RikaKvinnor bloggen

Unna dig en Kickoff för ditt liv och ekonomi i sommar!

jul 6, 2017 | Personlig utveckling | 0 Kommentarer

Något jag rekommenderar alla, att åtminstone testa, oavsett om man lever själv, eller tillsammans med andra, är att göra en kickoff för ditt liv och din ekonomi. Så varför inte ta tillfället i akt nu under sommarsemestern, när det förhoppningsvis finns gott om tid och energi att reflektera kring det viktigaste som finns – nämligen ditt eget liv!

För om vi inte själva ser till att göra en plan för livet, vem ska göra det då? Risken är att vi, istället för att leva livet på egna villkor, utifrån egna önskemål och drömmar, hamnar i situationen där vi arbetar för någon annans drömmar och mål, och det är ju inte säkert att dessa går i linje med våra egna drömmar och mål.

Så i helgen som var, åkte jag och min älskade sambo iväg på sedvanlig halvårskickoff för vårt gemensamma liv och ekonomi. För egen del är detta ett återkommande event och något vi, två gånger om året, unnar oss att lägga ordentligt med tid och energi på, och däremellan har vi, månadsvis, kortare uppföljningar så att vi ser att vi är på rätt väg för att leva det liv vi vill, fullt ut.

På halvårskickoffen gör vi en noggrann djupdykning och, om det behövs, revidering av våra gemensamma och individuella mål och strategier. Eftersom det finns forskning som visar att; om vi skriver ner våra mål så ökar våra chanser att nå dem med 8 gånger!!!, ser vi till att alltid skriva ner målen och ha dem lättillgängliga så vi kan läsa och upprepa dem ofta.
Våra hjärnor kan nämligen inte skilja på ”fantasi” och ”verklighet”, så när vi skriver ner det vi önskar uppnå programerar vi hjärnan att leta efter lösningar att nå våra mål. Så ordspråket; “Du blir vad du tanker”, passar ganska bra in i sammanhanget här.

De saker vi valt att reflektera kring under kickoffen är bland annat vilka våra viktigaste projekt är, både individuella och gemensamma, samt vilka resurser vi behöver för att ro projekten i hamn. Projekten kan vara alltifrån små enkla projekt som att läsa en bok, till gigantiska projekt som spänner över flera år och ibland hela livet som t.ex. en god fysisk och psykisk hälsa.
Vi pratar också om vilka som varit höjdpunkterna, och varför, under det gångna halvåret. Samt vilka viktiga insikter vi haft, vad som fått oss att utvecklas och växa som personer, och även vilka händelser vi är mest stolta över.

Utöver detta pratar vi om vilka energitjuvar vi behöver ta i tu med och även vad vi vill lägga mindre tid, energi eller pengar på för att kunna frigöra resurser och istället fokusera på, och prioritera, det som faktiskt tar oss mot våra slutgiltiga livsmål. (Våra livsmål går bland annat ut på; ständig utveckling, hälsa, lycka, inspiration, passion, närvaro, djup och kärlek, samt att bidra med detta till så många som möjligt. Och däremellan specificerar vi vad som behövs för att nå dit.)

Vi tittar också framåt och pratar om var vi vill vara inom olika områden i livet och ekonomiskt inom perioder om 1 år, 3 år, 5 år, 10 år och 20 år.

Förutom att prata igenom ämnen som tid, energi, kärlek, hälsa, relationer, personlig utveckling, spiritualitet, karriär och fritid, är vår gemensamma och individuella ekonomi en stor del av vårt kickoffarbete, och i början av juli är det, som vanligt, dags för halvårsbokslut och uppföljning av ekonomin.

Ni som läst tidigare krönikor från mig här på Economista (sök gärna efter dem här i gruppen) har nog förstått att jag är en riktig nörd när det kommer till uppföljningen av min egen privatekonomi, och att jag sköter den minutiöst som att den vore ett företag med månadsbokslut, balans- och resultaträkning, samt uppföljning av olika nyckeltal. För även om livet såklart handlar om så mycket mer, och att njuta och göra saker bara för att de är roliga – och utan att de behöver leda någonstans, är en god ekonomi, som inte baseras på att hela tiden byta tid och energi mot pengar, en stor del av vår strategi för att nå våra drömmar och mål, och därigenom även kunna hjälpa så många som möjligt på vägen.

Därför har andelen passiva inkomster av totala utgifter kommit att bli ett av de viktigaste nyckeltalen för vår individuella och gemensamma ekonomi, och något vi därför väljer att lägga extra mycket fokus på att arbeta med. För, genom att fokusera på att öka andelen passiva inkomster och samtidigt minska andelen aktiva inkomster, kan tid och energi frigöras för att istället ägnas åt de, för oss, stora och viktiga frågorna i livet. Men också för att få mer hälsotid, fritid och tid för familjen, vännerna och resor. Och när dina passiva inkomster överstiger dina totala utgifter är du de facto ekonomiskt fri! Vilket bland annat är ett av våra mål.

