Nu får ni träffa Amanda Borneke, en 25-årig, glad skåning som precis flyttat till Göteborg. Hon är Grundare och hållbarhetscoach på Borneke Miljökommunikation, driver instagramkontot @hallbarprofil och är en utsedd till en av Sveriges hållbarhetstalanger 2019. Hon leder verksamheter i hållbar profilering, varumärkesutveckling och sociala medier. Här delar hon med sig av vilka rikedomar som finns med att driva eget och hur man vågar ta första steget.
Egenanställningen gjorde mitt liv rikare
Förr jobbade jag alltid gratis eller pro-bono eftersom att jag hade noll koll på hur jag kunde ta betalt för mina tjänster. Jag funderade så länge på att ta steget till att bli egenföretagare och följa mina drömmar om att bli konsult inom hållbarhet och marknadsföring. Jag vågade inte för att för att jag inte förstod olika bolagsformer (vad är det för skillnad på egen firma eller aktiebolag ens?!) samt att administration och ekonomi är det värsta jag vet.
Känner du igen dig? Då kanske en egenanställning kan vara ett verktyg så att du också kan uppfylla dina drömmar. Jag tyckte det perfekt för att testa en ny företagsidé där inkomsten är oregelbunden och/eller mellan cirka 0- 20 000/månad. Perfekt om du är i uppstarten på ditt företag eller om du vill extraknäcka vid sidan av.
”Jag gör ingen administration eller bokföring vilket gör att jag får mer tid till att göra det jag är bäst på. Att coacha verksamheter inom hållbarhet”.
Stolthet
När kände du dig senast stolt över dig själv? Det är magiskt. Tänk dig då att känna det – varje dag. Det är en oslagbar känsla att arbeta för mig själv och ha möjligheten att bygga upp något eget från grunden. Det är mina visioner, mina ledord och mina samarbetspartners – inte min arbetsgivares. Jag är inte bara min egen chef, jag är också mitt eget varumärke. Stort!
Frihet
Jag vaknar och tar en lång frukost. Första mötet är inbokat precis när rusningstrafiken har slutat, Mina dagar som frustrerad pendlingsresenär är över, och jag saknar dem inte. Inget bråk om organisationsförändringar eller dålig stämning på jobbet. Jag är min bästa kollega till mig själv och hela världen är min arbetsplats! Där finns inte längre någon klump i magen över att pussla ihop vardagen samtidigt som jag skulle prestera på topp inför chef och kollegor som ständigt fanns närvarande. Mitt självstyre att ensam kunna planera dagar, veckor och månader innebär en enorm lättnad.
Möjlighet
Du är inte längre fast i din titel. Personer som kan ekonomi ska arbeta med ekonomi, personer som är duktiga med marknadsföring ska syssla med marknadsföring. Jag har alltid känt mig bunden av att ha en arbetsroll och min kreativitet slocknade. Med min egenanställning kan jag däremot syssla med allt mellan himmel och jord – jag är skribent, miljövetare, upphandlare, PR-ansvarig och tekniker i en och samma person. Det skapar en bas och erfarenhet till den dagen då jag väljer att omvandla min egenanställning till ett aktiebolag.
Att kunna tacka nej
Du är den enda som bestämmer vilka uppdrag du tar eller vilken bransch du vill befinna dig i. Du behöver inte tvingas jobba med den där kunden eller uppdraget som ingen egentligen gillar. Lita på din magkänsla. Det finns faktiskt en eloge och prestige i att säga ”Nej tyvärr, en miljörevision passar inte mitt varumärke. Jag tar uppdrag inom hållbar profil, varumärke och sociala medier”.

Bildtext: Min egenanställning har öppnat så många möjligheter och mig rik på stolthet och frihet i mitt liv. Nu vill jag inspirera, motivera och engagera andra kvinnor att följa sina drömmar. Fotograf: Anna-Carin Isaksson.
Såhär gör du för att bli egenanställd
Rent praktiskt går det till som att du anställer dig själv via ett plattformsföretag. Det finns t.ex. CoolCompany (som jag själv använder), Frilansfinans eller Red flag. Plattformsföretaget sköter bokföringen, inbetalning av skatter och sociala avgifter mot en avgift på 0-6% av totalbeloppet som faktureras. Det som skiljer dem åt är huruvida du är försäkrad via plattformsföretaget eller inte. Det finns ingen egenanställning där du är försäkrad inom högriskområden som t.ex. elektriker eller uppe på höga byggställningar. Ditt ansvarar av avtalet är att skaffa dina egna uppdrag och se till att du betalt för dessa.
Vem passar denna anställningsform för?
Den här anställningsformen passar bäst för dig som inte behöver göra stora investeringar i ditt företag, eller för dig som redan har de verktygen du behöver för att genomföra dina uppdrag. Du vill styra din arbetstid och fakturera utan F-skattsedel. Du kanske jobbar som frilansare, konsult, föreläsare, gästbloggare, make-up artist etc. Det kan också passa dig som är student och som vill använda egenanställning för extra inkomster av tillfälliga arbeten eller om du är pensionär och vill fortsätta att arbeta fast under friare former.
Ett faktureringsföretag kan vara ett alternativ för att komma i gång snabbt (oavsett inkomst/månad). På längre sikt tjänar du på att starta företag (inkomst större än 20 000kr/månad), dels för att du slipper avgiften till faktureringsföretaget och dels för att du kan göra större avdrag. Vill du dra av hela kostnaden för en jobbdator bör du starta företag nu.
