på börsen och skulle satsa – men förlorade i stället allt. 

– Det blev en hård insikt, men en bra erfarenhet. Jag hade gått på rekommendationer, det som lät bra, men jag visste ingenting om bolaget. 

Det dröjde flera år innan hon vågade ge sig ut på marknaden igen. Under den tiden gjorde hon väl valda utgifter och sparade ihop mycket pengar. Sen var det dags igen. 

– Jag började investera och umgås med vänner som ville samma sak, säger Elisabeth Svensson. 

”En galen affär”

Elisabeth Svensson lärde sig av sina misstag och det dröjde inte lång tid innan det började löna sig. Förra sommaren fick hon och hennes sambo möjligheten att göra investeringar i företag som endast större aktörer brukar få möjlighet till. 

– Det blev en galen affär som sköt oss till en ny nivå. Det var en enorm pengaökning.

Hon jobbade mycket vid denna period och i samma veva gick även hennes morfar bort. Däremot fanns miljonerna, som hon hela livet drömt om, på kontot. Men någonstans här försvann också lyckan och drivkraften för henne. 

– Jag loggar in och ser att depån gått upp en miljon, men jag reagerar inte. Det var som ett antiklimax, säger hon.

– Var det inte svårare än så här, kände hon. 

Kvinnor på börsen @RikaKvinnor.se intervju Kvällsposten

Elisabeths mål var att bli ekonomiskt fri. Hon menar att drivkraften varit att känna sig trygg, äga sin egen tid och att hon sett pengar som ett sätt att skapa en form av trygghet och frihet.  

– Jag tänkte att oavsett vad som händer har jag en ekonomi som stöttar mig.

Men pengarna kanske inte var allt trots allt – eftersom hon med sina miljoner inte var lycklig ändå. 

Hon loggade ut från sina sociala plattformar och slutade uppdatera sin blogg, Rikakvinnor.se. För ett tag sedan berättade hon för sina följare om känslorna.

– Jag hade ständigt dåligt samvete – tänkte att jag som hade det så bra borde inte må dåligt. gjorde att det tog emot hur jag skulle berätta.

Till slut kom vändpunkten – på grund av hennes nya projekt, menar hon. En kurs som syftar till att hjälpa kvinnor göra samma resa som hon själv

– Jag har länge velat hjälpa andra kvinnor. Den riktar sig till den som identifierar sig som kvinna, i 25 till 55–årsåldern. 

Hon upplever att det är främst kvinnor som är i störst behov av den här typen av kurs. 

– Det sitter djupt rotat att mannen är den som ska tjäna och hantera pengarna. Det vill jag vara med och förändra. 

//Artikel och intervju av Ebba Torstensson på Kvällsposten / Expressen

Min pengamaskin genererade +3 mkr 2021

Min pengamaskin genererade +3 mkr 2021

Bokslutet för 2021 är just färdigställt och återigen är alla föreställningar om vad som är möjligt när vi sätter våra pengar i arbete, ordentligt överträffade.

Som jag tidigare berättat om, först på bloggen, sedan snappade många av Sveriges stora dagstidningar upp storyn (Aftonbladet, Expressen, Skånska dagbladet, Ekonomibyrån på SVT, Sydsvenskan mfl mfl), så nådde jag och min sambo ett, i min värld, svindlande mål när vi i somras kunde titulera oss dollarmiljonärer.

Känslor av tomhet och meningslöshet

I motsats till vad jag hade förväntat mig, uppstod dock ingen lycka eller eufori i samband med att detta astronomiska mål nåddes. Snarare uppstod en känsla av tomhet och meningslöshet tillsammans med tankar som; ”vad tusan gör jag nu?”, ”var det inte svårare än såhär?” ”varför känner jag mig inte gladare?” osv.

Skammen att må dåligt när allt är så bra

Därefter drabbades jag av fullständig förlamning och tog helt avstånd från bloggen, mitt företag och att synas i sociala medier. Lägg där till skammen av att må dåligt när allt egentligen är så bra. Jag tyckte verkligen inte att jag förtjänade att må dåligt eller känna som jag gjorde. Så 2021 var på många vis ett jobbigt år där jag fick parera min inre smärta med en galen yttre framgång. Något som helt ärligt inte varit så enkelt.    

Telefonsamtalet som förändrade allt

Tack och lov är jag på en betydligt bättre plats idag. Den över 8 månader långa tiden av total tomhet och meningslöshet tvingade mig dock till utveckling. Och när jag nästan började tro att jag aldrig skulle få känna meningsfullhet eller en inre drivkraft igen, så förändrades allt med ett telefonsamtal.

Mitt bidrag under den korta tid vi har

Visst kan livet vara underligt och helt vidunderligt ibland. Telefonsamtalet var nämligen startskottet till insikten om vad jag tror jag vill göra med min begränsade tid på denna planet. Nämligen att hjälpa kvinnor till ett rikare liv på ett djupare plan.

