Passiva inkomster 2020 @RikaKvinnor.se

Ekonomiskt fria efter 5 år

Det tog inte mer än 5 år för oss båda att bli ekonomiskt fria – frågan är, var är du om 5 år?

Halvårsbokslutet av 2020 står för dörren. Ett förödande halvår rent ekonomiskt för många, och samtidigt en chans till en efterlängtad paus inom andra aspekter. Forskning har också visat på att många mår bättre rent psykiskt, till följd av att hjulen inte snurrar på lika snabbt längre. Inget ont som inte har något gott med sig med andra ord.

För egen del har första delen av 2020 varit den bästa tid jag hitintills upplevt under mina 35 år. Inte minst för att livet som ekonomiskt fri blivit allt mer verklig, men också för att jag och min sambo tillbringat så mycket tid tillsammans och hemma, vilket vi båda älskar. Vårt hus är som ett kreativt mecka och vi dess skapare där allt är möjligt.

 

Vår ekonomiska strategi fungerar, även i kris

Rent ekonomiskt står vi bättre rustade än någonsin och vi har nu börjat skörda en del av de frukter vi byggt upp genom åren. Tex har Björn enbart lönearbetat 1 dag i veckan sedan starten av 2020. Vi ser också att vår ekonomiska strategi fungerat väl, även i kris, och att vi tagit oss genom krisen på ett väldigt behagligt sätt med investeringar som fortsatt att generera passiva inkomster varje månad.

Passiva inkomster 2020 @RikaKvinnor.se
För större bild se överst i inlägget

 

Nu kan vi dessutom börja skönja den där efterlängtade snöbollseffekten och exponentiella utvecklingen av det investerade kapitalet, vilket grafen överst i inlägget visar på. Här kan vi nämligen urskilja att de passiva inkomsterna, fram till siste juni 2020, redan är högre än de totala passiva inkomsterna för hela 2019! (Pengamaskin Q2 2020)

 

Värdet av snöbollseffekten som pengamaskinen ger

Även om ingen kan sia om framtiden, kunde jag inte låta bli att göra en prognos för resterande del av året. Då har jag ändå försökt vara relativt försiktigt i mitt prognostiserande. Trots detta verkar det som att 2020 kommer bli året då både jag och min sambo blir ekonomiskt fria! Fram till detta år, har det enbart varit jag som haft passiva inkomster som överstigit mina utgifter. Men i år ser det alltså ut som att vi båda kommer nå detta efterlängtade mål. Typ 4 år innan jag fyller 40 och 1 år innan Björn fyller. Vilken lycka!

 

Det finns inget tak för hur mycket inkomster du kan ha

En annan tanke som slagit mig under året är något som min mentor och goda vän Jan Bolmeson, tillika Sveriges största ekonomibloggare på RikaTillsammans, ofta påpekat, men som aldrig riktigt landat hos mig förrän nu. ”Du kan aldrig spara mer än 100% av dina inkomster, men det finns inget tak för hur mycket du kan tjäna”.

Eftersom jag aldrig gillat känslan av att leva på marginalerna utan gärna vill ha hängsle, livrem, fallskärm och helst extra bubbelplast, har jag alltid haft en kreativ förmåga att hitta nya inkomstkällor. Detta samtidigt som vi dragit ner på utgifter som inte skapat värde för oss. Eftersom våra utgifter inte förändrats nämnvärt sedan 2014, och inkomsterna fortsätter öka, är jag övertygad om att vi kommer kunna leva ett riktigt gott ekonomiskt fritt liv med ett tryggt överskott för eventuella oförutsedda händelser eller önskningar vi vill genomföra.

 

Vi kan inte minska våra utgifter till mer än till 0

Vilket kanske är det som ordspråket som min mentor lärt mig går ut på. För vi hade absolut kunnat leva på marginalerna, men till synes och sist kan vi inte minska våra utgifter mer än till 0. Och jag vill gärna ha goda möjligheter till guldkant på min tillvaro, även som ekonomiskt fri. Därför är mitt budskap att inte enbart titta på utgiftssidan, utan också på inkomstsidan, eftersom det heller inte finns något tak på den sidan. Även om jag ändå vill poängtera att vi inte varit där vi är idag om vi inte också lagt fokus på att minska onödiga utgifter. Dock hindrar det ju ingen från att också arbeta med att öka inkomsterna 😊

 

Det som gjort störst skillnad i avkastning – fastigheter

Vilka passiva inkomster är det då som bringar in mest pengar för oss? Först om främst är det hyresintäkter, både från vårt tvåfamiljshus i Sverige, men också från den fastighetsobligationsfond i USA som jag var med och lanserade i våras och som vi snart kör en ny runda på igen.

Därefter är det avkastning från investeringar i form av skog, aktier och fonder. Dock gillar jag framförallt fastighetsinvesteringarna eftersom inkomsterna är förutsägbara och kommer månatligen, eller kvartalsvis som med fastighetsfonden, som dessutom är säkrad av amerikanska staten.

Hur tjäna pengar enkelt @RikaKvinnor.se
Fördelning av månadsavkastning för olika investeringar efter skatt

 

26 000 i passiva inkomster att leva på

Eftersom våra fasta räkningar varje månad uppgår till 9 327 kr har vi, efter att samtliga räkningar är betalda 26 029 kvar av våra passiva inkomster till mat, resor, nöjen, utbildning mm. Dvs ca 13 000 kr per person. Eftersom vi båda fortfarande lönearbetar, om än betydligt mycket mindre än förut (totalt 65% utslaget per person) så är våra löneinkomster trevliga extra månadsinkomster som gör att vi kan investera ännu mer för att snabbare nå våra kommande ekonomiska mål.

