Bli rik - NybörjarguidenFinansiell rikedomSamarbete

Fördelarna med Lysas investeringstjänst

Lysa @RikaKvinnor.se

Jag är en lat investerare

Jag erkänner, jag är ganska lat när det kommer till investeringar, speciellt de på börsen. Jag vill tillbringa minimalt med tid på att gå igenom innehav, och helst ska det bara ”flyta på”. I rätt riktning dessutom. Detta ointresse gör det såklart problematiskt att hålla sig uppdaterad om vad som händer på börsen på den detaljnivå som krävs för att vara en så kallad aktiv investerare.

Denna strategi har tyvärr inneburit ganska stora förluster, framförallt för några av mina enskilda aktier eftersom jag inte sett till att hålla mig a jour med utvecklingen inom respektive bolag. H&M är väl ett bra exempel, likaså Ratos. Tack och lov är dessa innehav utstädade från portföljerna numera.

 

Aktivt beslut -jag slutar handla med aktier!

Därför tog jag förra året ett aktivt beslut att helt enkelt sluta tro på att jag kan överträffa marknaden och därmed sluta handla med enskilda aktier, samtidigt som jag sålde av alla innehav som visade på rött. Helt enkelt för att städa upp i portföljerna och göra dem mer ”glittrande” i sann KonMari-anda. (KonMari är en japansk organisationsmetod skapad av Marie Kondo som går ut på att bara äga saker som ”sparks joy”. På svenska används ordet ”glittra”.) Härliga Monica Sjödin har skrivit om ”KonMaria” ditt hem och din ekonomi på Nordnetbloggen här; https://blogg.nordnet.se/konmaria-ditt-hem-och-din-ekonomi/)

Så numera när jag loggar in på mina respektive Avanza- och Nordnetkonton ser det betydligt muntrare ut när alla siffror visar på blått och antal innehav blivit mer överskådliga. Målet är att i princip helt övergå till att äga olika typer av fonder (främst aktie- och räntefonder) istället för enskilda aktier, om det inte är så att jag får nys om ett super-aktie-tips som jag inte kan motstå att lägga in i den s.k ”Fun-fund”-portföljen. (Tack Anna Svahn för inspiration till att skaffa en Fun-fund-portfölj som för mig fungerar som en lekplats för olika innehav som då blir en extra krydda i annars ganska traditionella portföljer.

 

Varför fonder

Om du som jag, inte har ett superstort intresse av att kontinuerligt följa börsen och ekonominyheterna så är fonder, framförallt aktiefonder, ett mycket bra alternativ, ofta bättre, till att äga enskilda aktier och nedan förklarar jag varför.

Om du köper exempelvis en aktiefond istället för en enskild aktie så innehåller aktiefonden ett axplock av många olika aktier sammansatt till en stor fond. Man kan jämföra det med matlagning där varje matvara så som lök, champinjoner, färs, krossad tomat, och spagetti var för sig skulle representera en enskild aktie, och den färdiglagade maträtten, spagetti bolognese, med mixen av dessa matvaror (aktier) i olika mängd och volym representerar aktiefonden. Du får helt enkelt en färdig gryta med många olika goda ingredienser som tillsammans skapar en, förhoppningsvis, bättre helhet med större riskspridning när du köper en fond.

För att en aktiefond ska få kallas aktiefond måste den enligt lagen om investeringsfonder placera i minst sexton olika aktier. Dock innehåller de flesta aktiefonder betydligt fler aktier än så, ibland över 1000 aktier. Grundregeln är också att placeringen i en enskild aktie max får uppgå till 5% av aktiefondens totala värde. Så istället för att själv äga och köpa mellan 16–3000 olika aktier, vilket skulle bli dyrt, tidskrävande och oöverskådligt, kan du istället köpa så lite som 1 aktiefondandel och då bli ägare till många mindre aktieandelar (aktier) i många olika företag. Det blir således en naturlig riskspridning som du dessutom kan påverka ytterligare genom att välja olika fonder med olika inriktningar inom olika branscher och regioner.

 

Fonder -ytterligare en djungel av val

Men också att välja aktiefonder kan vara en tidskrävande djungel då det finns tusentals aktiefonder att välja bland. Därför blev jag själv väldigt glad när de stora nischbankerna lanserade sina portföljrobotar. Detta innebär i praktiken att vårt sparande kan bli helt automatiserat och istället kan tid ägnas åt roligare saker, så som familjen och att resa tillexempel, samtidigt som fondrobotarna gör jobbet åt oss. Dessutom gör robotarna oftare smartare val än vi människor, eftersom robotar agerar rationellt och inte känslostyrt och då inte påverkas av den psykologi som råder på börsen. Det här är något som jag verkligen igång på! ? Äntligen!

