RikaKvinnor bloggen

Månadens Rika Kvinna – Catrin Sandgren

mar 14, 2018 | Inre rikedom, Månadens rika kvinna | 0 Kommentarer

Varje månad skildras nya insikter kring livet kopplat till ämnet rikedom. Vill du också inspirera oss med din story, tveka inte att kontakta Rikakvinnor.se

Min livsnjutarplan

Jag är inte med i A-kassan även fast jag är anställd. Hjälp, vad gör du om du blir av med jobbet då? Det är oftast folks första reaktion och tycker att jag är lite naiv som inte tror det ska hända. Men jag vet att det kan hända. Jag är väl förberedd om det händer. Jag är också förberedd på att jag kan säga upp mig imorgon om jag skulle vilja. Jag har nämligen gjort upp en livsnjutarplan. Jag har byggt upp ett system som ger mig pengar när jag sover. Systemet kräver underhåll ibland men jag byter inte min tid mot pengar som en vanlig anställning innebär. Mitt viktigaste VARFÖR i min livsnjutarplan är just att jag vill njuta mer av livet. Jag vill ha lite lyx i tillvaron men jag vill inte jobba dygnet runt för att få det. Jag tycker att man oftast lägger allt för stor tid på att bara få allt att gå runt så att man inte har någon tid över för det man egentligen vill göra.

Fick nog av ”Ekorrhjulet”

För 5 år sedan fick jag nog av ekorrhjulet och sa upp mig, jag var trött på jobbet och jag ville göra nåt nytt. Jag startade ett bolag där jag jobbade jämt, dessutom till en usel lön som det oftast är i början när man startar företag. Men jag och min man byggde också upp verksamheter som krävde en startsträcka men när det väl var igång så skötte det sig nästan av sig själv. Efter ett år insåg jag att jag längtade tillbaka till mitt gamla jobb. Då började jag på nytt med ny energi, en nystart helt enkelt. Utan det året hade jag inte haft det jobb jag jag har idag. Jag insåg att jag tyckte om tryggheten med en anställning, det är utvecklande för mig, jag kan lämna jobbet när jag går hem, jag tycker om att ha arbetskamrater och idag har jag ett fantastiskt jobb. Jag ser det som att jag får det bästa av två världar, tryggheten från min anställning och friheten från mitt företag.

En livsnjutarplan för framtiden

Det är först nu, 5 år efter som vi inser att vi byggt upp en stabil livsnjutarplan för framtiden. Ibland tror jag att det där året var en av mina största lärdomar om livet. Det blir inte alltid som man tänkt sig, och då måste man ha en requeplan. Jag väljer att kalla det för min livsnjutarplan eftersom det är vad det har blivit idag. Jag är anställd på ett företag där jag tycker det är kul att jobba, jag jobbar 60 % och resten av min tid gör jag det jag vill. Jag tycker det är kul att driva företag så det jobbar jag ständigt på men det gör jag bara för att jag tycker det är kul och jag gör det när jag vill.

15 veckor semester varje år

Vår familj är tillsammans lediga ca: 15 veckor per år för att göra saker tillsammans. Vi reser mycket och är i vårt sommarhus så ofta vi kan för att bara njuta. Vårt sätt som vi byggt upp vårt företag på är att vi får in så mycket pengar från vårt bolag varje månad som det kostar att leva vårt liv. Det får vi oavsett om vi jobbar eller är på semester. Att leva vårt liv innebär alla våra fasta kostnader. Det som kostar oavsett om vi jobbar eller är på semester. Lån, telefon, bilar, försäkringar, tv-avgifter, el, mat och liknande. Resten som vi gör utöver det, den så kallade lyxen, där behövs våra löner men jag vet att vi klarar oss om vi båda blir av med jobbet samtidigt.

Mycket pengar går till lyx -men vi slösar inte

Mycket pengar går till lyx eftersom vi är livsnjutare hela familjen men vi har valt att leva så eftersom vi tycker om att resa och göra roliga saker. Men vi gör också medvetna val och slösar inte pengar på vad vi tycker är onödiga saker eftersom vi bygger på vår livsnjutarplan. Varje månad sparar vi för att bygga upp vår livsnjutarbank. Vi sparar inte pengar under madrassen utan i fonder och aktier så att livsnjutarbanken hela tiden växer. Ränta på ränta effekten blir rätt stor efter ett tag. Om du sparar 15 000 kr varje månad och låter de pengarna vara och förvaltar dem så att de ökar 10 % per år så har du efter 20 år 11 400 000 kr! 20 år låter som en evighet men när jag ser tillbaks på det var det ju inte längesen jag var 17…. Jag satte igång min livsnjutarbank för 5 år sedan. Om 15 år är jag 52 år och om jag bara följer min plan så kommer jag att kunna njuta av livet ännu mer än vad jag gör idag. Det är inte jättesvårt att få en avkastning på börsen idag på 6-10 % per år men det krävs lite underhåll. Grejen med livsnjutarbanken är att vi aldrig rör den, vi reser inte för de pengarna, vi renoverar inte för de penagrna, vi bara lägger in mer pengar i den så att den får växa. Den är bara till för att generera pengar för framtiden. Varför vi bygger på vår livsnjutarplan är helt enkelt för att kunna njuta mer av livet.

Förvånad över hur snabbt det gick att bygga bra passiva inkomster

Jag är själv ganska förvånad över hur snabbt det gick att bygga upp riktigt bra passiva inkomster, om jag tittar tillbaka på min ekonomi som faktiskt låg på minus för 10 år sedan. Detta gör att jag inser att alla i Sverige skulle kunna göra detta. Jag träffade på likasinnade och vi började prata om hur man skulle kunna sprida detta på bästa sätt. Alla borde ju tänka på sin ekonomi på ett bättre sätt tycker vi. Det finns de som säger att ekonomi inte är viktigt för dem, samtidigt som de spenderar mer tid med sina jobbarkompisar än med sin familj. Ekonomi är något som är en del av vårt liv varken vi tycker det är roligt eller inte. Av detta gjorde vi en kurs där vi går igenom 5 vägar till ekonomisk frihet. Jag har testa på alla vägar själv och alla fungerar, men det gäller att hitta den väg som är rätt väg för dig.

With Hapiness
Catrin Sandgren

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.