RikaKvinnor bloggen

Cash Flow – Spelet där du tränar din ekonomiska kompetens och lär dig hantera pengar

feb 25, 2018 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom | 28 Kommentarer

Förra veckan samlade jag och mitt mastermindgäng ihop hela 30 entusiastiska personer för att tillsammans spela Robert Kiosakis ”Cash Flow” spel. Robert Kiyosaki som bland annat skrivit den bok jag verkligen rekommenderar alla som är intresserade av att bli bättre på ekonomi att läsa; ”Rich Dad och Poor Dad” utvecklade Cash Flow för att omsätta kunskaperna om hur man når ekonomisk frihet från sina böcker i praktiken med hjälp av spelet.

Det var tredje gången jag själv hade förmånen att spela Cash Flow och som vanligt gav det en hel del insikter om hur jag agerar som affärskvinna, inte enbart under spelets gång, utan också i det verkliga livet i ”jakten” på ekonomisk frihet. Spelet fungerar nämligen som en illustration över våra verkliga beteenden och ger oss därmed möjlighet att uppmärksamma dessa beteenden som kanske inte alltid varit så gynnsamma för oss.

Olika versioner av spelet

Cash Flow finns i olika versioner där version 101 lär ut grunderna i ekonomisk kunskap genom att förstå flödena i en balans- och resultaträkning samt hur du enkelt kan räkna på olika typer av investeringar.

Uppföljaren Cashflow 202 lär dessutom ut avancerade kunskaper i mer teknisk investering samt hur du hanterar upp och nergångar på en flyktig marknad.

Cash Flow går faktiskt att spela så tidigt som från 10 års ålder eftersom alla deltagare får med sig olika insikter beroende på vilken fas i livet och ekonomiskt man befinner sig. Till skillnad från andra spel, är det framförallt processen och insikterna om våra beteenden som är det viktigaste, inte att vinna.  Insikterna och lärdomarna kan du sedan ta med dig ut och applicera i det verkliga livet.

Cash Flow spelare @RikaKvinnor.seCash Flow nya vänner @RikaKvinnor.se

Cash Flow MasterMind @RikaKvinnor.seCash Flow @RikaKvinnor.se

Varför Cash Flow-spelet?

I Cash Flow får vi träna oss på att räkna på affärer och lär oss skilja på bra och dåliga sådana. Vi lär oss även att upprätta och förstå flödena i en balans- och resultaträkning. Målet i spelet, förutom alla de insikter och kunskaper som kommer på köpet, är att nå ekonomisk frihet genom att skapa fler passiva inkomster än utgifter. När väl de passiva inkomsterna överstiger utgifterna blir du således ekonomiskt fri och har då tagit dig ur själva ”Rat Race” eller som vi i Sverige skulle kalla det; ”Ekorrhjulet”. Då börjar också jakten på den ”stora drömmen”. Plötsligt blir spelet betydligt enklare och pengarna fulkomligen ramlar in. Samtidigt blir det också lite tomt och långtråkigt, som en del spelare uttryckte det.

Precis som i det ”verkliga” livet ser Cash Flow till att då och då ge oss nya oförutsedda utmaningar. Det kan vara allt ifrån en oplanerad arbetslöshet, till att vi får ett barn som ökar våra totala utgifter. Ibland gör vi dåliga impulsköp i form av en ny båt, eller så går varmvattenberedaren plötsligt sönder och måste lagas omgående. Cash Flow-spelet verkar ju som en spegel av det verkliga livet och de utmaningar som möter oss alla då och då.

Cash Flow spel @RikaKvinnor.se

Hur går spelet till?

Vid ingången av spelet drar man ett kort vilket bestämmer yrke och ekonomi för respektive spelare. Oftast innebär en yrkesroll utan vidareutbildning, så som vaktmästare eller mekaniker en betydligt lägre månadsinkomst initialt, medan mer eftergymnasiala utbildningsyrken så som läkare, advokat eller pilot startar med en betydligt högre månadsinkomst. Dock kommer detta till priset av att dessa yrkeskategorier tenderar att leva extravaganta liv och har inte sällan stora utgiftsposter med mycket kreditskulder.

