RikaKvinnor bloggen

Investera klimatsmart i solenenegi

apr 4, 2019 | Finansiell rikedom, Hållbart Sparande, Samarbete | 0 Kommentarer

För några veckor sedan hade RikaKvinnor.se den stora äran att få intervjua Hanna från Trine angående deras affärsmodell för hållbara investeringar och sparande i solenergi. Hanna berättar varför man ska investera i solenergi, vilka riskerna är samt hur du går tillväga.
Observera att den här artikeln är ett samarbete tillsammans med Trine AB. Jag investerar själv i Trine och skulle aldrig skriva om något jag inte själv tror på eller prövat. Anledningen till att jag gillar Trine är att det är en investering med möjlighet till avkastning som samtidigt ger social och miljömässig nytta.

Känn dig fri att läsa mer om Trine här (annonslänk) 


Vad är Trine?

Vi gör det möjligt för privatpersoner och företag att investera i ren solenergi. Det finns många bolag i världen som försöker bygga upp förnybar energi, och vad dessa bolag ofta behöver är kapital. Här kan därför Trine komma in och hjälpa bolagen genom att agera som länken mellan privatpersoner och företag som vill låna ut sina pengar till en förväntad avkastning, och företagen som vill satsa på och bygga ut solenergin. Du som investerare får då möjlighet till en ekonomisk avkastning, samtidigt som du gör en social och miljömässig nytta.


Varför man ska investera hos er?

Dels för att se till att dina pengar faktiskt jobbar för både en bättre värld, genom att människor kan få tillgång till ren energi, men också för att ge dig som lånar ut pengar en god avkastning på ditt kapital. Istället för att kanske investera i saker du egentligen inte vet vad det är, eller tror på, så kan du flytta kapitalet till något som du faktiskt vill investera i. Och vill vi ha en bättre framtid måste vi också investera i de saker vi tror kan bidra till den utvecklingen.


Vem är den typiska kunden?

Det skulle jag säga är någon som redan idag investerar och sparar på tex Avanza eller Nordnet i fonder och liknande, men som också skulle vilja att ens pengar gör någonting bra. Vi har ganska många kunder som är drivna av just klimatfrågan, men samtidigt vill man inte kompromissa med avkastningen, och där är vi ett bra alternativ. Totalt har vi drygt 8500 investerare. Så det är fortfarande en väldigt liten del av den totala populationen i Sverige.


Vilka risker finns det?

Den absolut största risken är att bolaget vi lånar ut pengar till inte klarar av att betala tillbaka till våra investerare. Vi gör naturligtvis alltid en grundlig bedömning av bolagen och deras affärsmodell och den bygger till ganska stor del på det finansiella underlaget.

Då kikar vi bland annat på vilket kassaflöde verksamheten har. Vad de har för omsättning och vinstmarginal? Hur mycket likviditet har bolaget och hur mycket skulle de i så fall klara av att ta i skuld? Men också hur uppställningen i bolaget ser ut, vilka deras samarbetspartners är, och klassiska saker som tex hur bolagen på sikt kommer kunna växa och skala verksamheten. Sedan bedömer vi även deras egna kundportfölj och kvaliteten på kunderna och distributionsleden granskas.

De flesta bolagen vi samarbetar med befinner sig dessutom på marknader som kan påverkas av till exempel valutakursförändring, väderförhållanden och politiska beslut. Detta gäller egentligen för alla globala finansmarknader, och som kund behöver man förstå det. Att det är olika typer av risker här mot börsen till exempel, och det går inte riktigt att jämföra dem.


Hur ser ert track-record ut?

Vi har en defaultrate på 3,5 % av portföljens värde. Konkret innebär det att vi har ett lån som vi ganska nyligen satte i default. Det är faktiskt det första lånet där investerare kommer förlora delar av sin kapitalinsats. Tidigare har vi, vid dessa tillfällen, när lån inte kunnat återbetalas enligt plan, kunnat gå in tillsammans med några andra tredjepartsaktörer och ersätta kapitalinsatsen. Men i detta fall kommer vi tyvärr inte ha den möjligheten.  

Vi har dock arbetat mycket med och blivit bättre på vår analys av bolag och risker. Så det vi jobbar mycket med nu är just att göra riskbedömningarna så bra som möjligt. Här har vi valt en ganska låg- till medelrisk som absolut maximum för riskexponering.

Hur många lån har ni finansierat?

Vi har 56 lån som hittills finansierats sedan starten 2016. Totalt har vi ungefär 176 miljoner € investerat via sajten med olika löptider och ca 2 miljoner € har hittills återbetalats till investerare.

Kan man risksprida sina investeringar hos er?

Det är möjligt att, över en två till tremånadersperiod, investera i många olika lån och på så vis sprida sina risker på olika lån. Det man dock ska vara observant på är att vi ibland ger flera lån till samma bolag, så kika gärna så att du även sprider risken mellan olika bolag. Eller att bolaget åtminstone är spritt på olika geografiska marknader.

Varför just Afrika?

Vi ville låta de bästa bolagen med de bästa entreprenörerna guida oss vart i världen vi skulle starta, och därför blev det östra Afrika. Vi har dock inget självändamål att enbart investera i Afrika, men det var tidigt tydligt att behoven och marknaden finns där. Och därför har det också varit en bra marknad att starta på eftersom marknaden är ganska mogen och att man kommit långt med exempelvis mobilanvändningen. Och kunder som har tillgång till mobiltelefoner kan således betala för sig med mobilen.

Just därför att infrastrukturen fungerar väl här har vi kunnat fortsätta växa vilket gjort att det har blivit en ganska tung exponering just i östra Afrika. Men vi har alltid haft globala ambitioner vilket innebär att där det finns behov och spännande bolag, där ska vi finnas med vår finansiering. Ett sätt vi använder idag är att följa med de partners vi redan jobbar med, så om de tex expanderar till Indien eller Pakistan så försöker vi se hur vi kan bidra med den finansiering som behövs.Eftersom vi redan känner bolaget blir startsträckan kortare, även om vi behöver förstå hur marknaden fungerar där, och vilka skillnader som kan finnas etcetera.

Hur kommer man igång att börja spara i solenergi via Trine?

Då går man in på trine.com (annonslänk) och kikar på vilka lån som finns listade just nu. Här finns också all information om bolagen. Det är väldigt enkelt att komma igång och du kan investera alltifrån 25 € och uppåt. Du betalar enkelt med kort eller via banköverföring och sen har du en investering i solenergi. Det ska vara lätt och göra rätt helt enkelt!

Sista frågan; Investerar du själv i Trine?

Ja absolut gör jag det. Inte hela min portfölj, det skulle jag inte rekommendera någon. Men absolut investerar jag och framförallt i sådant jag tycker är intressant, eller om jag hört något nytt från bolagen vi jobbar med. Men också om det är en marknad jag är nyfiken på, så väljer jag mina investeringarna efter det. Och sen har jag såklart någon typ utav riskexponering. Min investeringsstrategi har varit fler investeringar med något mindre summa snarare än fåtal stora investeringar. Men det är självklart individuellt och i slutändan handlar det om att välja det som känns rätt för dig personligen.

Tusen tack för intervjun Hanna!

Du kan givetvis läsa mer om Trine på hemsidan trine.com (annonslänk)

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.