Inlägget innehåller reklamlänkar för Lysa.
Jag är en lat investerare
Disclaimer! Jag får en (väldigt) liten ersättning för att rekommendera Lysa, vilket jag också får om jag tex rekommenderar Avanza och Nordnet, vars ersättningsnivå dessutom är betydligt mer generös än Lysas. (Reklamlänk)
Eftersom jag inte är ute efter att tjäna pengar på detta inlägg utan genuint vill att du som investerare ska få bästa möjliga förutsättningar att tjäna pengar på dina investeringar i enlighet med det forskningen kommit fram till vara bästa sättet, så väljer jag att hellre rekommendera Lysa (Reklamlänk) än andra aktörer som skulle ge mig mer i plånboken att rekommendera.
Dessutom använder jag mig primärt av Lysa själv. Det vore inte schysst, eller trovärdigt att rekommendera en sak och sätta sina egna pengar någon annan stans. Vilket tyvärr är väldigt vanligt i finansbranschen.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.
Jag erkänner, jag är ganska lat och ointresserad när det kommer till analyser av investeringar, speciellt aktier på börsen. Jag vill tillbringa minimalt med tid på att gå igenom innehav, och helst ska det bara ”flyta på”. I rätt riktning dessutom. Detta ointresse gör det såklart problematiskt att hålla sig uppdaterad om vad som händer på börsen på den detaljnivå som krävs för att vara en så kallad aktiv investerare.
Att handla med enskilda aktier har dessutom inneburit ganska stora förluster för mig, just eftersom jag inte sett till att hålla mig a jour med utvecklingen inom respektive bolag. H&M är väl ett bra exempel, likaså Ratos. Tack och lov är dessa innehav sedan länge utstädade från portföljerna.
Aktivt beslut -jag slutar handla med aktier!
Därför tog jag förra året ett aktivt beslut att helt enkelt sluta tro på att jag kan överträffa marknaden och därmed sluta handla med enskilda aktier.
Att på egen hand handla med aktier på börsen och tro att man ska kunna slå index över en längre period (+10 år), är som att tro att man som spelare i division 7 ska kunna vinna över Real Madrid i fotboll. Det säger sig själv att det inte är möjligt. Visst kan man ha tur någon enstaka gång, men i det långa loppet kommer Real Madrid att sopa banan med dig. Och börsen är troligtvis den enda arenan i världen där proffsen och nybörjarna möts i samma match, men på helt olika villkor.
Trots detta faktum är det tyvärr många som inte förstår att vi spelar i samma match som proffsen på börsen och genom att ha en övertro på sin egen förmåga får man tyvärr ofta betala ett högt pris i form av minskad avkastning i förhållande till index. Jag har själv varit där. Tack och lov har det också gett mig värdefulla insikter, och som min gode vän Jan och tillika mentor och som driver Sveriges största ekonomiblogg RikaTillsammans.se brukar säga så;
”Ju snabbare du förstår att du kommer vara sämre eller eventuellt lika bra som gennemsnittet på att investera, desto bättre!”
Varför fonder och inte aktier?
Om du som jag, inte har ett superstort intresse, eller vill lägga en stor del av din vakna tid på att följa och analysera börsen så är fonder, framförallt aktiefonder, ett mycket bättre alternativ till enskilda aktier och nedan förklarar jag varför.
Om du köper exempelvis en aktiefond istället för en enskild aktie så innehåller aktiefonden ett axplock av många olika aktier sammansatt till en stor fond. Man kan jämföra det med matlagning där varje matvara så som lök, champinjoner, färs, krossad tomat, och spagetti var för sig skulle representera en enskild aktie, och den färdiglagade maträtten, spagetti bolognese, med mixen av dessa matvaror (aktier) i olika mängd och volym representerar aktiefonden. Du får helt enkelt en färdig gryta med många olika goda ingredienser som tillsammans skapar en, förhoppningsvis, bättre helhet med större riskspridning när du köper en fond.
