RikaKvinnor bloggen

Kick-out 2018

dec 29, 2018 | Övrigt | 0 Kommentarer

Med inspiration hämtad från det så kallade livshjulet, gör jag, tillsammans med min älskade sambo, varje år en Kick-off inför året som komma skall. Vi gör detta eftersom det år efter år visar sig att det vi under kick-offen kommer fram till att vi vill lägga vår tid och energi på under kommande året också tenderar att generera fler goda resultat.

Inför 2018 valde jag dessutom att göra en Kick-off tillsammans med mitt härliga MasterMind-gäng med mer fokus på min egen personliga utveckling. Och idag, ett år senare, är det således dags att summera och reflektera kring året som gått utifrån det vi pratade om och satte upp som mål inför året genom en så kallad ”kick-out” av 2018.

MasterMind @RikaKvinnor.se

Kick-off med MasterMindgänget inför 2018

Jag konstaterar att många av de mål, och även visionen eller ”temat” jag satte för mitt 2018; ”Återhämtning och våga släppa taget”, faktiskt är uppnådda, vilket känns riktigt härligt!

Förutom själva tema satte jag även, inom respektive områden som livshjulet belyser, upp större och mindre mål för olika saker jag ville lägga mer fokus på under året. Vi valde dessutom att modifiera livshjulets fokusområden något så att de bättre skulle passa bättre in i våra respektive livssituationer. Följande ämnen kom vi därför överens om att samtala kring och sätta upp mål inom under förra årets kick-off inför 2018;

  • Övergripande tema/vision
  • Hälsa
  • Karriär/jobb/sysselsättning
  • Relationer
  • Boende/fysisk miljö
  • Fritid/vardagsupplevelser
  • Ekonomi
  • Personlig utveckling och känslor

Livshjulet MasterMind @RikaKvinnor.se

Temat för 2018; Återhämtning och våga släppa taget

Med tanke på att det i skrivande stund är den 29 december och jag sitter i bikini på en vacker liten strand här i Patnem i södra Goa och har tillbringat de senaste 4 månaderna med att mer eller mindre ta dagen som den kommer, då vi varit på resande fot genom Sri Lanka, Nepal och Indien, får jag väl säga att visionen med återhämtning för 2018 med råge har uppnåtts. Jag kan faktiskt inte minnas senast jag kände mig så utvilad och återhämtad som jag gör nu. En känsla jag gärna tar med mig och fortsätter förvalta under 2019.

Att våga släppa taget är ett annat område jag fått möjligheten att öva mycket på, bland annat under vår resa. Detta eftersom inget inför eller under resan varit definitivt planerat. Varken ramarna eller innehållet.

Vi hade en grovt uppskattad plan om att vara borta mellan 3-6 månader någonstans i sydvästra Indien och på Sri Lanka, det var i princip allt som var planerat tillsammans med att vi skulle genomföra ytterligare ett tyst tiodagars meditationsretreat i starten av resan för att lägga en bra grund.

Det har verkligen varit en rejäl utmaning att våga släppa taget om all form av planering och mer eller mindre ”go with the flow”, men också otroligt lärorikt för mig eftersom jag gärna vill försöka planera och kontrollera allt jag kan in i minsta detalj. Så är det något Indien lärt mig så är det att allt faktiskt löser sig om vi bara vågar släppa taget och har lite tilltro till att universum, i varje stund, förser oss med det vi behöver.

Fokusområde; Hälsa

Några av de mål som sattes upp inom hälsoområdet var; minst 8h sömn per natt, dagligt arbete med mental och psykisk hälsa i form av meditation, löpning, styrketräning och yoga. Minskat mobilanvändande, samt att våga lyssna och lita på kroppen när det kommer till mat, träning och ”jobbiga” känslor.

