RikaKvinnor bloggen

Expressen tar upp bloggartikeln från RikaKvinnor.se

nov 6, 2021 | Digital kurs, Finansiell rikedom, Inre rikedom, Övrigt | 0 Kommentarer

Expressen släppte igår sin version av artikeln baserat på mitt inlägg från i höstas ”När livsgnistan släcks av att bli $-miljonär”. Eftersom artikeln ligger bakom en betalvägg kommer den i sin helhet här. 

Elisabeth blev mångmiljonär: ”Det var en känsla av tomhet”

ELISABETH SVENSSON -FAKTA

Yrke: Driver bloggen och Instagram-kontot rikakvinnor och jobbar som agil projektledare
Familj: Fästman och 2 katter
Bor: Malmö

Elisabeth Svensson, 36, hade nått sitt mål och blivit mångmiljonär. Samtidigt hade hon en känsla av tomhet.

Nu berättar hon om sin ekonomiska resa och hur hon kom tillbaka efter att ha tappat livsgnistan.

✓ Så började hon från noll.
✓ Största misstaget.
✓ Bästa investeringarna.

– Samma dag som jag blev miljonär döpte jag om Excel-filen och satte nästa mål till två miljoner, säger hon.

– Det gick så enkelt så det nästan var tråkigt. Lite som jag tror att många känner när man får ett stort arv eller vinner på Lotto. Vad ska jag göra nu, liksom?

Elisabeth Svensson, 36, hade precis blivit dollarmiljonär. Men hon kände sig tom. På sin blogg på rikakvinnor.se skrev hon tidigare i år ett känslosamt inlägg till sina följare där hon berättade hur hon tappade livsgnistan och samtidigt kände en skam över att må dåligt när ”allt egentligen var så fantastiskt bra”.

Då hade hon hängivet månadssparat hälften av lönen i flera år. Siffrorna på skärmen kunde visa en uppgång nära en miljon – på en dag. Ändå var det något som skavde.

– Det fanns ingen glädje eller eufori. Då var det bara en känsla av tomhet och meningslöshet. Jag hade ingen motivation och inget engagemang. Inget kändes kul, säger hon.

Elisabeth, 36, började sin investeringsresa 2011. Hon hade läst boken ”Vägen till din första miljon” och ville få pengarna att växa på börsen. Beslutet blev att satsa nästan alla sina pengar på investmentbolaget Ratos.

– Jag trodde att jag var strategisk, men det gick helt åt pipsvängen. Jag gick in i bolaget när de låg på all time high och förlorade mer eller mindre alla pengar, säger hon.

Men förlusten gav blodad tand. Några år senare ville Elisabeth ge börsen ett nytt försök.

– Jag är tävlingsinriktad och kände väl att jag i så fall får testa en annan strategi. Då började jag förstå det här med att investera i passiva indexfonder med låga avgifter. Jag insåg att jag inte kunde slå marknaden eftersom det är extremt få som kan det. Varför skulle jag tro att jag är duktigare än någon annan? Jag har ingen ytterligare information eller tid för att analysera bolag, säger hon.

I dag driver Elisabeth plattformen rikakvinnor.se.
Foto: JÖRGEN MIKKELSEN

Det gick betydligt mycket bättre. Hennes strategi var nu enkel: Investera hälften av lönen i breda, globala och hållbara indexfonder med låga avgifter.

– När jag pluggade på universitetet jobbade jag deltid, vilket gjorde att jag hade det rätt bra som student och levde på cirka 13 000 kronor i månaden. Sen när jag började jobba insåg jag att jag inte behövde utöka det så mycket, utan kunde leva på ungefär på samma nivå. Det gjorde att jag aldrig behövde ändra min livsstil på något sätt. Sen har jag alltid varit duktig på att spara, säger Elisabeth. 

Det dröjde inte länge förrän hon nådde sin första miljon. Samma dag döpte hon om Excel-filen och satte nästa mål till två miljoner. Elisabeth säger att den första miljonen absolut var den svåraste, men att det aldrig varit slutmålet. Hon ville bli ekonomiskt fri.

– Det har alltid varit viktigt för mig att sätta visuella mål, men också skriva ner dem även om jag ibland inte trott på dem själv, säger hon.

Bästa investeringen

I och med att kapitalet växte dök nya möjligheter upp. Elisabeth fick via sina kontakter chansen att göra större investeringar hon kallar ”helt jävla amazing”: Bland annat i företaget Storskogen.

– Det är så klart inte möjligt för alla att börja sin investeringsresa där, men allteftersom man bygger nätverk och får ett finger med i spelet så dyker möjligheter upp.

– I Storskogen kom vi in för ett och ett halvt år sedan. Nu börsnoterades dem och även om aktien legat ganska still så har vi gjort en fantastisk affär, säger hon.

Men trots fullträffarna i sina investeringar var det ju något som skavde.

 – Idag är jag på en annan plats. Det är som när man är sjuk och inte förstår hur det är att vara frisk. Det är lite samma här. Jag hade en väldigt tuff vår och tappade bort mig själv. Det är ju aldrig en grej, det är många olika saker. Jag höll på att gå in i väggen igen, vi höll på och renovera hemma. Jag hade jättemycket på jobbet och plötsligt gick min älskade morfar bort, säger hon.

Hur tog du dig vidare därifrån?
– Jag har ju jobbat mycket med mig själv och meditation är en stor del av mitt liv. Och jag vet att de här känslorna inte går att fly ifrån. Det är klart att det alltid funnits andra viktiga värden än pengar i vårt liv. För mig har det varit viktigt att sätta upp mål, men också att rannsaka mig själv och fråga mig själv vad jag vill göra. Vad kan jag bidra med?

– När jag sen förstod hur jag kan göra det så vände det på allt, säger Elisabeth.

”Sparande ska inte vara sexigt och kul! Det är det jag tror att folk har fått om bakfoten”, säger Elisabeth.Foto: JÖRGEN MIKKELSEN

Sedan 2017 driver hon plattformen rikakvinnor.se, där hon nu arbetar med att ta fram en utbildning för kvinnor inom sparande och investeringar med visionen om att få dem att lägga grunden för ekonomisk frihet.

– Nu känner jag att jag nått så pass långt i min egen resa att jag i stället kan rikta fokus mot andra och genom mina erfarenheter hjälpa andra göra samma sak. Det ser jag väldigt mycket fram emot, säger hon.

”Sparande ska inte vara sexigt”

Och hennes eget sparande? Det tuggar på, precis som det alltid gjort, med månadssparande i globala och hållbara indexfonder. 

– Nu handlar det också om att ha kapital för att vara ”ombytta till matchen” när det uppstår möjligheter att göra större investeringar.

Elisabeth vill samtidigt slå hål på myten om att investeringar handlar om snabba pengar.

– Sparande ska inte vara sexigt och kul! Det är det jag tror att folk har fått om bakfoten. Men det handlar också om att man bara hör om de personer som köpt bitcoin och tjänar hundra miljoner. Då blir det sexigt. Men hur många är det som gör den resan? Det är väldigt, väldigt få, säger hon.

Pontus Johansson

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.