RikaKvinnor bloggen

Månadens Rika Kvinna – Bossbloggen Clara Löfvenhamn

jul 14, 2018 | Inre rikedom, Månadens rika kvinna | 0 Kommentarer

Bildtext: Clara Löfvenhamn, ledarskapsutvecklare och grundare av Bossbloggen, ledarskapsbloggen för kvinnor som är eller vill bli chef.

Varje månad skildras nya insikter kring livet kopplat till ämnet rikedom. Vill du också inspirera oss med din story, tveka inte att kontakta Rikakvinnor.se

Rikedom finns i så många fler valutor än pengar

Pengar, pengar, pengar. För den som inga har är de livsavgörande. En stress och ständig påminnelse om hur bräckligt livet kan vara. Medan den som har dem är tryggare, friare och självständigare. Samtidigt är inte pengar allt och vi blir inte per automatik mer lyckliga för ju mer pengar vi har. Själv har jag aldrig varit så pank såsom jag är idag, samtidigt är jag rikare än någonsin.

Det började med en dröm

När jag startade min ledarskapsblogg Bossbloggen för två år gjorde jag det med drömmen om att göra mer än att jobba nio till fem, på samma kontor varje dag med fem veckors semester. Det finns inga fel med att jobba så. Inga alls. Och jag är väl medveten om vilken livsnödvändighet ett heltidsjobb är för de flesta av oss. Men jag passar verkligen inte in den ekvationen. Jag är för rastlös, för hyperaktiv och för vetgirig för att trivas med det. Därför har jag nästan alltid haft ideella uppdrag och studerat jämte mitt heltidsjobb, främst ledarskap och organisationsutveckling eftersom det är två av mina största intresseområden. Det dröjde nästan tio år innan jag kom på vad jag ville göra men till slut föddes idén om Bossbloggen och pusselbitarna föll på plats. Idag arbetar jag fullt ut i mitt företag med att föreläsa och utbilda inom olika ledarskapsfrågor, stötta och hjälpa chefer i deras vardag med ledarskapsutveckling och rådgivning och så driver jag förstås Bossbloggen.

Den stora visionen och drivkraften med mitt entreprenörskap är att bidra till att fler chefer mår bättre på jobbet, att vi snabbar på jämställdhetsutvecklingen och att vi alla börjar jobba mer hållbart och hälsosamt. Jag hade ljugit om jag sa att det inte var läskigt att hoppa rakt ut i entreprenörskapet – framförallt inte när jag inte hade något direkt sparkonto att luta mig på. Det är bland det läskigaste men också mest fantastiska jag någonsin har gjort. Jag får äntligen fullständig stimulans och möjligheten att både vara kreativ och affärsdriven på en och samma gång. Jag får ägna hela dagarna åt att prata om de frågor jag tycker är roligast och mest intressanta i hela världen och känna att jag inte bara själv gör en skillnad. Jag hjälper andra att göra det med. Att få styra över sin egen arbetstid och kunna arbeta när som helst och var som helst är både ett privilegium och en utmaning. Men också en otrolig lyx och det väger, för mig just nu, tyngre än lönen den tjugofemte.

Vi har så många fler valutor än pengar

Lars Demian sjunger ”Alla vill vi ha en massa pengar, leva flott och göra karriär. Men det är bara den som inte äger någonting som förstår vad livet verkligen är.” och ja, det har han väl en poäng i? Vi har så många fler valutor än pengar. Vi kallar dem kanske inte för valutor idag, snarare värden eller kanske rent utav välmåendefaktorer. Men jag väljer att se och beskriva dem som valutor för att tydligare visa hur min livssyn inte längre bara består av att arbeta, tjäna massa stålar och göra en framgångsrik karriär. Mina år som allvarligt sjuk i utmattningssyndrom lärde mig nämligen det: att livet inte bara går ut på att jobba och att mitt människovärde inte avgörs av vad jag presterar. I stället introducerade denna livskris mig till nya perspektiv om vad som är viktigt här i livet och vilka andra valutor som spelar roll i livets kapital.

Bossbloggen @RikaKvinnor.se

Bildtext: Att få vara ute i naturen är en av mina bästa grejer i livet. Här räcker det med att existera. Så skönt.  

