RikaKvinnor bloggen

En intressant upptäckt – är det mer kostsamt att arbeta än att vara ledig på hemmaplan?

mar 24, 2019 | Finansiell rikedom, Övrigt | 0 Kommentarer

Nu är det över en och en halv månad sedan jag och sambon kom tillbaka från vår 5 månader långa och livsförändrande utlandsvistelse i Indien, Nepal och SriLanka. Tidigare har jag berättat om varför vi valde att göra denna resa, som grundade sig på idén om att testa på livet som ekonomiskt fria och därigenom få prova på hur det är att helt fritt få styra över vår egen tid, utan att det skulle påverka vår ekonomi negativt.

Från Playcation till Staycation -göra mer av de saker som ger mening och näring åt själen

Vi valde dessutom att fortsätta resan här på hemmaplan. Därmed har vi bytt från Playcation till Staycation. Det blev nämligen tydligt för oss hur viktigt det är att ge utrymme åt alla nya insikter och perspektiv och låta dem få falla på plats i lugn och ro. Och jag måste nog erkänna att just denna lediga tid, såhär på hemmaplan, varit bland den bästa i våra liv. Det är verkligen magiskt att varje morgon få vakna tillsammans till friheten att själva få välja hur dagen ska se ut. En frihet vi nu testat på under snart 7 månader, och som gett oss båda stor mersmak.

Dock vill jag vara tydlig med att ingen av oss har som ambition att leva semesterliv 24/7, utan vad vi är ute efter är att få mer kvalitetstid till det som, för oss, är viktigt i livet. Tid till att hinna med sig själv och sina intressen, tid för varandra och familjen. Tid till att bara få vara och pyssla hemma. Tid till att utvecklas, utmanas och göra det som är kul. Helt enkelt att göra mer av de saker som ger oss mening och näring åt själen. Där i ligger också vår största drivkraft att sträva efter just ekonomisk frihet.

Ekonomisk uppföljning

Men för att komma tillbaka till vad denna krönika egentligen skulle handla om så backar vi bandet lite. Varje månad sedan 2014 har jag nämligen gjort uppföljning över min privatekonomi och sedan 2015 för vår gemensamma ekonomi. (läs gärna mer om bokslutsarbetet här) Vilka inkomster och utgifter vi haft, samt en sammanställning över tillgångar och skulder. I ekonomiska termer kallas detta för balans- och resultaträkning. Något som varje företag är skyldigt att göra, men någon vi sällan tänker att vi faktiskt också kan göra med vår egen privatekonomi.

Faktum är att detta ger oss väldigt värdefull information, även om sanningen ibland kan svida, vilket den också gjorde för min sambo, precis när vi hade träffats och jag hjälpte honom att inse att han då gjorde av mer pengar än han drog in varje månad. En ganska ohållbar strategi i det långa loppet. Tack och lov har vi tillsammans hjälpts åt att ändrat detta mönster, och idag har vi en väldigt hälsosam ekonomi tillsammans. Och med hjälp av en uppföljning blir det således lättare att styra ekonomin dit vi vill ha den.

Detta gör vi tex genom att arbeta med att minska på utgifter som inte ger ett egentligt värde, och samtidigt fokusera på att öka inkomsterna. Det har nämligen aldrig varit ett självändamål att ”svälta” oss till ekonomisk framgång, utan vi har en fullt rimlig budget utifrån vår livssituation och gör heller inga avkall på de saker vi sätter ett högt värde på. Och dessutom; oavsett hur mycket vi minskar våra utgifter så kan vi bara minska dem med 100%. Inkomsterna däremot finns det inget tak för hur stora man kan ha.

En förvånande upptäckt – 47% lägre utgifter hemma!

Oavsett vilket, blev jag högst förvånad när jag gjorde bokslutet för februari och insåg att vi gjort av med betydligt mycket mindre pengar när vi varit lediga hemma, än vad vi gör när vi arbetar!?

Visst är februari en kort månad, men även om jag adderar ytterligare 3 dagar utifrån dagsnittkostnaden, så hamnar vi inte ens i närheten av de utgifter vi brukar ha en normalmånad när vi båda arbetar.

Utgifterna i februari var hela 47% lägre än snittet under de senaste 60 månaderna! Det innebär i så fall att det nästan är dubbelt så kostsamt för oss att arbeta mot att vara hemma!? Om detta verkligen stämmer, är det i så fall en väldigt intressant upptäckt.

Är det dyrare att arbeta än att vara hemma @RikaKvinnor.se

Är det mer kostsamt att arbeta än att vara hemma?

Nu har vi ju bara hunnit vara hemma under en och en halv månad, så det krävs naturligtvis mer statistik för att kunna påvisa något tillförlitligt samband.

Men oavsett vilket, om vi bara leker med tanken att det går åt mindre pengar när vi är hemma mot vad det gör när vi arbetar, vad betyder det då i praktiken?

Ja dels betyder det att det krävs mindre pengar för att till exempel nå ekonomisk frihet. Men också att det kanske kostar mer än vi tror att arbeta.

Vilka är dina reflektioner kring denna upptäckt. Har du räknat på vad det kostar dig att arbeta i form av tid, eventuella transportmedel som bilar, buss- eller tågkort, speciella arbetskläder, uteluncher, barnpassning etc?

Har du själv någon erfarenhet av att utgiftsnivån sjunkit när du varit hemma som föräldraledig, sjukskriven, arbetslös eller ekonomiskt fri? Är det mer kostsamt att arbeta än att vara hemma? Och vad skulle bli möjligt för dig om det skulle visa sig att det faktiskt är så?

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.