För att en aktiefond ska få kallas aktiefond måste den enligt lagen om investeringsfonder placera i minst sexton olika aktier. Dock innehåller de flesta aktiefonder betydligt fler aktier än så, ibland över 1000 aktier. Grundregeln är också att placeringen i en enskild aktie max får uppgå till 5% av aktiefondens totala värde. Så istället för att själv äga och köpa mellan 16–3000 olika aktier, vilket skulle bli dyrt, tidskrävande och oöverskådligt, kan du istället köpa så lite som 1 aktiefondandel och då bli ägare till många mindre aktieandelar (aktier) i många olika företag. Det blir således en naturlig riskspridning som du dessutom kan påverka ytterligare genom att välja olika fonder med olika inriktningar inom olika branscher och regioner.
Fonder -ytterligare en djungel av val
Men också att välja aktiefonder kan vara en tidskrävande djungel då det finns tusentals aktiefonder att välja bland. Därför blev jag själv väldigt glad när de stora nischbankerna lanserade sina portföljrobotar. Detta innebär i praktiken att vårt sparande kan bli helt automatiserat och istället kan tid ägnas åt roligare saker, så som familjen och att resa tillexempel, samtidigt som fondrobotarna gör jobbet åt oss. Dessutom gör robotarna oftare smartare val än vi människor, eftersom robotar agerar rationellt och inte känslostyrt och då inte påverkas av den psykologi som råder på börsen. Det här är något som jag verkligen går igång på! Äntligen!
Varför Lysa
Som jag initialt nämnde så har båda de stora nischbankerna Avanza och Nordnet lanserat sina portföljrobotar. Dock var det varken Avanza eller Nordnet som fick mig på fall utan istället finansbolaget LYSAS fondrobot (Reklamlänk). Lysa uppfyller precis samma höga krav som övriga banker i Sverige och står under Finansinspektionens tillsyn där dina pengar omfattas av statliga insättningsgarantin. Att skaffa ett ISK-konto på Lysa tar inte många minuter och en snabblänk hittar du här (Reklamlänk).
Enkelhet, låga avgifter, automatisk ombalansering och diversifiering
Det jag kommit att gilla med Lysa är framförallt deras supersmidiga tjänst. Enklare än så här blir det nog inte bli att handla riktigt bra och riskspridda aktie- och räntefonder till ett bättre pris än liknande fonder kostar ute på marknaden hos exempelvis Nordnet eller Avanza. Dessutom agerar Lysas robot som ombalanserare, vilket innebär att om fördelningen av innehaven mellan ränte- och aktiefonder avviker, på grund av rörelserna på marknaden, så ombalanseras portföljen automatiskt så att fördelningen mellan ränte- och aktiefonder består. Eftersom studier visar på att ombalanserade portföljer avkastar ett genomsnitt om 0,4% mer per år, och dessutom med mindre risk över 10 år, än portföljer som inte ombalanseras, är den automatiska ombalanseringen som Lysa erbjuder en klar, och tidsbesparande, fördel.
Bästa sättet att investera enligt forskningen
”Lysas tjänst utgår från den forskning som gjorts inom området och som belönats med nobelpris då denna strategi visat sig vara det bästa sättet att investera på på sikt, vilket bara gör den ännu mer attraktiv i mina ögon.”
Detta är således;
- enbart exponera sig för risker man kan hantera
- avgifter ska vara mycket låga
- god diversifiering ökar den förväntade avkastningen
Så när man startar upp ett Lysa konto får man därför genomgå en riskprofilsanalys och utifrån analysen föreslås således en väldiversifierad mix mellan räntor och aktiefonder baserade på individuella behov, önskemål och riskprofil. En bra riktlinje brukar vara att äga lika mycket räntefonder som du är gammal. Så jag som är 33 år borde rimligtvis äga 33% räntefonder och 66% aktiefonder. Nu har jag dock valt en lite annorlunda och mer aggressiv strategi där jag har 90% i aktiefonder och 10% i räntefonder, som enligt forskning också är en välutarbetad och bra strategi, tom bättre än att äga 100% aktiefonder. Detta går naturligtvis enkelt att reglera själv inne på Lysas tjänst och fördelningen går dessutom att enkelt ändra över tid om man vill. Toppensmidigt!