Vad behöver jag tänka på?
Du kan inte göra avdrag för inköp i ditt företag. Låt säga att du behöver köpa in en dator för att kunna utföra dina uppdrag. Detta i sin tur gör att det blir mindre pengar över till dig, eftersom du måste betala din utrustning med privata pengar som redan är skattade. Du kan heller inte anställda någon eller ta ut bonusar.
Skillnad mellan jobb och fritid
Att säga hejdå och gå hem finns inte på kartan. Jobbet är du och du är jobbet. Det är något som är mest svårt i början innan du hittar balansen. När du älskar ditt jobb är det lätt att jobba dygnet runt. Ta hand om dig!
Avsaknad av kollegor
Ibland känns det tungt att vara självständig. Det känns ensamt. Jag saknar mest det spontana snacket i korridoren eller att genomföra practical jokes. Vissa kollegor blir vänner för livet. Jag hanterar detta genom att sitta i miljöer med mycket människor, t.ex. ett bibliotek. I mina avtal kan det också ingå att jag får sitta på deras kontor och arbeta i 1-2 dagar.
Förmåner
Som egenanställd är du din egen arbetsgivare och får dela ut friskvårdsbidrag, pension, traktamente och betalda semesterdagar. Det är något som du kan välja att ha med i din prisbild eller förhandla med inför varje uppdrag. Jag själv skulle aldrig räkna bort min pension eller semesterdagar.
Tänk på! Vissa a-kassor anser att man även som egenanställd driver eget företag, rådfråga din a-kassa och vad det innebär. Alla plattformsföretag har olika jobb- och personförsäkringar. Inget plattformsföretag har högriskförsäkring (för dig som är elektriker eller jobbar på höga byggställningar).
Vad är blir min inkomst, och hur skiljer det sig mellan en egenanställning och om jag är egenföretagare?
Nedan kommer det lite räkneexempel för att lättare förstå vilken anställningsform som passar din nya verksamhet. Räkneexemplen är sammansatta med siffror från Skatteverket, Visma och Driva eget.
Din grundförutsättning
Fakturerar (exempel): 40 000 kr ex. moms/månad.
Startinvestering: 8 800 kr ex moms för en dator.
Utgifter/månad: 3 000 kr ex moms/månad för datorprogram i molnet, pensionsavsättningar och övrigt.
Du jobbar hemifrån och behöver inget kontor.
Egenanställd
Extra utgifter: 6 % av 40 000 kr ex moms till faktureringsföretaget= 2 400 kr.
Resultat: 34 600 kr ex. moms.
Kvar till dig efter sociala avgifter och inkomstskatt: 18 000 kr.
Fördelar: Kan komma i gång snabbt, lite administration.
Nackdelar: Lägre lön. Alla kostnader som klassas som förbrukningsmaterial (bläck, resor till uppdrag osv), kan dras av via faktureringsföretaget. Dator, datorprogram, mobilabonnemang och annat som inte gäller speciellt för varje uppdrag måste du dra av under ”tjänst” i sin privata deklaration. Eftersom de första 5 000 kronorna där inte är avdragsgilla blir det 5 000 kronor mindre i avdrag, vilket med 32 procents marginalskatt höjer skatter och sociala avgifter med 3 000 kronor/år.
Företagare
Extra utgifter: 900 kr ex. moms för hjälp med bokföringen.
Resultat: 36 100 kr ex. moms.
Kvar till dig efter sociala avgifter och inkomstskatt: 18 900 kr.
Fördelar: Högre lön. Kan dra av alla kostnader.
Nackdelar: Mer att sätta sig in i. Behöver ansöka om F-skatt och registrera din verksamhet hos Skatteverket. Löpande administration (som dock kan läggas ut).
Skillnad efter skatter + avgifter: 900 kr/mån. Alltså billigare för dig att starta företag, men det blir mer för dig att sätta sig in i och mer administration.
Orkade du inte läsa allt? Här kommer en sammanfattning!
- Kommer du fakturera mindre belopp (0 – 20 000 kr/månad) oregelbundet under året som ett slags extraknäck? Då är det bättre att vara egenanställd.
- Du anställer dig själv via ett plattformsföretag som t.ex. CoolCompany, Frilansfinans eller Red flag. De sköter bokföringen, inbetalning av skatter och sociala avgifter. Du ansvarar för att skaffar dina egna uppdrag och får betalt för dessa.
- Egenanställning enklare försäkringar. Omfattas din verksamhet av högriskarbete (t.ex. elektriker eller höga byggställningar) rekommenderar jag enskild firma eller aktiebolag.
- Handlar din verksamhet mer om inköp och försäljning hade jag registrerat ett aktiebolag. Samt om du är en konsult eller influencer som börjar få regelbundna större intäkter (20 000 uppåt/månad) – starta ett aktiebolag eller enskild firma.

Fotograf: Anna-Carin Isaksson.
Du kan också starta eget och följa din dröm och alla rikedomar som kommer med det. Om du vill ha mer inspiration och pepp så följ mig gärna på instagram under kontot @hallbarprofil. Till sist vill jag lämna er med detta fantastiska citat:
”Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma — which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary. – Steve jobs.”
Mvh
/Amanda Borneke som du hittar under @hallbarprofil på Istagram