RikaKvinnor bloggen

Månadens Rika Kvinna – Maribel Lindberg #Enkelboning

apr 16, 2019 | Finansiell rikedom, Inre rikedom, Månadens rika kvinna | 0 Kommentarer

Rik på riktigt utanför ekorrhjulet!

Jag har ibland fått frågan från barnen om vi är rika och jag brukar ge svaret “ja, vi är rika på tid”! Under ungefär 6 år sparade min man och jag ihop drygt 6 miljoner kronor för att bli ekonomiskt fria. Sedan ca 2 år tillbaka är vi idag helt ekonomiskt fria och lever på vårt sparade kapital (består av pension, aktier, hus och sparkonto). Vi är idag fria från kravet på lönearbete och dess struktur och vi lever vår dröm om att äga vår tid!

Månadens Rika Kvinna -Maribel Lindberg @Rikakvinnor.se -Ut ur ekorrhjulet


Ekonomisk frihet

Idén om att bli ekonomiskt fria fick vi under en tid utomlands med barnen. Vi spenderade 8 månader i Mexiko tillsammans med våra söner som då var 2,5 år och 8 månader. Vi kände där och då att den typen av liv var mer som vi hade tänkt oss, ett enklare leverne med gott om tid för varandra och barnen. Varför kunde vi inte ha det mer så här hemma? Hemma i Sverige var vi två heltidsarbetande föräldrar med kontorsjobb från 8-17 med 6 semesterveckor om året. Vi var i ett ekorrhjul som snurrade och livet fick kretsa kring tiderna för arbete och anpassa sig efter det. Vi började ställa oss frågorna, ska det verkligen vara så här? Hela livet, tills vi går i pension? Det fanns också lite av en besvikelse inom mig. Jag hade gått från gymnasium till högskola till arbetsliv för att sitta de flesta av dygnets vakna timmar inne på ett kontor! Det var egentligen inte fel på arbetsuppgifterna i sig och kollegorna var fantastiska men jag kände mig låst och fast och drömmen om att vara fri och äga min tid växte och växte.

Så, sagt och gjort, vi räknade på det och bestämde oss där och då för att satsa på vår plan att ta oss ur ekorrhjulet genom att spara oss till ekonomisk frihet. Nu är vi alltså här, vi är en familj på 5 personer och drar runt det liv vi vill leva på ca. 20 000 kr i månaden. En summa som kan uppfattas som mycket hos människor som lever på betydligt mindre och en summa som kan uppfattas som väldigt lite hos andra som anser sig behöva mycket mer för att dra runt sitt liv.


Sann rikedom

Men vad är nyckeln då? Ja, det är något som de flesta av oss redan vet och det är att lycka inte kan köpas för pengar. En summa pengar är bara en summa pengar och rik är den som hittat inre lycka och rikedom, den sanna rikedomen. Det här blev väldigt tydligt under vår sparandeprocess, ju mer vi skalade av vårt liv och ju mindre vi konsumerade desto mer blev vi uppmärksamma på det överflöd vi levde i och vi började blicka inåt istället för utåt.

Genom att vi utvecklade en förmåga att göra tydliga val och prioriteringar så blev vi också mer tillfreds med vad vi valde och tittade sällan på vad vi valde bort. Vi slutade snegla på andra och mejslade fram ett enklare men rikare liv med vår nivå av tillräckligt! Bara vetskapen om att jag äger min tid ger mig en sån stor tillfredsställelse inombords att inga prylar eller resor eller något annat konsumerbart kan ge mig den känslan. Förmågan att kunna leva gott på litet ger en inre rikedom kan ingen ta ifrån mig!Fru och Farbror Fri från Enkelboning @RikaKvinnor.se


Falsk rikedom

Yttre rikedom är den som syns utåt och som visar vem du är baserat på vad du konsumerar, den rikedomen kan aldrig uppfylla den inre lyckan. Den yttre rikedomen kan försvinna från en dag till en annan. Den är falsk, den jämför sig ständigt med andra och den vill gärna springa snabbare och snabbare för att bli större, bättre och vackrare. Det är den falska, yttre rikedomen som får oss att bli fast och springa snabbare i ekorrhjulet.


Ut ur ekorrhjulet

Mitt råd till den som vill hitta den inre rikedomen utanför ekorrhjulet, börja med att ta reda på dina grundvärderingar, vad är viktigast för dig, vad gör dig lycklig? Detta kommer att utgöra den inre rikedomen, den som ingen kan ta ifrån dig. Har du den inre på plats så kan du med hjälp av en ryggsäck med sparade pengar mejsla ut det liv du vill leva.

Jag vill att våra barn får med sig att den enda rikedom som räknas är den inre, den som ingen kan ta ifrån oss. Därför säger jag till våra barn att “ja, jag är rik, rik på tid som jag vill spendera tillsammans med er”.

Är du nyfiken på att läsa mer om Maribel och hennes man Oskar a.k.a
”Farbror Fri” och hela familjens resa mot ekonomisk frihet
kan du göra det på bloggen Enkel boning

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.