 

Kan du förutspå framtiden?

Och handen på hjärtat, kan du, eller någon du känner, förutspå framtiden inom det komplexa system som vår världsekonomi är? Jag har ganska svårt att tro det, vilket heller inte är så konstigt eftersom människan inte är byggd för att förstå komplexa problem och därför är det i stort sett helt omöjligt att förutspå börsens framtid. Absolut går det, ibland, att relativt bra förutspå enskilda aktiers framtid på kortare sikt, dock kan en sådan analys ändå slå helt fel eftersom marknaden och människorna som verkar inom den inte agerar rationellt.

 

Varför Lysa

Som jag initialt nämnde så har båda de stora nischbankerna Avanza och Nordnet lanserat sina portföljrobotar. Dock var det varken Avanza eller Nordnet som fick mig på fall utan istället det relativt nystartade finansbolaget Lysa´s robottjänst för ISK-konton. Lysa uppfyller precis samma höga krav som övriga banker i Sverige och står under Finansinspektionens tillsyn där dina pengar omfattas av statliga insättningsgarantin. Att skaffa ett ISK-konto på Lysa tar inte många minuter och en snabblänk hittar du här.

 

Enkelhet, låga avgifter, automatisk ombalansering och diversifiering

Det jag kommit att gilla med Lysa är framförallt deras supersmidiga tjänst. Enklare än så här blir det nog inte bli att handla riktigt bra och riskspridda aktie- och räntefonder till ett bättre pris än liknande fonder kostar ute på marknaden hos exempelvis Nordnet eller Avanza. Dessutom agerar Lysas robot som ombalanserare, vilket innebär att om fördelningen av innehaven mellan ränte- och aktiefonder avviker, på grund av rörelserna på marknaden, så ombalanseras portföljen automatiskt så att fördelningen mellan ränte- och aktiefonder består. Eftersom studier visar på att ombalanserade portföljer avkastar ett genomsnitt om 0,4% mer per år, och dessutom med mindre risk över 10 år, än portföljer som inte ombalanseras, är den automatiska ombalanseringen som Lysa erbjuder en klar, och tidsbesparande, fördel.

 

Bästa sättet att investera enligt forskningen

Lysas tjänst utgår faktiskt från den forskning som gjorts inom området och som belönats med nobelpris då denna strategi visat sig vara det bästa sättet att investera på på sikt, vilket bara gör den ännu mer attraktiv i mina ögon. Detta är således;

 • enbart exponera sig för risker man kan hantera
 • avgifter ska vara mycket låga
 • god diversifiering ökar den förväntade avkastningen

Så när man startar upp ett Lysa konto får man därför genomgå en riskprofilsanalys och utifrån analysen föreslås således en väldiversifierad mix mellan räntor och aktiefonder baserade på individuella behov, önskemål och riskprofil. En bra riktlinje brukar vara att äga lika mycket räntefonder som du är gammal. Så jag som är 33 år borde rimligtvis äga 33% räntefonder och 66% aktiefonder. Nu har jag dock valt en lite annorlunda och mer aggressiv strategi där jag har 90% i aktiefonder och 10% i räntefonder, som enligt forskning också är en välutarbetad och bra strategi, tom bättre än att äga 100% aktiefonder. Detta går naturligtvis enkelt att reglera själv inne på Lysas tjänst och fördelningen går dessutom att enkelt ändra över tid om man vill. Toppensmidigt!

 

Investerar i över 6000 bolag inom olika geografier och branscher globalt

För att ytterligare sprida risken exponeras portföljen mot olika geografier och branscher och fokus ligger globalt snarare än lokalt, vilket jag uppskattar då vi svenskar tenderar att överreklamera vår egen svenska marknad som enbart står för en minimal andel av hela den samlade världsekonomin. Dessutom är det ju inte i Sverige som den främsta utvecklingen kommer ske framöver, utan i utvecklingsekonomierna så som Indien, Afrika och Kina.

