RikaKvinnor bloggen

Bli bättre än genomsnittet på att investera

dec 17, 2019 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom | 2 Kommentarer

Ny gästkrönika finns nu ute på Feminvest som är Sveriges största nätverk för kvinnliga entreprenörer och investerare. Krönikan på Feminvest är förkortad och finns därför i sin helhet här nedan. Håll tillgodo! 

Så länge jag kan minnas har jag alltid fascinerats av pengar. Först utifrån den status de verkade generera, men ju mer jag själv vuxit och utvecklats så har det allt mer kommit att handla om hur jag kan använda pengar för att köpa det mest värdefulla av allt; nämligen tid och därmed frihet. Men också hur jag, med hjälp av mina pengar, kan vara med att bidra till en mer hållbar framtid. För vad är annars vitsen med att investera och tjäna pengar om vi inte har en planet att leva på!?

 

Privatekonomi borde läras ut redan i grundskolan

Tack vare denna fascination för pengar så påbörjade jag som 26-åring min ekonomiska resa på riktigt. Och när jag skriver ”på riktigt” menar jag att jag då började investera mer medvetet och med en tydligare strategi. Innan dess hade jag mest lagt pengar på hög på något räntekonto men utan att förstå i vilket syfte, mer än att skapa ekonomisk trygghet och en ekonomisk grund att stå på inför framtiden. Dock förstod jag inte då att pengarna, genom att sitta på ett lågräntekonto, faktiskt förlorade i värde istället för att öka.

Så tack vare dåvarande pojkvännen, Tobias Schildfats bok ”Vägen till din första miljon”, fick jag för första gången upp ögonen för hur pengar faktiskt kunde arbeta för mig, istället för tvärtom. En kunskap som jag önskar att vi alla hade fått lära oss redan i grundskolan. För med en bakgrund som civilekonom är det inte sällan jag får höra att det minsann är enkelt för mig att investera eftersom jag fått den kunskapen gratis via min utbildning. Sanningen är dock den att det inte finns en enda kurs på ekonomiutbildningen som lär ut hur vi kan sköta och optimera vår egen privatekonomi. Istället lär man ut hur vi kan optimera ett företags ekonomi på olika sätt.

Dock har det aldrig varit speciellt intressant för mig att tjäna pengar åt andra, utan jag har alltid varit mer motiverad av att tjäna pengar till mig själv. Vilket jag egentligen tror att de flesta människor är. Så varför är det då inte fler som väljer att investera sina pengar?

 

Investeringar är för alla -även för dig!

En orsak är säkert att många fått uppfattningen att det är något svårt och komplicerat. Något som bara är till för de allra rikaste, eller för dem som lägger all sin vakna tid på att läsa årsredovisningar eller olika rapporter. Eller för dom som professionellt arbetar inom finansbranschen.RikaKvinnor.se-woman-in-power

Sanningen är dock den att det är enklare än dom flesta tror att bygga upp en egen pengamaskin som kan arbeta dag och natt för dig. Och det behöver inte ens ta särskilt lång tid, kräva enormt med kapital eller en massa specialkunskap. Resultatet och därmed avkastningen beror nämligen mer på regelbundenhet, passivitet och långsiktighet än på kunskap, timing eller försök att överlista marknaden.

För precis som ekonomiprofessorn Jeremy Siegels brukar säga så är investeringar nog det enda område där vem som helst kan bli lika bra, eller till och med bättre än genomsnittet utan någon form av utbildning eller träning. Så detta betyder i praktiken att du, precis som jag och många andra, kan bli lika bra, eller till och med bättre än genomsnittet på att investera. Låter det intressant? Låt oss tillsammans göra ett litet tankeexperiment.

 

Vilket kapital behöver du för att nå ekonomisk frihet?

Om man vill bygga upp en ekonomisk frihet är det första man behöver ta reda på vad ens liv i runda slängar kostar. Dvs hur mycket fasta utgifter har jag i form av räkningar varje månad, och hur mycket lägger jag på rörliga utgifter så som mat, transport, kläder, hygien, nöjen etc? Det gör man enklast genom att göra en uppskattning eller undersökning av vad en genomsnittlig månad kostar genom att till exempel gå igenom kontoutdrag eller ta hjälp av något av de smarta tekniska verktyg som idag finns.

Ponera att du kommer fram till att ditt liv kostar ca 20 000 kr i månaden. På ett år blir det 20 000*12 dvs 240 000 kr. Så frågan vi då behöver ställa oss är; hur mycket pengar behöver jag ha investerade och till vilken avkastningsränta för att jag ska få ut 240 000 kr om året?

För att ta reda på detta behöver vi således räkna baklänges. Eftersom medianavkastningen på svenska börsen, sedan man började mätningarna år 1870, ligger på 9,6 % per år, kommer vi i detta räkneexempel göra det enkelt för oss genom att räkna på en medianavkastning på 10% utan hänsyn tagen till någon skatteeffekt eller inflation.