Förutom när det kommer till minskat mobilanvändande tycker jag definitivt att de flesta av målsättningarna uppnåtts, åtminstone till 80%. Att minska mobilanvändandet är dock något jag kommer välja att fokusera mer på under 2019 eftersom det känns viktigt för mig att ha mer skärmfri tid för att nå en bra totalhälsa och även för att öka den kreativa förmågan.

Fokusområde; Karriär/jobb/sysselsättning

Inom fokusområdena karriär, jobb och sysselsättning var ett av målen att helt byta karriär. Detta eftersom nuvarande arbetsuppgifter inte längre kunde fylla min själ med näring. Så när vi kommer tillbaka till Sverige kommer jag påbörja en annan resa och helt byta arbetsområde från ekonomi och controlling till agil projektledning inom IT.

Det kommer bli en spännande resa, och jag känner stor tacksamhet inför möjligheten eftersom agila arbetsmetoder ligger i linje med mina egna värderingar där co-creation och prototying är några av nycklarna för att lyckas skapa mer framgångsrika projekt. Att företaget dessutom går i bräschen för omställningen till en mer hållbar framtid gör att det känns ännu bättre att få testa  mina agila vingar just här.

Andra fokusområden inom karriär, jobb och sysselsättning var att fortsätta med engagemanget inom Better Globe, vilket känns ännu viktigare nu när jag verkligen förstått effekterna av den pågående klimatkrisen. Och att plantera träd i tropiska områden är ett sätt att försöka förhindra att klimatet tippar över, eftersom träd i dessa områden växer i snitt 6 gånger snabbare än på andra platser i världen. Efter olja och kol är nämligen avskogningen den största källan till klimatkrisen, så att återplantera träd är otroligt viktigt för vår framtid.

Därför känns det också extra bra att jag i somras tog chansen att besöka verksamheten i Kenya och Uganda, och fick därigenom en mycket bättre förståelse för affären och det arbete som bedrivs nere på plats och som skapar helt nya möjligheter för lokalbefolkningen på landsbyggden, men också för oss investerare i Norden och resten av västvärlden som genom Better Globe har möjlighet att både bidra till en bättre framtid och köpa/äga virkesskog genom crowdfunding. Skog är annars ett tillgångsslag som kräver otroligt mycket kapital för att äga.

Att fortsätta utveckla RikaKvinnor.se har också varit ett av fokusområdena under året. Även om jag känner att jag skulle vilja göra ännu mer med bloggen, får jag vara ödmjuk inför det faktum att jag också vill leva som jag lär. Så att RikaKvinnor.se i oktober hamnade på förstasidan på Sydsveriges största dagstidning känns ändå som en fin bekräftelse och ett tecken på att jag gjort något rätt i alla fall.

Sydsvenskan-förstasidan-@RikaKvinnor.se

RikaKvinnor.se pryder förstasidan på Sydsveriges största dagstidning Sydsvenskan

Fokusområde Relationer

Inom området relationer satte jag upp följande ledord för vad jag eftersöker inom alla mina relationer, vilket är; tid, energi, balans, ge, ta, närvaro, djuphet, roligt och utvecklande.

Förutom detta satte jag fokus på att; ömt vårda relationen mellan mig och sambon genom att fortsätta prioritera tid tillsammans och göra roliga saker ihop, även utanför hemmet.

Efter 4 månader på resande fot känner jag verkligen att vi fått den gemensamma kvalitetstid vi båda efterlängtat, samt att vi kommit ännu djupare och närmre varandra. Det märks också att vi är ett bättre och mer sammansvetsat team nu än någonsin, speciellt med tanke på alla utmaningar vi ställts inför under resan. Och har vi kunnat fixa detta, så kan vi nog fixa det mesta framöver!

Något annat jag valde att göra för att försöka skapa djupare relationer, var att införskaffa samtalsspelet ”Vertilles”. Jag måste erkänna att även om det ibland känns lite töntigt att plocka fram de där frågekorten så har det vid många tillfällen varit ett väldigt bra och användbart verktyg för att gå från ytligt kallprat till mer genuina samtal med vänner, familj men också mellan mig och kärleken. Samtalsspelet, som jag verkligen kan rekommendera för alla möjliga sociala sammankomster, hittar du här. Frågorna fungerar dessutom väldigt bra att ha som underlag för en Kick-off!

