RikaKvinnor.se 80 000 kr i lön

Har du också 80 000 i månadslön!?

Ok jag erkänner rubriken är till för att locka dig som läsare. Det är sanning med lite modifikation eftersom jag vill belysa något jag tycker blir tydligare vid en jämförelse som de flesta känner väl till; nämligen sin månadslön.

I påståendet om att jag har en månadslön på motsvarande 80 000 sek har jag nämligen gjort ett litet kul ekonomiskt tankeexperiment. Eftersom jag i ett tidigare blogginlägg skrev om hur jag och min sambo skaffat oss passiva inkomster motsvarande en bra månadslön (Inlägget ”Ekonomiskt fria efter bara 5 år” hittar du här) vill jag med detta inlägg påvisa värdet av just passiva inkomster i förhållande till traditionell lön. Speciellt om man ligger på gränsen till, eller betalar, statlig inkomstskatt.

För att få ut 48 688 kr/månad behövs en lön på ca 80 000 kr/mån

Det är nämligen som så, för att få ut en summa på 48 688 kr på kontot varje månad, skulle man behöva ha en lön på motsvarande 79 000 dvs nästan 80 000 sek/månad, i alla fall om man som jag bor i Malmö och har en kommunalskatt på 32,42%.

Nu har jag inte en sådan hög traditionell lön. Utan exemplet visar på om jag i teorin tar min nuvarande traditionella månadslön efter skatt och plussar på mina passiva inkomster efter skatt så blir den summan 48 688 kr efter skatt.

En genomsnittlig VD i Sverige tjänar 74 0000 kr/mån

Men att ha en traditionell lön på motsvarande 80 000 skulle troligtvis kräva ganska mycket av mig som person, både tidsmässigt och energimässigt. Tex tjänar en genomsnittlig VD i Sverige i min ålder i snitt 74 000/månad (källa SCB). Och därtill kommer troligtvis ett ansvar jag inte skulle vara beredd att ta, hur mycket pengar det än skulle generera.

Är det bättre att skaffa passiva inkomster än högre lön?

Därför menar jag att det troligtvis är mer lönsamt, både ekonomiskt, tidsmässigt och energimässigt, att fokusera på att öka sina passiva inkomster istället för att lägga tid och energi på att försöka öka lönen. Framförallt eftersom passiva inkomster är just passiva och inte tar någon tid eller energi i anspråk, åtminstone inte när grunden väl är lagd och man har en strategi man känner sig trygg med.

Fastighetsinvesteringar ger bra passiv avkastning

Ett av de bästa sätten att nå passiva inkomster sedan jag, på riktigt, startade min egen resa mot ekonomisk frihet 2015, har varit genom privatuthyrning. Efter att ha både ha gått en lång och grundläggande utbildning inom internationella fastighetsinvesteringar, samt investerat i fastigheter i England, USA och Sverige, samt förstått hur en kris som Coronapandemin kan göra en fastighetsinvestering väldigt osäker, känner jag att jag landat i den strategi som passar mig bäst för att generera passiva inkomster, vilket jag skriver mer om här.

Vilken är din strategi för att nå ekonomisk frihet och vilken ”lön” har du om du tar din traditionella lön och plussar på med dina skattade passiva inkomster? 😀

6 reaktioner på ”Har du också 80 000 i månadslön!?”

 1. Hej Elin,
  Och grattis till att ni har fantastiska förutsättningar att bygga ert rikare liv <3
  Lite beroende på vad ni behöver pengar till och när så bör ni ha olika strategier.
  alla pengar som ni ser som långsiktiga +7 år och framår bör ni dock investera i något med högre risk, tex en global indexfond med låga avgifter, gärna via en fondrobot om ni inte vill göra jobbet själva.
  Jag kan ju inte riktigt ge några råd, däremot investerar vi själva i fonder, aktier, fastigheter, ädelmetaller, skog och onoterade bolag. En tillgångsallokering är att föredra så att ni kan ha en portfölj som håller i alla väder, dvs i både upp och nedgång.

  Jag vet inte om ni blev klokare av mitt svar men jag insåg att jag behöver göra ett inlägg där jag visar på strategier för olika pengar och var dessa bör arbeta 🙂
  Så tack snälla för tipset!

  Med värme
  Elisabeth

 2. Min man och jag tog ut examen 2017 och 2018 nu tjänar han ca 2.5milj och jag 500k innan skatt om året. Vi är båda vanliga ingenjörer, ingen av oss är chef. Vi kan ganska snabb bygga upp vår sparkonto men de ligger bara kvar i Nordnet. Nu tänker vi att sprida lite olika investeringar, har du förslag? Tack ☺️

 3. Det har du absolut rätt i, såklart att man kan tjäna bra pengar på ett vanligt jobb 🙂
  Och grattis till att du nu både kan ha en bra lön och arbeta mindre. Jag tänker att det måste vara lite som att ha kakan och äta den samtidigt 🙂
  Speciellt om man trivs på jobbet och älskar det man gör! 😀

  Tack för att du delar dina tankar! Och ha en fortsatt go onsdag!

 4. Har förmånen att tjäna nästan 80000kr/månad som mellanchef på ett stort industriföretag i Sverige. Får dock inte ut riktigt så mkt som 48600 men b8r 7nte i Malmö. Jag har arbetat hårt, men just nu då jag är relativt erfaren chef, betydligt mindre. Skulle verkligen vilja få lika mkt pengar utan hårt arbete och ev. som egen och mer oberoende, men helt omöjligt är det inte att tjäna bra med pengar med ett relativt ”vanligt jobb”.

 5. Så kan det absolut vara om man inte är extremt utvecklad som person och kan/vågar se förbi spelet 😀
  Sedan är det ju, till chefernas försvar, ganska förmånligt med företagsbil, speciellt om det klassas som en supermiljöbil (håller själv på att kolla upp detta nämligen)
  Men en annan aspekt som jag faktiskt glömde nämna i inlägget är ju att en VD-lön kräver att man fortsätter arbeta som just VD, medan passiva inkomster kommer oavsett om man arbetar eller ej.
  Det kanske är den mest värdefulla och viktiga skillnaden tänker jag 😀

 6. En annan aspekt man också kan tänka på är att en VD eller högre uppsatt person ofta skall och behöver kombinera det med lite mer status. De högre cheferna på mitt jobb rullar in i nya BMW, Mercor och nu verkar Porsche vara det nya. Min chef köpte nyss en 950 000 kr hybridPorsche (alternativkostnad!?). Så förutom att tjäna mer är man nästan tvungen att spendera mer för att ”keep up the appearances”. Så var det också för mig när jag chefade.

  Det fina med passiva inkomster är också att man går lite under radarn och behöver inte upprätthålla något inför chefsgrupp eller annat…

  https://www.iblandgormanratt.se/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *