RikaKvinnor bloggen

Vad är en ”normal” avkastning på börsen?

jan 13, 2021 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom, Övrigt, Samarbete | 3 Kommentarer

Igår la jag ut en poll på vår Facebookgrupp Fearless woman – Kvinnor med målet att bli ekonomisk oberoende där jag bad medlemmarna att gissa vilken avkastning som världens bästa fondförvaltare konsekvent lyckats skapa sedan 1988.

Det vill säga vilken årsavkastningen har de bästa av de bästa, dvs ”världsmästarna i avkastning”? 

Mitt syfte med detta var att ge en liten Reality check för vad en ”normal” avkastning på börsen är.

Om vi börjar med att avslöja det rätta svaret på frågan så är det 39%. Dvs; 

Den hedgefond som anses vara världens mest framgångsrika fond RenTech avkastar i snitt 39% årligen.

RenTech förvaltar över 65 000 miljoner dollar och slår alltså investerare som Warren Buffet, Ray Dalio, Peter Lynch mfl mfl med hästlängder!

“Since 1988, his flagship Medallion fund (RenTech) has generated average annual returns of 39% after fees.

No one in the investment world comes close. Warren Buffett, George Soros, Peter Lynch, Steve Cohen, and Ray Dalio all fall short.” (källa Wikipedia)

Detta ger oss följande viktga insikter 

1. Den konsekvent bästa årsavkastningen i hela världen sedan 1988 är 39%.

2. Om någon aktör påstår att de kan generera en bättre avkastning bör du bli extremt vaksam och skeptisk.

3. Att konsekvent slå index, om än bara med några 10-dels %-enheter (vi pratar alltså inte om 10% utan om 0,1% eller 0,5%) gör dig till en bättre investerare än 94% av världens investerare och du kan troligtvis få jobb hos vilken fondförvaltare som helst!

Hedgefonder investerar nämligen miljarder kronor i att ha en fördel på marknaden med bara någon tiondels procent.

Så vad är egentligen en ”normal” avkastning för olika tillgångsslag? 

Här är vad du kan förvänta dig för årsavkastning från olika tillgångsslag över tid;

➡️Bankkonto ger mellan 0-1%
Ingen risk och insättningsgaranti tex Santander eller Komplett Bank (annonslänk) som idag (2121-01-13) erbjuder 0,85% i ränta med insättningsgaranti.

➡️Räntefonder 1-3%
Låg, men inte obefintlig risk. Högriskräntefonderna gick tex ner 10-20% under Coronakrisen. Tex via Lysas fondrobot (annonslänk) 

➡️Aktier 6-9%
Medel till hög. Du kommer aldrig förlora alla dina pengar i en global indexfond, men möjligtvis kan den gå ner 30-50%. Tex Lysas fondrobot (annonslänk) 

➡️Alternativa investeringar 5-15%
Ofta peer-to-peer eller crowdfunding typ Trine (annonslänk), Tessin eller Lendify. Hög risk eftersom du kan förlora allt insatt kapital. 

➡️Private equity 5-25%.
Mycket hög risk, här räknar man som tumregel med att 4 av 10 företag komer gå i konkurrs, 5 av 10 går plus/minus 0 och 1 av 10 kommer göra 10 gånger pengarna och betala för alla de andra förlusterna.

Svenska investmentbolag har historiskt legat på en avkastning på runt 15%, så en avkastning på 15-20% är inte orealistiskt i onoterade bolag eller fastigheter som är belånade.

Att slå index över tid är extremt svårt

Med detta sagt, att ha en högre avkastning än index över tid är alltså extremt ovanligt och handlar snarare om tur än om skicklighet. 

Att slå index ett enstaka år eller tre säger tyvärr inte mycket om någon som investerare mer än att hen faktiskt lyckades pricka rätt. Majoriteten av alla fondförvaltare slår inte sitt börsindex utan de underpresterar.

99 % av alla professionella investerare slår inte index (Barras 2010, Fama, 2010)

Slår man däremot index varje år i 10 år och kan visa att det finns ett teoretiskt ramverk som stödjer strategin, kommer man troligtvis kunna få jobb på vilket fondbolag som helst.

Tyvärr visar ändå forskningen på att de som lyckats med just detta ändå inte lyckas med samma sak nästkommande 10 åren. 

Så man kan alltså inte utesluta att även ”proffsen” hade tur när de investerade.

Med andra ord, om någon kommer och lovar en jättebra avkastning och inte kan visa att de har anställda doktorander som publicerat vetenskapliga artiklar, då är det något som är konstigt.

Hur ska jag som småsparare investera för att få bästa möjliga avkastning om inte ens ”proffsen” kan? 

Såklart behöver man fundera på följande fråga; Om 99% av alla profesionella investerare inte slår index, hur ska jag som småsparare kunna göra det?

Desstom har vi småsparare troligtvis inte den tid (eller intresse) som krävs för att analysera bolag vid sidan av jobb, familj och andra åtaganden.

Proffsen arbetar dessutom heltid med detta och har tillgång till hjälpmedel som vi ”vanliga döda” inte har. 

Rådet som de flesta forskare ger är således:

Försök inte att tajma marknaden eller väja ut  enskilda bolag. Köp istället alla bolag i hela världen i ett marknadsviktat index.

Det vill säga köp en global indexfond eller använd en fondrobot tex Lysa (annonslänk) som gör jobbet åt dig så vet du att du med säkerhet är bättre än 99% av alla ”profesionella” investerare!

Detta betyder dock att du INTE kommer ha det bästa sparandet ett enskilt år?  Men över en lång sparhorisont kommer du ha gett dig själv de bästa oddsen och med en hög sannolikhet ha en bättre avkastning än de flesta andra. 

Vilka tankar dyker upp för dig när du läser detta inlägg?
Dela gärna så att vi tillsammans kan bli klokare ❤

Med värme
Elisabeth 

PS. Jag vill tacka min gode vän Jan Bolmeson på RikaTillsammans.se som inspirerat och lagt grunden för inlägg genom deras viktigga avsnitt om Investeringsbedrägerier som jag verkliogen rekommenderar alla att lyssna eller läsa i sin helhet här!

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.