Något jag tidigare saknat i min investeringsportfölj var rent fysiskt guld. Alltså inte guld som i smyckesguld som vi bär, utan rent 24-karats investeringsguld i form av tackor. Tidigare har jag enbart investerat i aktier och fonder med guld som underliggande tillgång. Men av någon anledning har det inte känts helt bra i magen.

Ni som tog del av mitt föregående inlägg; ”Vägen till din första miljon – en spikrak väg till finansiell framgång! Eller hur var det egentligen!?”, tack förresten för all den fantastiska feedback jag fick i samband med inlägget, minns säkert att jag förlorade en stor del av mitt totala kapital i aktier under skuldkrisen 2011/2012.

Därför har det blivit extra viktigt för mig att satsa på en långsiktig och hållbar investeringsstrategi med stor spridning i olika tillgångsslag för att minimera och sprida risker. Och fysiskt guld får då ta rollen som krockkudde mot exempelvis börssvängningar, ekonomiska kriser, inflation, Donald Trump, centralbanker etc.

Ekonomi är ju något som tenderar att gå i tioårscykler, vilket innebär att klockan klämtar inför nästa kris efter finanskrisen 2008. Bland annat hävdar författaren och marknadsstrategen James Rickards att en ny finanskris når sin kulm under 2018. Dock är det inget som vet exakt när, var eller hur nästa kris kommer, bara ATT det med stor sannolikhet kommer en ny ekonomisk kris. Rickards har bland annat skrivit många bästsäljare om finansiella kriser och relationen mellan valuta och råvaror. Till hans tes hör också att guldrallyt bara är i sin linda.

Historiskt sätt, har det som småsparare, varit ganska svårt att få tillgång till rent fysiskt investeringsguld till rimliga priser, eftersom guld ofta säljs som minimum i 100g tackor, och då motsvarar en tacka ca 40 000 sek med dagens guldpris. Dessutom behöver guldet förvaras på ett säkert ställe, och i princip finns det inga bankfack kvar att få tag på i Sverige. Visst kan man förvara guldet hemma, men det är få försäkringsbolag som åtar sig att försäkra guldet. Mitt försäkringsbolag, och några andra försäkringsbolag jag varit i kontakt med, gör det nämligen inte. Tack och lov finns det idag enklare lösningar för oss småsparare att köpa fysiskt investeringsguld.

Anledningar till att komplettera en portfölj med rent fysiskt investeringsguld är, enligt mig själv och experterna, ganska många. Dock bör man vara medveten om att guld i sig inte ger någon avkastning eller tillväxt som exempelvis en aktie eller fond. Däremot är guld:

En värdebevarare – för 100 år sedan, år 1917 kostade en nytillverkad T-Ford ca 7 200 sek. Motsvarande värde i guld var år 1917 ca 4,4 kg. Sedan dess har värdet på pengar urholkats och idag skulle du möjligtvis få däck till din bil för motsvarande summa pengar. En 100-lapp har nämligen förlorat 97 % av sitt värde i Sverige under dessa 100 år.

Guld däremot har haft ett bestående värde, och idag värderas 4,4 kg guld till ca 1 760 000 sek. (400 sek/g guld). Med andra ord stiger inte priser över tid, vilket vi vanligtvis tar för givet, utan det är pengar som tappar/förlorar i värde över tid. Guld däremot har haft ett bestående värde över tid.

En försäkring – guld har hitintills varit en bra försäkring mot inflation, ekonomiska kriser, pension, politiker, banker etc

Pengar i sin ursprungsform – guld är, enligt den grundläggande definitionen, ”riktiga pengar”. Pengar, eller det som vi idag kallar valuta (SEK, EUR, USD etc) är enbart ett löfte om pengar så länge vi alla är överens om att valutan, dvs pengarna har ett värde. Det har, genom historien hänt, och det kommer med stor sannolikhet hända igen, att pengar plötsligt tappar i värde.

För vad händer om det tex blir en ny ekonomisk kris och vi vill börja hämta ut våra ”fysiska pengar ” från bankerna? Bankerna i Sverige (och i världen) har maximalt 1-2% i rena ”fysiska pengar” som de kan plocka fram till oss. Resterande 98% är enbart ett löfte om pengar. Så om många av oss plötsligt begär att få ta ut våra ”fysiska pengar” från bankerna, kommer det innebära att det behöver tryckas mer pengar, och då förstår ni säkert vad som händer med värdet på våra ”pengar”. Risken för hyperinflation, likt den på 20-talet i Tyskland, 90-talet i Jugoslavien samt 2008 i Zimbabwe blir överhängande. Summan av kardemumman; pengar/valuta fungerar så länge läget är stabilt och vi alla är överens om värdet på valutan. Guld, däremot är hårdvaluta som historiskt sätt inte tappat i värde utan är i korrekt språkligt bruk ”riktiga” pengar.

En stabil realtillgång – 90 % av allt guld som någonsin utvunnits är fortfarande i omlopp. Det gör att tillgången på guld är stabil. Och precis som skog eller fastigheter är guld en realtillgång, med den positiva skillnaden att guld är mycket lättare att omsätta i realitet (dvs omvandla till fysiska pengar). Realtillgångar har nämligen fördelen att de inte utgör någon annans skuld såsom aktier, obligationer eller valuta. Och det är framförallt detta som medför att värdet på guld inte påverkas negativt av exempelvis ekonomiska kriser. Tvärtom brukar guldvärdet stiga i kristider eftersom många investerare flyttar sina tillgångar till säkrare investeringar, vilket tenderar att öka efterfrågan på guld.

Guld är dessutom, från år 2000, helt befriat från moms i Sverige– vilket gör att vi nu får mer guld för pengarna.

Ett globalt riktvärde brukar vara att ha mellan 8 – 15 % procent av sitt totala kapital i guld och jag har siktet inställt på ca 10 % av min totala portfölj.

Hur ser du på att ta in fysiskt investeringsguld i din portfölj? Vilka för- och nackdelar ser du med just fysiskt guld? Jag har själv den etiska aspekten som min stora akilleshäl, och har därför valt att köpa guld från LBMA-certifierade leverantörer (bla svenska Boliden) som förhoppningsvis följer uppsatta riktlinjer för ansvarsfull ädelmetallhantering som respekterar vår miljö och mänskliga rättigheter vid utvinning, tillverkning och handel.

Jag ser fram emot er feedback.

Trevlig torsdag alla härligt finansiellt intelligenta kvinnor!

 

Inlägget publicerades på Facebookgruppen Economista-Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi den 1 juni 2017