Investerar i över 6000 bolag inom olika geografier och branscher globalt
För att ytterligare sprida risken exponeras portföljen mot olika geografier och branscher och fokus ligger globalt snarare än lokalt, vilket jag uppskattar då vi svenskar tenderar att överreklamera vår egen svenska marknad som enbart står för en minimal andel av hela den samlade världsekonomin. Dessutom är det ju inte i Sverige som den främsta utvecklingen kommer ske framöver, utan i utvecklingsekonomierna så som Indien, Afrika och Kina.
Lysa säger sig ha över 6000 bolag och 5000 ränteinstrument att tillgå genom sina Vanguard fonder, vilket gör att man vid varje insättning investerar i tusentals bolag världen över. Vanguard Group är dessutom världens största indexförvaltare och var först i världen med att, 1975, lansera en indexfond. Vanguard betalar inte heller sina distributörer någon kick-back eller annan slags kompensation, vilket medför att det inte är så många plattformar som vill erbjuda just Vanguard fonderna. Därför är jag extra glad att genom Lysa kunna ta del av Vanguards fonder som enligt en ny undersökning visar att 86 % av Vanguards fonder slår sina konkurrenter de senaste 5 åren och 94 % de senaste 10 åren! Det är därför inte så underligt att fonder med dyra avgifter ligger efter redan innan tävlingen börjat och bilderna får tala sitt tydliga språk. Läs gärna undersökningen här; https://advisors.vanguard.com/VGApp/iip/site/advisor/researchcommentary/article/IWE_News2017PerformanceReport
Massa fördelar och lägre avgifter
Så förutom att jag får fonder i världsklass, som annars är svåra att få tag på, enkelheten, den automatiska ombalanseringen och en fördelaktig diversifieringen så är priset på fonderna en stor fördel! Till skillnad från andra aktörer syns dessutom samtliga avgifter, inklusive kostnaden för underliggande instrument, som dragits och dessutom uppskattar Lysa vad den årliga kostnaden för mig kommer bli. Det gör det lätt att få en uppfattning om hur stor skatt för ISK-kontot man behöver planera att ha tillgång till när det är dags.
Den låga avgiften på 0,24% är dessutom densamma oavsett vilka bolag Lysaroboten föreslår. Har du över 200 000 på kontot blir priset dessutom ännu lägre! Stort plus! Detta gör i mina ögon Lysa till ett väldigt konkurrenskraftigt alternativ.
Skatten hos Lysa är densamma som för alla ISK-konton; 0,477% år 2018 och det går rakt in i deklarationen utan att du behöver fundera. För ett konto med ca 100 000 blir det skatten några tior per månad.
”Jag tycker verkligen att Lysa fått till det med sin robottjänst som gör det enkelt att passivt köpa fonder i världsklass utan att behöva lyfta ett finger.”
Jag väljer därför Lysa alla dagar i veckan framför andra typer av liknande tjänster och är tacksam över att mitt sparande nu blivit ännu enklare och helt automatiserat. Så tusen tack för det Lysa!
För att öppna ett konto på Lysa kan du med fördel klicka på följande länk; https://lysa.se/bli-kund (Reklamlänk)
Eller om du vill läsa mer om Lysa på hemsidan; https://lysa.se (Reklamlänk)
Varmt lycka till med din fondrobot och dela gärna med dig hur det går för dig!
Med värme
Elisabeth
Disclaimer
Jag får en liten ersättning från Lysa (Reklamlänk) för de kunder som använder min länk för att bli kund. Vill du vara med och bidra till bloggens utveckling och tycker du att jag förtjänar den ersättningen och kan vara en bra person att ha relation med och få hjälp av så skulle jag uppskatta om du vill använda länkarna ovan.
Tycker du inte det så Googlar du bara fram Lysa på vanligt sätt och då är det någon annan eller ingen alls som ges den lilla ersättningen istället för mig. Oavsett hur du väljer så är Lysa något som jag är övertygad att du kommer att uppskatta mycket framöver, precis som jag gör!