Ett annat mål som uppnåddes inom området relationer var att jag minst en dag i veckan skulle äta lunch ute med en gammal vän eller en ny bekantskap, bland annat några av er bloggläsare! Med facit i hand blev det nästan två lunchdejter i veckan, vilket varit otroligt roligt, trevligt och även lärorikt. Så många nya och härliga personer jag fått möjligheten att lära känna tack vare att jag gav mig denna, tillsynes enkla lilla utmaning.

Fokusområde Boende/fysisk miljö

Inom området boende och fysisk miljö var ledorden för 2018; ett enkelt, ljust, luftigt, trivsamt och ordningsamt hem med lugn, glädje, harmoni och mycket kärlek.

Här tycker jag att vårt hem uppfyller på de flesta punkterna och dessutom lyckades vi göra ytterligare en utrensning av onödiga prylar under året och det kommer bli ännu en utrensning när vi väl flyttar tillbaka till Sverige igen efter resan. För varje gång vi gör en totalutrensning hemma (går igenom varje låda, skåp samt förvaringsutrymmen och gör oss av med allt vi inte gillar, behöver eller använder) känner jag mig alltid lättare, friare och lyckligare. Dessutom lär det ha varit Gandhi som myntade uttrycket; ”Om du äger mer än 50 saker är det sakerna som äger dig”.  Och även om vi inte riktigt är där än, så fortsätter vi göra minst en totalutrensning per år för att sakta minska antalet prylar hemma och därigenom nå större frid och harmoni i livet.

Andra målsättningar inom området boende och fysisk miljö var att hitta mer flow i vardagsaktiviteter så som att; handla och laga mat, gå ut med soporna, tvätta, vattna blommor samt hålla i ordning och plocka undan hemma.

Här har min påhittade 4 minuters ”tabata-kvälls-städning” kommit väl till pass. Kort och gott går den ut på att man under 4 minuter ser till att, med lite tempo, och gärna någon peppig musik, plocka undan allt som bara ”råkat hamna” på annan plats än där det hör hemma, ställa i ordning i kök och badrum samt puffa kuddar och vika plädar. Och vilken skön känsla det är att varje morgon vaka till ett ordningsamt och städat hem med fint puffade soffkuddar. Det fortsätter jag gärna med under 2019.

Bostadsrätt @RikaKvinnor.se

Home sweet home med puffade kuddar

Fokusområde; Fritid/vardagsupplevelser

Inom fritid och vardagsupplevelser var målet att ha en så tom kalender som möjligt som efterhand kunde fyllas på med det jag ville fylla kalendern med, tillsammans med en massa egentid och kvalitetstid med kärleken. Helt ärligt har det varit helt underbart att ha en glesare kalender än vanligt och detta fortsätter jag gärna med under 2019.

Att umgås mer med vänner, spa:a, vara i naturen, spela spel, ordna middagar, kallbada, dricka te, förutsättningslöst titta på serier på Netflix etc har också legat som fokusområden som jag känner att jag med fördel kan sätta check på men också gärna fortsätta med under nästa år. Framförallt middagsbjudningar är något jag känner att vi kan bli mycket bättre på att ordna.

Det jag också skulle vilja lägga mer tid på nästa år är små utflykter och äventyr i form av; ridning, skogspromenader, svampplockning, bärplockning, vandring, kajak, stand-up paddeling etc.

Fokusområde; Ekonomi

Inom området ekonomi var ledorden; fundera på vad jag verkligen vill lägga pengar på, samt hur jag använder mina pengar etiskt, hållbart och långsiktigt.

Här blev följden att jag sålde av nästan samtliga aktier och fonder för att starta om med att enbart investera hållbart framöver. Vad är annars vitsen med att investera om vi inte har en planet att leva på om några år? Dessutom visade sig detta vara ett smart drag eftersom börsen, i skrivande stund, ligger på minus 12% för året.