Lysa säger sig ha över 6000 bolag och 5000 ränteinstrument att tillgå genom sina Vanguard fonder, vilket gör att man vid varje insättning investerar i tusentals bolag världen över. Vanguard Group är dessutom världens största indexförvaltare och var först i världen med att, 1975, lansera en indexfond. Vanguard betalar inte heller sina distributörer någon kick-back eller annan slags kompensation, vilket medför att det inte är så många plattformar som vill erbjuda just Vanguard fonderna. Därför är jag extra glad att genom Lysa kunna ta del av Vanguards fonder som enligt en ny undersökning visar att 86 % av Vanguards fonder slår sina konkurrenter de senaste 5 åren och 94 % de senaste 10 åren! Det är därför inte så underligt att fonder med dyra avgifter ligger efter redan innan tävlingen börjat och bilderna får tala sitt tydliga språk. Läs gärna undersökningen här; https://advisors.vanguard.com/VGApp/iip/site/advisor/researchcommentary/article/IWE_News2017PerformanceReport

 

Massa fördelar och lägre avgifter

Så förutom att jag får fonder i världsklass, som annars är svåra att få tag på, enkelheten, den automatiska ombalanseringen och en fördelaktig diversifieringen så är priset på fonderna en stor fördel! Till skillnad från andra aktörer syns dessutom samtliga avgifter, inklusive kostnaden för underliggande instrument, som dragits och dessutom uppskattar Lysa vad den årliga kostnaden för mig kommer bli. Det gör det lätt att få en uppfattning om hur stor skatt för ISK-kontot man behöver planera att ha tillgång till när det är dags.

Den låga avgiften på 0,24% är dessutom densamma oavsett vilka bolag Lysaroboten föreslår. Har du över 200 000 på kontot blir priset dessutom ännu lägre! Stort plus! Detta gör i mina ögon Lysa till ett väldigt konkurrenskraftigt alternativ.

Skatten hos Lysa är densamma som för alla ISK-konton; 0,477% år 2018 och det går rakt in i deklarationen utan att du behöver fundera. För ett konto med ca 100 000 blir det skatten några tior per år.

Jag tycker verkligen att Lysa fått till det med sin robottjänst som gör det enkelt att passivt förvalta fonder i världsklass utan att behöva lyfta ett finger. Jag väljer numera Lysa alla dagar i veckan framför andra typer av liknande tjänster och är tacksam över att mitt sparande nu blivit ännu enklare och helt automatiserat. Så tusen tack för det Lysa!

För att öppna ett konto på Lysa kan du med fördel klicka på följande länk; https://lysa.se/bli-kund
Eller om du vill läsa mer om Lysa på hemsidan; https://lysa.se

 

Disclaimer

Jag får en liten ersättning från Lysa för de kunder som använder min länk för att bli kund. Vill du vara med och bidra till bloggens utveckling och tycker du att jag förtjänar den ersättningen och kan vara en bra person att ha relation med och få hjälp av så skulle jag uppskatta om du vill använda länkarna ovan.

Tycker du inte det så Googlar du bara fram Lysa på vanligt sätt och då är det någon annan eller ingen alls som ges den lilla ersättningen istället för mig. Oavsett hur du väljer så är Lysa något som jag är övertygad att du kommer att uppskatta mycket framöver, precis som jag gör!

2 thoughts on “Fördelarna med Lysas investeringstjänst

 1. Hej Eva,
  Och tack snälla för fin feedback och alla bra frågor 🙂
  Ang Lysa så fungerar kontot som ett ISK-konto där du skattar löpande för ditt totala innehav. Detta görs per automatik i din deklaration och skatten är idag ca 0,4% på totala innehavet, så för att det ska vara lönsamt behövs en avkastning på minst 1,5%. Det innebär att när du väl tar ut pengarna är de redan skattade och klara 🙂
  Om du vill “ta ut dina pengar” så begär du bara ett uttag från dit Lysa konto så kommer Lysa per automatik att sälja av dina fondandelar och föra över dem till ditt konto inom några dagar. Lysa går under svenska insättningsgarantin. Hoppas att detta svarar på dina frågor Eva 🙂

  Ha en riktigt fin Valborg!

  Med värme
  Elisabeth

 2. Hej och tack! Roligt att läsa det du skrivit, och informativt. Bra att du talar om också hur oberoende du är i det du skriver. 🙂
  Lite frågor om det här med Lysa:
  Skattar man på förtjänsten hos Lysa först när man tar ut pengarna och hur räknas den skatten ut? Alltså den vinst man gjort, blir den beskattad en gång per år eller en gång på tio år om man tar ut pengarna efter tio år?
  Hur går det till när man vill ha tillbaka (ta ut) sina pengar?
  Har man någon form av bankgaranti (alltså jag förstår att det finns en risk att “pengarna krymper”, men om aktier och fonder inte går ner men “Lysa går i konkurs”, kan jag då ändå få tillbaka mina pengar) hos Lysa?
  Tack på förhand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.