RikaKvinnor bloggen

Månadens Rika Kvinna – Jessica Tidlund

aug 9, 2018 | Inre rikedom, Månadens rika kvinna | 3 Kommentarer

Varje månad skildras nya insikter kring livet kopplat till ämnet rikedom. Vill du också inspirera oss med din story, tveka inte att kontakta Rikakvinnor.se

 

Fattig på papperet, men rik i livet genom egen makt och en minitiös planering.

Efter att ha kämpat mig genom skolan med målet att utbilda mig till läkare, psykolog eller jurist insåg jag att så kommer inte bli fallet. Under mitt sista besök på Hjärnrehab i Sandviken säger läkaren och psykologen att de har fastställt bland annat svår hjärntrötthet. Det innebär att jag troligtvis aldrig kommer att kunna jobba mer än 50 procent. På några veckor gick jag inte bara ner i arbetstid, fick byta arbetsuppgifter på mitt jobb och fick ett läkarintyg i handen. Jag blev även tillsagd att inte ställ så extremt hårda krav på mig själv, för då skulle jag bli heltidssjukskriven på obestämd tid.

 

Hur ska jag göra nu för att bli ekonomiskt oberoende?

Under åren har jag inte låtit hjärntröttheten stoppat mig, utan själv haft en drivkraft och en vilja utöver det vanliga och den har tagit mig långt. Det är extremt osvenskt att säga detta, men jag har hela tiden känt att ”lagom” inte är någonting för mig och att jag vill bli ekonomiskt oberoende relativt tidigt i livet. Jag har arbetat väldigt hårt och aktivt tagit många olika beslut för att få ett rikare liv på alla plan. Att pengar inte gör en lyckligare har jag hört många gånger från olika håll, men aldrig av någon som har haft väldigt mycket av dem. När jag studerade på högskolan var en av de mest intressanta kurserna jag läste om hur en god hälsa och en god ekonomi hänger ihop. Drömmen om att ha ekonomiska medel att kunna skämma bort mina nära och kära och möjligheten att bestämma över min egen tid har hela tiden varit min drivkraft. För jag vet att det skulle göra mig lyckligare och ge mig möjligheterna till en extremt god hälsa.

Grand Hotel i Stockholm @RikaKvinnor.se
Bildtext; Bilderna är tagna under min senaste vistelse på Grand Hotel i Stockholm där jag har blivit VIP-gäst.

Självklart har jag sett till att få rabatt på mina vistelser.

 

Hur förbereder man sig ekonomiskt som sjukpensionär

För att ekonomiskt förbereda mig att bli så kallad sjukpensionär på 50 procent bad jag min handläggare på Försäkringskassan att räkna ut hur mycket jag skulle få i ersättning efter skatt varje månad. Det blir tyst i telefonluren och efter ett tag säger hon att jag efter skatt kommer att få ut 5,500 kronor i månaden och den ersättningen höjs inte med inflationen, eller rättare sagt den höjs inte alls. Lönen från jobbet skulle ligga på strax under 10,000 kronor efter skatt. Sammanlagt 15,000 kronor i månaden livet ut.  Det livet vägrar jag att acceptera. 15,000 kronor kanske är en hel del för vissa, men vad får man för det om 10, 20 eller till och med 30 år?  Nu blev jag tvungen att acceptera min framtid eller?

 

Jag påverkade helt enkelt där jag kunde

Jag gick återigen igenom min månadsbudget och övervägde alla utgifter för att kunna spara så mycket som möjligt till köp av fastigheter. Bland annat så gick jag ur Postkodlotteriet efter att ha ställt mig frågan på vad jag får ut av att vara med. Självklart bra att stödja olika organisationer som arbetar för bra saker. Dock gör jag ju det även genom att betala skatt. Sedan sa jag upp mobilabonnemanget och kommer byta till ett med bättre teckning för halva priset när bindningstiden löpt ut. Mellanskillnaden blev en bra ökning av mitt sparande för att köpa fastigheter. Sedan har jag satt upp olika sparande med olika mål gällande summor och syfte som jag följer slaviskt. Dock är en av mina bästa förändringar att jag ger mig själv en och samma summa i veckopeng. Den summan ska räcka till hygien och nöjen av alla dess slag.