Under tisdagens spelomgång blev jag pilot med en mycket god inkomst men med baksidan av höga levnadskostnader. Andra yrken på vårt spelbord var advokat, lärare, vaktmästare och mekaniker. Det gick fortast för läraren att ta sig ur Rat Race efter att ha gjort en enda bra fastighetsaffär som ökade snabbt i värde. Därefter kunde läraren köpa ytterligare närande tillgångar som drev upp de passiva inkomsterna. Vi andra kämpade kvar i Rat Race ett tag till innan Mekanikern, med sina låga levnadskostnader, också kunde ta sig ur Rat Race och kvar blev vi andra med våra höga levnadskostnader.

Viktiga insikter -vad har spelet lärt mig?

Insikterna under spelets gång för mig blev följande; man måste vara uppmärksam inte bara på inkomstsidan utan framförallt på utgiftsidan. En hög lön innebär inte per automatik en god ekonomi. Jag förstod också att jag behöver själv bli mer våglig att gå in i större affärer, och i de affärer jag väl går in i behöver jag bli mer offensiv. Under spelomgången satt jag nämligen ganska ofta med stora summor ”arbetslösa pengar” som lades på hög, bland annat för att jag inte hittade rätt deals eller för att jag gick in för fegt i de som jag hittade och som var bra. Därför blev en av de viktiga insikterna för mig från denna spelomgång; just do it!!!

Cash Flow insikter @RikaKvinnor.se

Fler insikter från spelarna

Som jag nämnde är inte det viktiga i Cash Flow-spelet att vinna utan att reflektera över hur vi agerar under processen i spelet och att vi reflekterar kring de insikter detta ger oss. Några av de insikter som framkom under tisdagens spelkväll var följande;

 • Förståelse för värdet av pengar
 • De mest grundläggande principerna för att investera och göra affärer
 • Grundläggande förståelse för balans- och resultaträkning i en privatekonomi
 • Hög lön innebär inte per automatik en god ekonomi
 • Att bli ekonomiskt oberoende handlar inte om tur utan om att ha en strategi och följa den
 • Alla affärer innehåller en viss riskfaktor
 • Affärer handlar om att räkna, räkna och återigen räkna på affären och vara ”ombytt till matchen”
 • Bankens pengar ger bättre hävstång på investeringar än dina egna
 • En affär som är rätt för en behöver inte vara rätt för en annan
 • Bara för att man har råd, betyder det inte att det är en bra affär
 • Man måste förstå varför det är en bra affär
 • Det finns flera olika typer av närande tillgångar – de som genererar passiva inkomster och/eller de som ökar i värde
 • Arbetslösa pengar bör hitta ett arbete snarast!
 • Ekonomisk frihet uppstår när de passiva intäkterna överstiger de totala levnadskostnaderna

Cash Flow vinnare @RikaKvinnor.se

Varför borde du spela Cash Flow?

Förutom att träffa människor med samma intresse, lärs det, på ett roligt och upplevelsebaserat sätt, ut hur du kan bli bättre på att hitta och räkna på affärer så att du kan tjäna mer pengar i verkliga livet. Även hur du kan få stenkoll på din privatekonom genom att skapa en förståelse för hur pengarna flödar. Dessutom byggs den kunskap som krävs för att bli ekonomiskt oberoende även i det verkliga livet. Spelet ger dessutom ovärderliga insikter och feedback på våra beteenden, som vi ofta inte ens är medvetna om och när vi väl blir medvetna kan vi se till att göra medvetna val för att faktiskt nå våra mål så att de inte stannar vid att bara bli drömmar.

Sist men inte minst – se till att ha gott om tid när du spelar för 4 timmar senare var vi allesammans fortfarande helt uppslukade i jakten på ekonomisk frihet genom nästa stora deal, att undvika onödiga utgifter och att inte glömma bort att be om lön den 25:e.

Vill du spela Cash Flow?

Om du är intresserad att delta på vår nästa spelkväll, känn dig fri att kontakta mig för mer information. Att delta är gratis och det enda du betalar med är din tid och det du får med dig är nya vänner och en hel del värdefull kunskap.

Var får jag tag i Cash Flow-spelet?

Jag får många frågor angående vart man kan köpa spelet. Tyvärr finns det ingen jag känner till som i dagsläget har möjlighet att förmedla spelet, varken på engelska eller svenska. Däremot vet jag att några av er läsare haft turen att hitta spelet via Amazon. Så mitt tips är att hålla utkik där!

Lycka till!

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.