Intervju i videoformat
Intervjun i textformat
Berätta om Rika Kvinnor, varför startade du detta projekt?
Idén till bloggen RikaKvinnor.se föddes faktiskt under ett meditationsretreat våren 2017 (inte 2007 som jag säger i intervjun). Några månader tidigare hade jag börjat skriva personliga krönikor med en spirituell underton och tillhörande färgglada Excelgrafer över min egen privatekonomis utveckling, och därigenom resan mot ekonomisk frihet och strävan efter att ”gå i pension” innan 40, på Facebookgruppen ”Economista -Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi”. Economista, som är en grupp på Facebook för kvinnor som diskuterar; aktier, investeringar, privatekonomi etc och som på ett år växt till över 80 000 medlemmar, blev snart ett naturligt forum för mig att uttrycka mig på.
För första gången fick jag nämligen stor positiv respons för mina, ibland, kontroversiella idéer, mitt privatekonomiska intresse i kombination med personlig utveckling och ett holistiskt och spirituellt synsätt på detta. Många efterfrågade dessutom var man kunde läsa mer om mig och på så vis föddes idén till bloggen. Dessutom såg jag en möjlighet att ta in fler perspektiv kring ämnet ekonomi och prata om ekonomi ur ett helhetsperspektiv, vilket jag saknade i Economistagruppen, som mestadels fokuserar på de rent monetära aspekterna av ekonomi.
För ekonomi innefattar inte enbart pengaflöden som vi initialt brukar tänka när vi pratar ekonomi, utan ekonomi är enligt Wikipedia; ”läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet. Med knapphet menas att tillgängliga resurser är begränsade i förhållande till totala önskemål och behov”.
Därmed finns det ytterligare perspektiv av ämnet ekonomi, och för mig innefattar ett rikt liv att arbeta med att skapa synergier mellan alla olika aspekter. Dessutom är min önskan att göra bloggen tillsammans med läsarna, för vad vore RikaKvinnor utan just oss kvinnor?
Vem är du, berätta om din bakgrund och varför du är där du är idag!
Jag som grundat och driver bloggen RikaKvinnor.se heter Elisabeth Svensson, är nyss 33 årfyllda och bor i den fantastiska staden, och tillika ”Sveriges Riviera”; Malmö tillsammans med min älskade sambo som är specialistläkare inom allmänmedicin och en grym poplåtsmusiker!
Själv har jag en bakgrund som civilekonom från Lunds Universitet, samt inom individ- organisation- och samhällsutveckling via MIT – Massachusetts Insitute of Technology. Dessutom är jag diplomerad Mindfulnessinstruktör via Mindfulnessgruppen i Stockholm.
När jag inte driver bloggen; RikvaKvinnor.se, eller arbetar med något av mina andra roliga projekt, arbetar jag just nu som Business Controller på ett IT-bolag. Så tillsynes är jag en ganska ”vanlig Svensson”.
Min bakgrund som investerare sträcker sig ända till 1997, då jag som 12 åring övertalade min mamma att köpa mina första H&M-aktier. Vad jag inte förstod då var att detta skulle bli starten på en livslång resa och ett av mina största intressen; ”Att-göra-pengar-av-pengar”.
Dock var det först 2011, 26 år gammal, som jag på riktigt började bygga en pengamaskin, inspirerad av dåvarande pojkvännen Tobias Schildfat, författaren till ”Vägen till din första miljon”. Dessvärre startade resan inte på bästa tänkbara sätt, och jag förlorade initialt en stor del av det investerade kapitalet. Idag vet jag bättre och försöker investera långsiktigt, tålmodigt och hållbart, istället för våghalsigt, kortsiktigt och riskabelt
Hur ser du på ekonomisk frihet?
För mig innebär ekonomisk frihet större valmöjligheter för mig och min familj. Jag tror på att vi människor behöver känna oss fria, och så som dagens samhällen är uppbyggda, tvingas mertalet av oss istället in i en slags mall som inte alls rimmar med utvecklingen i samhället övrigt.
De flesta av oss i Sverige och västvärlden står de facto högst upp på Maslows behovshierarkitrappa och ändå är de psykosociala problemen större än någonsin. Vi har i praktiken allt vi behöver i form av tillfredställda grundläggande behov, materiella ting och bekvämligheter. Men ändå visar undersökningar att vi är olyckligare än någonsin. Och min tes är att vi fortfarande letar efter lyckan på fel ställen.
För nästa steg i Malslovs behovstrappa är självförverkligande och där tror jag att aspekterna frihet och valmöjlighet är av stor vikt. Och om vi upplever att vi inte har frihet eller valmöjlighet tenderar vi att bli olyckliga.
De flesta jag pratar med vill arbeta, utvecklas och bidra till något större. Men man vill egentligen göra det på egna villkor. Och här ser jag att en ekonomisk frihet kan skapa fler möjligheter. Det är stor skillnad på att behöva arbeta för att man måste, eller att arbeta för att man verkligen vill det och tycker det är kul.
Vad brinner du för, vad är din passion?
Min passion i livet är att inspirera, och utmana framförallt kvinnor, till ett rikare liv inom alla områden i livet. Och framförallt det ekonomiska och spirituella. Jag älskar också att nätverka och finna synergier mellan olika personer och projekt. Med andra ord brinner jag för att hjälpa andra människor.
Dessutom är jag otroligt nyfiken och älskar att lära mig nya saker. Därför läser jag minst en icke skönlitterär bok i månaden och går på minst en ny kurs varje år, samtidigt som jag ständigt utvecklas inom mina olika företagsprojekt. Om jag inte utvecklas så avvecklas jag.
Vad gör du idag och vad vill du göra om fem år?
Idag livnär jag mig till ca 50% på mina egna projekt och passiva inkomster och resterande del genom en traditionella anställning. Målet är att bli helt självgående senast 2025, när jag fyller 40. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag ska gå i pension vid 40, vilket är lite sanning med modifikation, eftersom jag naturligtvis inte kommer sluta arbeta. Skillnaden är att inte behöva arbeta om man inte längre är beroende av en traditionell inkomst. Dock verkar det som att målet kommer nås betydligt snabbare än jag kunnat räkna med, så jag vågar nästan säga att om 5 år kommer jag vara ekonomisk fri och då vill jag arbeta mer med att ”göra världen till en bättre plats”.
Med värme
Catrin Sandgren