RikaKvinnor bloggen

Uppdatering av den mekaniska planen för ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende

jun 9, 2018 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom | 2 Kommentarer

För några dagar sedan fick ett av de gamla inläggen från 2017 kallat ”Lite Fredagsinspiration” sig ett rejält uppsving här på bloggen. Superkul att inlägget återigen kunde bidra med inspiration och nya tankar, så tack till alla er som uppmärksammade och gillade inlägget även den här gången, trots att det är över ett år gammalt (du kan läsa inlägget i sin helhet här)

Inlägget påminde dessutom mig om att det var dags för en uppdatering så här 15 månader senare, så därför tog jag tillfället i akt att uppdatera utfallet av den mekaniska planen från 2017 med aktuella utfallssiffror för juni 2018. Resultatet ser ni i grafen nedan som återigen visar på att det som blir mätt blir gjort!

 

Utfallet följer fortfarande planen

Då jag älskar att visualisera mål, även rent ekonomiska, anser jag att det blir extra tydligt och även inspirerande när man tar hjälp av exempelvis en sådan här graf i Excel för att jämföra tex utfall vs plan. Och svårt är det inte heller. Du behöver bara dina utfallsiffror per månad eller år, samt dina målsiffror och datum och sedan låter du Excel göra jobbet!

I grafen till vänster framgår det bland annat att utfallet, den blåa tjocka linjen, fortfarande följer planen (den rosa linjen). Och här framgår det även att planen har hållits sedan inlägget från den 10 mars 2017 (grafen till höger). Dessutom har jag sedan ca 3 år tillbaka satt upp ett mål om att öka totalekonomin (även kallad balansräkningen vilken visar totala tillgångar minus totala skulder) med 25% per år, vilket framgår genom den rosa linjens exponentiella utveckling över tid (själva planen/målet).

 

Glöm inte bort ränta-på-ränta effekten som hjälper till på resan

En annan insikt som kom till mig när jag gick igenom gamla Excelfiler var att jag vid starten av min ”ekonomiska karriär” totalt hade missat konceptet exponentiell utveckling, också känt som ”ränta på ränta effekten”. I en Excelfil från 2011 hade jag nämligen gjort upp en liknande plan för den ekonomiska utvecklingen över tid och jag kan väl erkänna att jag var lite ute och cyklade när den planen lades. Detta eftersom jag tänkte linjärt och inte exponentiellt (dvs att jag räknade på ungefär samma mängd sparande och samma avkastningsränta år efter år). Detta är ett vanligt misstag som tyvärr får många att ge upp innan de ens börjat.

Tack och lov gav i alla fall inte jag upp sparandet pga denna, något missvisande uträkning, vilket hade varit enkelt eftersom den linjära grafen fick det att kännas som ljusår bort att överhuvudtaget kunna bli miljonär.

 

I krona dubblad i 30 dagar = 1 000 000 000 kr

Därför vill jag också uppmuntra er alla att även om det tillsynes ser ut som en omöjlig utmaning att ta sig från punkt A till punkt B, oavsett om vi pratar ekonomi eller andra typer av mål, så hjälper det otroligt mycket att tydliggöra för oss själva vilka mål vi har så vi vet vad det är vi strävar efter. Och när det kommer till ekonomi får vi dessutom inte glömma av den tacksamma och alldeles underbara ”ränta-på-ränta” effekten som hjälper oss att nå målen snabbare om vi bara använder den till vår fördel! Denna effekt som de facto medför att; om vi dubblar en krona varje dag i 30 dagar så har vi 1 000 000 000 kr efter 30 dagar! Ja du läste rätt; EN MILJARD KRONOR!

Och hur det än är så, på något mirakulöst sätt, verkar det som att universum vill hjälpa oss att nå våra mål när vi ställt in siktet på dem. Det är något jag kommer ta med mig i nästa fas av byggandet av den mekaniska planen. För hur omöjligt det än ser ut att nå målet jag satt upp till jag fyller 40, så är jag ganska övertygad om att det kommer öppnas nya dörrar som idag inte ens går att föreställa vad som finns bakom och som kommer hjälpa till att nå målen på ett sätt vi idag inte kan förstå är möjligt.

Så se till att sikta mot stjärnorna, så når du åtminstone till trädtopparna!

 

Med värme
Elisabeth

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.