RikaKvinnor bloggen

Månadens Rika Kvinna – Malin Johansson

nov 14, 2017 | Inre rikedom, Månadens rika kvinna | 0 Kommentarer

Varje månad skildras nya insikter kring livet kopplat till ämnet rikedom. Vill du också inspirera oss med din story, tveka inte att kontakta Rikakvinnor.se

Om att återvinna livet och med det befriande insikter

Rikedom kan vara alltifrån materiell rikedom till inre rikedom. Dock brukar vi sufflera den i lite mer materiella aspekter då detta är mer påtagligt. För många är det materiella också förknippat med status och att vara någon. Men livet kan också vara rikt inom dig, där du från ditt inre jag och mående också blomstrar ut som en lycklig, välmående blomma.

Det vi vet väldigt enkelt sett vet om livet, är nu, just denna stund. Vi har oftast rent generellt en lång framtidsplanering med drömmar, mål, visioner. Men det som vi tyvärr idag är dåliga på är att leva i nuet. Att faktiskt ta dagen som den kommer. Inte drömma om att ”om tio år ska jag göra det” etc. Jag påstår inte med detta att det är något negativt med vikten av att ha drömmar och mål. Men ibland tenderar många människor att leva mer i drömmarna och målen än att faktiskt vara här och nu.

Vardagen blir en tristess, livet blir en tristess, i väntan på just Den Där Stunden. The magic moment when you can just do everything you want.

2010 var jag på topp, jag hade precis tagit min filosofie kandidatexamen och lyckats komma in på ett attraktivt masterprogram KI på första försöket. Framtiden var spikrakt planerad, master, sen doktorera, ta en PhD och ja ni kan säkert räkna ut resten av det.

Men det blev inte så. Jag gick in i den berömda väggen, av många olika skäl. Jag påbörjade masterprogrammet och kände att, ja det här kommer jag att fixa, och ja intellektuellt hade jag säkerligen gjort det. Men det blev inte så heller, jag sjönk djupt ner i en depression, jag var gravt utmattad och med det så övertrött att jag inte kunde sova och min hjärna ”brann” kändes det som.

Det gick åt helvete allting verkligen

Nu 7 år senare har jag i dagens läge sjukersättning och en tämligen mager inkomst som krasst ligger under fattigdomsgränsen ur svenskt perspektiv. Men likväl fungerar det. Ju mindre pengar man har desto mer tenderar man kunna vrida på slantarna har jag upptäckt…

Det som jag tror blev den stora vändpunkten för mig var den magiska meningen en klok man sa till mig ”lev inte i det förflutna, det förflutna har varit och kommer aldrig komma åter”.

Jag är otroligt glad över att jag Inte har CSN-lån idag, överhuvudtaget inga lån. Jag skulle inte klara av att betala av på ett lån med den inkomsten jag har.

MEN likväl, trots en knaper ekonomi, trots bara några nämnda trista livserfarenheter, så är jag idag mer än tacksam över det livet lärt mig, vilket bland annat kan sammanfattas i:

  • Perspektiv på tillvaron
  • Tacksamhet
  • Acceptans
  • Att leva i nuet
  • Inre harmoni

Och framförallt är jag sjukt glad över att vi har ett försäkringssystem i Sverige.

Och nej, jag går inte runt och känner översvallande salighet varje dag. Men däremot har jag goda skäl till att vara riktigt tacksam för allt. Och indirekt önskar jag fler människor kunde försöka åtnjuta en mer glädje över det man faktiskt har i livet och inte vad man skulle kunna få. Jag tillämpar otroligt mycket mindfullness i mitt liv, dock inte på ett medvetet ”åh nu ska jag vara mindfullness” – plan. Nej jag gör det på ett högst omedvetet sätt. Men det har ju krävts lite träning för att komma till denna praktiska omedvetenhet.

Till följd av mitt levnadssätt har jag blivit mer och mer medveten om det ekologiska kretslopp vi hela tiden befinner oss i. Jag har varit vegetarian i runt 12 år, och det är för mig ett aktivt val och livsstil. Jag har alltid ansett att det är av vikt att källsortera, men är mycket mer noggrann idag, jag komposterar och strävar efter att inte förbruka för mycket onödiga resurser. Jag handlar det mesta på Second hand och har inget överdrivet behov av materiella ting. Snarare rensar jag nog ut mer och mer och har bara det jag faktiskt behöver och använder. Jag är mycket medveten om att min ”insats” bara är ett futtigt litet sandkorn – om ens det, i ett oändligt hav. Men dock tänker jag så här; om alla medverkade till att skapa ett litet futtigt sandkorn kan det tillslut bli en strand…

Så allas insats räknas faktiskt. Även om vi inte gärna vill tänka, att vad gör det jag gör för större roll för miljön och vår framtida värld?

Slutkontenta

Slutkontentan med denna text är att vissa saker inte går att köpa sig till – utan måste hittas inom dig. I mitt fall har det varit 32 år av sökande, genom mindre trevliga livserfarenheter. Jag kommer den dagen jag går i förväntad pension inte ha någon fet pension som det ser ut idag. Jag har valt att lägga mitt arv efter mina avlidna föräldrar i en liten, liten stuga på landet, utan några som helst bekvämligheter. Det som är en stor skillnad idag är jag lever mitt liv utifrån vad som känns rätt inom mig. Inte utifrån samhället, familjen eller vännernas normer. Denna stuga fann jag genom en slump, en så kallad ödets nyck. För mig är det en form av investering i mig själv att tillbringa min tid där och att jag på ett abstrakt plan ser mina föräldrar leva vidare i detta.

Det är som så otroligt roligt med livet är att vi är alla individer och vad som känns rätt för mig behöver inte kännas rätt för dig. Mitt liv känns enkelt och lätt att leva idag jämfört med vad det har varit. Det är såklart att jag önskar att vissa saker vore annorlunda, men jag har idag en större tilltro till livet och att saker och ting faktiskt löser sig – på något vis. Och att framförallt leva här och nu, för vi vet ingenting om nästa minut.

Förvisso, pengar förenklar saker och ting. Det kan jag inte sticka under stol med. Det är klart att jag emellanåt oroar mig över min framtida ekonomi, och på samma vis tycker inte jag det är så inspirerande att sitta och räkna varenda krona för att få livet att gå ihop. Dock grubblar jag inte över detta, jag sliter inte i mitt hår av oro. Jag har idag av livserfarenhet en inre trygghet i att det mesta faktiskt löser sig. Jag är hellre rik inom mig än lever i materiell lyx och överflöd med designertapeter på väggarna.

Trevlig resa
Malin Johansson

Malin har bland annat en filosofie kandidatexamen i folkhälsovetenskap.

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.