RikaKvinnor bloggen

Kick-off 2020 – ”Vi bosätter oss i vårt drömhus som gör att vi tjänar pengar på att bo”

feb 16, 2020 | Finansiell rikedom, Inre rikedom | 2 Kommentarer

I början av januari åkte jag och min sambo iväg på vår 5:e årliga Kick-off. Denna gång styrde vi kosan mot Hotell Gässlingen i vackra Skanör. Att under ett helt dygn, unna sig tiden att stänga av mobiltelefonerna och bara fokusera på varandra och sina drömmar är något jag rekommenderar alla att göra, var för sig eller tillsammans med en partner eller hela familjen, minst 1 gång om året. Detta för att skapa en gemensam bild över vad som verkligen är viktigt i ditt, ert och/eller er familjs liv. Till exempel får man tid att tillsammans fundera på frågor som; vad vill vi göra mer av tillsammans, och var för sig? Vad vill vi göra mindre av, hur vill vi må och vilka känslor vill vi känna, var finns det eventuella konflikter och vad behöver vi göra för att hantera dessa konflikter etc etc.

 

Nulägesrapport och framtidsvision

Under Kick-offen gör vi alltid en gemensam nulägesrapport där vi pratar igenom året som varit utifrån vissa fastslagna diskussionspunkter så som kärlek, ekonomi, relationer, hälsa etc. Vi kikar på vilka områden vi har utvecklats inom, vilka mål vi satte upp som vi nådde eller inte nådde och pratar då om varför. Men framförallt pratar vi om vilka områden vi vill lägga mer fokus på under kommande året, dvs 2020. Om du vill läsa mer om hur vi valt att lägga upp vår Kick-off så hittar du informationen via denna länk.

 

Årets tema: Frihet, Företagsamhet och Glädje i vardagen

Detta gör vi för att få möjlighet att tillsammans fundera över vilka vi vill vara och vad vi vill prioritera under året och även längre fram inom både inre och yttre områden i livet. Genom att, under dessa strukturerade former, prata igenom vad som verkligen är viktigt för oss, får vi också en tydligare bild av hur vi ska och vill prioritera vår dyrbara tid och energi. Vad vi behöver göra, vilka vi behöver vara, vad vi vill känna, och vilka vi vill omge oss med för att ta oss dit.

Temat för året blev således: Frihet, Företagsamhet och Glädje i vardagen. Det gör att vi alltid kan ställa oss frågan när vi står inför ett val; leder detta beslut mot vårt mål som i år är; frihet, företagsamhet och/eller glädje i vardagen, eller inte? Då blir det också enklare att tacka ja eller nej till olika saker. Hotell Gässlingen i Skanör @RikaKvinnor.se

 

Om du inte skäms för det du gjorde för ett år sedan, har du inte utvecklats tillräckligt mycket

Vanligtvis gör vi en stor Kick-off i början av året och en mindre uppföljning någon gång under sommaren. Pga diverse olika anledningar blev det ingen halvårsuppföljning under 2019, vilket märktes när vi gick igenom målen vi hade satt för 2019.

För som min gode vän, och tillika mentor Jan Bolmeson, som driver RikaTillsammans.se, alltid brukar säga; om du inte skäms för det du sa, skrev eller gjorde för ett år sedan så har du troligtvis inte utvecklats tillräckligt mycket.

Så skönt då att det fanns en del punkter från 2019 års kick-off som vi kunde ”skämmas” lite över ?. Men givetvis var det också härligt att en hel del punkter vi satt upp som mål faktiskt blivit uppnådda. I somliga fall ordagrant.

 

”Vi bosätter oss i vårt drömhus, som gör att vi tjänar pengar på att bo”

Till exempel är detta ett mål jag direkt kopierat från 2019 års Kick-off under rubriken; ”Boende/fysisk miljö”:

”Under året bosätter vi oss i vårt drömhus med utmärkta uthyrningsmöjligheter som gör att vi tjänar pengar på att bo, nära hav, city och våra familjer.

Björn får så småningom en egen studio.

I huset kommer kreativa människor kunna samlas för att inspirera varandra och skapa var för sig och tillsammans.”