Att under vår resa spendera pengar på god mat, bra boenden, massage, yoga, meditation och andra typer av närande aktiviteter har definitivt varit medvetna val som gått i linje med det jag vill lägga pengar på istället för onödiga saker som varken behövs och/eller förstör vår planet.

Ett annat mål inom området ekonomi är att årligen öka det totala kapitalet med 25%. Med en miss på ca 3%, nådde jag inte riktigt ända fram i år. Men med tanke på att vi varit på resande fot under 4 månader av 2018 och att börsen dippat rejält här på slutet av året, känner jag mig ändå otroligt nöjd med att ha kommit så pass nära målet.

Dock är det för mig viktigaste målet inom ekonomi att fortsätta öka de passiva inkomsterna så att de, tillsammans med egna projekt, kan inbringa en inkomst motsvarande samtliga aktiva och passiva årsutgifter.

Och 2018 är första året jag konstaterar att detta mål faktiskt blev uppnått. Å andra sidan har jag haft lite draghjälp, framförallt eftersom skatten för de inkomster jag haft i det svenska bolaget kommer bli väldigt låg då jag haft stora utgifter att kvitta vinsten mot. Således kommer jag inte ha samma ”privilegium” nästa år, utan kommer då behöva fokusera på att öka de ”passiva” inkomsterna ytterligare för att hålla målet om en ökning av passiva inkomster som täcker årsutgifterna.

Därför hoppas jag att vi under 2019 kan förvärva ytterligare en liten hyresfastighet i USA, utöver den vi köpte i Cleveland i juli och som därmed medförde att ytterligare ett ekonomiskt mål under 2018 uppnåddes; att vi blev med hyreshus.

Ett ekonomiskt mål dock som dock inte lyckades uppnås under 2018 var att hitta ett hus att bo i med uthyrningsmöjligheter i stan eller på landet. Eller egentligen hittade vi drömhuset, la högsta budet, men det slutade med att budet inte blev accepterat eftersom köparna med lägre bud erbjöd sig att köpa huset utan besiktning. Svensk bostadsmarknad är en märklig företeelse. Men det fanns väl någon mening med att huset inte skulle bli vårt, trots att allt, inklusive priset, läget, storleken och planlösningen, var näst intill helt perfekt, och det vi letat efter i över 2 år nu.

Fokusområde; Personlig utveckling och känslor

Inom området Personlig utveckling och känslor, var ledorden för året att; leva i kärlek, närvaro och kontakt med mig själv. Först när jag mår bra kan jag också få andra att må bra.

Även om jag under 2018 unnat mig betydligt mer ledig tid än tidigare år, vill jag ändå se till att skapa mer utrymme för reflektion och ”bara-vara-tid” under 2019.

För en av de många viktiga insikter jag fått under resan är att dagarna här går precis lika fort som hemma. Så illusionen om att vi ”får mer tid” när bara XYZ inträffar, stämmer således inte. Tid är nämligen relativt och något vi själva måste ”skapa” genom att prioritera tiden tex med att ägna den åt saker och personer som verkligen är viktiga för oss. Ett sätt att få ”mer tid” är snarare att dra ner på tempot och stryka saker från kalendern istället för att fylla den med aktiviteter och ”måsten”.

Ett annat mål jag anser mig uppnått under året är att fördjupa mitt meditationspraktiserande. Efter ytterligare ett tiodagars meditationsretreat i tystnad på Sri Lanka är min erfarenhet är att jag, för varje sådan kurs, skalar av ytterligare ett lager som gör att jag kommer närmre ”kärnan”. Att vi därefter suttit en timme i meditation nästan varje morgon har också varit otroligt hjälpsamt för att hålla disciplinen vid liv. Resultatet, eller bieffekterna har blivit att jag kommit närmre mig själv och känner mig mer grundad, fri, harmonisk, närvarande, vital och levnadsglad än på länge.