Tid, energi och miljö

Tid sägs ibland vara det enda aspekten där vi föds jämställt med eftersom vi alla har tjugofyra timmar om dygnet. Hur länge det sedan består beror på var, när, hur och som vem vi föds men likväl så är det oftast tid vi pratar om. Allt som ska göras och hinnas med, den ständiga utvecklingen av oss själva och hur lejer bort tråkiga sysslor för att ge oss själva mer tid. Och, inte minst, friheten som det innebär att kunna styra över sin egen tid. Den om någon är värdefull.

Energi låter kanske som en lite flummigare form av valuta men häruti tror jag en av de viktigaste pusselbitarna ryms när det gäller att arbeta hållbart och bygga organisationer och arbetsplatser som håller även i framtiden. Vi har alla olika stora energidepåer, olika aktiviteter kostar olika mycket energi och framförallt så har vi olika energikapital att ta utav. Någon som det grovt övertrasserade energikontot påminner den utmattade om och man som fullt frisk lätt glömmer bort eftersom energibalansen snabbt och lätt återställs med lite vila. Energi är rätt enkelt att koppla samman med hälsa: hur mår du? Hur mycket energi spenderar du i din vardag och hur mycket får du? Är du slutkörd när du går hem från jobbet?

Genom att försöka spendera min energi så som jag spenderar pengar, klokt och värdehöjande, så får jag bättre koll på vart jag lägger min energi och hur jag kan använda den så att jag hjälper eller förbättrar något för så många som möjligt med varje transaktion. Då blir det också lättare för mig som är en klassisk allt-eller-inget-människa att inte försöka bränna all energi på en gång. Det ska inte vara normalt eller okej att vara slutkörd efter varje arbetsdag om det inte har hänt något särskilt. Det är okej att säga nej och det är bra att säga ja.

Den tredje valutan är miljö med tanke på klimathotet och hur det kan komma att förändra vår omvärld. Var, när och hur kan vi spekulera i men det är definitivt något som jag bär med mig i min långsiktiga aktieportfölj. Det är lätt att ta vår vackra natur för given men att andas ren luft och dricka vatten från kranen har både med tur och rikedom att göra.

Bossbloggen Clara @RikaKvinnor.se

Bildtext: Är din fritid mer, lika eller mindre värd din arbetstid? Det fanns en tid när jag aldrig hade semester och knappt någon fritid heller för den delen. Idag är jobbet min passion och min fritid värderar jag högre än någonsin. Livet går inte bara ut på att jobba, det är till för att levas.

Att leva ett rikt liv

Sedan finns det såklart fler parametrar än så, typ kärlek, sociala sammanhang och livsglädje. Och jag tror det är för att jag har sådan tur att jag väldigt stabila kapital i alla områden än pengar som gör att jag känner mig så infernaliskt rik. Rik och glad över livet, trots att bankkontot inte är särskilt fett. Både det och energikontot är skönt nog på väg upp till bättre nivåer men det tar tid att bli frisk och samtidigt starta en helt ny verksamhet. Det får göra det. Viktigaste av allt är att det inte stoppar mig från att leva ett rikare liv än någonsin redan nu. Vi måste nämligen inte falla in i den där klassiska ekvationen som säger ”när X inträffar så kommer Y äntligen att hända”. Ni vet, ”på måndag börjar mitt nya liv” eller ”när jag hittar ett nytt jobb så blir allt bättre”. Man kanske inte kan göra det man drömmer om fullt ut direkt, men varför vänta om man kan förverkliga delar av den redan idag?

Ska vi vara riktigt krassa är att vara vid liv en slags rikedom i sig – att leva en annan. Så, har du möjligheten och privilegiet nog att fundera över vad som är viktigt för dig: ta den chansen. Den är inte alla förunnad och vem vet, du kanske kan hitta oanade rikedomar som förgyller din vardag mer än vad du trodde från början?

Clara Löfvenhamn

Ledarskapsutvecklare och grundare av Bossbloggen,

– Ledarskapsbloggen för kvinnor som är eller vill bli chef.

www.bossbloggen.se

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.