Rikedom handlar om så mycket mer än pengar, det handlar om hur vi tänker och känner, hur vi behandlar oss själva och andra levande varelser och i vilken utsträckning vi lever i integritet efter våra grundläggande värderingar.

Vi kommer inte ifrån att vi behöver pengar

Och för att göra detta kommer vi inte ifrån att vi behöver pengar. Vad vi än tycker om det. Det kan tex handla om att äntligen gå den där coachingutbildningen. Att våga hoppa av ekorrhjulet för att testa den där affärsidén som allt säger är så bra. Eller att jobba ideellt på ett hunddagis. Kunna bo vart i världen du vill eller enbart göra det som ger dig lycka och rikedom på ditt sätt.

Att vara ”rik” innebär således att också ha råd med alla de saker och erfarenheter som krävs för att leva ditt liv så autentiskt och så i linje med dina grundläggande värderingar som möjligt.

Ditt förhållande till pengar är avgörande

Och oavsett vad ditt förhållande till pengar är idag så vet jag hur stor roll ditt mindset till pengar betyder. Vilket jag själv är ett levande exempel på. För sanningen är den att jag verkligen inte är en fantastisk investerare, snarare att jag är rätt medioker på den fronten. Plus att jag har gjort i princip alla misstag som går att göra som investerare. 

Jag bestämde mig för att bli rik

Det som dock skiljer ut mina resultat från många andra investerare tror jag bla är att jag; 
1. Bestämde mig för att bli finansiellt rik på riktigt.
2. Började inse och acceptera mina begränsningar som investerare.
3. Skapade en tydlig mekanisk plan för att bli rik.

Och när jag väl förstod hur jag på bästa sätt kunde lägga grunden för min ekonomiska frihetsplan med hjälp av en pengamaskin då började det hända saker, vilket ni ser i grafen nedan.

Pengamaskin 2021 RikaKvinnor.se

2014, när jag bestämde mig för att bli rik på riktigt, bestod min pengamaskin, alltså mina passiva inkomster, av 12 267 kr. Idag 7 år senare genererade min pengamaskin passiva inkomster på 3 117 815 sek under 2021! Vilket motsvarar en inkomst på 259 818 kr/mån efter skatt!!! Det är en ökning av passiva inkomster med 25 316% från 2014! 

Pengamaskinen består bla av aktieutdelningar, ränteinkomster, utveckling av värdet på portföljen, hyresinkomster, affiliateinkomster och säkert något jag glömt. Merparten (2,5 mkr) står dock en enda enskild investering för.

Nästan 7 miljoner i eget kapital! 

Och det ekonomiska året tog ju inte slut i somras när jag och min sambo blev dollarmiljonärer, utan min pengamaskin fortsatte att eskalera ända fram till sista börsdagen på året.

Under 2021 fick jag således se mitt egna kapital gå från 3, till 4 till 5, sedan 6 och nästan till 7 mkr! Det är helt bisarrt om du frågar mig. Såklart beror det i mångt och mycket på en, förlåt för min franska, jäkla tur. Och sanningen är att det varit ganska svårt, om inte omöjligt, att vara en dålig investerare när börsen gick som tåget 2021.Utveckling av eget kapital @RikaKvinnor.se

Om jag inte bestämt mig för att bli rik, hade jag fortfarande behövt arbeta för pengar

För helt ärligt, hade jag inte bestämt mig för att bli finansiellt rik 2014, så vågar jag nästan garantera att jag fortfarande hade behövt arbeta för pengar. Istället ger min pengamaskin mig möjligheten och friheten att välja vad jag vill göra med min dyrbara tid. För resten av livet! (OMG!) För det är vad som är så häftigt med en pengamaskin. Den fortsätter jobba för dig, dag in och dag ut. År in och år ut. Oberoende av vad du väljer att göra med din tid. 

Dags för mig att ge tillbaka! 

Därför har jag nu tagit tjänstledigt från mitt vanliga arbete för att bla ha möjlighet att lägga fokus på att lansera Nordens bästa digitala utbildning för kvinnor att lägga grunden till ekonomisk frihet och hållbar rikedom; RikaKvinnor AKADEMIN – RiKA

Och det mina vänner, resonerar med hela själen och hjärtat på ett sätt som inget jag tidigare tagit för mig gjort. 

Jag har nog aldrig sett fram emot ett nytt år så mycket som jag gör med 2022. För nu har det blivit dags för mig att ge tillbaka av alla mina år av erfarenheter, investeringar och lärdomar inom områdena ekonomi och personlig utveckling! Äntligen tror jag mig hittat mitt kall här i livet <3

Hur känner du inför starten av 2022? Har du några storslagna planer för året, eller tar du det som det kommer?

Jag ser fram emot att höra om dina tankar <3

Med kärlek
Elisabeth 

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.