RikaKvinnor bloggen

Följ med på 20-åriga Tovas ekonomiska resa på RikaKvinnor.se

jun 6, 2018 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom, Inre rikedom, Övrigt | 0 Kommentarer

Mitt namn är Tova och jag har fått äran att börja blogga på RikaKvinnor.se. Jag är 20 år och kommer skriva om inre och yttre rikedom från yngre tjejers perspektiv. Det kommer fyllas på med inlägg som kommer handlar om oss som sparar för att komma in i bostadsmarknaden, funderar på hur vi ska göra med lån och sparande när vi pluggar eller vad man behöver tänka på när man flyttar hemifrån. Inläggen är utifrån en ung persons synvinkel, men självklart kan alla lära sig och bli inspirerade oavsett ålder!

 

Min ekonomiska resa

Nu ska jag berätta om min ekonomiska resa som förhoppningsvis inspirerar dig att tidigt börja spara i aktier eller våga lära dig något nytt. Du som läser det här har redan tagit första steget för du läser och utvecklas, oavsett vad ditt mål med att läsa den här bloggen är. Jag själv jobbar som administratör men planen är att börja plugga civilekonom på Jönköping University till hösten. Jag är med i styrelsen för Unga Aktiesparare Jönköping vilket jag tycker är väldigt roligt. Som styrelsemedlem i Unga Aktiesparare planerar vi event, lär andra (och även mig själv) mer om aktier. På fritiden tycker jag om att vara med familj och vänner, gå promenader och läsa. Jag köpte mina första aktier 2016 efter att ha varit intresserad och nyfiken i ungefär ett halvår. Jag gick på gymnasiet och vi hade pratat om aktier på samhällskunskapen. Att jag blev intresserad under gymnasiet är tidigt men väldigt bra. Även om man oftast inte har så mycket pengar när man pluggar så är det bra att få in rutinen att spara och vi har dessutom tiden på vår sida om vi startar tidigt. Ränta-på-ränta-effekten blir nämligen kraftfullare för varje år den får arbeta. Men det är heller aldrig för sent att börja spara! Ett fint kinesiskt ordspråk påminner oss om det:

”Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan, den nästa bästa tiden är idag”

 

Första stegen för att lära sig mer om ekonomi

För att lära mig mer om aktier och ekonomi så läste jag böcker, lyssnade på podden #pratapengar och efter ett tag startades de Facebookgrupper som numera är ett vanligt ställe, för speciellt tjejer, att lära sig mer om aktier och privatekonomi. Facebookgrupperna som ”Economista” och ”Tjejer som gillar aktier” är ett bra sätt att lära sig om privatekonomi i små portioner varje dag.

Jag tog myrsteg framåt och vid slutet av 2016 hade jag köpt aktier i tre olika bolag. Jag gick på en aktiefika för tjejer som Unga aktiesparare anordnade och hade en trevlig och inspirerande kväll! Den kvällen insåg jag att jag faktiskt kan mer än jag trott, och på så vis fick jag självförtroende att investera mer. Jag lärde mig nya grejer och jag träffade smarta och coola tjejer. Nu är jag med i styrelsen för Unga Aktiesparare Jönköping och anordnar sådana event, vilket är väldigt roligt. Men mer om det skriver jag en annan gång.

Unga aktiesparare@RikaKvinnor.se

Efter aktiefikan har det hänt en del trots att det inte var så längesedan. Jag är mer målinriktad i mitt sparande och just nu jobbar jag och bor hemma. Det är inte många stadier i livet som man har så lite utgifter som när man bor hemma och inte har barn eller bil så jag kämpar för att ha så hög sparkvot som möjligt. Jag sparar främst till kontantinsatsen till en lägenhet och även resor för det tycker jag väldigt mycket om. Det är stora mål så det tar tid och det krävs att jag är motiverad och håller nere mina

 

Få tydlighet i ekonomin med hjälp av Excel och snygga grafer

Ett tips för att få en klar bild över sin ekonomi är att göra diagram och listor i Excel. Det har hjälpt mig att vara motiverad och känna att jag gör genomtänkta beslut. Det blir enklare när det går att se grafiskt och allting är samlat på ett och samma ställe. Ett tydligt men enkelt diagram är det här:

Enkelt diagram över ekonomi @RikaKvinnor.se by Tova @Unga Aktiesparare

Den visar överskådligt hur pengarna är fördelade just nu och på så vis kan jag se vad jag vill fokusera på. När det bara är summor så tycker jag det är svårare att se men det blir tydligt med cirkeldiagrammet.

När jag ser den här cirkeln tänker jag att jag främst vill öka aktiedelen, eftersom mitt mål är att aktierna ska ha ett större värde än mina fonder. Detta eftersom jag känner mig mer trygg med aktier för jag är inte så insatt i fonder. Att ha pengar som kan användas direkt är något som också är viktigt för mig. Åtminstone till viss del. Även om jag får minimalt eller ingen avkastning på dessa pengar så kommer jag behöva pengarna inom några år och då vill jag inte ta så hög risk som aktier medför. Därför kommer jag fortsätta med att ha en stor andel säkra pengar, och samtidigt försöka öka aktieandelen tills jag är nöjd.

 

Lägenhetssparande, ekonomin som student, personlig utveckling och drömmar

Det var lite om mig, vad jag sparar till och hur man kan lära sig om aktier. Här på bloggen kommer ni kunna följa när jag skriver om yttre rikedom som till exempel aktier, hur min ekonomi blir till hösten när jag ska plugga och lägenhetsspar men även inre rikedom som jag tycker är väldigt intressant. Personlig utveckling och drömmar är några av mina favoritämnen, och det tror jag är viktigare än alla pengar i världen! Jag hoppas ni vill följa med mig på resan mot ett rikare liv!

 

Tova Larsson @RikaKvinnor.se

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.