Hur ser din plan för ekonomisk frihet ut och vilka investeringar har genererat bäst passiva inkomster för dig hitintills?

Jag ser fram emot att ta del av dina erfarenheter och insikter!

Med värme
Elisabeth 

10 reaktioner på ”Ekonomiskt fria efter 5 år”

 1. Tack snälla Maria <3 och vad roligt att du delar med dig!!! 😀

  Nästa omgång startar 15 augusti och du har ju förtur eftersom du var med på första rundan 😀
  Känns som att du har spännande år framför dig med avkastning från olika håll 😀

  Och visst är det så, i början händer INGENTING men så kommer plötsligt den där snöbollseffekten och då tycker man nästan att det går för fort hahaha
  Och ja, varför inte. Det är en fantastisk och passiv inkomst som genereras från privatuthyrning 😀

  Ha nu en härlig lördag så hoppas jag vi hörs och ses snart igen!

  STOR KRAM <3

 2. Håller helt med dig och det är också därför jag skriver att jag föredrar dessa investeringar då de är förutsägbara och i vissa fall tom garanterade. Ang obligationsfonden så skickas information när det är relevant. Dvs inte på skrivna tider men när det hänt något väsentligt. Hoppas det svarar på din fundering 🙂

 3. Absolut, det gav svar! Antog att det va inkl. värdeökning. Tack!
  Fastighetsobligationen och även aktieutdelningar gör det för mig lättare att se som passiv inkomst, eftersom där för jag göra ett aktivt val om jag vill återinvestera dom eller använda dom till annat. Värdeökningen på aktier/fonder blir mer abstrakt och skapar ett mer långsiktigt spar och nytta i framtiden såklart, men svårare att betala månadsutgifter med.
  Hade gärna lagt en större andel i Fastighetsobligationen. Om man investerat i den, får man någon typ av infobrev löpande om hur det går för projekten, eller är det ”bara” utbetalningen som är den ”enda” återkoppling man får?

 4. Wow Elisabeth, så inspirerande! 👏

  När kommer nästa omgång av fastighetsobligationen ut? 😊 är peppad på att att investera då om jag har kapital redo!

  Det som genererat mest avkastning hittills för mig är nog mina aktier och fonder. Har dock ändrat bland mina fonder över tid pga prioriterat hållbarhet samt flyttat mellan Avanza och Nordnet så har inte så bra koll på %. Förra året kom avkastningen för Trine igång, nästa år fastighetsobligationen och 2021 tickar avkastningen från Better Globe igång.

  Än så länge känns det som allt går långsamt men är också i början av många investeringar. Samtidigt sker sparande till hus som i sig inte ökar i värde men som betyder jättemycket för mig och sambons inre rikedom 🥰. Kanske kan bygga en liten extra stuga på sikt för uthyrning på tomten – vem vet!

 5. Tack själv och kul att jag fick inspirera dig Marcus! Och härligt att du är på G mot din ekonomiska frihet!
  STORT GRATTIS till det! 😀

  Jag är dessutom nyfiken på dina ljudabsorbenter, har du mer info om dessa? 🙂

 6. Hej Johan,
  Tack själv för att jag får inspirera dig 😀
  Det stämmer, men det vågar man knappt skriva utan att bli ifrågasatt till fotknälarna för de som inte förstår värdet av denna typ av investering som ju också bidrar till så mycket mer i sin helhet (sett det med egna ögon).
  Svarar det på din fråga?

  Ha en go fredag och helg!
  //E

 7. Hej Daniel,
  Tack själv för din feedback 😀
  De 8% är i form av värdeökning på våra fonder och aktier inkl utdelning. I fonder ser man ju inte utdelningen som utdelning utan som en del av värdeökningen.
  Och märk väl att detta är ett snitt sedan 2014. I år ligger vi absolut inte på några 8% för våra aktier och fonder. Därför är vi glada att han andra investeringar som ger garanterad månatlig, eller kvartalsvis avkastning, tex vår fastighetsobligation.
  Hoppas det svarar på dina funderingar Daniel 🙂

  Ha en go fredag och helg!

  Med värme
  Elisabeth

 8. Hej,
  Tack för bra inlägg, är nyfiken på er post ”Aktier och Fonder” under genomsnittlig månadsavkastning. Är det 8% i form av utdelningar, eller vad ingår i de 8%?

 9. Tack Elisabeth för din presentation av er privatekonomi, en stor eloge och en otrolig inspiration källa.
  Är skogs investeringen Better Globe ?

 10. Tack för bra text!
  Jag har idag 3 saker på gång som skall ge vinst. Ett är mitt företag som skall bli ett premiumvarumärke innom grill. BuenaCharcoal.se
  Sen driver jag på för en lansering av ljudabsorbenter för hemma miljöer, ser en stor potentioal att skapa en bättre hälsa för folk och tjäna pengar.
  Mitt levebröd är mitt konsultbolag som säljer och instalera robotar till industrin, dessa skall vara beroande av mig endast 20 % om 2 år!

  Lik som er kikar vi på en fastighet med utrymme för butik, lägenhet m.m!

  Tack för inspiration och bra jobbat!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.