Bli rik - NybörjarguidenFinansiell rikedom

HURRA! Äntligen dags för månads- och kvartalsbokslut!

RikaKvinnor.se ǀ Grafer kvartalsbokslut

Jag erkänner, jag är sjukt nördig när det kommer till min egen privatekonomi. Jag fullkomligen älskar att tillbringa tid i mina excelark, framförallt vid månadsboksluten då jag gör minutiösa uppföljningar för hur det går för min och familjens ekonomi och jämför mot vår budget.

Eftersom jag även gillar att visulisera våra mål resulterar det i en hel del vackra excelgrafer för olika nyckeltal vi har valt att mäta vår privatekonomi mot. Jag har själv olika mål för olika år och 2016 var målet framförallt att mitt totala egna kapital skulle nå ytterligare en milstolpe, vilket jag lyckades med med råge, och det framgår även i graf 4 på bilderna nedan.

RikaKvinnor.se ǀ Graf privatekonomi utfall mot budget vid månads- och kvartalsbokslut Q1 2017Därför fick jag se till att höja mina mål för 2017 rejält (därav det lilla skuttet i den gröna budgelinjen i grafen för januari 2017), för att sätta större press på mig själv! Jag brukar alltid säga; siktar man mot stjärnorna når man åtminstone till trädtopparna. Och det stämmer ganska bra, för hitintills i år har jag tom överpresterat, vilket framgår av den rosa utfallslinjen i samma graf. Så insikten resultatet i grafen ger mig är; "kanske är det dags för mig att lägga ribban ännu högre"!? Det är också detta som är så häftigt med att mäta sina resultat, plötsligt inser du hur ”lätt” det blir att nå dina mål!

Fokus under 2017 ligger därför framförallt på att mäta och öka mina passiva inkomster så jag kan nå mitt mål om att ”gå i pension” innan jag fyller 40. Vid utfallet 2016 var andelen passiva inkomster 12% av mina totala inkomster, och vid utfallet nu i Q1 2017 har mina passiva inkomster ökat med 2% till 14% av mina totala inkomster, vilket framgår i graf 2.

Dock tycker jag ett bättre nyckletal är att mäta hur mycket dina passiva inkomster täcker dina totala utgifter.

Dessutom tycker jag att detta är ett mer korrekt mått, i alla fall för mig, att mäta min ekonomiska frihet på, eftersom jag har relativt höga inkomstströmmar och förhållandevis låga utgiftströmmar, vilket även framgår i graf 1 nedan.

Då är min andel passiva inkomster istället 30% av mina totala utgifter, vilket framgår i graf 3. Det som är riktigt coolt med detta mått är att det de facto innebär att min ekonomiska frihet idag ligger på 30% och det i sin tur innebär att nästan 1/3 av mitt mål om ekonomisk frihet, och därmed kunna ”gå i pension” innan jag fyller 40, redan är uppnått! Vilket i förlängningen förhoppningsvis innebär att jag kan nå mitt mål betydligt snabbare än jag från början tänkt mig. Hurra!!!

Detta tack vare att jag kontinuerligt ser till att mäta mina mål, och justera dem allt eftersom omvärlden och min kunskap förändras och förbättras. Att jag dessutom är öppen för nya möjligheter och lyssnar in på det som känns som rätt väg för mig att gå hjälper mig ytterligare på resan mot ekonomisk frihet.

Hur gör du för att mäta din ekonomiska framgång, och vad motiverar dig till att nå dina ekonomiska mål? Dvs vad är ditt starka ”VARFÖR”?

Tack för att du orkade läsa ända hit! Och trevlig tisdag önskar jag alla härliga powerkvinnor i gruppen!

PS. Om du är nyfiken på passiv avkastning kommer jag och min kollega Jan Bolmesson från rikatillsammans.se åka på Sverigeturne i maj för att prata om hållbara, långsiktiga och etiska investeringar. Det finns fortfarande några platser kvar till eventet i Sthlm, GBG, Malmö, Linköping, Falun och Leksand. Om du vill säkra din plats, skicka ett PM till mig med din mailadress så skickar jag en personlig inbjudan till dig!

Inlägget publicerades ursprungligen på Facebookgruppen "Economista -Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi" den 4 april 2017

Kommentera gärna så att vi tillsammans kan lära och utvecklas