Resultatet blir då följande; 240 000 kr årligen för att leva vårt liv delat på 10 % i avkastning. Dvs 240 000/0,10= 2 400 000 kr. Alltså behöver vi 2 400 000 kr i investerat kapital till en avkastningsränta på 10% för att vi ska kunna leva, med samma standard som idag, på inkomster genererade från våra investeringar. Ingen rocket science med andra ord.

Men följdfrågan blir då naturlig, så hur gör man för att spara ihop till 2,4 miljoner och hur lång tid tar det? Svaret är, som vilken sann ekonom som helst skulle svara; ”det beror på”. Dels beror det på hur mycket överskott vi lyckas skapa och som vi kan undvara till investeringar varje månad, och dels beror det på vår egen förmåga att hantera våra motgångar.

För sanningen är den att forskningen visar på att det oftast är vi själva som är den största risken för våra egna investeringar och att vi, i oroliga tider, tenderar att fatta irrationella beslut som gör att våra investeringar därför tenderar att prestera sämre än om vi suttit lugnt i båten.

Anledningen till att jag berättar detta är för att jag själv varit den som trott att jag, genom att ta genvägar, kunde skynda på utvecklingen i pengamaskinen. Med facit i hand har det dock enbart medfört att det tagit ännu längre tid. Även om det, för mig, varit viktiga ”läropengar” och antagligen gjort mig ännu mer dedikerad till att nå målet om ekonomisk frihet innan jag fyller 40.

 

När lönen blir en trevlig extra inkomst varje månad

Och på mindre än 10 år har jag, med hjälp av det överskott av pengar jag sett till att skapa från min lön och andra sidoinkomster, byggt upp ett par olika inkomstströmmar genom olika typer av investeringar vid sidan av min anställning. Dessa inkomstströmmar har med tiden vuxit och medfört att jag idag inte längre är beroende av en löneinkomst för att finansiera mitt liv. Även om lönen är en trevlig extra inkomst vid sidan av alla andra, mer eller mindre passiva, inkomster från olika typer av investeringar varje månad.

Samtidigt som jag fokuserat på att skapa dessa olika inkomstströmmar har jag också sett till att minska på all onödig konsumtion, vilket gjort att gapet mellan inkomster och utgifter vuxit åt båda håll, och därmed också det överskott som jag kunnat lägga in i pengamaskinen.

Idag har jag därför en, mer eller mindre, passiv inkomst som gör det möjligt för mig att till exempel köpa tid. Exempelvis kunde jag och min sambo under hela förra vintern ta tjänstledigt för att under 7 månader vistas i Indien, Nepal och SriLanka. När vi kom hem från den långa resan hade vår pengamaskin dessutom tjänat ihop mer pengar än vi hade gjort av med på resan, så man kan väl säga att vi kom hem, både finansiellt, emotionellt och mentalt rikare från resan, är när vi åkte.  RikaKvinnor.se Frihet @photos.by.moe

Vi har också gjort valet att investera i mindre hyresfastigheter i både Sverige och utomlands. Någon som medför att vi nu bor gratis och tjänar pengar genom våra fastigheter. Dessutom har vi, av både ekonomiska och miljömässiga skäl, valt ett liv utan bil vilket naturligtvis påverkar våra månatliga utgifter enormt och även vårt klimatavtryck.

 

Det har gått fortare än jag trodde -nu vill jag sprida kunskapen vidare

Så genom att jobba med att både minska utgifterna och samtidigt öka inkomsterna har resan mot ekonomisk frihet gått betydligt snabbare än jag vågat drömma om. Dessutom är det en enorm frihet och ett stort värde i att själv ha skapat detta frihetskapital.

Därför ser jag det också som min uppgift att få fler, framförallt kvinnor, intresserade av att böja investera genom att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Detta gör jag bland annat genom bloggen. I min värld ska nämligen ingen i Sverige behöva stanna kvar på en dålig arbetsplats eller i en dålig relation pga ekonomiska skäl, eller inte ha möjlighet att vara hemma mer med barnen när dom är små.

Och att investera är något vi alla kan göra om vi bara vet hur. Speciellt med dagens fantastiska teknik som dessutom gör mestadels av jobbet åt oss. (Läs gärna mer om hur jag bla. gått tillväga HÄR);  Dessutom spelar det ingen roll om det handlar om 100 kr i månaden, eller 10 000 som vi investerar. Principerna är nämligen exakt desamma.

Häng gärna med oss på denna spännande resa mot ett rikare liv inom alla områden, inte minst det ekonomiska.

Jag ser fram emot att dela denna spännande resa med dig!

Med värme
Elisabeth Svensson, vd och grundare för RikaKvinnor.se 

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.