RikaKvinnor bloggen

Lev minimalistiskt – känn dig rik

jul 6, 2018 | Finansiell rikedom, Inre rikedom | 2 Kommentarer

Tova Larsson, styrelsemedlem Unga Aktiesparare i Jönköping, är RikaKvinnor.se nya skribent som generöst delar med sig av sin ekonomiska och personliga utvecklingsresa utifrån en ung tjejs perspektiv med allt vad det innebär från att spara ihop till insats till första lägenheten, till att lägga upp en studentbudget och samtidigt lyckas spara och investera för framtiden.

Jag tror det finns ett sätt att känna inre rikedom och känna sig väldigt rik utan att det behöver betyda att man är extremt ”pengarik”. Ett knep kan vara att ha en minimalistisk levnadsstil! Det kan låta motsägelsefullt men jag ska förklara närmre hur jag tänker.

Det finns olika varianter av minimalism. Ett exempel är Fumio Sasaki som är författare till boken ”Hejdå saker” som endast äger en liten trälåda, ett skrivbord och en madrass och han beskriver sig som lyckligare än någonsin. Det är en typ av minimalism, men den känns orimlig och extrem för mig. Den typen av minimalism som jag gillar är att verkligen tänka igenom de köp man ska göra, använda det som redan finns och inte shoppa bara för shoppandets skull.

 

Varför?

Min främsta anledning är faktiskt miljön. Det gör mig så rädd att vi inte tar hand om vår planet, och överdriven konsumtion är en stor anledning som jag tycker är relativt lätt att påverka. Det kan vara svårt att stå emot impulsen att köpa produkter som du vill ha, men de känslorna blir svagare när du har stått emot impulserna förut. Att producera nytt och hela tiden vilja ha det senaste är dåligt för miljön och därför försöker jag minimera min konsumtion och leva minimalistiskt.

 

Behöver jag verkligen fler byxor?

För min del handlar det inte om att rensa ut allt som jag redan har köpt, utan det handlar om att inte köpa onödiga nya saker. Behöver jag verkligen fler byxor? Måste man ha en tekokare eller är det lika smidigt att koka te med kastrull och lock? Att minska konsumtionen har en positiv påverkan på miljön men en ännu större påverkan på privatekonomin. Om du inte köper allt som du i första sekund vill ha, så får du inte så stora utgifter och kan därmed spara mer. Eller lägga pengarna på sådant som är roligt eller utvecklande men eventuellt dyrare. En resa, utbildning eller kanske en kontantinsats på sikt? Om du lever minimalistiskt så behöver du inte heller lika mycket pengar för att ”känna dig rik”. Du har troligtvis råd med det som du vill ha på riktigt. Själv känner jag mer och mer att jag har allt jag behöver. Och den känslan tror jag blir starkare ju mer minimalistiskt man lever. De som drömmer om att bli ekonomiskt fria, alltså att kunna leva på inkomster från kapital eller passiva inkomster, borde också vilja leva minimalistiskt för ju mindre utgifter du har, desto snabbare täcker inkomsterna utgifterna.

 

Dokumentären Minimalism på Netflix har inspirerat

Jag började fundera på minimalism efter att ha sett dokumentären Minimalism på Netflix. En tankeväckande händelse var när jag packade för en resa som jag gjorde i höstas. Jag var borta i tre månader och hade med mig allt som jag behövde i en väska! Det syntes inte ens hemma att jag var borta, trots att jag hade med mig allt som jag behöver för tre månader! Visst, jag var lite trött på kläderna som jag hade använt i tre månader, men annars saknade jag inga saker. Personer och viss mat kunde jag dock sakna.

En annan känsla som har hängt kvar efter resan är känslan av att göra sig av med saker. När man har en 15 kg tung ryggsäck så blir det en stor grej att slänga något. Jag hade med mig tre pocketböcker som jag läste och lämnade under tiden och det var en sån skön känsla. Det gjorde också att jag hittade andra böcker som jag kunde bära under någon vecka och sen lämna när jag läst dem. Till och med schamponera sig kändes bra för att väskan blev lättare av det ?

 

Mina fem bästa minimalistiska tips

  • När du ska ge en present så försök att inte köpa en produkt. En upplevelse som picknick eller en övernattning är mer personligt och minnet stannar troligtvis kvar längre. Även aktier eller träd är en bra minimalistisk present ? Blir du bortbjuden så köp något ätbart som förhoppningsvis alltid går åt,  skippa doftljuset och kökshandduken. Böcker du läst och uppskattat är också bra att ge bort som en fin gåva.
  • Rensa i din garderob. Dels får du en större andel kläder som du använder och gillar men också för att du förmodligen inte kommer behålla kläder som du inte använt på månader (eller år). Du inser hur mycket kläder du faktiskt har och kommer troligtvis ”hitta” sådant som du hade glömt bort.
  • På tal om kläder, et annat tips som jag själv är dålig på att följa men som är riktigt bra, är att plocka undan kläder efter säsong. När det blir varmare eller kallare tar du fram kläderna och då känns det som du har nya kläder ett litet tag.
  • Det är lättare än någonsin att leva minimalistiskt för tänk vad mycket som finns digitalt eller i mobilen. Miniräknare, anteckningsbok, kalender, kamera, kartbok, ficklampa och CD är exempel på saker som inte behövs om man har en smartphone. Självklart får du ha till exempel en anteckningsbok om du gillar att skriva för hand men köp bara saker som du faktiskt använder.
  • Sortera i badrumsskåpet. Det är ju olika för alla men jag använder inte ögoncrèmen som skulle vara fantastisk eller alla nagellack som jag har. Därför vet jag också att jag inte behöver köpa nya nagellack eller bli intresserad av en kräm som ska göra att håret glänser till exempel. Jag känner mig själv och vet att jag inte kommer använda det ändå. Detta medför dock inte att jag kommer slänga ögoncrèmen utan jag försöker ändå använda upp den för att få ett upplevt värde av pengarna. Likaså smycken, jag har fler än vad jag använder. Om jag hittar några fina örhängen på rea ställer jag mig alltid frågan; vad gör att jag kommer använda dessa mer än de andra smyckena som ligger där hemma

Citat rikedom @RikaKvinnor.se fotograf Tova Larsson

Att leva minimalistiskt är, enligt mig, roligt och dessutom är det bra för mig, dig och miljön. Man väljer själv vilken nivå man vill lägga sig på och det är egentligen inte komplicerat. Försök stå emot viljan att shoppa och försök rensa ut eller sälja det du inte längre behöver eller vill ha kvar. Du får mindre utgifter och känner troligtvis att du ändå har allt som du behöver.

Är du intresserad av att läsa mer om denna livsstil, så finns det två böcker: ”Hejdå saker” av Fumio Sasaki och ”Prylbanta” av Elisabeth Byström och Johan Ernfors. Jag har ännu inte läst någon av dem än men jag har reserverat ”Prylbanta” på biblioteket. Det var 28 personer före i kö så det visar att de som läser den boken inte har lust att köpa den ? Författarna till ”Prylbanta” har även en intressant blogg om ämnet som heter minimalisterna.se. Kom ihåg att shopaholic kan bli saveaholic, eftersom det också ger kickar att spara!

//Tova Larsson

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.