RikaKvinnor bloggen

Månadens Rika Kvinna – Lina Molander

sep 11, 2018 | Inre rikedom, Månadens rika kvinna, Mindfulness och Meditation, Personlig utveckling | 0 Kommentarer

Meditation som ditt vassaste verktyg

Jag drömmer om en värld där meditationen finns i varje människas verktygslåda. Kanske är jag lite partisk eftersom jag under de senaste åren arbetat som meditationsförfattare och har mina vägledda meditationer som en passiv inkomstkälla. Men om vi bortser från det i den här krönikan så vill jag trots min partiskhet ”vinna över dig till min sida”. Meditation är för alla.

Jag minns när jag satt där i bilen med min son i baksätet. Jag tittade på honom genom backspegeln och frös till. “Vad är det?” frågade jag.  “Mamma, de önskade att jag dog. De knuffade mig nerför trappan i skolan och de sa att de önskade att jag dog. “

Mitt hjärta stannade. Hela livet frös.Jag har arbetat med positiv psykologi under många år. Jag har coachat hundratals individer till framgång i olika delar av livet och mina tekniker kan få vem som helst att nå sina mål. Höga, stora, ambitiösa mål. Men när det kom till det här, då hade jag inte ett enda verktyg att ta till. Ingen positiv psykologi i världen kunde rädda det ögonblicket och jag förstod. Jag måste starta från grunden. Vi måste bygga oss själva från grunden. Inifrån. Från kärnan. Från hjärtat. Vi behöver stärka oss inifrån och rusta oss för livets konfrontationer.

Månadens Rika Kvinna -Lina Molander - meditation @RikaKvinnor.se

Meditationen hade haft en större inverkan på min son än vad jag trott att den skulle ha

Att arbeta med sitt inre, genom meditation är att skapa förutsättningar för att kunna hantera livets konfrontationer bättre. För livet kommer att konfrontera oss, massor av gånger. Och då gäller det att vi rustar oss själva. Jag och min son fann meditationen. Det blev ett sätt för oss att läka och bearbeta mobbningen utan att kommunicera med varandra verbalt. Vi gjorde helt enkelt så att vid läggdags lyssnade vi tillsammans på en meditation. Jag på en madrass på golvet och han i sin säng. Jag valde ut meditationerna med största omsorg, allt för att stärka honom från insidan. Vi lyssnade och såg det som en stund tillsammans. En stund av tyst kommunikation. En stund av samförstånd. Allt eftersom veckorna gick började min son visa positiva, glädjande livstecken igen. Han var inte längre den som blev mobbad. Han hade bytt skola och fått nya vänner och han hade återigen hittat sig själv som den starka, småtokiga, livsglada killen jag känner. Meditationen hade haft en större inverkan på honom än vad jag trott att den skulle ha.

Men meditationen hade gett oss mer än så. Helt plötsligt upptäckte jag en ny nivå av närvaro i mitt liv. Det var precis som att jag, medan jag lyssnat på meditationerna tillsammans med min son, väntat in mig själv. Jag hade fått vara i nuet med endast mig själv och min själ. Det var som att den fysiska kroppen fick några minuter i stillhet till att vänta in själen som med ett graciöst svävande landade i kroppen. Vi blev kompletta; kropp, hjärta och själ. Jag hade hittat mig själv och vem jag var. De där minutrarna i tystnad hade berikat mitt liv med total närvaro.

Så vad är meditation och vad kan den göra för dig?

Det sägs att forskningen visar på en rad hälsofördelar med att meditera. Känslo- och tankemönstren har visat sig bli mer positiva hos dem som mediterar, vilket i sin tur minskar oro och stress. Meditation är, för att förklara det enkelt; metoder för kroppslig och mental avslappning. Det tillståndet skapas genom att fokusera på exempelvis andning, musik, eller att visualisera och medvetet välja tankar. Det kanske låter komplicerat. Jag brukar säga att meditation ska vara lika enkelt som att klappa katten. När du förändrar ditt tillstånd och blir avslappnad och fullt närvarande i nuet, då befinner du dig i ett meditativt tillstånd.

“Whatever you do mindfully is meditation” Thich Nhat Hanh.

Jag vill påstå att dessa minuter ensam med dig själv, dagligen, är de som har störst inverkan på hur stor framgång du kommer att få. Hur många prestationer du än har framför dig och bakom dig så är det stunden med dig själv och din inre utveckling som kommer att vara avgörande för hur lyckosam du blir, är och känner dig.  Det är dessa minuter som i allra högsta grad avgör din inre och yttre rikedom.

Lina Molander @RikaKvinnor.se - kopia

Så ge dig själv en stund till att vänta in ditt hjärta och själ. För när kroppen, hjärtat och själen arbetar tillsammans skördar du helhjärtade framgångar.

Kort om mig, Lina Molander. Jag är coach, förändringsledare och meditationsförfattare. Just nu aktuell med en del i antologin “Tips från Coachen”, 3 nya meditationer och en meditationsserie “En paus i vardagen”. Om du är nyfiken på mina meditationer så hittar du dem på ljudbokstjänsterna, ljudbokshandlarna och på min hemsida; www.linamolander.com Där hittar du även “Tips från coachen”.

//Lina Molander

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.