Jag måste erkänna att det är en otroligt häftig känsla som infinner sig när man lyckas nå ett mål mitt i prick. Vi bor sedan september 2019 i vårt drömhus som ligger i ett av Malmös bästa områden, nära till både havet, city och till våra familjer. Vi tjänar dessutom pengar på vårt boende, eftersom huset är ett tvåfamiljshus, eller generationsboende som det ibland kallas, som vi hyr ut till världens bästa hyresgäst.

Björn har dessutom äntligen fått sin alldeles egna musikstudio i källaren. Och snart får jag min egna massagestudio med magiska massagemaskinen ”Heal Wheel”, som dessutom kommer generera fler passiva inkomster eftersom maskinen gör själva massagejobbet så att ingen människa behöver vara involverad.

Så man kan väl säga att målet med huset till fullo är uppnått, även om det tog 3,5 år att hitta det. Men så länge vi har ett tydligt, helst nedskrivet mål, så driver vi omedvetet på hjärnan att leta efter lösningar för det vi söker efter. Visualisering och målformulering är därför ett fantastiskt verktyg som alla borde testa att använda sig av.

 

Miljö och klimat – den kanske absolut viktigaste diskussionspunkten

En diskussionspunkt som vi la till under årets Kick-off är ”Miljö och klimat”. Detta eftersom det blivit en av de viktigaste frågorna för mig att driva. Det finns nämligen en djup, nästan djurisk, insikt som inte undgår en enda cell inom mig. Det vill säga att något är brutalt fel med vår planet.

Därför är det självklart för mig att kämpa för klimatet för att försöka rädda det vi, inklusive jag själv, så länge förstört; vårt enda hem; planeten jorden. Så under denna punkt har vi pratat igenom hur vi ska hjälpa till att bidra till en bättre och mer hållbar framtid.Kick off @RikaKvinnor.se

 

Jag älskar att resa men har blivit flygfri

Till exempel bestämde jag mig, under vår 5 månader långa resa till Indien, Nepal och SriLanka förra året, att inte flyga på minst två år. Nu har jag hunnit fira 1 år som flygfri, trots att jag verkligen älskar att resa! Att resa är nämligen något jag gjort minst tre gånger om året, varav en lite längre resa. Det brukade dessutom bli en hel del flygresor med jobbet men jag har varit tydlig med min arbetsgivare att jag inte längre kommer flyga pga miljöskäl, och de har man accepterat.

 

Handlar mer om att skicka en signal till våra beslutsfattare

Har det då varit svårt att avstå från ett av mina största intressen för dina, och kanske även mina, barns framtid? (Jag skriver dina, eftersom jag inte själv har några egna barn än.) Faktiskt inte alls, detta eftersom jag har ett starkt ”varför!”. Och att rädda planeten är definitivt ett tillräckligt starkt ”varför” för mig. Det borde det i och för sig vara för oss alla, speciellt om man har barn. Och ställningstagandet att avstå att flyga är bland den tydligaste signal vi världsmedborgare kan sända ut för att ”rösta med fötterna” och därmed signalera till våra politiker att det är dags för en förändring nu!

Det betyder inte att vi aldrig mer kommer flyga. Men just nu behöver vi bli fler som aktivt väljer att rösta med fötterna eftersom konsekvenserna kommer bli större ju längre vi väntar. Så snälla låt inte din kortsiktiga njutning och lättja stå i vägen för att ge våra barn och oss själva en dräglig framtid.

 

Minskad konsumtion

Andra delar vi bestämt oss att fokusera på för att skapa en mer hållbar framtid är att ytterligare minska på vår konsumtion, vilket är lika bra för plånboken som för miljön. Vi konsumerar redan få nya saker. I mesta möjliga mån försöker vi låna till oss det vi behöver eller köpa det begagnat. Dessutom lagar vi mycket, istället för att slänga det som gått sönder. Tex har vi inte köpt en enda ny möbel till vårt nya hus, utan fyndat allt på Blocket och Marketplace.

