RikaKvinnor bloggen

”Du blir vad du läser” – ett utdrag från min investeringsresa

mar 29, 2017 | Personlig utveckling | 0 Kommentarer

Tidigare idag trillade jag över ett citat från Will Smith där han påstod att ”Reading and running are keys to life”. Det fick mig framförallt att fundera lite över vilka böcker som haft en stor inverkan på mig, och som kommit att påverkat några av de stora val jag gjort i livet som i sin tur lett mig dit jag befinner mig idag, både i livet och på min investeringsresa. Det blev en lång, och förhoppningsvis inspirerande, tanke som mynnade ut i denna krönika.

Min absolut första bok om aktier, och av den anledningen även den bok som haft störst påverkan på mig, läste jag 2011 skriven av min dåvarande pojkvän Tobias Schildfat. Boken jag refererar till, som jag verkligen rekommenderar alla att läsa för att få en grundläggande förståelse för aktiemarknaden, heter ”Vägen till din första miljon”. Den fick mig att vakna och öppna upp ögonen för en marknad jag länge haft siktet inställt på men inte fullt vågat laborera med mer än att jag ”tvingade” mamma att köpa mina första H&M-aktier när jag var 12 år, samt att jag deltog i en börsintroduktion i spelföretaget Star Vault 2007, som på kort tid gjorde mig till halmiljonär för att sedan dippa till nära noll. På den tiden fanns dessvärre inte hjälpsamma forum som ”Economista” och ”Tjejer som gillar aktier” där jag troligtvis kunnat få hjälp och inspiration att undvika denna typ av snedsteg?.

Efter ”Vägen till din första miljon” köpte jag omgående in mig i olika investmentbolag. Det som sedan hände 2011 var att börsen dippade rejält och jag fick se mina dyrt förvärvade pengar mer eller mindre ”gå upp i rök”. Några har fortfarande inte återhämtat sig (tex Ratos som jag köpte på toppen för 120kr st)

I efterhand är jag tacksam för alla de lärdommar och insikter dessa små snedsteg gett mig. Jag hade lika gärna kunnat låta dessa händelser slå ner mig helt, och ge mig rätt i antagandet att; ”aktiemarknaden och investeringar inte är något för mig”. Istället valde jag att se detta som viktiga lärdomar, och som, med facit i hand, tagit mig betydligt längre än jag vågat drömma om. Både genom att ha fått känna på konceptet att ”tjäna” mycket pengar på börsen på väldigt kort tid för att lika snabbt förlora dem, och vikten av att inte lägga alla ägg i samma korg, som t.ex. på börsen, utan att sprida sina risker och investeringar i många tillgångsslag och över lång tid. Så det där med att ”något inte är ens grej” det vet man ju inte förrän man verkligen försökt, inte bara en gång, utan ibland flera gånger?! Ellerhur!? Idag vet jag nämligen att aktier och investeringar definitivt; ”Är min grej!”

Efter 2011 var jag minst sagt rädd för att ge mig ut på börsen igen, och det jag istället, instinktivt, gjorde var att samla på mig kunskap. Jag började sakta och metodiskt bygga grunden till min kunskaps- och bokskatt, allt i enlighet med Will Smiths citat ” Reading and running are keys to life”, dock ovetandes om existensen av hans citat vid denna tidpunkt.

Jag slukade alla böcker jag kom över inom personlig utveckling och investeringar. Jag började meditera och därmed lära mig lyssna inåt och förstå vad som verkligen var viktigt för mig. Tack vare min öppenhet, positivitet, nyfikenhet och vilja att testa på nya saker med ett öppet sinne, tills motsatsen bevisats, har jag haft förmånen att, på min resa mot ett ”rikare liv”, träffa många härliga personer som jag idag kallar mina vänner. Jag vågade, tack vare inspiration och stöd från många av dessa personer och förebilder, ge mig ut på börsen och investeringsresan igen efter mina snedsteg, och, istället för att leta efter snabba deals, nu satsa på en stabil och trygg grund att bygga mitt rikare liv på (dvs den del av mitt rikare liv som handlar om fysiska tillgångar, det finns ju många andra delar av ett rikare liv än rent monetära), samt hitta nya berikande investeringsmöjligheter, vilket öppnat upp helt nya möjligheter för mig och min familj och inom en framtid kommer vi därför vara i mål med vår ekonomiska plan för ekonomisk frihet.

För att komma tillbaka till Will Smiths citat om vikten av att läsa, så mynnande detta citat ut i en liten ”kunskapsbokspyramidskatt”.

I botten av pyramiden finns många av de böcker som lagt grunden för min personliga utveckling och investeringskunskap och som jag gärna rekommenderar, om du som jag ständigt vill utvecklas.

Så med andra ord utgår min ”kunskapsbokspyramidskatt” från att bygga en stabil grund inom personlig utveckling, eftersom all utveckling och förändring börjar med oss själva. Vidare i kunskapsbokspyramiden har jag lagt till böcker om ekonomiska system samt inspiration för att bedriva verksamheter och entreprenörskap, därtill har jag lagt böcker om ren aktiekunskap, för att i toppen av pyramiden placera de böcker som gett mig absolut störst genombrott i livet och på min investeringsresa; ”Vägen till din första miljon”, ”Sök inom dig själv”, ”Think and Grow Rich” samt Rich Dad Poor Dad. Kom ihåg att detta varit mitt sätt att bygga min kunskapsbas på, det innebär inte att den passar alla.

Idag är jag otroligt tacksam över att min nyfikenhet, öppenhet och drivkraft fört mig till att ständigt vilja lära, utvecklas och utforska allt som livet har att erbjuda. Inte bara inom investeringar. Och även om ett av mina stora mål är; att ”gå i pension” innan jag fyller 40, så är det resan dit som är viktigast, inte målet i sig.

Nu har jag fått dela med mig av mina bokfavoriter, och jag är supernyfiken på vilka böcker och människor som du inspirerats av, och vad du väljer att läsa för att utvecklas? För om det är som Will Smith säger att;

”Du blir vad du läser” då är det viktigt att fundera på vad vi matar våra tankar och vår hjärna med som hjälper oss att nå våra mål. Och även fundera ett varv till när vi slår ner på idéer som initialt inte verkar vara ”Vår grej”.

Det kanske är precis tvärtom! Så var det definitivt för mig när det kommer till aktier och investeringar Trots alla negativa nejsägare jag mött på vägen som har haft åsikter om precis allt.

Idag frågar dom mig istället hur jag gör, vilket går i linje med ett annat välkänt citat; “At first they´ll ask; why are you doing it. Then they will ask you; how did you do it”.

Åsikter är dessutom gratis, och precis som en gungstol så ger dem dig något att göra, men tar dig ingenstans. Att ta action däremot är den fundamentala nyckeln till framgång, och den kan börja med att t.ex. läsa en inspirerande bok och ta action utifrån den.

Tack för att du orkade läsa ända hit!
En härlig onsdag önskar jag er intelligenta, härliga, begåvade och hjälpsamma kvinnor i gruppen!

Inlägget publicerades ursprungligen på Facebookgruppen ”Economista -Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” den  29 mars 2017

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.