Jag blev inspirerad när Linnea härom veckan skrev om hur hon lyckats öka sin sparkvot och ville därför kika på hur min egen sparkvot förhöll sig. Det mynnade ut i detta, förhoppningsvis inspirerande inlägg med tillhörande analys och färgglada grafer.
Jag påbörjade mätning och uppföljning av min privatekonomi ”på riktigt” i januari 2014. Dessförinnan hade jag enbart gjort en budget som jag följde upp mot, och de pengar som råkade ”bli över” varje månad gick då till sparande och investeringar. D.v.s. jag hade ingen specifik plan eller mål med sparandet utan det blev lite som det blev. Målet låg istället på att hålla budget. Idag gör jag, precis som Warren buffet förespråkar, tvärtom. Först spara/investera och det som sedan blir över går till konsumtion.
Under 2013 fick jag inspiration från min dåvarande pojkvän att sätta upp en mer djupgående uppföljning av privatekonomin i Excel med fullständig balans- och resultaträkning. Vilket gjort mig till en riktig nörd när det kommer till min egen privatekonomi. Men hoppsan vilken skillnad det gjort för ekonomin att göra uppföljning månadsvis. Att svart på vitt se hur ekonomin verkligen ligger till, utan försköning, och tack vare insikten, ha möjlighet att styra ekonomin och kunna sätta tydliga mål som blir lättare att följa upp när det finns ett färdigt system. För precis som med en karta; om vi bara vet vart vi befinner oss nu och vart vi ska, kan vi också börja navigera oss dit. Vet vi inte ens var vi befinner oss, blir det betydligt svårare att veta vart vi ska ta vägen och då kan vi hamna precis vart som. Detta framkommer relativt tydligt om man jämför graf 1 mot graf 2, där graf 2 är betydligt mer strukturerad och med mindre fluktuationer än graf 1. (Jag undrar verkligen hur 2013 hade sett ut om det hade funnits en ordentlig uppföljning … troligtvis hade den grafen varit mycket spretig☺️)
I graferna framgår det också hur spar- och investeringskvoten (de rosafärgade staplarna) ökat rejält från ”mät-starten” 2014 (graf 1) till år 2017 (graf 2). Så mycket att sparkvoten 3,5 år senare, 2017, ligger på över 50 % av de totala inkomsterna. Vilket egentligen, i mitt eget tycke, är lite väl ”högt”. Experterna brukar rekommendera en spar/investeringskvot på ca 10-30% av inkomsten.
Förklaringen till ökningen av den stora spar- och investeringskvoten kommer framförallt från att jag under tidsperioden 2014-2017 också lagt fokus på att, förutom att öka spar- och investeringskvoten, öka inkomsterna och samtidigt minska utgifterna utan att kompromissa med livskvalité eller lycka.
Den totala ökningen av inkomsterna från 2014 till 2017 är ca 28 %, vilket framgår i graf 3 nedan. Detta ligger också i enlighet med ett av mina livsmål; att bli ekonomiskt fri och ha möjlighet att ”gå i pension” innan jag fyller 40.
Och om man kikar på vilka ytterligare faktorer som spelat störst roll för ökningen av sparkvoten är det framförallt att boende- och fasta månadskostnader så som försäkring, telefon och Internet, minskat avsevärt. Mycket tack vare att jag blivit sambo under perioden, men också för att vi ser till att ha koll på, och göra smarta och genomtänkta val av olika typer av leverantörer.
Andra stora faktorer som påverkat en ökad sparkvot är att jag numera lägger mycket mindre pengar på kläder, skor och skönhetsprodukter, vilket framgår om man jämför den ljusblåa delen av staplarna i graf 1 och 2. Mest för att jag inte längre får en kick av att shoppa, vilket jag kunde få förut, utan snarare dåligt samvete eftersom jag inte vill bidra, mer än nödvändigt, till konsumtionssamhället.
Men den kanske absolut största förändringen till ökning av både sparkvot och inkomst är att jag numera prioriterar att investera mer i den personliga utvecklingen. Vilket också framgår om man jämför den lila stapeln kallad Personlig utveckling, kultur, nöjen mellan 2014 (graf 1) och 2017 (graf 2). För precis som den erkända vetenskapsmannen Benjamin Franklin uttryckte det i sitt välkända citat; så ger en investering i kunskap den bästa avkastningen. Och det verkar faktiskt som det ligger en uns sanning i påståendet eftersom inkomsterna verkar ökat i takt med att investering i den personliga utvecklingen ökat från i snitt 6 % per år till 17 % per år av de totala inkomsterna.
Så summa summarum, glöm inte att investera i dig själv, det gynnar troligtvis inte bara din egen, familjens och samhällets utveckling, utan även din privatekonomi. Och fundera gärna över hur du skulle kunna utveckla dina passioner och intressen så att du kan tjäna pengar att något du hade gjort gratis ändå. Vilket bla är så jag lyckats öka mina inkomster med i snitt 28 % och därmed sparkvoten till + 50%. För precis som Apples grundare Steve Jobs sa i sitt välkända uttalande;” The only way to do great work is to love what you do. If you haven´t found it yet, keep looking.” Och en investering i den personliga utvecklingen kanske blir den utlösande faktorn för en kedjereaktion som föralltid kan förändra ditt liv, inte minst ekonomiskt. Så har det blivit för mig i alla fall.
Hur ser du på din egen spar- och investeringskvot, dvs vad är en rimlig nivå för dig?
Hur tänker du kring att investera i din personliga utveckling?
Och vilka av dina intressen eller passioner skulle du vilja tjäna pengar på, om vi för ett ögonblick bortser från frågan; om det är ”möjligt” eller ej?
Trevlig söndag på er alla härliga power ladies i gruppen:)!
Inlägget publicerades ursprungligen i Facebookgruppen ”Economista -Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” den 16 september 2017