RikaKvinnor bloggen

Tankar kring risk och riskspridning – Lägg inte alla ägg i samma korg!

mar 22, 2017 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom | 0 Kommentarer

Avseende raset på den amerikanska börsen och framförallt Fingerprints historiska vinstras igår, hoppas jag innerligt att det inte är allt för många av er som snubblat in på denna hausse.

Vi svenskar tenderar att älska våra IT-företag men det är få som inser att bolaget är en sak och aktiemarknaden en helt annan.

Så sent som i förra veckan rekommenderades Fingerprints aktie av svenska folkets stora ”ekonomiska rådgivare” Avanza och Nordnet. Det köptes och köptes och sedan var det någon som tillslut synade verksamheten. Hoppsan Kejsarens nya kläder blev ett faktum. Det var 5 miljarder kronor som gick upp i rök från börsen igår i ett enda slag! Det är inte första och absolut inte sista gången detta fenomen inträffar.

Jag brukar ibland tvista lite med alla som godtroget kliver in på aktiemarknaden för att de känner sig trygga där. ”Alla andra är ju där” är svar jag ofta får höra. Paradoxen i detta är också att det oftast är de som är mest risk-obenägna som talar sig varma om aktier. Och visst, jag är själv på börsen, dock med en stor medvetenhet och respekt kring de stora spekulationsrisker som finns.

Jag tycker såklart det är jättetråkigt för alla er som drabbats, men det var inte heller helt oväntat. Jag försöker själv undvika denna typ av hypade innehav och istället rekommenderar jag alltid att man inte lägger alla sina ägg i samma korg, tex genom att investera alla sina pengar på börsen. Det finns dessutom många andra riktigt bra investeringsmöjligheter på marknaden idag som inte påverkas av eller dippar så fort det skakar på börsen.

Själv ser jag därför till att sprida mina risker b.la i en del råvaror som, oavsett hur det går på börsen, stadigt ökar i värde (somliga tom betydligt bättre än mina indexfonder).

Så summa sumarum; glöm inte att sprida dina risker! Det är A-O när man, som jag, arbetar för ekonomisk frihet!

Kram på er alla härliga finansiellt intelligenta kvinnor!

(På bilden nedan ser ni hur jag, just nu, valt att sprida mina tillgångar och därmed mina risker. Sen ska det tilläggas att jag har en tidshorisont på +10år, helst +20år)

Inlägget publicerades ursprungligen på Facebookgruppen ”Economista -Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” den 22 mars 2017

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.