RikaKvinnor bloggen

Bästa kreditkorten 2019

feb 28, 2019 | Finansiell rikedom, Samarbete | 10 Kommentarer

Testa gärna vilka kreditkort som passar dig bäst på den oberoende siten Kortio (samarbete) 

Precis som många andra blev jag besviken när jag upptäckte att Coop Mastercard nu förändrar sina kreditkortsvillkor till det sämre from på måndag den 5 mars 2019. Även om årsavgiften sänks med 53 kr, från 348 till 295 kr/mån spelar det ingen större roll om man samtidigt har ett extrakort tillsammans med till exempel sambon eller ens äkta hälft. Detta eftersom Coop kommer ta 95 kr i avgift per extrakort i hushållet. Så summa summarum ökar kortavgiften för oss som haft fler än 1 kort per hushållet med 42kr/mån från 348kr till 390kr/mån.

Förutom detta har Coop dessutom lagt på ett valutaväxlingpåslag om 1,75% vid handel i annan valuta än SEK. Att Coop inte haft valutaväxlingspåslag eller kontantuttagsavgift utomlands var de främsta anledningarna till att kortet, enligt mig, var värt årsavgiften på 348kr. Detta eftersom jag och sambon varit utomlands en del, och dessutom har kortet använts till att månadsspara i BetterGlobeträd vilka handlas i euro, samt betala räkningar för vår amerikanska hyresfastighet, vilka betalas i dollar.

Därför fick jag påbörja jakten för att finna ett nytt kort som istället kan användas till ovanstående och nedan ser du resultatet av de kort som numera har en självklar plats i min kreditkortsportfölj.

Varför kreditkort?

Oavsett vilken inställning du har till kreditkort så kan vi, genom att använda kreditkort på rätt sätt, faktiskt boosta vår ekonomi! Detta gäller dock enbart om hela kreditkorträkningen betalas absolut senast på förfallodagen varje månad. I annat fall är det ingen idé att använda kreditkort eftersom den höga räntan äter upp alla fördelar som annars finns med dessa små guldkort. I denna artikel förklarar jag mer ingående hur du kan tänka kring och använda kreditkort för att få hävstång på dina pengar. Och här nedan går vi igenom vilka kreditkort jag anser vara de bästa på marknaden just nu.

Bästa kreditkortet för resor och utlandsbetalningar – Santander Mittkort + samt Easyliving Mastercard

Efter lite research kom jag fram till att de bästa korten för resan eller vid tillfällen där man handlar/investerar i annan valuta än SEK nu är; Santander Mittkort + samt Easyliving Mastercard från Collector bank.

Även om båda korten har en årsavgift på 195kr tycker jag ändå den är motiverad om man vet med sig att man kommer använda kortet utomlands eller vid onlineköp i utländsk valuta för mer än 11 143 sek per år (195/0,0175=11 143 dvs; årsavgiften delat på den procentuella växlingsavgiften du betalar hos många andra kreditkortsutgivare).

Dessutom bjuder både Santander och Easyliving på första årsavgiften, vilket ger oss lite utrymme att fortsätta scanna av marknaden. Kanske hinner det dyka upp ett bättre alternativ innan första årsavgiften ska betalas?!

Anledningen till att jag själv valde Santander är mest för att jag redan är kund i banken. Erbjudandemässigt är korten likvärda så jag skulle säga att det mer är en smaksak vilket man väljer.

Bästa kreditkortet för cash back – Amex Blue

Andra kreditkort jag kommer använda under 2019 för att handla allt förutom det jag köper i utländsk valuta är; Komplett bank kreditkort samt följeslagaren från 2018; Amex Blue.

Amex väljer jag att behålla även under 2019 eftersom kortet ger 1,25% i ren cash back på samtliga köp. Så länge du handlar för över 33 600 kr per år med Amex Blue tjänas den dyra årsavgiften in (420/0,0125=33600).

Dessutom finns det extra pengar att tjäna genom att dela med dig av den unika inbjudningslänk som finns inne på din Amex-sida. För varje person som skaffar Amex Blue genom din unika länk tjänar du 420 kr. Din vän får samtidigt 420 kr samt de 3 första månaderna gratis, vilket totalt ger din vän 525 kr (420+(35*3)=525).

