RikaKvinnor bloggen

Har du också 80 000 i månadslön!?

aug 10, 2020 | Fastighetsinvesteringar, Finansiell rikedom | 6 Kommentarer

Ok jag erkänner rubriken är till för att locka dig som läsare. Det är sanning med lite modifikation eftersom jag vill belysa något jag tycker blir tydligare vid en jämförelse som de flesta känner väl till; nämligen sin månadslön.

I påståendet om att jag har en månadslön på motsvarande 80 000 sek har jag nämligen gjort ett litet kul ekonomiskt tankeexperiment. Eftersom jag i ett tidigare blogginlägg skrev om hur jag och min sambo skaffat oss passiva inkomster motsvarande en bra månadslön (Inlägget ”Ekonomiskt fria efter bara 5 år” hittar du här) vill jag med detta inlägg påvisa värdet av just passiva inkomster i förhållande till traditionell lön. Speciellt om man ligger på gränsen till, eller betalar, statlig inkomstskatt.

För att få ut 48 688 kr/månad behövs en lön på ca 80 000 kr/mån

Det är nämligen som så, för att få ut en summa på 48 688 kr på kontot varje månad, skulle man behöva ha en lön på motsvarande 79 000 dvs nästan 80 000 sek/månad, i alla fall om man som jag bor i Malmö och har en kommunalskatt på 32,42%.

Nu har jag inte en sådan hög traditionell lön. Utan exemplet visar på om jag i teorin tar min nuvarande traditionella månadslön efter skatt och plussar på mina passiva inkomster efter skatt så blir den summan 48 688 kr efter skatt.

En genomsnittlig VD i Sverige tjänar 74 0000 kr/mån

Men att ha en traditionell lön på motsvarande 80 000 skulle troligtvis kräva ganska mycket av mig som person, både tidsmässigt och energimässigt. Tex tjänar en genomsnittlig VD i Sverige i min ålder i snitt 74 000/månad (källa SCB). Och därtill kommer troligtvis ett ansvar jag inte skulle vara beredd att ta, hur mycket pengar det än skulle generera.

Är det bättre att skaffa passiva inkomster än högre lön?

Därför menar jag att det troligtvis är mer lönsamt, både ekonomiskt, tidsmässigt och energimässigt, att fokusera på att öka sina passiva inkomster istället för att lägga tid och energi på att försöka öka lönen. Framförallt eftersom passiva inkomster är just passiva och inte tar någon tid eller energi i anspråk, åtminstone inte när grunden väl är lagd och man har en strategi man känner sig trygg med.

Fastighetsinvesteringar ger bra passiv avkastning

Ett av de bästa sätten att nå passiva inkomster sedan jag, på riktigt, startade min egen resa mot ekonomisk frihet 2015, har varit genom privatuthyrning. Efter att ha både ha gått en lång och grundläggande utbildning inom internationella fastighetsinvesteringar, samt investerat i fastigheter i England, USA och Sverige, samt förstått hur en kris som Coronapandemin kan göra en fastighetsinvestering väldigt osäker, känner jag att jag landat i den strategi som passar mig bäst för att generera passiva inkomster, vilket jag skriver mer om här.

Vilken är din strategi för att nå ekonomisk frihet och vilken ”lön” har du om du tar din traditionella lön och plussar på med dina skattade passiva inkomster? 😀

GÖR SOM TUSENTALS ANDRA KVINNOR

Gå med i vår community

Ta del av inspiration, konkreta råd, tips och mycket mer för din inre- och yttre rikedom på ett lättsamt och förhoppningsvis lättillgängligt vis.