Att vi dessutom haft privata lärare i både yoga, meditation och pranayama under resan har hjälpt till ytterligare viktiga insikter om mig själv, men också konkreta tekniker för att framgent kunna hantera det svåra i livet lite lättare.

Yoga Mandrem Goa @RikaKvinnor.se

Yoga till solnedgången på stranden i Mandrem

Andra viktiga fokusområden inom personlig utveckling har varit att öva upp min kreativa förmåga, vilket jag framförallt gör genom att varje morgon, precis när jag vaknat, skriva 3 handskrivna sidor om det som kommer till mig vid tillfället. Det är en otroligt bra övning som jag varmt kan rekommendera då det också visat sig bli en viktig form av terapi.

Sidorna har definitivt gett mig en betydligt bättre överblick över mitt sinnes ”galna” mönster, och det som är positivt är att man tillslut blir så trött på att ständigt skriva om sitt eget ältande av samma gamla orosmoment, bekymmer och problem, att man helt enkelt måste bli lösningsfokuserad och ta tag i dem istället.

Jag kommer definitivt ta med denna övning in i 2019 och rekommenderar dig att göra desamma om du känner att du står still och/eller har fastnat någonstans i livet, om du bara vill få mer inspiration eller lära känna dig själv närmre. Morgonsidorna kommer definitivt öppna nya dörrar och ge dig vägledning, vare sig du vill det eller ej.

Något jag också vill arbeta ännu tydligare med under 2019 och som faktiskt kommer bli huvudfokus för året, eftersom det tillslut visat sig vara roten till nästan alla mina ”problem”, är att våga utmana alla jobbiga känslor som i tid och otid uppstår inom mig så fort något är nytt, eller om jag känner att jag inte har kontroll över en situation, när jag upplever energilöshet, trötthet eller att jag har för mycket på mitt bord att överblicka.

Det är bokstavligt talat som att jag går runt med ett felprogrammerat nervsystem som gör hela mig mer eller mindre apatisk inför nya eller utmanande situationer. Och för att undvika att känna allt det ”jobbiga” som uppstår i dessa situationer, tex kan det vara en känsla av att jag blir strypt, eller att jag har ett starkt tryck över bröstet så jag inte kan andas ordentligt, och/eller att hela mitt system låser mig i kontraktioner kring bröst, mage och/eller hals, har mina strategier varit att helt enkelt strunta i dessa kroppsliga signaler och istället köra på ännu hårdare för att slippa ”känna” efter. Vilket jag i efterhand inser varit som att slänga ved i brasan istället för att tålmodigt vänta ut stormen. Därför kommer ett huvudfokus vara att arbeta konkret med en ”omprogrammering” av nervsystemet under 2019.

Låt oss nu stänga 2018 och se vad vi istället kan erbjuda 2019

Med dessa ord passar jag på att tacka dig för att du orkat läsa ända hit. Förhoppningsvis har du fått med dig någon inspiration. Oavsett vilket så väljer jag att härmed stänga 2018 som år och konstaterar att jag i sort sätt är väldigt nöjd med det som lyckats åstadkommas under året. Framförallt är jag stolt över att vi inte bara skapade möjligheten, utan att vi också förvaltade den genom att resa iväg på vår långa resa som, åtminstone gett mig, otroligt viktiga insikter och perspektiv på livet.

Inför 2019 vill jag fokusera ännu mer på att bara må bra och göra saker jag tycker om istället för att prestera mig till mer ”lycka och så kallad framgång”. I slutändan är det inte den som upplevt flest saker, ägt mest prylar eller har mest pengar på banken som ”vinner” utan den som är lycklig, mår bra och har en massa villkorslös kärlek att ge. Jag ser fram emot vad 2019 har att erbjuda, och kanske framförallt ser jag fram emot vad jag kan erbjuda 2019.

Got nytt magiskt 2019 vänner!

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.