Så om du mot förmodan tycker denna artikel var värdefull för dig, och du samtidigt vill tjäna 525 kr om du ändå tänkte ansöka om ett Amex Blue som ger dig 1,25% tillbaka på allt du handlar, kan du med fördel använda följande länk; http://www.americanexpress.se/bjudin/elisasuREn?CPID=100329180. På så vis får du 525kr i cash back och jag erhåller samtidigt 420kr som tack för hjälpen av Amex.

Tyvärr är det dock fortfarande många affärer som inte tar emot Amexkort, detta eftersom Amex tidigare tog ut en väldigt hög bankavgift gentemot affärerna. Men på grund av nya regler får Amex inte längre ta ut högre avgift än någon annan bank, men tyvärr har många affärer inte hängt med i förändringen och erbjuder därför fortfarande inte Amex som betalningsalternativ.

Bästa kreditkortet 2019 @RikaKvinnor.se

Bästa kreditkortet för shopping och onlinehandel – Komplett bank Mastercard

För alla butiker som inte tar Amex finns därför ett annat alternativ och det är Komplett banks Mastercard som jag numera lagt till i kreditkortssamlingen för 2019. Komplett banks Mastercard, som inte har någon årsavgift, erbjuder nämligen 1% i ren cashback på allt du handlar med kortet. Dessutom får du 2% tillbaka på allt du handlar online så länge webbutiken är registrerad som e-handel* av Mastercard. Dessutom får du hela 4% tillbaka på butiken Komplett.se. Vilket är extra bra för dig som eventuellt brukar handla där.

Att man dessutom kan kombinera kortet med andra cashback-tjänster som tex Refunder och Cashbacker medför att cash backen kan bli ännu högre.

Nackdelen med kortet är dock att man inte kan koppla till ett extrakort, vilket innebär att jag och min sambo måste ha varsitt kort och därmed får vi också varsin faktura. Samtidigt vet jag att många med delad ekonomi föredrar detta, så därför behöver det inte vara en nackdel.

Bästa kreditkortet för planerade inköp av; sportvaror, böcker, smycken, flygresor, blommor, optiker, bygghandlare, inredningsbutiker, elektronik eller leksaker

Om du vet med dig att du tex ska bygga om på altanen, köpa ny dator eller kanske förlovningsringar kan det vara av värt att även kika på IKANO bank Visakort. Kortet ger nämligen rabatt inom en specifik utvald bransch varje månad. Du kan maximalt få 500 kr i rabatt per månad och totalt 6000 kr på ett år. Branschrabatten ligger på mellan 5-20% så om du tex köper byggvaror för mer än 10 000 kr, men mindre än 40 000 kr, i juli (då IKANO-kortet ger 5% rabatt hos alla bygghandlare) så har du de facto tjänat in hela årsavgiften. IKANO, som påstår att de inte har någon årsavgift, tar ut en aviavgift på 25kr/månad som inte går att undkomma. Så ja ”årsavgiften” är 300 kr men den kan du snabbt tjäna in om du vet med dig, och dessutom har lite framförhållning, att du kommer göra större inköp inom någon av de branscher IKANO erbjuder rabatt inom.

Summering av bästa kreditkorten 2019

Kreditkort @RikaKvinnor.se

Summa summarum; de kreditkort som åker ut från min samling under 2019 är således; Coop Mastercard eftersom villkoren tyvärr försämrats rejält. De kort jag väljer att behålla från 2018 är; Amex Blue samt IKANO-bank. Det kort jag väljer att komplettera kreditkortssamlingen med under 2019 är; Komplett bank Mastercard samt Santander Mittkort +

Testa vilket kort som passar dig bäst

Testa gärna vilka kort som passar dig bäst på den oberoende siten Kortio (samarbete) 

Under 2018 tjänade jag och min sambo 5704 kr genom att använda våra kreditkort. Pengar som vi annars inte hade fått ta del av om vi istället hade använt vanliga betalkort.

Vilka kreditkort använder du? Dela gärna dina bästa tips här nedan så att vi tillsammans kan lära och utveckla oss.

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.