RikaKvinnor bloggen

De 3 vanligaste myterna om ekonomisk frihet

mar 4, 2020 | Bli rik - Nybörjarguiden, Finansiell rikedom | 2 Kommentarer

När jag föreläser, är ute på sociala medier eller träffar kunder och klienter för att hjälpa dem med sin privatekonomi är inte sällan jag får höra en del ”sanningar” eller “myter” om ekonomi och ekonomisk frihet som jag gärna vill slå hål på.

 

Myt nummer 1. “Jag har inte tillräckligt med pengar”

När jag möter invändningen att det inte är lönt att börja investera och spara eftersom man inte redan har en massa pengar, brukar jag försöka vända på det och istället prata om att en god privatekonomi inte i första hand handlar om faktiska siffror eller kunskap, utan om ditt mindset! Det finns personer som tjänar över 100 000 i månaden som inte har ett öre i sparande, och de finns de som tjänar under 20 000 och har flera hundratusen i sparande. Har du ett negativt mindset inför pengar och ekonomi, är det långt mycket sämre för din ekonomiska framgång än vad det står på sista raden i ditt lönekuvert varje månad. För är det något jag lärt mig på resan är det att investera och spara handlar så mycket mer om ”många bäckar små” och månadssparande över tid, än stora summor investerade vid ett enda tillfälle.

 

“Många bäckar små” finansierar nu hela mitt liv

Min första avkastning från mina investeringar 2014 var till exempel 300 kr i månaden och det kunde jag, som du säkert förstår, inte betala många räkningar med. Men idag har avkastningarna från investeringarna vuxit sig så pass stora att jag numera kan betala alla räkningar och dessutom finansiera livet med dem. Och detta har jag byggt med principen ”många bäckar små”. Att tex varje månad sätta 100 kr i arbete under 30 år till genomsnittsavkastningen på börsen sedan 1870, motsvarar 146 815 kr utan hänsyn tagen till skatt eller inflation. Så varje hundralapp vi kan sätta i arbete, kan vi räkna med kommer arbeta ihop nästan 150 000 kr till oss med hjälp av ränta på ränta effekten. Det är därför jag alltid envisas med att alla kan börja spara och investera, även med mindre belopp.

 

Myt nr 2. “Jag har inte den kunskap/intresse som krävs”

Grattis! Ditt ointresse och din okunskap kommer troligtvis göra dig till en bättre investerare än genomsnittet. Den mesta forskningen pekar nämligen på att den som låter sitt sparande få växa i fred har bättre avkastning än den som försöker överlista marknaden. Dessutom finns det idag fondrobotar som gör jobbet åt oss och som dessutom investerar hållbart. Bland annat förklarar jag varför jag valt att uteslutande gå över till en fondrobot för mina börsinvesteringar i denna artikel. Så nej, du behöver varken kunna något om aktier eller fonder, eller ha ett brinnande intresse för att bli en genomsnittligt duktig investerare.

 

Myt nr 3. “Jag har inte tid” “Jag gör det sen”

Nästa invändning jag ofta hör är att man inte har tid att sätta sig in i sitt sparande, eller att man ska ta tag i det sen, när man ”fått mer tid”. Och visst kan det hända att livet kommer emellan ibland. Men låt inte dina nuvarande rädslor stå i vägen för ditt framtida jags bästa. För med handen på hjärtat. Kommer du verkligen ta tag i din ekonomi vid ett senare och ”bättre” tillfälle? Eller när du fått ”mer tid”

 

Din hjärna vill dig väl men i långa loppet kan det stjälpa dig

Så fort vi människor ska göra nya saker, kommer vår hjärna leta efter alternativ att ta genvägar eller slippa helt. Speciellt om vi tycker det är jobbigt eller känns svårt. Din hjärna är nämligen utrustad för att skydda dig från att använda din energi i onödan och det är därför vi ofta skjuter upp jobbiga saker eller beslut till ”sen”. Ett ”sen” som ofta blir till ”aldrig”. Åtminstone spar det oss energi tillfälligt. Men frågan är vad det gör för oss i det långa loppet.

 

Tänk om du kunde gå i pension 10-15 år tidigare

Tänk om en ändring i din privatekonomi idag skulle medföra att du kunde gå i pension 10-15 år tidigare. Är det inte då värt att lägga lite energi på ditt framtida ”jag” nu, för att på så vis spara på din energi i framtiden istället? Och för att vara extra tydlig – tid är inget vi får. Alla har vi 24h så det handlar enbart om hur vi väljer att prioriterar dessa timmar.

 

Flera miljoner i skillnad i avkastning

Den lilla tid det tar att komma igång med ett bra sparande är väl investerad och kan ge flera miljoner i skillnad i avkastning under ett helt liv. Så låt inte din hjärna lura dig till en ”genväg” idag som istället blir din senväg. För när väl grundjobbet är gjort är det väldigt lite tid och energi som krävs för att underhålla ett bra och tryggt sparande, vilket jag skriver mer om här.

Och eftersom pengar dessutom kan arbeta dag och natt, år ut och år in kan vi aldrig mäta oss med den effektiviteten, hur effektivt vi än skulle försöka arbeta. Så låt inte din hjärna kapa dig idag, från att leva ditt drömliv imorgon.

Jag hoppas att du fått lite inspiration till att fortsätta eller komma igång med ditt sparande och investerande för att nå dina mål i livet. Och kom ihåg, det är resan som är målet, inte målet i sig. Känn dig fri att följa min resa mot ett rikare liv inom alla områden genom att följa mig på Facebook, här på bloggen www.rikakvinnor.se eller på Instagram under #rikakvinnor.

Jag ser fram emot att dela denna resa med dig!

Med värme
Elisabeth

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.