Passiva inkomster kan kort och gott beskrivas som; istället för att arbeta hårt för pengar och därmed byta tid och energi mot pengar, som vi ofta gör i traditionella arbeten, så ser vi istället till att lära oss hur vi kan få våra pengar att arbeta hårt för oss, och därmed frigöra tid och energi. Det finns många olika sätt att göra detta på och inget sätt är bättre eller sämre än det andra, det gäller bara att hitta en strategi som passar dig och din familj, och därefter följa strategin tills målet är nått. Själv arbetar vi, bland annat med, utdelningsaktier, ränteintäkter, hyresintäkter, affiliatemarknadsföring, musik, föreläsningar mm.

En av de stora fördelarna med just ekonomiska mål, tillskillnad från andra mål, är att de är enkla att både mäta och följa upp. Eftersom jag själv började mäta, bland annat, passiva inkomster som nyckeltal 2014, är det intressant att, svart på vitt, kunna konstatera att de passiva inkomsterna ständigt ökat över åren, både i reella och procentuella termer, allt eftersom jag valt att lägga mer fokus, sätta tydliga mål och följa upp detta nyckeltal. D.v.s. ”Det som mäts, blir gjort” som den gamla doktrinen sade. Utvecklingen av de passiva inkomsterna under perioden jan-juni år 2014-2017 framgår i graf 1 och 2.

RikaKvinnor.se ǀ Kickoff ditt liv och din ekonomi graf 1 passiva inkomsterRikaKvinnor.se ǀ Kickoff ditt liv och din ekonomi graf 4 inkomster vs utgifter Q2 2014-2017RikaKvinnor.se ǀ Kickoff ditt liv och din ekonomi graf 3 utfall vs budget Q2 2017Dessutom verkar det som att jag, trots tuffa målsättningar för budgeten, lyckas överträffa mina egna förväntningar för den plan jag följer mot ekonomisk frihet och oberoende. Vilket framgår av graf 3. Där framgår det också tydligt, genom det lilla ”hacket” i den rosa kurvan, att jag har en ganska stor del av mitt totala kapital på börsen och som påverkats av senaste månadens börsnedgång. Vilket ger mig insikten att återigen se över fördelningen av mina tillgångsslag och sprida dem ytterligare.

En annan positiv överraskning som framkom genom analysen av halvårsbokslutet, är att intäkterna fortfarande ökat samtidigt som utgifterna minskat, för varje år under perioden jan-juni sedan 2014. Vilket framgår i graf 4. Egentligen borde detta vara omöjligt, då vi redan påverkat våra fasta kostnader i den utsträckning som är möjlig. Och ändå visar grafen på att utgifterna minskat. Återigen, när vi skriver ner det vi önskar att uppnå, så programmerar vi hjärnan att leta efter lösningar att nå våra mål. Som att få minskade utgifter och ökade inkomster till exempel. Utöver detta är det också lite kul att kunna konstatera att jag slagit både OMX och DJ World Index med min portfölj över en 5 årsperiod med en utveckling på i snitt 14% årligen. Inte så illa pinkat för en lat RikaKvinnor.se ǀ Kickoff ditt liv och din ekonomi graf 2 passiva inkomsterbörsinvesterare som jag.

Summa summarum visar resultaten av RikaKvinnor.se ǀ Utfall mot DJ World Indeks Q2 2017halvårsuppföljningen på att; om vi bara ser till att mäta, och därigenom bli medvetna om vår nuvarande situation, utan att lägga någon värdering i om den är bra eller dålig, så verkar det som att, vi kan påverka utfallet mer än vi tror, i den riktning vi vill.

Och tänk vilka möjligheter det faktiskt kan ge oss om vi bara, genom att skriva ner våra mål, upprepa dem för oss själva och kontinuerligt följa upp dem, lättare når målen. Det betyder att vi alla har möjligheten att välja att sätta oss i förarsätet och ta kommando över vårt eget liv och ekonomi. Och hur coolt är inte det!RikaKvinnor.se ǀ Utfall mot OMX Q2 2017

Har du testat att göra en kickoff för ditt liv och/eller ekonomi, eller att skriva ner dina mål någon gång?
Vad har det lett till, och vilka insikter har det gett dig?

Tack för att du orkade läsa enda hit!

Och en härlig torsdag önskar jag er alla härliga Economistas där ute!

PS. Anledningen till att det varit lite tyst kring mig i Economistagruppen på sistone beror det främst på att jag sitter och arbetar med en hel del spännande projekt, och däribland min blogg som kommer släppas efter sommarsemestern 2017 och som kommer handla om allt detta; ekonomi, personlig utveckling, passiva inkomster, investeringar, inre rikedom, meditation, lycka, och vägen till ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende. Om du vill ha förhandstur till bloggen www.RikaKvinnor.se känn dig fri att lägga till mig som vän här på Facebook och/eller skicka ett PM med din E-post så lägger jag till dig i VIP-listan inför bloggreleasen av RikaKvinnor.se.

Inlägget publicerades ursprungligen på Facebookgruppen ”Economista -Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” den 6 juli 2017

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.