RikaKvinnor bloggen

(Kli)matsmarta tips på hur du får ner dina matkostnader

nov 29, 2018 | Finansiell rikedom, Övrigt | 0 Kommentarer

Möt Madeleine Norman, en 28-årig livsnjutande miljövetare som efter ha rest runt och bott på över 30 platser nu bosatt sig i Karlskrona tillsammans med sin son. Madeleine delar med sig av sina bästa tips för hur vi kan leva hållbart i alla möjliga sammanhang, både nationellt, internationellt och lokalt. 

 

Att vara ekologiskt ekonomisk är min strategi

Mat – jag älskar det. Älskar att odla det, kan spendera timmar i köket och skapa nån komplicerad marockansk maträtt för att sedan avnjuta det med vin och vänner ute på altanen en ljummen höstkväll. Det enda jag inte gillar med mat – det är att betala hutlösa summor för det – nej bu och köper helst ekologiskt. Är miljövetare och vi bör leva som vi lär.

Med inspiration som började med ett amerikanskt tv-program om extrema kupongköpare har jag nu blivit riktigt vass på att få ner matkostnaderna, jag får i princip alltid rabatt när jag handlar.  Jag inser att alla inte har tid och ork att göra som jag – men ta och kolla igenom mina tips och tricks, även om att du bara följer ett, två stycken så hjälper det att få ner matkostnaden – samtidigt som du gör ett slag för miljön. Att vara ekologiskt ekonomisk är min strategi när det gäller hela min privatekonomi.

Mat ekonomi Madeleine Norman @RikaKvinnor.se

 

Refunder

Låt oss börja här. Då jag är singelmamma med en aktiv livsstil och många vänner föredrar jag att handla via nätet – i vartfall när det gäller torrvaror. Att skapa konto på Refunder kostar inget, och du får alltid återbäring på det du köper. Använder du denna länk får både du och jag bonus vid ditt första köp för 100 kr. Annars kan du bara klicka in dig på Refunder.se. Jag använder Refunder för hudvård, mat och hotellövernattningar då jag reser mycket i jobbet.

 

Apotek Hjärtat

När det gäller hudvård köper jag Urtekram på Apotek Hjärtat – då får jag även ICAs bonus som sedan ger mig bonuscheckar.

 

Matsmart.se

För torrvaror, går jag först in via Refunder och klickar sedan mig vidare in på Matsmart.se. Om du inte känner till Matsmart sedan innan så är det ett företag som räddar överbliven mat och säljer det till kraftigt rabatterade priser. Det är bäst före och inte sista förbrukningsdag som man erbjuder. Utbudet varierar kraftigt så det gäller att bunkra upp. Själv köper jag ibland 20 kilo mat åt gången som jag sorterar upp i skåpet så att maten med kortast datum står längst fram.  Stapelvaror jag köper härifrån är; pasta, ris, bars, Kung Markattas rågbröd (som jag fryser in) samt kryddor. Jag har också koll på deras glutenfria sektion eftersom jag har flertalet glutenintoleranta i min familj.

Är du intresserad av liknande butiker som Matsmart finns flertalet andra butiker kopplade till dom, som exempelvis Middagsfrid och Linas matkasse. Med andra ord, genom att först logga in via en återbäringsajt och därefter klicka in mig på den önskade butiken får jag således pengar tillbaka på de varor jag ändå skulle handla.

 

Fysiska butiker

Fysiska butiker är för mig ett nödvändigt ont. I min hemstad finns det två stora affärer, CityGross och Ica Maxi (tyvärr inget COOP så har ingen strategi för den butiken). Jag är medlem i båda deras kundklubbar. När man handlar i en fysisk butik krävs det planering. Ha en inköpslista! Men var även redo om det finns kampanj på något du ändå brukar handla. Handla ALDRIG något du inte brukar köpa i vanliga fall trots bra pris.

 

Kuponger

Innan vi går in på min strategi för att handla på ICA och CityGross kommer här kort om kuponger. Går du in i en affär och ser en kupong på en vara du brukar köpa, kolla datum på kupongen och ta 2-3 av kupongerna med dig hem. Det är tillåtet och nästa gång du handlar får du några kr tillbaka på varan. Jag har två plånböcker, en liten och en stor, i den stora förvarar jag mina kuponger. Rensar det 1 gång i månaden och kastar utdaterade när jag ändå gör min inköpslista.

 

CityGross

Här handlar jag en gång i månaden. Är man dessutom medlem i deras kundklubb får man 10% rabatt på ett helt köp en 1 gång i månaden. De har även mycket storförpackningar och överlag bra priser på tex; olja, jordnötssmör (i kiloförpackning), kött för de få gånger vi äter det, vitaminer, mjöl, linser, falafel, te, kaffe och smör.

är jag samlat på mig de varor jag planerat att handla beger jag mig till kassan. Viktigaste här är ordningen du skannar i. Börja först med 10% kupongen – då dras 10% på hela köpsumman. Därefter, om du har några kuponger, skannar du dessa. Än så länge fungerar detta lilla trick 😉

 

ICA Maxi

Detta är den butik som jag gör komplementköp i eftersom den ligger precis vid den busshållplats jag använder för att komma hem. Här brukar jag även passa på att vara pedagogisk med min son och försöker lära honom matsmarta inköp.

På Ica Maxi finns nämligen kortet MaxiKul för barn. Detta kort är gratis och ditt barn får en liten gåva när hen scannar sitt egna kort. Min son tar alltid en äpplebar – perfekt som mellanmål på bussen hem.

Även här ser jag till att jag har mina kuponger med mig, plus bonusen man får genom deras kundkort. Och eftersom jag besöker denna butik ofta märker jag av deras trender i kampanjer. Till exempel erbjuder de 2 för 30 kr på chips varannan vecka. Då passar vi på att köpa en till helgen och dessutom en till nästa helg. Detta blir dessutom en bra träning på uppskjuten belöning för min son, dvs att man kan vänta på något gott.

 

Sammanfattningsvis

Detta är mina inköpsrutiner för mat och hygien som medfört att jag och min son sparar in tusentalskronor på mat varje månad. Sammanfattningen kommer därför här;

  • Ha koll på vad du köper, så att du inte köper något du inte äter eller använder men var också noga med att det du köper faktiskt blir använt.
  • Var flexibel budgetmässigt så du kan bunkra upp om det är bra pris på någon vara du ofta använder och ha koll på kampanjer och rabatter – och nyttja dom!
  • Glöm inte; kolla så att priserna stämmer! Någon gång i månaden upptäcker jag att det står fel pris och då är det priset på hyllan som gäller – inte vad som står i kassan. Dessutom får du 25kr tillbaka på samtliga ICA-butiker om du upptäcker någon felaktighet i prissättning. Säg bara till i kassan så får du en 25kr kupong.

Genom att använda dessa tips och trix har jag och min son lyckats dra ner våra matkostnader till mellan 1000-1500 kr per månad. Och de pengar vi spar via Refunder, det går direkt till inköp av hållbara aktier.

 

Hoppas ni fick lite tips, trix och inspiration från mig!
Madeleine Norman 

 

Du hittar Madeleine på Instagram under ”Madeleine Norman

 

 

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.