RikaKvinnor bloggen

Ekonomiskt fria efter 5 år

jul 22, 2020 | Övrigt | 10 Kommentarer

Det tog inte mer än 5 år för oss båda att bli ekonomiskt fria – frågan är, var är du om 5 år?

Halvårsbokslutet av 2020 står för dörren. Ett förödande halvår rent ekonomiskt för många, och samtidigt en chans till en efterlängtad paus inom andra aspekter. Forskning har också visat på att många mår bättre rent psykiskt, till följd av att hjulen inte snurrar på lika snabbt längre. Inget ont som inte har något gott med sig med andra ord.

För egen del har första delen av 2020 varit den bästa tid jag hitintills upplevt under mina 35 år. Inte minst för att livet som ekonomiskt fri blivit allt mer verklig, men också för att jag och min sambo tillbringat så mycket tid tillsammans och hemma, vilket vi båda älskar. Vårt hus är som ett kreativt mecka och vi dess skapare där allt är möjligt.

Vår ekonomiska strategi fungerar, även i kris

Rent ekonomiskt står vi bättre rustade än någonsin och vi har nu börjat skörda en del av de frukter vi byggt upp genom åren. Tex har Björn enbart lönearbetat 1 dag i veckan sedan starten av 2020. Vi ser också att vår ekonomiska strategi fungerat väl, även i kris, och att vi tagit oss genom krisen på ett väldigt behagligt sätt med investeringar som fortsatt att generera passiva inkomster varje månad.

Passiva inkomster 2020 @RikaKvinnor.se

För större bild se överst i inlägget

Nu kan vi dessutom börja skönja den där efterlängtade snöbollseffekten och exponentiella utvecklingen av det investerade kapitalet, vilket grafen överst i inlägget visar på. Här kan vi nämligen urskilja att de passiva inkomsterna, fram till siste juni 2020, redan är högre än de totala passiva inkomsterna för hela 2019! (Pengamaskin Q2 2020)

Värdet av snöbollseffekten som pengamaskinen ger

Även om ingen kan sia om framtiden, kunde jag inte låta bli att göra en prognos för resterande del av året. Då har jag ändå försökt vara relativt försiktigt i mitt prognostiserande. Trots detta verkar det som att 2020 kommer bli året då både jag och min sambo blir ekonomiskt fria! Fram till detta år, har det enbart varit jag som haft passiva inkomster som överstigit mina utgifter. Men i år ser det alltså ut som att vi båda kommer nå detta efterlängtade mål. Typ 4 år innan jag fyller 40 och 1 år innan Björn fyller. Vilken lycka!

Det finns inget tak för hur mycket inkomster du kan ha

En annan tanke som slagit mig under året är något som min mentor och goda vän Jan Bolmeson, tillika Sveriges största ekonomibloggare på RikaTillsammans, ofta påpekat, men som aldrig riktigt landat hos mig förrän nu. ”Du kan aldrig spara mer än 100% av dina inkomster, men det finns inget tak för hur mycket du kan tjäna”.

Eftersom jag aldrig gillat känslan av att leva på marginalerna utan gärna vill ha hängsle, livrem, fallskärm och helst extra bubbelplast, har jag alltid haft en kreativ förmåga att hitta nya inkomstkällor. Detta samtidigt som vi dragit ner på utgifter som inte skapat värde för oss. Eftersom våra utgifter inte förändrats nämnvärt sedan 2014, och inkomsterna fortsätter öka, är jag övertygad om att vi kommer kunna leva ett riktigt gott ekonomiskt fritt liv med ett tryggt överskott för eventuella oförutsedda händelser eller önskningar vi vill genomföra.

Vi kan inte minska våra utgifter till mer än till 0

Vilket kanske är det som ordspråket som min mentor lärt mig går ut på. För vi hade absolut kunnat leva på marginalerna, men till synes och sist kan vi inte minska våra utgifter mer än till 0. Och jag vill gärna ha goda möjligheter till guldkant på min tillvaro, även som ekonomiskt fri. Därför är mitt budskap att inte enbart titta på utgiftssidan, utan också på inkomstsidan, eftersom det heller inte finns något tak på den sidan. Även om jag ändå vill poängtera att vi inte varit där vi är idag om vi inte också lagt fokus på att minska onödiga utgifter. Dock hindrar det ju ingen från att också arbeta med att öka inkomsterna ?

Det som gjort störst skillnad i avkastning – fastigheter

Vilka passiva inkomster är det då som bringar in mest pengar för oss? Först om främst är det hyresintäkter, både från vårt tvåfamiljshus i Sverige, men också från den fastighetsobligationsfond i USA som jag var med och lanserade i våras och som vi snart kör en ny runda på igen.

Därefter är det avkastning från investeringar i form av skog, aktier och fonder. Dock gillar jag framförallt fastighetsinvesteringarna eftersom inkomsterna är förutsägbara och kommer månatligen, eller kvartalsvis som med fastighetsfonden, som dessutom är säkrad av amerikanska staten.

Hur tjäna pengar enkelt @RikaKvinnor.se

Fördelning av månadsavkastning för olika investeringar efter skatt

 

26 000 i passiva inkomster att leva på

Eftersom våra fasta räkningar varje månad uppgår till 9 327 kr har vi, efter att samtliga räkningar är betalda 26 029 kvar av våra passiva inkomster till mat, resor, nöjen, utbildning mm. Dvs ca 13 000 kr per person. Eftersom vi båda fortfarande lönearbetar, om än betydligt mycket mindre än förut (totalt 65% utslaget per person) så är våra löneinkomster trevliga extra månadsinkomster som gör att vi kan investera ännu mer för att snabbare nå våra kommande ekonomiska mål.

Hur ser din plan för ekonomisk frihet ut och vilka investeringar har genererat bäst passiva inkomster för dig hitintills?

Jag ser fram emot att ta del av dina erfarenheter och insikter!

Med värme
Elisabeth 

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.