 

Långtidssjukskriven och mitt först val blev att bjuda mamma till New York

Att vara rik i livet handlar för mig om att kunna göra det jag vill när jag vill göra det. Men kan man då bli rika av en inkomst på 15,000 kronor som inte följer inflationen? Svaret är självklart JA! Ja, om man planerar in i minsta lilla detalj med allt från köp av abonnemang, kläder och födelsedagspresenter, ja till och med hygienartiklar.

Kort efter att jag fick veta att jag för eller senare kommer behöva skicka in min ansökan om stadigvarande sjukersättning till försäkringskassan skadade jag min ena tånagel så pass att jag fick operera bort den på hälsocentralen. Jag fick då ett ersättningsbelopp på 3,500 kronor från min sjuk- och olycksfallsförsäkring. I vanliga fall skulle jag ha investerat dem i min pengamaskin på Avanza där jag sparar för att köpa fastigheter, men den här gången gjorde jag något jag väldigt sällan gör.

 

Sparkontot fick namnet ”New York med mor”

Jag valde att bli rik i livet här och nu. Jag öppnade ytterligare ett sparkonto som jag döpte till ”New York med mor” där jag satte in pengarna. Sedan ändrade jag min extremt hårda månadsbudget och sparade ihop till flygbiljetter till mig och mamma och på höstlovet bär det av till New York. Jag älskar att umgås med min mamma och det finns inget bättre än att resa världen över. Jag hade lite ångest över att jag just den månaden jag köpte flygbiljetterna inte sparade som vanligt, men när jag väl tänkte till kände jag mig rik. Anledningen var att jag hade makten att göra en förändring direkt i min ekonomi och på så vis kunna göra något jag verkligen ville. Då om någon gång har man väl en god ekonomi och är rik i livet? Är det något jag verkligen har investerat i så är det att se världen och det är en enorm rikedom att kunna spara ihop till dessa resor och se nya kulturer, sevärdheter och skapa ett brett kontaktnät världen över.

Volontär Morogoro i Tanzania @RikaKvinnor.se

Genom ett väldigt planerat och extremt strukturerat sparande har jag kunnat resa till väldigt många plaster runt om i världen. På bilden ovan är jag på återbesök 1,5 år efter min tid som volontär på ett bysjukhus i staden Morogoro i Tanzania, Afrika. Under min första volontärresa till Tanzania 2010 arbetade jag med många sjuka barn.  (Fotograf: Min före detta kollega Enos Nkundwe Mwasaka).

 

Mina mål är mina morötter;

Fastighetsägare vid 40 års ålder och ekonomiskt oberoende och pensionär vid 50 års ålder.

 

Surfers Paradise Australien @RikaKvinnor.se

Bildtext; Här är jag i Surfers Paradies i Australien bland ståtliga skyskrapor 2009. 

Under mina resor har jag självklart sett alla slags byggnader från lerkojor i Tanzania till skyskrapor i Australien och i USA samt välkända byggnader runt om i Europa. Som jag tidigare skrev är jag extremt hård med mig själv gällande min ekonomi. I vardagen lever jag på nästan ingenting alls, då jag prioriterar att spara. Spara mot mitt mål att köpa min första fastighet för uthyrning i 40års-present till mig själv . En fastighet skulle verkligen öka min inkomst och på så vis öka mitt sparande och på sikt min levnadsstandard. Jag har vid flertalet gånger fått höra att ingen arbetar så hårt som jag, men att hjärntröttheten sätter stopp. Här kommer dock inget stoppa mig från att nå mitt mål, varken en låg inkomst eller en tajt månadsbudget. Hur det går får vi se om 5,5 år, och vem vet, kanske vågar jag hoppas att någon av er som läser detta bor hos just mig i en av mina fastigheter, och till dess hjälper jag dig gärna med din budget för att nå just dina mål! Hänger du med?

 

Soliga kramar
Jessica Tidlund

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.