RikaKvinnor bloggen

Att semestra och samtidigt tjäna pengar – ett omöjligt drömscenario eller något som faktiskt kan bli verklighet?

nov 16, 2018 | Finansiell rikedom, Övrigt | 2 Kommentarer

Jag minns så väl hur provocerad jag blev den där gången när en av föreläsarna, på en av de många kurser jag gått inom ekonomisk och personlig utveckling de senaste åren, pratade om hur han åkte iväg på långa exotiska semesterresor tillsammans med sin familj och kom hem finansiellt rikare än innan de reste. För mig var detta en helt omöjlig tanke vid denna tidpunkt, och något som därför provocerad mig enormt eftersom jag inte förstod hur det ens kunde vara möjligt. En semesterresa kostar pengar punkt! Och ofta spenderar vi mer än när vi är hemma eftersom vi tenderar att ”unna” oss under semestern. Det är ju ändå ”semester”.

 

Tänk om det var jag som hade fått allt om bakfoten?
Mandrem-Goa-@RikaKvinnor.se---Playcation

Tänk om det faktiskt skulle kunna vara möjligt att resa iväg på semester och samtidigt inte låta det påverka privatekonomin negativt. Tänk om det faktiskt går att åka på semester med hela familjen och dessutom ”få betalt för det”. Oavsett hur lång semestern är; 1 vecka, 2 veckor, en månad eller ett år. Jag vet att det är en kontroversiell tanke, men inte omöjlig eftersom jag och min sambo nu själva gör precis detta; är på ”semester” och tjänar pengar samtidigt.

 

Som med allt började det med en tanke..

Det hela började egentligen som en galen idé och nyfikenhet kring att ta redan på om det ens skulle kunna vara möjligt att resa utan att det skulle kosta oss pengar? Och visst har det inte kommit gratis, för allt i denna värld har ett pris. Så tack vare flitigt och systematiskt arbete under några år, har den tanke, som vid en första anblick ansågs som galen och omöjlig, nu omsatts i praktiken. För det är där alla drömmar, alla idéer och alla mål som någonsin uppnåtts och funnits och som någonsin kommer att finnas och uppnås tagit sin början; med en idé eller tanke.
Skillnaden mellan de som lyckas ta sin dröm från dröm till verklighet är dem som också ”gör”. För utan aktioner kan vi fortsätta leva i drömmarnas land. Och för egen del var min tid och lycka viktigare än allt annat i hela världen. För om inte jag är lycklig och mår bra, och framförallt har tiden att se till att jag är lycklig och mår bra, hur i hela friden ska jag kunna hjälpa eller få andra människor runt omkring mig att bli lyckliga och må bra?

 

Att göra medvetna val

Därför har jag också sett till att göra aktiva och medvetna val och aktioner som steg för steg gjort att jag och min familj nu kunnat skapa oss ett liv mer på egna villkor, utifrån våra drömmar och preferenser, inte någon annans. Vilket känns ännu viktigare idag när det är ett faktum att vår existens på riktigt är hotad om vi inte inom 10 år, stoppar den negativa klimattrend vi just nu befinner oss i! Så om vi som är födda på 80talet och alla därefter kanske inte ens kommer få uppleva vår egen pension, vad är syftet med att göra någonting överhuvudtaget som inte leder mot att vi faktiskt skapar en bättre värld och framtid för oss själva och varandra? Just saying…

 

Utvärdering efter två månader på ”Playcation” i Indien, Sri Lanka och Nepal
Pokhara-Nepal-@RikaKvinnor.se---PlaycationTeplantareg-Sri-Lanka-@RikaKvinnor.se---playcation

Så efter två och en halv månad på vår så kallade ”Playcation” i Indien, Sri Lanka och Nepal kan vi äntligen göra en första utvärdering av hur målet, om att resa utan att det ska påverka vår ekonomi negativt, gått. Ett konkret mål är nämligen att vi ska komma hem med mer kapital än vi hade när vi reste. Eller åtminstone är vi nöjda om vi går plus minus 0. I praktiken innebär detta att vår totala ekonomi ska vara densamma som när vi lämnade Sverige den 4 sep 2018, trots att vi då kommer ha varit på ”semester” under nästan 6 månader.

Kikar vi på graferna nedan (som visar samma sak men på olika sätt) så kan vi konstatera att vi under september och oktober lyckades nå vårt mål. Därmed har vi haft tillräckligt med inkomster som täckt våra samtliga utgifter, både på resande fot, men också hemma i Sverige. Även om utgifterna i Sverige enbart är en pytteliten del av helheten, eftersom vi i princip inte har några fasta utgifter kvar där hemma mer än nödvändiga försäkringar, ett fast telefonabonnemang samt mindre bankavgifter.

Graf 1
Playcation - graf inkomster vs utgifter @RikaKvinnor.se

Graf 2. Samma utfall annan graf
Playcation - inkomster vs utgifter @RikaKvinnor.se

Hur har vi gjort då?

I grund och botten handlar det om att hitta sätt att tjäna in kapital som man sedan kan sätta i arbete och därmed låta kapitalet arbeta tillsammans med dig eftersom pengar dessutom har fördelen att de kan arbeta dygnet runt, året runt till skillnad från oss människor som har en begränsad arbetskapacitet. Tack och lov för det!

Den största delen från våra ”passiva” inkomster kommer från vårt lilla hyreshus i USA, men också från uthyrning av vårt eget boende hemma i Sverige. Därtill har vi en del inkomster som genereras direkt eller indirekt via bloggen och en mindre del kommer från utdelningar och avkastning från våra investeringar.

Huruvida en inkomst är passiv eller inte går alltid att diskutera, för i grund och botten krävs det alltid någon form av insats för att få ett resultat. Det hjälper inte att sitta och önska att man vill ha passiva inkomster utan man måste ta aktion, läsa på, fråga hur andra gjort och hitta den metod som passar en själv bäst.

 

Vilka summor rör det sig om?

På resande fot har vi, på två vuxna, snittat 22 000 sek i månaden under september och oktober, och utöver det ca 1000 sek i månaden på ofrånkomliga utgifter hemma i Sverige. Så med andra ord är det inga jättesummor vi pratar om för att några passiva inkomster ska kunna täcka våra levnadskostnader och därmed göra oss ”ekonomiskt fria” under semestern.

 

Hur tänker du?

Hur tänker du kring semester och pengar? Blir du provocerad av dessa tankar och resultat, vilket jag själv blev under den där föreläsningen, eller blir du inspirerad och börjar fundera på hur du skulle kunna göra samma sak?

Dela gärna dina tankar och åsikter så att vi tillsammans kan utbyta erfarenheter samt tips och trix på resan mot ett rikare liv, inom alla områden i livet.

Namaste 🙂

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.