Dessutom har vi satt som mål att minska vårt matsvinn, börja odla egen mat samt ytterligare minska på vår kött- och fiskkonsumtion. Det kött och den fisk vi väljer att äta ska vara av hög kvalité och ekologiskt, både hemma och ute på restauranger. Vilket innebär att vi alltid frågar efter var djuren och havsmaten kommer ifrån när vi äter på restaurang.

 

Ökning av totalt eget kapital med 46%!

En annan punkt vi lyckades överträffa med råge under 2019 var vårt ekonomiska mål. Vi lyckades nämligen med konststycket att öka vårt gemensamma totala egna kapital med makalösa 46%! Att det sedan har sin förklaring i en bra lägenhetsförsäljning och en extremt generös julklapp gör ju sitt. Men även om vi exkluderar dessa faktorer lyckades vi ändå öka det totala kapitalet med 27%!

Eftersom det blir svårare och svårare att få en större procentuell ökning av kapital ju mer kapital man har så tycker jag ändå att det var ett extremt bra utfall. För att visa på vad jag menar motsvarar exempelvis en ökning på 27% av 100 000 kr 27 000 kr, medans en ökning på 27% av 10 000 000 kr är 2 700 000 kr.

 

Yttre framgång har inget med inre framgång att göra

Trots att året varit otroligt framgångsrikt på många plan, har det samtidigt varit ett av de mest utmanande åren under hela mitt liv. Framförallt på grund av en stor dos av psykisk ohälsa inom familjen och även hos mig själv och hos min sambo.

Att min mamma dessutom fick en dödsdom i slutet av sommaren gjorde inte välmåendet bättre precis. Tack och lov var det ingen tumör som läkarna hade hittat, utan en uppsvullen tarm till följd av en inflammerad gallblåsa som fick akutopereras.

Därför vill jag återigen påvisa att ”yttre framgång”, så som pengar, karriär och status inte spelar någon som helst roll om vi inte också mår bra på insidan.Frihet @RikaKvinnor.se

 

Våra underliggande rädslor tog nästan tagit död på förhållandet

Jag och min sambo har under året genomgått stora prövningar av vår relation som haft sin utgångspunkt i konflikter till följd av djupt rotade underliggande rädslor som fullkomligen frontalkrockat med varandra. Detta medförde dessvärre att bloggen och andra projekt fått ligga på is under 2019, eftersom det helt enkelt inte funnits någon energi kvar.

Tack och lov tog vi beslutet att börja gå i både parterapi och egenterapi, vilket varit avgörande för vår relations framtid. Med hjälp av terapin har vi kunnat komma vidare från destruktiva samtal och handlingsmönster, som bidrog till att öka på varandras underliggande rädslor. Istället har vi lärt oss att kommunicera utan att trigga varandras ömma punkter och istället möta varandra med kärlek, respekt och tillit.

Det har gjort att vår relation stärkts ytterligare och från att jag varit övertygad om att vi skulle vara tvungna att gå skilda vägar, så har vi en starkare relation än någonsin. Därför rekommenderar jag alla att gå i både parterapi och egen terapi, eftersom förståelsen för hur vi fungerar tillsammans och var för dig, hjälper oss att hantera våra underliggande rädslor som är grundorsaken till alla konflikter.

 

Fokus på glädje i vardagen

Summa summarum var 2019 ett, på pappret bra år, men inombords har det varit mer eller mindre kaos. Därför ser både jag och min sambo fram emot ett år där vi nu kan landa, i både oss själva och tillsammans. Det var också därför vi kom att välja ”Glädje i vardagen” som tema för året. Eftersom forskningen också visar på att vårt mående och hur vi känner oss i vardagen spelar störst roll för vår totala hälsa och välmående. Med andra ord är det mer effektivt för vårt välmående att skapa en vardag vi verkligen trivs med och mår bra av, än att leva för att längta efter helgen eller semestern. Min erfarenhet är också att med en härlig vardag så uppstår inte samma behov av att behöva komma bort eller fly undan.

Hur ser dina mål för året ut och vad vill du fokusera din tid och energi på? Hur gör du för att hitta glädje i vardagen, snarare än att längta efter helgen och 5 veckor av semester varje år? Dela gärna så att vi kan inspireras av varandra.

Med värme
Elisabeth

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.